Problem ze smartfonem (android)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

Tarcze dziś nie rujnują kieszeni ani w temacie klocków ani tarcz samych. No i nie wymienia się co 10-20 kkm. Ale już skuteczność i precyzja hamowania jest wyraźna, a dla mnie znaczna.
    Ok. Nie robię z tego problemu absolutnie tylko zastanawiam sie po co? Ile na tym dało się zaoszczędzić? Nie widzę w tym sensu.
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Prosiłbym Was o pomoc, ale zacznę od początku

Miałem w telefonie zabezpieczenie przed nieautoryzowanym użyciem. Ustawiłem sobie pewien gest, który odblokowuje sprzęt. Dałem synkowi telefon aby sobie pograł. Niestety, w trakcie gdy odszedł na chwilę od telefonu ten się zablokował. Synek nie wiedząc co jest grane (nie całe 6 lat) poruszał paluszkami po telefonie, ten jednak wziął to za próby odblokowania.

System uznał to jako nieudane próby dostania się do systemu i zablokował telefon. Obecnie żąda ode mnie hasła i loginu do systemu (Gmail). Mam 2 loginy (nie pamiętam, który z nich jest właściwy) ale żaden z hasłem nie chce działać, choć hasła pamiętam (sprawdziłem na PC i tam się bez problemu loguję). Być może problemem jest nie włączone wifi (bardzo rzadko go używałem) i w chwili zablokowania systemu był wyłączony.

Pytanie czy jest możliwość odblokowania telefonu bez stawiania na nowo systemu?
    Nie mam w pamięci nic szczególnego wartego zapisania a kontakty zawsze dodawałem do karty SIM. Nie mniej wolałbym jednak przywrócić bez używania funkcji recovery.

Mam nadzieję, że nie namieszałem za bardzo

P.S. "pacjent" to Lenovo A820
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A próbowałeś wpisać jakieś poprzednie hasło do gmaila (jeśli zmieniałeś na inne w międzyczasie)?
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• klekocix
        Rider
        • 2010
        • 479
        • Octavia I combi (1U5)
        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez shado
        A próbowałeś wpisać jakieś poprzednie hasło do gmaila (jeśli zmieniałeś na inne w międzyczasie)?
        Tak, próbowałem wszystkie 3 możliwe jakich używałem (1-zwykłe literowe, 2-litery+cyfry, 3-litery+duże litery+cyfry).

Tym bardziej, że jak pisałem - z poziomu PC mogę zalogować się na obydwa konta czyli dobre hasło + login znam.

Komentarz

• aro_40
          RS
          • 2007
          • 1529
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

poszukaj pomocy tutaj:
          If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• abstinent
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4842
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

może sa jakieś ustawienia na koncie google
            jest lista urządzeń z rodzajem dostępu do konta
            zmień hasła na takie same na obu kontach i próbuj się zalogować
            albo miękki reset telefonu :idea:

Komentarz

• krissos
              Elegance
              • 2011
              • 840
              • Honda
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Nie wiem jakiej blokady używasz, ale jak pyta o hasło to nie do google tylko takie jak podałeś podczas ustalania wzoru blokowania, jako zabezpieczenie gdy zapomnisz wzoru. Są to przeważnie 4 cyfry.
              "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
              ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• miodowy
                Rider
                • 2015
                • 534

Zamieszczone przez krissos
                Nie wiem jakiej blokady używasz, ale jak pyta o hasło to nie do google tylko takie jak podałeś podczas ustalania wzoru blokowania, jako zabezpieczenie gdy zapomnisz wzoru. Są to przeważnie 4 cyfry.
                Nie masz racji.
                Tę dodatkową opcję odblokowania tego zabezpieczenia ma jedynie kilka nowych smartfonów opartych na Androidach wyższych jak 4.2.2.

Sądzę, że w tej chwili telefon woła właśnie o @ i login do konta jaki jest tożsamy z wpisanym do pamięci telefon przy zakładaniu konta google.

