Cos dobrego ale dla nas nie Octavek

Zwiń
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mebel
    Ambiente
    • 2005
    • 155

    Cos dobrego ale dla nas nie Octavek

    no jak adamu napisal
    ja bralem dokladnie taka http://www.icmarket.pl/product_info....oducts_id=8406
    ale taka wezsza latwiej sie kladzie
  • djczas
    RS
    • 2005
    • 9612

    #2
    Cos dobrego ale dla nas nie Octavek

    Tak sobie siedzę w nocy i nie mogę spać i myślę jest wątek dla pijących ale nie zauważyłem wątku o jedzeniu więc niniejszym tematem zawiązuje taką naszą wspólną książkę kucharską o jedzeniu

    Wiem że nie tylko autami żyjecie i picem napojów ale czasem trzeba coś zjeść tak więc podzielcie sie z innymi co lubicie jeść i podajcie przepisy na wasze ulubione potrawy

    ja zacznę

    łososia tak na szybko

    składniki Papier ryżowy filet z łososia masło pietruszka

    namaczamy papier ryżowy aby zmiękł i stał sie plastyczny układamy na nim łososia na łososia nakładamy natkę pietruszki dodajemy na to masło i zawijamy na koniec smażymy na gorącym tłuszczu

    Kurczak Teriyaki

    składniki
    4 połówki piersi z kurczaka
    Sos Teriyaki ja używam dwóch Kikkoman oraz Asian Home Gourmet
    szklanka ryżu
    kostka bulionu
    sól pieprz dla smaku jak ktoś potrzebuje

    czas wykonania około 20 godzin biggrin.gif

    a więc do rzeczy w sklepie kupujemy składniki przynosimy je do domu
    Piersi z kurczaka myjemy osuszamy i rozbijamy i tu uwaga nie używamy młotka tylko ręką dokładnie pięścią
    po rozbiciu nakłuwamy robimy to nakłuwakiem lub innym szpikulcem ja mam taki specjalny grzebień stalowy ze stali nierdzewnej z ostro zakończonymi kolcami

    po nakłuciu używając pędzelka dokładnie nanosimy marynatę Teriyaki i odstawiamy do lodówki na jeden dzień aby się dobrze zamarynowało

    ma drugi dzień smażymy na oleju ja używam oleju z orzechów arachidowych do smażenia można także upiec na grillu
    gotujemy ryż do rzyżu dodajemy do wody kostkę bulionową dla lepszego smaku

    do tego można sobie zrobić sałatkę z kiełków soi i bambusa lub jakąś inną jaka nam smakuje


    Potrawka z królika
    a wiec postanowiłem spróbować królika i zrobiłem go następująco
    kupiłem królika w makro łapy
    rozmroziłem natarłem czosnkiem lekko posoliłem i popieprzyłem
    rozgrzałem olej i wrzuciłem na patelnie
    po krótkiej chwili posypałem zieloną czubricą i przykryłem

    więcej jak będziecie chcieli i sie przyjmie wkrótce

    Komentarz


    • #3
      Staszek juz mamy nasz watek o rybach

      Komentarz

      • djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

        #4
        lec, Kopcenie można pod wędzenie podciągnąć

        tym razem nie mój przepis ale brzmi apetycznie znalazłe go na innym forum

        Golonka po bawarsku
        ===========================

        Składniki:
        - 2 tylne golonki wieprzowe o łącznej wadze 1.50-1.80 kg
        - sól
        - pieprz
        - 1 duża cebula
        - kminek
        - 1/2 l wody
        - 1/4 l piwa

        Sposób przyrządzania:

        Golonki umyj, osusz, ponacinaj skórę w kwadraciki. Natrzyj solą i pieprzem, odłóż na 3 godziny. Golonki ułóż w brytfannie, podlej wrzącą wodą i piecz 2 godziny w temp. 200°C. Podczas pieczenia odwracaj golonki i polewaj je sosem z dna brytfanny (co 15 minut). Jeśli sosu jest zbyt mało, możesz dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodaj kminek i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach zwiększ temperaturę piekarnika do 250°C i piecz 30 minut, polewając golonki piwem, aż uzyskasz chrupiącą skórkę (golonki możesz wówczas przełożyć na ruszt, a pod spód wsunąć blachę). Sos powstały w trakcie pieczenia przetrzyj przez sito. Do golonek pasują kluski ziemniaczane, knedle z bułki lub chleb oraz kapusta kiszona zasmażana albo surówka z białej kapusty. Obowiązkowa jest dobra musztarda i zimne piwo.

