nieudzielenie informacji o sprzedaży auta ubezpieczycielowi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • coobin
    Ambiente
    • 2009
    • 181

Ale to właśnie producenci przewidzieli (mam nadzieje) bo uwaga cytuje w sumie z Twojego opisu Shell AVL 0W30 " 50 000 km w silnikach diesla"

Od razu życie staje się piękniejsze

Poważnie jednak traktując temat, bardzo dobrze w moim silniki zdaje się robić robotę AR9100. Silnik pracuje wybitnie kulturalnie po dobrym rozgrzaniu.

Jestem ciekaw jakby zachował się ten zestaw po 30 000 km.

Teraz na dniach wlewam 0W30 ...porównam sobie kulturwę pracy :diabelski_usmiech
  • macherstudio
    RS
    S_OCP Member
    • 2008
    • 2378
    • Mitshibishi
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Stan prawny
    Zgodnie z art. art. 32. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

1. Posiadacz pojazdu mechanicznego, który przeniósł prawo własności tego pojazdu, jest obowiązany do przekazania posiadaczowi, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu, potwierdzenia zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia na piśmie zakładu ubezpieczeń, w terminie 14 dni od dnia przeniesienia prawa własności pojazdu, o fakcie przeniesienia prawa własności tego pojazdu i o danych posiadacza, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu.

4. Posiadacz pojazdu mechanicznego, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu ponosi odpowiedzialność wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki należnej za okres od dnia, w którym nastąpiło przeniesienie na niego prawa własności pojazdu. Posiadacz pojazdu mechanicznego, który przeniósł prawo własności tego pojazdu, ponosi solidarną odpowiedzialność z posiadaczem pojazdu, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu, za zapłatę składki należnej zakładowi ubezpieczeń za okres od dnia przeniesienia prawa własności do dnia powiadomienia przez niego zakładu ubezpieczeń o okolicznościach, o których mowa w ust. 1.

Stan faktyczny:
    - nastąpiło zbycie pojazdu
    - nowy posiadacz otrzymał polisę i opłacił składkę OC (kontynuacja)
    - dotychczasowy posiadacz nie przekazał informacji o zbyciu ubezopieczycielowi
    - ubezpieczyciel wzywa starego posiadacza do natychmiastowej wpłaty składki za ten sam okres

Pytanie
    - dlaczego ubezpieczyciel wykonuje ww. czynności windykacyjne pomimo tego, iż posiada dokumenty potwierdzające, iż nowy posiadacz opłacił już składkę kontynuację, co również i ja weryfikowałem z nabywcą ?
    - informacja o tym, że składka jest opłacona potwierdzona została przez pracownika ubezpieczyciela w rozmowie nagrywanej telefonicznej, ale ten nie potrafił mi odpowiedzieć na pytanie, co stałoby się w sytuacji, gdybym zrealizował ich monit wzywający do zapłaty gdybym zaufał przekazanej mi informacji w formie wezwania do zapłaty tj. iż ubezpieczenie nie jest opłacone i uregulowałbym płatność ?

Ne bis in idem
    www.prostetorodo.pl

Komentarz

• kapi
      L&K
      • 2009
      • 1174
      • Fabia combi

Zamieszczone przez macherstudio
      Ne bis in idem
      tłumaczenie WIKI

jako że nie każdy wie, co to znaczy. ( np. ja :diabelski_usmiech )
      OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• macherstudio
        RS
        S_OCP Member
        • 2008
        • 2378
        • Mitshibishi
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kapi, :szeroki_usmiech

Uzupełniająco
        - jeśli nie przesłałem umowy sprzedaży, to dla ubezpieczyciela nadal jestem jego właścicielem, pomimo ze ubezpieczony już nie jestem bo auto ma inny posiadacz, ale mówimy o tym co jest w dokumentach, a tam nadal widnieję jako właściciel auta z obowiązkiem ubezpieczenia
        - zatem dokonanie płatności tytułem polisy w stanie jak wyżej, ale przez osobę trzecią jest spełnieniem świadczenia na moja rzecz, i moim zdaniem w papierach wówczas mamy nowy stan, tj. powinno być odnotowane, że polisa jest opłacona,
        - dlaczego więc nadal traktowany jestem jako odpowiedzialny solidarnie albo jako co gorsza ktoś kto nie sprzedał auta i jednocześnie nie ma opłaconej polisy
        www.prostetorodo.pl

Komentarz

• kazik4x4
          RS
          • 2008
          • 2728

macherstudio, nie wiem o co Ci chodzi.
          Jak byk stoi napisane, że w terminie 14 dni od przeniesienia prawa własności nalezy ten fakt zgosić ubezpieczycielowi, bo jak nie to.... jest tam wypisane co.

