Mam garaż -dotychczas mieściło się w nim auto i trzy rowery- i dodatkowe pomieszczenie - w nim kolejne dotychczas dwa. Jak auto stoi w garażu, to żona nie wyjedzie swoim nowym nabytkiem na dwór. Po ostatnich zakupach -kolejne 2 szt i zrobiło się "gęsto"...jak wstawię dodatkowe dwa do garażu to zrobi się problem z wyjściem z auta.
Stawianie rowerów jeden przy drugim zajmuje duuuużo miejsca.
Zacząłem się zastanawiać nad jakimś wieszakiem na którym od sufitem , wzdłuż ściany powieszę -za koło- ze trzy- cztery rzadziej używane rowerki.
Czy ktoś korzysta z tego typu patentu??
Wieszki typu winda - do powieszenia i podciągnięcia roweru pod sufit, raczej nie wchodzą w grę ...
ja swój wieszam na ścianie. do ściany przykręciłem kantówke, chyba 6x6 cm - tak pod koła, a na wysokości rury "poziomej" od roweru, zrobiłem hak na ścianie. i sznurkiem go wiążę, tak więc stoi na tej kantówce.
niedawno w szwedzkim markecie budowlanym na "J" zakupiłem takie uchwyty na pedał, też rower bedzie wisiał na ścianie. troche się boje ale spróbować trzeba skoro to wymyślili. bo z tym sznurkiem to troche uciążliwe jest.
widziałem patent, że używają zamiast sznurka - klamki do okien , przykręconych do ściany.
Ja natomiast rower wieszam pionowo na haku za przednie koło. Wtedy szeroka część roweru jest na górze (kierownica etc.), a na dole jest w miarę blisko ściany. U mnie taki montaż wymusiło to, że chciałem koniecznie rower trzymać w domu (w piwnicy to się boję).
Oczywiście z pkt. widzenia wysiadania z auta dwa haki zawieszone jak najwyżej będą lepsze, tym bardziej jak masz dużo powierzchni ściennej pod sufitem. Tak jak pisali koledzy wyżej - haki na ramę.
Skłaniam się ku wieszakowi na 5 rowerów - z pionowym zawieszeniem za przednie koło.
Wieszak będzie na ścianie tuż pod sufitem ale nie w garażu a w takim dodatkowym pomieszczeniu- składziku.
Komentarz