Megane II 1.6 16V

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Brychu
    Drive
    • 2004
    • 40

Megane II 1.6 16V

Moje plany co do tego auta to :
    Zawieszenie kompletne -60/40 lub Gwintowane - Zrealizowane
    Montaż zestawu xenon w soczewke -Zrealizowane
    Halogeny z kierunkiem CLear - Zrealizowane
    Felga 16 z dużym rantem -w planach
    Lotka Od GTI na tylną klapę - Zrealizowane
    Swap czegoś mocniejszego i wywalenie gazu -w planach
    wygłuszenie drzwi i montaż porządnego car auto - Zrealizowane
    zaadaptowanie tapicerki skórzanej z jakiegoś rozbitka -w planach
    i montaż klimy to by było narazie na tyle -w planach

Ogolem golf Dostał troszke gratów przerobiłem troszke w engine kompletny Zimny dolot wałek sportowy przestawiony zapłon , i wydech Sebringa dedykowany na pełnym przelocie
    2001 Octavia 1.9 TDI 90 KM Ambiente
  • arci9
    RS
    • 2004
    • 2007

Megane II 1.6 16V

Witajcie.

Szukam dla żony autka, o dziwo do listy poszukiwanych aut zaliczam:Fiat Stilo,Alfa 147,Renault Megane, Ibiza, Clio, Polo itd. - wymieniłem bardziej nerwlagiczne auta, z którymi jestem na bakier (w sensie doświadczenia) i opieram się tylko na opiniach...

Niby wszystko co na F jest kiepskie, ale ponieważ ma to być drugie auto w rodzinie jestem skłonny zaryzykować...i żałować..

Kryteria są krótkie:średnie auto, liczba drzwi 2 do 5(bez kombi!) z klimą i preferowanym silnikem benzynowym (bez gazu! tfu! ).do 20 klocków(ale może być i za 10 )

Postanowiłem napisać i poprosić o opinie ze względu na fakt, że dzisiaj ogladałem Megane coupe II 16.16V, w stanie niezłym, o przebiegu niecałe 100tyś. kupione w polskim salonie , drugim właścicielem kobieta, które mnie mocno zaintrygowało.

Prosił bym wszystkich, którzy mieli z renówkami do czynienia(a szczególnie z tym modelem) o wszelkie opinie, rady itp.

[ Dodano: Czw 17 Sty, 08 11:11 ]
    Acha, szukam na sieci cały czas info, co się najczęściej psuje i wogóle wszelkich informacji - znalazłem forum o megane coupe, ale mało info o II.

Komentarz

• Lipek
      Drive
      • 2007
      • 53

Do 20tys pelcam honde civic 1,5 vtec 115KM VI generacji- autko bardzo przyjemne w prowadzeniu a jeszcze przyjemniejsze przy tankowaniu - jest to najekonomiczniejszy silnik hondy - w miescie pali od 5,5l do 7l /100km na trasie przecietne spalanie wynosi ok 4,5-5,5l/100km. Dobry egemplarz z przyzwoitym wyposazeniem mozna trafic juz za ok 16tys, za 18-20tys kupisz juz wersje po liftingu na full-wypasie. Odradzam najpopularniejszy silnik 1,4 - ktory jest pozeraczem paliwa i w miescie spalanie dochodzi do 10l/100km!

Komentarz

• Spory
        Ambiente
        • 2006
        • 119

Arci, Uważaj na Meganki 2-giej generacji z pierwszych lat produkcji, właśnie w motorowni 1,6.
        Padały w nich jak muchy koła zmiennych faz rozrządu. W ASO krzyczą 3500 kafli piecowych. :evil: Poza ASO - ciężko dostępne.

Komentarz

• arci9
          RS
          • 2004
          • 2007

Zamieszczone przez Lipek
          Do 20tys pelcam honde civic 1,5 vtec 115KM VI generacji
          Też biorę pod uwagę Hondzie, bo miałem dwa Crxy i wiem, że to spoko sprzęt.