        Komentarz

        • Bazyli76
          Rider
          • 2006
          • 487

          #5
          To ode mnie tak na szybko 3 przepisy:
          1. Znajoma budka z Hot-Dogami na Górczynie
          2. Znajoma budka z dużymi czerwonymi literami KFC
          3. Znajoma budka z dużym żółtym M i białym napisem McDonald's

          Od gotowania jest moja żona jeśli już musi. Ponieważ ja w domu sypiam, moja żona ma wyżywienie w pracy. To ja nie mam wyjścia i jadam co się uda... najczęściej któreś danie z ww. lub ew. dla zdrowotności zakupy w sklepie FAWOR. ityle

          HOWGH :!:

          Komentarz

          • djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

            #6
            Bazyli76, nie mów że to są twoje ulubione potrawy

            Komentarz

            • koja86
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 3178

              #7
              djczas, czy to przepisy kulinarne do baru ala DJczas?
              Takie zwykłe Ambiente

              Komentarz

              • djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

                #8
                koja86, :diabelski_usmiech nie tylko czasem lubię sobie coś upichcić

                Komentarz

                • koja86
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 3178

                  #9
                  djczas, ja ostatnio preferuję przepisy kulinarne : pomysł na .
                  Jesteśmy z karoliną makaronożercami więc wszystko z tych przepisów nam smakuje :szeroki_usmiech
                  Takie zwykłe Ambiente

                  Komentarz

                  • djczas
                    RS
                    • 2005
                    • 9612

                    #10
                    koja86, czyli dieta studencka :diabelski_usmiech

                    Komentarz

                    • koja86
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 3178

                      #11
                      djczas, nie zupki chińskie czy knory na sosach są przepisy kupujesz komponenty i gotujesz poczym dodajesz odpowiedni fiks i gotowe
                      Takie zwykłe Ambiente

                      Komentarz

                      • brandO
                        Rider
                        • 2006
                        • 624

                        #12
                        Zamieszczone przez djczas
                        dieta studencka
                        ja jakoś nie narzekam :P a też większość rzeczy które ostatnio jem to raczej makaron w różnej postaci czy to spaghetti czy tez lasagna no i oprócz tego znajoma budka z kebabem "AliBaba Kebab" (Gwarna, Pl. Cyryla no i czasami na św. Marcinie) :P :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
                        auto...ulica... i wyścig z samym sobą...
                        Time is up...
                        Stop Pijanym Kierowcom!

                        Komentarz

                        • Hunter
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1655

                          #13
                          Chłopaki dajcie spokój z fast-food'ami... Robi się nam drugie USA?? W sumie ma być Irlandia

                          djczas, odnośnie tego pichcenia Też czasami coś upitraszę To wcale nie jest trudne - wystarczy tylko chcieć Napisz mi gdzie dostałeś papier ryżowy?? Bo nawet miałem ochotę zrobić jakiś eksperyment kulinarny Może i z tym łososiem spróbuję, bo zapowiada się ciekawie Podobnie jak kurczak teriyaki... Królik i golonka raczej nie należą do moich ulubieńców :?
                          ...nie ma to jak Octavia :drive:
                          >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

                          Komentarz

                          • djczas
                            RS
                            • 2005
                            • 9612

                            #14
                            Hunter, w hipermarkecie dostaniesz lub w sieci Kuchnie Świata firmy Sanechemtam dostaniesz dużo więcej do eksperymentów

                            Komentarz

                            • Hunter
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1655

                              #15
                              djczas, dzięki serdeczne Poszukam...
                              A jeśli chodzi o jakieś przekąski czy snacki to dobre są krakersy ryżowe Są różne wersje: m.in. solone, paprykowe i nawet z glonami morskimi W sumie za granicą miałem z nimi do czynienia, ale chyba i w Polsce można dostać...

                              Świetna jest sałatka z kraba... Muszę poszukać przepisu to zapodam
                              ...nie ma to jak Octavia :drive:
                              >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

                              Komentarz

                              • djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

                                #16
                                jesli chodzi o przekąskę do piwa to jest groszek wasabi firmy kristo dostępny właśnie w Kuchniach świata a do sałatek dobry jest marnowany imbir

                                Komentarz

                                • Hunter
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1655

                                  #17
                                  czasami do śniadania można użyć chleb naan albo pitę... fajnie smakuje taki ciepły z plastrem żółtego sera albo z szynką i twarożkiem... można dorzucić oliwki, ketchup do smaku, paprykę i suszoną pietruszkę...

                                  Imbir w krajach anglosaskich jest dość często używany... Można spotkać ciastka imbirowe i piwo

                                  P.S. No i korzeń imbiru (żeń-szenia) jest dobry na potencję... tylko ciężko go przywiązać :lol:
                                  ...nie ma to jak Octavia :drive:
                                  >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

                                  Komentarz

                                  • djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

                                    #18
                                    Hunter, co do pity to jest dobra np z polędwicą wołową usmażoną w kilku rodzajach pieprzu i do tego sałatka grecka ala feta do środka

                                    Komentarz

                                    • hubert78
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1576

                                      #19
                                      Zamieszczone przez djczas
                                      Hunter, co do pity to jest dobra np z polędwicą wołową usmażoną w kilku rodzajach pieprzu i do tego sałatka grecka ala feta do środka
                                      + Tzatzyki Potwierdzam jest pycha

                                      Komentarz

                                      • Hunter
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1655

                                        #20
                                        djczas, a tu się zgadzam tylko tą wołowinę podmieniłbym na coś innego

                                        Mały przepis na małą sałatkę

                                        Nazywa się: "Ogniste sombrero" (pewnie przez to chili - choć taka ostra nie jest )

                                        Składniki: 2 piersi z kurczaka (ok. 40 dag), puszka kukurydzy, 60 dag ziemniaków, ok. 15 dag papryki konserwowej, 1 łyżeczka sproszkowanego chili, ok. 3 łyżki oliwy z oliwek, ok. 100 ml ketchupu, ok. 5 łyżek majonezu, sól, pieprz, cukier (do smaku).

