Góry Stołowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal1980red
    Classic
    • 2010
    • 33

Góry Stołowe

Jutro wyślę , ale obsługa telefoniczna średnio kompetentna ,najpierw gość mówi że najprawdopodobniej nie zaznaczyłem przy zamawianiu że chce używać zwykłych żarówek i dla tego nie działa bo na ledy jest mniejsze napięcie - mówię mu że na stronie jest napisane że działa z każdą żarówką , a On że to może się pomylił i że może to spaliłem :shock:
    ale żebym wysłał to On zobaczy :roll: coś czuje że pierwsze zakupy w tym sklepie - będą ostatnimi.
    1.9tdi 110km Elegance
  • dylan80
    Rider
    • 2009
    • 625

Góry Stołowe

nie znalazłem tu nic podobnego wiec walę pytaniami.
    Mam zamiar w tym roku wyskoczyć na kilka dni (ok.3) w Góry Stołowe, okolice Kudowy Zdroju.Chce zobaczyć kaplice czaszek, połazic po tych błednych skałach, przejechać się drogą stu zakrętów. Potem jeszcze jako że już będe w tamtych okolicach chce jeszce wyrwać i zobaczyć Wałbrzych, bo zawsze mnie tam jakoś ciągło, podobno widoki takie, jakby sie w mieście czas zatrzymał 20 lat temu, potem jeszcze Kowary i tamtejsze sztolnie.Chciałem jeszcze pod Jelenią Górę skoczyc zobaczyć tamtejsze ponoć fajne zamki.
    I teraz pytanie do ludzi, którzy już tam byli, bądź mieszkają w okolicach :
    czy 3 dni wystarczą by zobaczyć to i owo w tamtych okolicach bez gonienia się, co warto tam zobaczyć a co nie? zawsze ciągnęły mnie opuszczone miejsca,sztolnie tunele albo kopalnie.
    Gdzie najlepiej łapać nocleg, żeby było fajnie, niedrogo, i w ogóle czy warto brac gdzieś w Kudowie, czy moze lepiej gdzieś w jakichś wioskach, albo gdzieś pomiędzy tymi punktami, które chce zobaczyć jest jakaś fajna mieścina o której nie wiem a warto tam zrobić baze wypadową, żeby nie stukac za duzo km?
    Czy ktoś jest stamtąd i napisze tu coś jako przewodnik? a może ktoś już zrobił taki wypad i teraz już wie, co jak i jakby to zrobił następnym razem żeby było dobrze ?
    Ogólnie za górami nie przepadam a już na pewno za łażeniem po górach, jeździć po nich lubię, ale po tych błędnych skałach chcę pochodzić no i te Kowary....
    W ile dni optymalnie to oblecę z żoną i jak tam jest z noclegami?
    Dodam, że w Polsce takich wypadów nie robiłem od bardzo dawna i noclegów też dawno nigdzie nie załatwiałem , więc nie wiem czego się teraz spodziewać...
    A moze ktoś też planuje coś takiego i chce zobaczyc tamte okolice?

Komentarz

• aro_40
      RS
      • 2007
      • 1529
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Wraz z rodzinką ostatnie dwa lata spędziliśmy ferie zimowe w Kudowie. Fajna okolica, ciche, spokojne miasteczko. Polecam zatem jako miejsce wypadowe. Jest gdzie zanocować (na każdą kieszeń), jest gdzie zjeść i gdzie pochodzić
      Co zwiedzać? 3 dni to moim zdanie zdecydowanie za mało. Sam dojazd do Wałbrzycha, zwiedzenie miasta, zamku Książ to zabierze znaczną większość dnia. Do tego masz po drodze kopalnię węgla, twierdzę Srebrną Górę, Kłodzko (miasto i twierdza), do tego sztolnie Walimia... to tylko cząstka tego co możesz zobaczyć, a ty chcesz jeszcze powłóczyć się po górach... niestety doba nie jest z gumy
      nie wiem z której strony będziesz jechał, ale jeśli lubisz to polecam Muzeum Kolejnictwa w Jaworzynie Śląskiej, choć powinno się nazywać Muzeum Kolejnictwa i Techniki lat PRL super sprawa dla tych co lubią takie klimaty
      If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• dylan80
        Rider
        • 2009
        • 625

aro_40, z tym muzeum kolejnictwa i prl to mnie zainteresowałeś... :szeroki_usmiech
        co do włóczenia po górach, to akurat nie lubię, w grę wchodzi tylko polatanie po tych błędnych skałach... pojadę ze Śląska czyli najpewniej od Nysy... w Kłodzku byłem jako chyba 5 letni szkrab ale pamiętam że tam była chyba jakaś twierdza cy cuś... dziekuje bardzo ci za informacje... widzisz, znowu coś nowego doszło.....
        jeszcze ktoś? to na tydzień pojade.... :P