Lecz żonei mniej się podobają...

Zamieszczone przez Spory
          Arci, Uważaj na Meganki 2-giej generacji z pierwszych lat produkcji, właśnie w motorowni 1,6.
          Padały w nich jak muchy koła zmiennych faz rozrządu. W ASO krzyczą 3500 kafli piecowych. Poza ASO - ciężko dostępne.
          Rozmawiałem wczoraj z ASO, każą rozrząd wymieniać ok. 90-100tyś. a nie jak instrukcja każe przy 120. - też mówili o kole zmiennych faz...
          Tą Megane mam teraz na "tapecie", nie wiem, czy sie kręcić obok niej czy dać spokój.Ale na inne auta też cały czas patrzę :roll:

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

No to tak jak miłośnik Renault (miałem 3 z rzędu) i od czasu do czasu użytkownik Renault Megane II 1.6 16V sedan (auto moich rodziców) ODRADZAM Ci zakup tego auta !!!
            Po pierwsze w silnikach 1.6 16V na potęge padają koła zmiennych faz rozrządu (Renault nie chce sie do tego przyznać i ogłosić akcji serwisowej).
            Po drugie jakość montażu elementów wnętrza pozostawia wiele do życzenia. Skrzypią głównie plastki środkowej konsoli, a ASO nie jest w stanie sobie z tym poradzić :shock:
            I po trzrecie, chyba najwazniejsze - FATALNA wręcz jakośc obsługi w ASO Renault !! Mozesz sobie wyobrazic sytuacje że ASO psuje rozrząd w samochodzie?? Mojego ojca to własnie spotkało !!POdczas wymiany na gwarancji koła zmiennych faz rozrzadu ASO przestawiło rozrząd o 1 ząbek i pogieło wałki rozrządu !! :evil: Oczywiście ani ASO ani Renault Polska nie widzą zadnego problemu !! Totane olewactwo klienta
            Dlatego własnie odszedłem od Renault i kupiłem nową Ocytavię II i .... bardzo się z tego cieszę !!
            Czarny Elegance

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

Zamieszczone przez Lipek
              Do 20tys pelcam honde civic 1,5 vtec 115KM VI generacji- autko bardzo przyjemne w prowadzeniu a jeszcze przyjemniejsze przy tankowaniu - jest to najekonomiczniejszy silnik hondy - w miescie pali od 5,5l do 7l /100km na trasie przecietne spalanie wynosi ok 4,5-5,5l/100km. Dobry egemplarz z przyzwoitym wyposazeniem mozna trafic juz za ok 16tys, za 18-20tys kupisz juz wersje po liftingu na full-wypasie. Odradzam najpopularniejszy silnik 1,4 - ktory jest pozeraczem paliwa i w miescie spalanie dochodzi do 10l/100km!
              Lipek, i chcesz przez to powiedzieć że nakarmienie 115 kucyków jest tańsze niż nakarmienie 90 kucyków?

Proszę Cię..... :roll:

To spalanie tego Vtec-a chyba wziąłeś z prospektu reklamowego Hondy.

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez arci9
                znalazłem forum o megane coupe, ale mało info o II.
                Tu masz link do forum renault Megane: http://megane.com.pl/ Sa tam informacje o wszystkich Megane. zarówno o Hatchbackach, sedanach, kombi, Secnikach jak i o coupe
                Ale jak pisałęm wyżej odradzam zakup tego auta.
                Czarny Elegance

Komentarz

• arci9
                  RS
                  • 2004
                  • 2007

Zamieszczone przez Big
                  Tu masz link do forum renault Megane: http://megane.com.pl/ Sa tam informacje o wszystkich Megane. zarówno o Hatchbackach, sedanach, kombi, Secnikach jak i o coupe
                  Dzięki, wczoraj trafiłem na to forum, lecz nic ciekawego nie ma na nim, po za paroma wywodami takich laików jak ja..