Więc skoro nie zgłosiłeś, to masz to co Ci napisali i tyle. Proste jak drut.

Komentarz

• maxpaynemm
            RS
            • 2008
            • 1764
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

macherstudio, jeśli sprzedałeś auto to powinieneś poinformować o tym fakcie ubezpieczyciela. Jeśli sprzedaż nastąpiła przed końcem aktualnego ubezpieczenia to ok - nic nie musisz płacić. Przeslij jak najszybciej do ubezpieczyciela umowę sprzedaży z danymi nowego właściciela. Jeśli w trakcie końca ubezpieczenia to musisz jeszcze zapłacić za 30 dni do przodu. Jeśli po zakończeniu aktualnej polisy to musisz zapłacić za dni do sprzedaży auta oraz 30 dni do przodu za nowego właściciela.

Pozdrawiam
            Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• macherstudio
              RS
              S_OCP Member
              • 2008
              • 2378
              • Mitshibishi
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez maxpaynemm
              macherstudio, jeśli sprzedałeś auto to powinieneś poinformować o tym fakcie ubezpieczyciela. Jeśli sprzedaż nastąpiła przed końcem aktualnego ubezpieczenia to ok - nic nie musisz płacić. Przeslij jak najszybciej do ubezpieczyciela umowę sprzedaży z danymi nowego właściciela. Jeśli w trakcie końca ubezpieczenia to musisz jeszcze zapłacić za 30 dni do przodu. Jeśli po zakończeniu aktualnej polisy to musisz zapłacić za dni do sprzedaży auta oraz 30 dni do przodu za nowego właściciela.

Pozdrawiam
              Skąd te 30 dni "do przodu" myślałem, że odpowiadam solidarnie za zapłatę do dnia poinformowania o sprzedaży, czyli może być i 60 dni (i to rozumiem i to akceptuję)

Raz jeszcze wyjaśniam:
              - nie jest problemem to, że nie poinformowałem
              - problemem jest to że ubezpieczyciel WIE iż polisa jest opłacona przez nowego właściciela a mimo to domaga się PONOWNEJ zapłaty ode mnie za to samo

[ Dodano: Wto 23 Cze, 15 11:02 ]
              Zamieszczone przez kazik4x4
              Jak byk stoi napisane, że w terminie 14 dni od przeniesienia prawa własności nalezy ten fakt zgosić ubezpieczycielowi, bo jak nie to.... jest tam wypisane co.

krzywy ten drut, bo w moim przypadku jest polisa OPŁACONA a konsekwencją nie przekazania informacji o sprzedaży jest odpowiedzialność solidarna z nowym właścicielem właśnie za ZAPŁATĘ za składkę - wiec pytam się grzecznie pani z BOK za co mam płacić, skoro polisa jest opłacona .... ? za to że nie przesłałem umowy ?
              www.prostetorodo.pl

Komentarz

• maxpaynemm
                RS
                • 2008
                • 1764
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

macherstudio, nie przytoczę Ci konkretnych paragrafów ale tak jest że jak sprzedajesz auto to twoja polisa powinna być jeszcze ważna na 30 dni do przodu aby kupujacy mogł przeubezpieczyć auto albo kontynuować Twoje ubezpieczenienie.
                Jeśli tak było to wysyłasz umowę sprzedaży + pismo przewodnie że auto sprzedałeś a polisę przejął kupujacy - i mogą Cię w pompke cmoknąć Taj jest od zmiany przepisów bodajże w kwietniu 2012.

[ Dodano: Wto 23 Cze, 15 12:05 ]
                Ps: jaka to firma??
                Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kazik4x4
                  RS
                  • 2008
                  • 2728

Zamieszczone przez macherstudio
                  [ Dodano: Wto 23 Cze, 15 11:02 ]
                  Zamieszczone przez kazik4x4

krzywy ten drut, bo w moim przypadku jest polisa OPŁACONA a konsekwencją nie przekazania informacji o sprzedaży jest odpowiedzialność solidarna z nowym właścicielem właśnie za ZAPŁATĘ za składkę - wiec pytam się grzecznie pani z BOK za co mam płacić, skoro polisa jest opłacona .... ? za to że nie przesłałem umowy ?
                  Trzeba było przesłać umowę. Mniej czasu by Ci zajęło niż żalenie się na OCP na durny przepis.

Komentarz

• macherstudio
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 2378
                    • Mitshibishi
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kazik4x4, mam to do siebie że durnoty nie lubię i ja piętnuję - a dla mnie pisanie na OCP ma też wymiar edukacyjny, bo zawsze PROAMA może do kogoś zadzwonić ....
                    www.prostetorodo.pl

Komentarz

Pracuję...