Komentarz

• aro_40
          RS
          • 2007
          • 1529
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Jeszcze kilka podpowiedzi: w Kudowie jest Muzeum Zabawek - fajna sprawa, zwłaszcza dla tych co pamiętają Koralgola, Bolka i Lolka itp koło Kapicy czaszek jest farma, gdzie z bliska można pokarmić różne zwierzaki - dla dzieciaków dobra zabawa; jak błędne skały to w Czechach, ale wszyscy polecają z przewodnikiem, bo cały urok jak on to opisuje - organizują wycieczki z Kudowy za marną kasę; organizują też wycieczki do Pragi - koszt to 45-60 zł/os dorosłą (dzieci msza mieć dokumenty - legitymację lub paszport);
          w pobliżu jest Jaskinia Niedźwiedzia - ponoć super, ale trzeba rezerwować z wyprzedzeniem;
          i nie zapomnij nakarmić kaczek w Kudowie

Komentarz

• Yarwa
            Elegance
            • 2010
            • 915
            • BMW

Kudowa jest bardzo dobrym miejscem wypadowym. Jeszcze poza atrakcjami które wyżej zostały wypisane możesz zwiedzić skansen w Pstrążnej (http://www.skansen.kudowa.pl/) i safarii w Czechach, tylko 40km od Kudowy http://www.zoodvurkralove.cz/en/

Komentarz

• dylan80
              Rider
              • 2009
              • 625

Biszczu, dzięki za info, ale szczerze to takie cuda mnie już w ogóle nie interesują... w samej mojej okolicy mam chyba z 5 takich miejsc.... namnożyło sie ostatnio tego wszedzie jak grzybów po deszczu....
              wole zobaczyc coś co natura stworzyła.... a nie coś, co człowiek dla kasy zbudował... chociaż te sztolnie co mie w nie ciągnie to przeca ludzie wykopali... :P

Komentarz

• Thundi
                L&K
                • 2005
                • 1157

dylan80, Na Riese jeśli nie jesteś pasjonatem to albo się nie wybieraj albo ogranicz do jednej bo jakoś specjalnie atrakcyjne to to nie jest (a jak już się zdecydujesz na zwiedzanie w Rzeczce to na górze są zabudowania je też warto obejrzeć) Zamek Książ obowiązkowy możesz popytać o sztolnie PAN (ponoć już udostępniają do zwiedzania - ja tam byłem 10lat temu) do tunelu ciepłowniczego wycieczek nie ma (choć zamknięte to to nie jest) ale z dziećmi nie polecam dość niebezpieczne. Jaskinia Niedźwiedzia owszem ale od Wierzchowieckiej ładniejsza nie jest. Twierdza jest w Kłodzku to też godne polecenia.

Z noclegiem ja nocowałem tu: http://www.orzel.info.pl/ schronisko na zboczu góry "Wielka Sowa" i pomijając podjazd jest ok.

PS: Co do sztolni Riese to ja bym bardziej polecał "Włodarz" http://wlodarz.pl/ (część korytarzy zalana wodą więc łódki po drodze) ale do niego trzeba od trasy trochę dojechać (Rzeczka jest praktycznie przy trasie)
                O ortografie dba FF.
                Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Jark7
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 777

dylan80, rozumiem, że po górkach nie bardzo lubisz, ale będąc w tym rejonie to Szczelińca wartoz rodzinką "zaliczyć" i na małpoluda popatrzeć.
                  A jeśli bardziej interesują Cię zabytki, to w tamtym rejonie polecam perełkę: Kościół Pokoju w Świdnicy (o zamku Książ nie wspomnę)
                  Pozdrawiam
                  Załączone pliki
                  Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                  Jark7
                  było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14885
                    • Octavia IV (NX3)

dylan80, właśnie w poniedziałek 11.05 mój młody jedzie z klasą na 5 - dniową wycieczkę - stacjonują w Willi Sudety w Kudowie Zdrój.
                    mają też zwiedzić skalne miasto w Czechach. jak chcesz napisze program wycieczki.
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Rok z Bagien
                      L&K
                      • 2010
                      • 1172

Zamieszczone przez ruwado
                      jak chcesz napisze program wycieczki
                      Jakbyś mógł... :roll: :wink:

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14885
                        • Octavia IV (NX3)

Rok z Bagien, autor nie napisał, ze chce, to nie pisałem.
                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• okioki
                          Rider
                          • 2011
                          • 360

Zdecydowanie polecam tuż za granicą koło Wałbrzycha Skalne miasto Adrspach to wycieczka na cały dzień .