Big, dzięki za info o renault - o problemach z rozrządem słyszałem, a nie mam zamiaru servisować w Renault, bo mam koło domyu sprawdzonego mechanika.
                  Co do elementów wnętrza, u mnie w skodzianie też piszczału póki wszystkie nie poprawiłem i gdzie niegdzie podokleiałem , a wtym konkret modelu jeszcze nic nie skrzypi :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez Dzida
                  Lipek, i chcesz przez to powiedzieć że nakarmienie 115 kucyków jest tańsze niż nakarmienie 90 kucyków?

Proszę Cię.....

To spalanie tego Vtec-a chyba wziąłeś z prospektu reklamowego Hondy.
                  Dzida, nie przesadzaj...Miałem dwie hondy z silnikami 125KM i 150Km i średnie spalanie przy żwawej jeżdzie oscylowało w okolicach 7,5l/100...9l nigdy nie przekroczyło nawet w mieście

Komentarz

• Dzida
                    RS
                    • 2006
                    • 2253

Zamieszczone przez arci9
                    Dzida, nie przesadzaj...Miałem dwie hondy z silnikami 125KM i 150Km i średnie spalanie przy żwawej jeżdzie oscylowało w okolicach 7,5l/100...9l nigdy nie przekroczyło nawet w mieście
                    OK w porzo, ale niech Lipek nie pisze że 115 kony fautek pali na trasie 4,5 l, bo to chyba lekka przesada IMHO.

4,3 to pali mój AXR w trasie, jak jest kapelusz mode on i nie przekraczam 80 czy 90 km/h na 5 biegu.

Tylko to już ma niewiele wspólnego z jazdą. :roll:

Jeszcze raz sorry za OT i może wróćmy do tematu Meganki. :szeroki_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

I to chyba jest najbardziej miarodajna strona, gdzie mozna sprawdzic ile auto moze palic min i max, a to ze komus pali x, to wiadomo zalezy od wielu czynnikow.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• arci9
                        RS
                        • 2004
                        • 2007

Zamieszczone przez Dzida
                        OK w porzo, ale niech Lipek nie pisze że 115 kony fautek pali na trasie 4,5 l, bo to chyba lekka przesada IMHO.

4,3 to pali mój AXR w trasie, jak jest kapelusz mode on i nie przekraczam 80 czy 90 km/h na 5 biegu.
                        Fakt, trochę chyba przesadził tak dokładnei tego nie przeczytałem

Piszcie coś panowie i panie o waszych doświadczeniach z Renaultkami, bo jutro wstępnie umawiam sie na oglądnie u mechanika i...może dużo sie wydarzyć...żebym potem nie musiał szybko sprzedawać...

