pytanie o firtry do obiektywu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SCzesław
    Classic
    • 2007
    • 21

Mój problem jest taki, że po włączeniu klimatyzacji auto w sposób dość zauważalny traci moc. Utrata ta jest na tyle duża, że przyśpieszając na 4 czuję się tak, jakbym przyśpieszał na 5. I tak jest na każdym biegu, tzn. czuję jakby był włączony bieg wyższy niż ten, który mam. Bez klimy auto jest bardzo żwawe (proszę właścicieli zawirusowanych klekotów o niekomentowanie tego stwierdzenia), ale po włączeniu AC przyjemnośc z jazdy jest równa 0. A jak maja inni właściciele AKL? Może ja mam jakiś problem, a może ten typ tak ma?
    Czesław
  • karmel
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1363

mam dylemat w jakiej kolejności przykręcić filtr do obiektywu:
    1) obiektyw+filtr UV+filtr polaryzacyjny
    2) obiektyw+ filtr polaryzacyjny + filtr UV
    z góry dzięki za odpowiedź
    TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

Zamieszczone przez karmel
      2) obiektyw+ filtr polaryzacyjny + filtr UV
      Ja tak przykręcam
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• JanuszSz
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2835
        • Superb II combi (3T5)

karmel, UV możesz mieć założony na stałe.Potem polaryzacyjny.

[ Dodano: Czw 24 Sty, 08 19:36 ]
        koja86, odwrotnie
        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• karmel
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1363

a możecie mi jeszcze napisać w jakich sytuacjach najbardziej sie przydaje filtr polaryzacyjny bo nigdy nie używałem
          TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

Filtr UV
            Ma za zadanie wyeliminowanie promieniowania ultrafioletowego. Promieniowanie to, niewidoczne dla ludzi, na zdjęciu objawia się jako niebieskawe zabarwienie, gdyż filmy kolorowe są w pewnym stopniu uczulone również na ten typ promieniowania. Efekt ten jest szczególnie widoczny w górach (nie mylmy go ze zwyczajną mgłą, która na zdjęciach kolorowych jest biała). Promieniowanie ultrafioletowe jest silnie pochłaniane przez atmosferę, dlatego na nizinach jest go znacznie mniej.
            Podstawowy filtr UV dobrej jakości nie ma żadnego zabarwienia. Nie wprowadza dominanty barwnej, ani też nie zmienia warunków ekspozycji. Z tego względu wiele osób wcale go nie zdejmuje, działa wtedy jako swego rodzaju ochrona przedniej soczewki obiektywu przed uszkodzeniami mechanicznymi i zanieczyszczeniami.

Filtr polaryzacyjny
            W fotografii i filmie najczęściej wykorzystuje się go do zmniejszenia odblasków światła od powierzchni niemetalicznych, takich jak szyby lub woda. (przykłady - tutaj)
            Drugim zastosowaniem tego filtra jest "podrasowanie" kolorów nieba i powiększenie kontrastów pomiędzy błękitnym niebem i białymi obłokami.

Zdjęcie bez filtra
            Użyto filtr polaryzacyjny

Efekt jest najsilniejszy gdy fotografujemy prostopadle do kierunku padania promieni słonecznych. Uważajmy jednak, by nie przesadzić z tym efektem, bo możemy otrzymać zdjęcie prawie czarne.
            Stosując filtry polaryzacyjne z obiektywami szerokokątnymi (o kącie widzenia około 80 stopni lub więcej) należy być bardzo ostrożnym, jeśli celem jest wpłynięcie na kolory nieba (nierównomierny kolor i kontrastowość). Te filtry są też zazwyczaj grubsze od innych i mogą spowodować winietowanie (przyciemnienie rogów zdjęcia).

Zarówno światło odbite od szyby czy wody, jak i światło rozproszone w atmosferze jest częściowo spolaryzowane. Swoje zadanie polaryzator spełnia poprzez wyeliminowanie światła spolaryzowanego w jakiejś konkretnej płaszczyźnie (np. odbitego od szkła).

Wielkość efektu działania filtra polaryzacyjnego regulujemy poprzez pokręcanie nim (ustawienie płaszczyzny polaryzacji). Należy pamiętać, że obiektywy z przednią soczewką kręcącą się podczas "ostrzenia" mogą spowodować, ze ustawiony filtrem efekt zniknie po wyostrzeniu. W takim przypadku należy najpierw ustawić ostrość a dopiero potem regulować wielkość żądanego efektu filtrem. Poważnym minusem tego filtra jest znaczne pochłanianie światła.