Komentarz

• sonic
                            Ambiente
                            • 2012
                            • 155
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Potwierdzam te perełki; ja bym rzekł, że koniecznie:

- Kościół Pokoju w Świdnicy - najlepszy efekt w środku jest w słoneczny dzień ( nie wiem czy jest taki drugi kościół w Polsce)
                            - Zamku Książ i to co pod nim można zwiedzić
                            - przynajmniej jedną sztolnie kompleksu "Riese" ( tzn.Olbrzym)
                            - kopalnia złota ( szczególnie dla dzieci) potem można kupić sobie sztabkę złota za 5 zł !!

A na obiad na pstrąga do knajpy http://www.zlotawoda.com/ - niezapomniany smak i wystrój z lat PRL-u. Zobacz sobie na stronie.

Komentarz

• Rok z Bagien
                              L&K
                              • 2010
                              • 1172

Zamieszczone przez ruwado
                              Rok z Bagien, autor nie napisał, ze chce, to nie pisałem.
                              No, a jak "nie autor" poprosi, to nie napiszesz ? :wink: :lol:

okioki, sonic, dzięki, zastanawiam się nad kilkudniowym wypadem w te okolice, stąd chętnie pozbieram info

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14885
                                • Octavia IV (NX3)

Zwiedzali na pewno skalne miasto (teplickie skalne miasto) - częściowo przepływa się tam łódką. Kaplica czaszek, jaskinia chyba niedźwiedzia. Wieczorem w domu zerknę na zdjęcia. Tylko żebym mógł wejść na forum bo ostatnio wieczorem zdycha wszystko. A na fonie w dzień to g...no nie pisanie.
                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• aro_40
                                  RS
                                  • 2007
                                  • 1529
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Jak będziesz leciał do Książa, to polecam tez Jaworzynę Śląską i Muzeum Kolejnictwa czy jak to sie zwie. Nie tylko parowozy, ale też produkty z czasów PRL-u

A do JAskini Niedźwiedziej o tej porze roku to trzeba rezerwować bilety

Komentarz

• ruwado
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 14885
                                    • Octavia IV (NX3)

Młody zwiedzał:
                                    Kudowę Zdrój
                                    Czermna - Kaplica czaszek
                                    Błędne Skały i Szczeliniec
                                    Wambierzyce
                                    Czarna Góra
                                    Polanica Zdrój
                                    Kłodzko
                                    Skalne Miasto w Czechach
                                    Jaskinię Niedźwiedzią w Kletnie
                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Rok z Bagien
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1172

Podziękował :wink:

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14885
                                        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                                        Podziękował :wink:
                                        a z Czech przywiózł super czekolady :P :P :P
                                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• lszlachta
                                          Drive
                                          • 2012
                                          • 97

Będę z rodziną w tamtych rejonach niestety krócej niż bym chciał bo tylko dwa dni i zobaczymy tylko to co trzeba zobaczyć.

W Poniedziałek rano wyjedziemy z Wrocławia w kierunku na Jaworzynę Śląską do Muzemu Kolejnictwa (dowiedziałem się o tym z tego wątku), potem jedziemy na Książ.
                                          I tutaj pierwsze pytanie czy ktoś z was nocował w hotelu przy zamku ? Zna ktoś jakąś fajną miejscówke na jeden nocleg w Książu ?

We Wtorek planuje zobaczyć pobieżnie Riese (na pewno przyjadę tam później bo strasznie mnie to interesuje a z 4 latkiem i żoną wszędzie nie wejdziemy). Jeszcze tego samego dnia Szczeliniec i błędne skały oraz twierdzę Kłodzko. W drodze powrotnej planowałem zawitać do Mosznej ale raczej na pewno nie zdążymy. Byłem tam kilka razy ale zawsze lubie tam wracać.
                                          Ostatnie pytanie: jest w tamtym rejonie jeszcze jakis zamek zachowany tak dobrze jak Moszna ? Widziałem mapę i zabytków jest mnóstwo ale chodzi mi o perełki.
                                          Pozdrawiam / Łukasz
                                          Była : O2FL 1.8tsi http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70860
                                          Obecnie: VW Passat 2.0 TSI
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81552

Komentarz

Pracuję...