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Ja w sumie mam jak najlpsze doswiadczenia z Renówkami. Miałem Renault 21 TSE potem Clio II 1.9 RTE potem Lagunę I ph II 1.8 16V RXE Millenium. Ogólnie muszę przyznać że nigdy nie miałem jakś większych kłopotów z tymi autami. To co było ich pietą achillesową to gumowe elementy zaiweszenia (szczególnie w R21 czesto padały gumy na stabilizatorach). Clio II było autem zupełnie bezawaryjnym. Laguna - tu wynieniłem 2 X sworznie wachaczy przednich i przy 150 tys km kompletne sprzęgło. Problemów z korozją (poza R21) nie było
                          Co zapewniaja Renówki? Ponadprzecietny komfort i świetne wyposażenie
                          Czego nie zapewniaja? serwisu ASO - ten jest na tragicznym wręcz poziomnie (potrafia oddać auto z wymazana tapicerką lub ze zniszczonym przez nich rozrządem ).
                          Nie zapewniaja też jakości montaż na poziomie Skody. Oraz tak pewnego prowadzenia w zakrętach i takiego poczucia kontaktu kół z nawierzchnią jakie mam w Octavii.
                          Cóż Megane II szczerz mówiac mnie nie przekonuje i to nie tylko w porównaniu do Octavii II katórą jeźdżę obecnie ale także w porównaniu do Laguny I ph II (2000 r.) którą miałem wczesniej. Pomijają ASO Renault w Megane II denerwują mnie bardzo wąskie przednie fotele (a gruby nie jestem ), wysoka pozycja za kierownicą (nie da sie bardziej obizyć fotela), niska jakośc montażu (skrzypienie plastików), oraz praktycznie nieprzydatny przedni centralny podłokietnik (jest zbyt nieski w stosunku do wysokości fotela).
                          Co mi sie w Megane II podoba? Niewatpliwie karta Hands-Free (świetna sprawa !!!) El składane lusterka (też piękna sprawa szczególnie na wąskich parkingach). Dynamiczny silnik 1.6 16V 115 KM choć ma wadę w postaci niedopracowanego koła zmiennych faz rozrządu które trzeba często wymieniać)
                          Ogólnie Megane II może sie podobać i jeśli komuś nie przeszadzają popiskiwania i skrzypienie plastików oraz nie będzie korzystał z usług ASO to może to auto mu sie spodobać. Ja w każdym razie mocno bym przemyślał jego zakup. A mój ojcieć który jest włascicielem Megane II mówi wprost " Nigdy więcej Megane II" i po przejażdżce moja Octavią mówi że zamieniłby sie od razu i bez dyskusji

[ Dodano: Pią 18 Sty, 08 14:08 ]
                          Arci9, jeśli chciałbyś "zaryzykować" - jak to napisałeś - Renówkę to polecam Ci z czystym sumieniem Lagunę I ph II z 2000 r.. Auto jest niesamowicie komfortowe i niemal bezawaryjne. Polecałbym też rozejrzenie sie za egz. kupionymi w Polskim salonie nie tylko ze zwględu na jasną i łatwą do sprawdzenia przeszłość ale także ze wzdględu na .. bardzo bogate wyposażenie W 2000 r. w Polsce była oferowana linia specjalna o nazwie Millenium i wersjach wyposażenia RTE, RXE i RXT. Nawet najuboższa Laguna RTE Millenium ma w wyposażeniu climatronik, podgrzewaną przednia szybę :shock: , 4 el. szyby, el. lusterka, ABS z EBV czy 4 poduszki.
                          Silnik jak bym ci polecił to 1.8 16V 120 KM (F4P) swietna jednostka, bardzo elastyczna i bezawaryjna zapewanijąca dobre osiągi.
                          Za 17-19 tys zł kupisz taka Lagunę w dobrym stanie od I-go własciciela i uwierz mi żona i Ty będziecie zadowoleni z tego auta
                          Spójrz np. na tą http://moto.allegro.pl/item296517836...wypadkowa.html
                          Czarny Elegance

Komentarz

• Spory
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 119

Zamieszczone przez arci9
                            Megane coupe II 16.16V
                            tak czytam, czytam i nagle... :idea: przecie nie ma takiego modelu :shock:

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez Spory
                              tak czytam, czytam i nagle... przecie nie ma takiego modelu
                              No jak by sie chcieć na siłę przyczepić to masz rację bo jest Megane II CC - czyli Cupe-cabrio. Ale i tak wiadomo o co chodzi.
                              I mam nadziję ze to nie jest to czarne Magane II CC które pokazywali w TVN TURBO w Turbo-Kamerze jak zostało spie.... przez serwis ASO Kutyna w Warszawie
                              Czarny Elegance

Komentarz

• Spory
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 119

Ale arci9, chce auto
                                Zamieszczone przez arci9
                                do 20 klocków(ale może być i za 10 )
                                , więc może faktycznie chodzi o Megane I Coupe, z którą raczej w tym silniku (1.6) problemów nie było...