                                        Sposób przygotowania:
                                        Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyc sola i pieprzem. Wrzucić na rozgrzaną oliwę/olej i obsmażyć, ostudzić. Ziemniaki ugotować w ‘mundurkach’, ostudzić i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć obsmażone piersi z kurczaka, pokrojone ziemniaki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, odsączoną z zalewy kukurydze i dodać chili. Następnie dodać ketchup, majonez, przyprawić i wymieszać. Sałatkę można podawać z pieczywem lub z wędliną.

                                        Smacznego
                                        ...nie ma to jak Octavia :drive:
                                        >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

                                        Komentarz

                                        • djczas
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 9612

                                          #21
                                          Ja czekam do świąt Bożego Narodzenia aby odpakować rydze kiszone i skonsumować :szeroki_usmiech co do przekąsek to jak ktoś chce i lubi kiszone ogórki domowej roboty to podczas przygotowania do słoika włożyć czuszkę i razem z ogórkami zakisić będą fajne ostre ogórki kiszone

                                          Komentarz

                                          • Arek
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 3143

                                            #22
                                            Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

                                            Składniki:

                                            • 50 dag filetów z łososia
                                            • 60 dag ziemniaków
                                            • 20 dag szpinaku
                                            • 1 dorodna cebula
                                            • 3 dag mąki pszennej
                                            • 3 dag masła
                                            • 2 łyżki soku z cytryny
                                            • 1,5 szklanki bulionu
                                            • 10 dag śmietany kremówki
                                            • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
                                            • przyprawy: sól, pieprz


                                            Sposób przygotowania:

                                            Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plasterki. Ugotować szpinak, osączyć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać mąkę, wlać bulion, śmietanę oraz wino. Przyprawić solą i pieprzem.
                                            Łososia pokroić, omaszczyć sokiem z cytryny. Ułożyć ziemniaki i szpinak w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu rybę, polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Zapiekać około 20 - 25 minut.
                                            -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

                                            Komentarz

                                            • djczas
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 9612

                                              #23
                                              Zapiekanka ziemniaczana (kociołek)

                                              Składniki

                                              -3kg ziemniaków
                                              -2kg cebuli
                                              -Główka Kapusty
                                              -1kg dobrej kiełbasy
                                              -1kg boczku wędzonego
                                              przyprawy sól pieprz

                                              Przygotowujemy Kociołek który pomieści wszystkie nasze składniki jak nie ma kociołka to duży garnek z grubym dnem taki który możemy położyć na ognisku
                                              Kociołek nacieramy tłuszczem z boczku najlepiej skóra którą odcinamy
                                              po nasmarowaniu układamy na dnie kapustę a następnie warstwowo układamy pokrojone w plastry ziemniaki cebule, kiełbasę i boczek, aż do wypełnienia sie do samego brzegu potem szczelnie przykrywa i dokręca lub blokuje pokrywkę z tego co zostało myjemy dokładnie ziemniaki nie obrane i zawijamy z ziołami w folie i wkładamy do żaru ogniska do ziemniaków przygotowujemy Tzacyki i spożywamy podczas oczekiwania po około 40 minutach na główne danie a kiełbaskę ,boczek i cebule na kija tak pieczemy to na ognisku około 2 godzin
                                              do tego grono dobrych znajomych i piwko ci co byli na 1 Zlocie w Krościenku pewnie pamiętają jak smakują Pieczonki

                                              Smacznego

                                              Komentarz

                                              • Hunter
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1655

                                                #24
                                                Chłopaki nie widać wpisów Kobiet... Czyżby to było prawdą, że najlepszymi kucharzami są mężczyźni?? :P W sumie w ekskluzywnych hotelach i restauracjach spotyka się w kuchni raczej kucharzy mężczyzn... Przynajmniej ja tak zauważyłem... :szeroki_usmiech Pewno znów w jakimś wydaniu wiadomości przed sylwestrem będzie rozmowa z kucharzem z pięciogwiazdkowego hotelu albo drogiej restauracji
                                                ...nie ma to jak Octavia :drive:
                                                >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

                                                Komentarz

                                                • koja86
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 3178

                                                  #25
                                                  Zamieszczone przez Hunter
                                                  Chłopaki nie widać wpisów Kobiet... Czyżby to było prawdą, że najlepszymi kucharzami są mężczyźni??
                                                  Ja tak myślę tylko chopy to lenie . :wink:
                                                  Takie zwykłe Ambiente

                                                  Komentarz

                                                  Pracuję...