Tożsamy jest przypisany do sklepu Play i o te dane telefon woła.
                Warunek - musi być podłączony do netu np przez Wi-Fi.

Osobiście nie znam normalnej możliwości obejścia hasła. Tylko Hard Reset urządzenia lub jego ponowne zaprogramowanie.

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• klekocix
                  Rider
                  • 2010
                  • 479
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez miodowy

Sądzę, że w tej chwili telefon woła właśnie o @ i login do konta jaki jest tożsamy z wpisanym do pamięci telefon przy zakładaniu konta google.

Tożsamy jest przypisany do sklepu Play i o te dane telefon woła.
                  Warunek - musi być podłączony do netu np przez Wi-Fi.

Osobiście nie znam normalnej możliwości obejścia hasła. Tylko Hard Reset urządzenia lub jego ponowne zaprogramowanie.
                  Tak właśnie jest, prosi o login i hasło do konta Google. Mój telefon posiada dostęp do internetu, zarówno przez wifi jak i Aero2, niestety obydwie opcje w tej chwili są wyłączone (bardzo rzadko korzystałem z netu na komórce).

Jeśli dostępu do sieci nie ma to tylko reset? Problem jest taki, że jak się resetuje telefon to on się pyta podczas tej operacji po chińsku. Sprzedawca kiedyś mówił mi jak należy to zrobić (typu - po wciśnięciu recovery wybierz 2 opcję od góry, potem 3 opcję od góry a potem znów 2 opcję, zatwierdź i język zmienia się na polski). Niestety - nie pamiętam tej kombinacji a sprzedawca, który mi to mówił już nie pracuje w tej firmie...

Komentarz

• czernobyl
                    L&K
                    • 2008
                    • 1276
                    • Octavia III (5E3)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

klekocix, tu jakiś ogólny tutorial do chińskiego recovery: https://www.youtube.com/watch?v=Tdc5SnSmx1I
                    albo możesz inaczej: instalujesz cwm recovery przez sp flash tool i masz wszystko po ludzku(angielsku): http://swiatandroid.pl/tutorial-wgry...o-lenovo-a820/

a na przyszłość polecam odblokowanie twarzą + zabezpieczenie wzorem. wtedy można rysować wzór do usranej śmierci i nic się nie zablokuje na amen. testowane na moim synku

Komentarz

• miodowy
                      Rider
                      • 2015
                      • 534

klekocix, a jaki masz telefon?

Jak Wifi masz wyłączone i z Areo też nie masz netu tylko hard reset.

Napisz co masz - pomogę.

Jak zrobić hard reset oczywiście

Komentarz

• abstinent
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 4842
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

miodowy, pisze w pierwszym poście jaki telefon :P

Komentarz

• miodowy
                          Rider
                          • 2015
                          • 534

P.S. "pacjent" to Lenovo A820
                          sor jakoś nie zauważyłem

Na wyłączonym telefonie razem wciśnij i przytrzymaj kilka sekund przycisk Volume Up czyli głośniej (+) oraz włacznik. Ewentualnie razem Volume Up i Volume Down jednocześnie i włącznik.

Kiedy pojawi się menu serwisowe wybierz Reset Device lub Wipe data albo Clear eMMC.

Telefon się zrestartuje i będziesz miał go jak świerzynkę nową prosto z fabryki. Niestety wiąże się to oczywiście z pełną utratą danych w telefonie (na karcie pamięci czy karcie sim zostaną), ale odzyskasz telefon

Powodzenia!

Komentarz

• klekocix
                            Rider
                            • 2010
                            • 479
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

miodowy, dziękuję za instrukcję. Teoretycznie telefon wrócił do żywych jednak nie tak jak się spodziewałem i jak pisałeś.