Komentarz

• arci9
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2007

Zamieszczone przez Spory
                                  arci9 napisał/a:
                                  Megane coupe II 16.16V
                                  nie no chłopaki dajcie spokój z tym słówkami

Teraz wyłącznie pisze o Megan II 3dr. może dlatego nazwałem ją odruchowo copue, mam konkretny egzemplarz na myśli

A tak btw to jest megan II coupe, nie wiem jakie silniki stosują...

Big,
                                  Zamieszczone przez Big
                                  Renówkę to polecam Ci z czystym sumieniem Lagunę I ph II z 2000
                                  Dzięki za skrót i swoje wrażenia. Laguna nie wchodzi w grę, jest poprostu za duża dla mojej żony, która parę dni temu odebrała prawko i jest świeżym kierowcą, a Ty chcesz ją "wepchać" do taakiego wielkiego auta..? :szeroki_usmiech

Komentarz

• Lipek
                                    Drive
                                    • 2007
                                    • 53

Zamieszczone przez Dzida
                                    OK w porzo, ale niech Lipek nie pisze że 115 kony fautek pali na trasie 4,5 l, bo to chyba lekka przesada IMHO
                                    Dzida, to jest najoszczedniejszy silnik i naprawde potrafi w trasie spalic poniżej 5l/100km - przekonalem sie na wlasnej skorze :wink: jesli jedziesz tym autkiem spokojnie bez uzywania wysokich obrotow (wtedy nie zalącza sie vtec) to to auto naprawde malo pali...
                                    a co do renault......to nie polecam stanowczo

Komentarz

• misiekwaw
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 7715
                                      • Ford

Zamieszczone przez arci9
                                      Zamieszczone przez Spory
                                      arci9 napisał/a:
                                      Megane coupe II 16.16V
                                      nie no chłopaki dajcie spokój z tym słówkami

Teraz wyłącznie pisze o Megan II 3dr. może dlatego nazwałem ją odruchowo copue, mam konkretny egzemplarz na myśli
                                      znaczy takie :?:

Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                      http://www.disi-tune.pl
                                      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                      Był WRX
                                      Była Octa

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Arci9, moja żonka prawko odebrała 2 tygodnie temu a Otavią juz parę razy jeździła.
                                        Ale rozumiem Cię. Moja na co dziń też ma 11 -letnie Punto I do wprawiania sie w ruch uliczny.
                                        Co zaś tyczy sie tamatu to Megane II CC do 20 tyś??!! Coś to za tanio. Ja bym szczerze mówiąc uważał na takie okazje cenowe. Pamietaj, że dobre auto niezaleznie od marki MUSI kosztować, bo nikt go za bezcen nie odda.
                                        Takze na okazje cenowe bym uważał, bo do takich to tylko później się dokłada
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• arci9
                                          RS
                                          • 2004
                                          • 2007

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                          znaczy takie
                                          nie takie 8)

to tylko przykład
                                          Zamieszczone przez Big
                                          Co zaś tyczy sie tamatu to Megane II CC do 20 tyś??!!
                                          chodzi o megane II 3dr. nie CC! ale i tak tanio jak na 2003r., jutro ją biorę na warsztat...

Komentarz

• misiekwaw
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7715
                                            • Ford

Zamieszczone przez arci9
                                            znaczy takie
                                            nie takie 8)

to tylko przykład
                                            to teraz mi wytlumacz czym one sie roznia :lol: :lol: :lol:

[EDIT]

dobra, to gowno blokuje linkowanie :evil:

intencje mialem sluszna :szeroki_usmiech co widac po linku do tego obrazka co sie niby wyswietla a jest zupelnie innym obrazkiem :evil:

ten shit dziala tylko jak sie go wklei do przegladarki, maja rozmach sqr...yny :x
                                            Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                            http://www.disi-tune.pl
                                            Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                            Był WRX
                                            Była Octa

Komentarz

• arci9
                                              RS
                                              • 2004
                                              • 2007

to teraz mi wytlumacz czym one sie roznia

[EDIT]

dobra, to gowno blokuje linkowanie
                                              he he dobre - już myślałem, że se jaja robisz :szeroki_usmiech
                                              ale trafiłem, nawet kolor ten sam
                                              no to Misiek, co sądzisz o Megankach :?: :wink:

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Arci9, czyli chodziCi o Megane Hatchback w wersji 3-drzwiowej , a nie CC . No to teraz wszystko jasne. Bo faktycznie Megane II nie ma Coupe (Coupe było tylko w Megane I).

