Czy przy takim gabarycie i wadze tylko euro paleta czy tak jak opony np; po dwie razem dobrze połączone ? Czym i jak zabezpieczać na palecie oraz koszt takiej operacji?
Jak kupowałem felgi 2 lata temu, przyszły UPSem zapakowane każda w osobny karton, postawione jedna na drugiej i ciasno owinięte czarnym stretchem. Tak jak Ozdar napisał był regularny prostopadłościan.
Paleta bez sensu, duuuży koszt, po 2 albo można spróbować nawet 4 razem jak sie dobrze zapakuje (łączna waga zazwyczaj do ok. 30kg).
Indywidualnie to np. wspomniany sendit.pl albo furgonetka.pl (jest też np. kurjerzy.pl itp. ale nie mam doświadczeń)
@patryk23 gdy zamawiasz przez brokera, to raczej nie ma problemu z dojazdem jak przy bezpośrednim kontakcie a ceny też zupełnie inne (no i praktycznie nie kontaktujesz się bezpośrednio z firmą kurierską tylko przez panel wszystko masz)
nie wyobrazam sobie jak kurier mialby odebrac lub dostarczyc 4 kompletne kola w jednej paczce :diabelski_usmiech nawet 2 sobie troche waza, a jeszcze gorzej to niesc.
W sumie faktycznie kompletne koło waży pewnie ok. 15kg (albo i więcej) więc max 2 mogą być w paczce (jak wspominałem wcześniej w zależności od firmy do ok. 30kg paczka).
Wysyłałem kiedyś 4 opony razem i tak mi się skojarzyło, że się da 4
PS: Tylko trzeba by jednak zważyć te koła, bo jak przekroczą wagę to może być psikus finansowy.
Luk_as2, ja byłem zmuszony sam odebrać z UPSa, bo mnie kurier nie zastał. Nie wiedziałem jak to włożyć do auta (ukłon dla firmy, że mi użyczyli wózek i nie musiałem tego nieść :lol: ) a potem trzeba to było do piwnicy zanieść :lol: następnym razem każę zawieźć bezpośrednio do wulkanizatora :diabelski_usmiech
Ozdar, ostatnio wysyłałem 4 koła z alusami i zapłaciłem przez sendit 70 zł ( wysyłka UPS )
Zapakowalem każde koło w folię bąbelkową, przełożyłem osobno kartonem i zapakowałem komplet do wielkiego kartonu. Całość zabezpieczyłem folią stretch. Przesyłka nie może przekroczyć 100 kg. Jeżeli będzie ponadgabaryt to można wysłać pocztexem, bo mają dobre ceny.
W sumie faktycznie kompletne koło waży pewnie ok. 15kg
wysylalem 16-ke z meganki, kompletna z opona 205, wazyla 17,20kg i przyznam ze i kegi duze nosilem pracujac w hurtowni i wozki pod 200kg na auto musialem po szynach wpychac z ziemi a mimo to kurde zasapalem sie troche :lol:
PS. kolo wysylalem poczta polska, zapakowane poprostu w "strecz" przesylka wychodzila sporo bo chyba pod 20 zl.
Ozdar, ale jeszcze podajesz wymiary paczki i jak jest 80x70x60 to cena jest inna. Oczywiście można wysłać dwie paczki, ale nie ma pewności, że dojdą tego samego dnia. Ostatnio zamówiłem dwa ekspresy ( zostały wyslane tego samego dnia firmą dpd ) i jedna paczka przyszła w piątek a druga w poniedziałek.
mirek_p11, zgodzę się z Tobą, praca kurierów czasami potrafi zadziwić. Jednakże ja wysyłałem jeden zestaw 14stek i dwa zestawy 15stek - i za każdym razem wszystko poszło zgodnie z założeniami.
Komentarz