Po wciśnięciu głośności oraz włącznika pojawiło mi się menu CWM-based Recovery v6.0.1.2

i opcje menu:
                            - reboot system now
                            - install zip from sdcard
                            - wipe data/factory reset
                            - wipe cache partition
                            - backup and restore
                            - mounts and storage
                            - advanced
                            - power off

Wybrałem najpierw wipe data/factory reset a następnie wipe cache partition.

Po wszystkim wybrałem reboot system now.

Telefon uruchomił się ponownie i zaczęła się jego wstępna konfiguracja czyli pytanie o język, ustawienie wifi i ustawienie konta google. Wszystko przebiegło pomyślnie więc powinien być czysty system jak z fabryki.

Wchodzę w "galeria" a tam moje fotki, nie usunęły się choć są w pamięci telefonu a nie na karcie sd! Potem poinstalowałem najbardziej potrzebne programy czyli latarka i nawigacja (Be-on-road). Jakież było moje zdziwienie gdy po zainstalowaniu samej aplikacji telefon oświadczył, że mapa Polski jest już zainstalowana (i rzeczywiście działa - czyli 258mb nie zniknęło).

Czy ja coś zrobiłem nie tak, czy też reset się nie do końca udał?

P.S. mam jeszcze drugą opcję "recovery", gdy wciskam guzik zasilania to telefon pyta się m.in. o zamknięcie systemu, restart oraz to powyższe przywracanie. To jest to samo co wykonałem wcześniej czy coś zupełnie innego?

Komentarz

• czernobyl
                              L&K
                              • 2008
                              • 1276
                              • Octavia III (5E3)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez klekocix
                              Wchodzę w "galeria" a tam moje fotki, nie usunęły się choć są w pamięci telefonu a nie na karcie sd! Potem poinstalowałem najbardziej potrzebne programy czyli latarka i nawigacja (Be-on-road). Jakież było moje zdziwienie gdy po zainstalowaniu samej aplikacji telefon oświadczył, że mapa Polski jest już zainstalowana (i rzeczywiście działa - czyli 258mb nie zniknęło).

Czy ja coś zrobiłem nie tak, czy też reset się nie do końca udał?
                              wszystko dobrze - usunięte zostało wszystko z partycji /data, natomiast na partycji /emmc0 (lub /sdcard ew. /sdcard0 - ogólnie chodzi o wewnętrzną pamięć dostępną dla użytkownika widoczną przez manager plików lub przez usb) wszystko zostało nienaruszone. MZ wszystko dobrze, nawet lepiej, że Twoje prywatne pliki zostały (czyli mapy i foty), a usunięte zostały rzeczy uniemożliwiające odblokowanie telefonu. reset się udał

jeśli chciałbyś wymazać zawartość wewnętrznej karty pamięci, to musiałbyś wejść w ustawienia, wybrać "pamięć" i tam gdzieś wybrać opcję wymazywania zawartości

Komentarz

• klekocix
                                Rider
                                • 2010
                                • 479
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Dziękuję w takim razie Wam wszystkim za pomoc.

Telefon uratowany i działa. Za jakiś czas może pobawię się wgrywaniem nowego systemu ale obecnie jak wszystko funkcjonuję to wolę nie ruszać

Komentarz

• miodowy
                                  Rider
                                  • 2015
                                  • 534

Zamieszczone przez klekocix
                                  Dziękuję w takim razie Wam wszystkim za pomoc.
                                  zawsze też możesz podziękować klikając w "Pomogł"

I sprzedaj Polo. I tylko Polo

Komentarz

• klekocix
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 479
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Bardzo chętnie kliknąłbym "pomógł" ale ta opcja jest niedostępna dla działu "Off Topic"...

Nie mniej - jeszcze raz dziękuję.

P.S. i jestem już pewien co do sprzedaży Polo, chyba że nagle skądś otrzymam spory "zastrzyk" gotówki to pomyślę, czy go nie zatrzymać :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...