Arci,9 jak pojedzies zoglądac tę Megankę to później podjedz nią do ASO i poproś o zrobienie przeglądu przed zakupem (w skład jego wchodzi diagnostyla silnika i całej elektroniki auta, sprawdzenie stanu zawieszenia i powłoki lakierniczej oraz układu wydechowego) kosztuje to ok. 150-200 zł.
                                                Sprawdz też auto w ASO po nr VIN (to jest bezpłatne!!) a dowiesz się przynajmniej czy przebieg jest autentyczny. No i niech sprawdzą czy było juz wymieniasne koło zmiennych faz rozrządu i przy jakim przebiegu.
                                                Pozdrawiam i życzę powodzenia
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• arci9
                                                  RS
                                                  • 2004
                                                  • 2007

Zamieszczone przez Big
                                                  Arci,9 jak pojedzies zoglądac tę Megankę to później podjedz nią do ASO i poproś o zrobienie przeglądu przed zakupem (w skład jego wchodzi diagnostyla silnika i całej elektroniki auta, sprawdzenie stanu zawieszenia i powłoki lakierniczej oraz układu wydechowego) kosztuje to ok. 150-200 zł.
                                                  Wiem, bo dzwoniłem do jednego ASO, u nich terminy są raczej odległe...

Dostałem dzisiaj auto od gościa na 3h, podjechałem sobie do mechniora, który ma kompa, były pewne problemy z ustawieniem połącznie ale się udało...Wyskoczyły 4 błędy - dokładnie nei pamiętam, ale poduszki, czujnik, coś mówiące o rozrządzie i jeszcze jakiś, generalnie nie dało się ich wykasować, ciągle zrywało połącznie itp.

Z oględzin wynikało, że mógł być porysowany i chyba malowane były obie strony, nie mieliśmy czujnika lakieru żeby stwierdzić na 100% a na oko, to wiadomo
                                                  W pewnych miejscach widoczne były łączenia się lakierów (głównie przy dach gdy się otworzyło drzwi) - lusterka , które są czarne, odróżniały się od też czarnych trójkącików przed nimi, nie były wyblakłe.Trochę co zauważyłem wcześniej odstawał, na łączeniach przedni zderzak - mogło to być wynikem np. niedużej obcierki (widoczne na zderzaku ślady) lub wymiana całego zderzaka i złe spasowanie.
                                                  W komorze silnika, mało co widać, mechanik zwrócił uwagę, że jakieś kable mogły być wymieniane, bo były ślady po odkręcanych śrubach.

To takie luźne uwagi i oprócz podłączenia pod komp, nie potwierdzone żadnymi urządeniami .
                                                  Generalnie wszystko było, sprawne, auto jechało na wprost i jedzie się dosyć komfortowo - przejechałem nim ok. 100km.

Znajomy fachura generalnie odradzał francuza, ze względu na :
                                                  1.różne problemy z elektroniką/elektryką
                                                  2.spore problemu mechaniczne przy większych przebiegach ponad 100tyś - najczęściej z zawieszeniem.
                                                  3.Problemy i dosyć drogie części, głównie elementy karoserii.
                                                  4.Utrata wartości i problemy z odsprzedażą później

To tyle, trochę sobie popisałem-raczej będę szukał dalej auta i chyba przeniosę z powrotem frony na auta niemieckie... :wink: ops:

Komentarz

Pracuję...