Są dwa rodzaje filtrów polaryzacyjnych: cyrkularny (zwany też kołowym) i linearny. Jeśli masz całkowitą pewność, że Twój aparat lub kamera jest przystosowana do poprawnej współpracy z filtrem polaryzacyjnym linearnym - możesz zaoszczędzić nieco pieniędzy. Niewielu producentów sprzętu podaje wymagania w tym zakresie a zarówno starsze jak i współczesne konstrukcje aparatów i kamer często wymagają filtra cyrkularnego, nie powodującego problemów z AF lub wewnętrznym pomiarem światła.

Komentarz

• karmel
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1363

JanuszSz, koja86, dzięki za szybka odpowiedź i rozwianie wątpliwości oraz za wyjaśnienie działań poszczególnych filtrów
              TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• shado
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 5315
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

JanuszSz, dobrym zwyczajem jest podawanie źródła z którego się kopiuje informacje. Szczególnie gdy tekst odnosi się do zdjęć, których tu akurat nie widać.
                BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• hugojugo
                  Drive
                  • 2005
                  • 74

('shado, ') no jak to nie podal.
                  a na koncu postu do czego jest link ??
                  octavia 2001 1,9 TDI kombi elegance

Komentarz

• kombiak
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 198

Według mnie zawsze UV jest na końcu - tak naprawdę jego działanie sprowadza się do osłony z reguły drogiej optyki przed kurzem, pyłem i innymi swiństwami.
                    Ja do mego staruszka Olympusa zakładam polaryzacyjny, ND4 i na końcu UV.

Komentarz

• JanuszSz
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 2835
                      • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez kombiak
                      Według mnie zawsze UV jest na końcu - tak naprawdę jego działanie sprowadza się do osłony z reguły drogiej optyki przed kurzem, pyłem i innymi swiństwami.
                      Ja do mego staruszka Olympusa zakładam polaryzacyjny, ND4 i na końcu UV.
                      Zgadza się,filtr uv służy m.in.do osłony drogiej optyki.Jeśli do drogiej optyki zaliczasz filtr polaryzacyjny,to ok.Tylko,że filtra polaryzacyjnego używasz niezbyt często,w szczególnych sytuacjach,a filtr uv powinien być założony cały czas,aby m.in.chronić obiektyw.Można z nim fotografować w każdych warunkach.
                      Logicznym więc się wydaje montowanie uv na stałe,a wszystkie używane od czasu do czasu "na wierzchu"

Komentarz

• koja86
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 3178

JanuszSz, robiąc zdjęcia z filtrem UV na wierzchu czy pod spodem dla samej fotografi nie ma znaczenia zdjęcia są te same
                        Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• kombiak
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 198

Zamieszczone przez JanuszSz
                          a filtr uv powinien być założony
                          zgadza sie !
                          być może żle napisałem.

mam ZAWSZE załozony UV, a w razie potrzeby pomiedzy obiektyw a UV wkręcam polaryzacyjny lub szary.
                          więcej z tym zabawy, ale już się przyzwyczaiłem

Komentarz

• JanuszSz
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 2835
                            • Superb II combi (3T5)

Ja natomiast mam na stałe nakręcony uv,a w razie potrzeby na niego nakręcam następny(pol,lub kolor).Tym sposobem osiągam identyczny efekt,a tracę mniej czasu :P

Komentarz

• Jabar1975
                              RS
                              • 2006
                              • 3331

zaloz sam polar (jesli jest dobrej jakosci) i bedzie ok - a tak ogolnie jak juz musisz miec dwa to tak jak koledzy pisza (niektorzy) najpierw UV a na koniec polar-a)

zbyt duza ilos filtrow na obiektywie moze zaczac powodowac winietowanie przy szerokim kacie
                              nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• b707
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1272

obiektyw + UV + polar...

UV pełni głównie funkcje ochronną... Skoro tak to logiczne jest żeby go nie zdejmować... Im więcej "manewrów" z filtrami tym większa szansa na to że coś się stanie...

Druga sprawa przemawiająca za tym by polar zakładać na końcu to funkcja tego filtra... Nie zawsze jest potrzebny a pamiętać należy że zmniejsza ilość światła jaka dociera do obiektywu

Trzecia sprawa to po prostu czas... zabawa w odkręcania UVki i ponowne jej przykręcanie może kosztować nas ujęcie:/
                                pzdr
                                Adam

Komentarz

• Ziomal
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 5841
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

W zasadzie przykręcanie UV + Polar jest bez sensu , powinno się to robić na odwrót.

UV służy do ochrony obiektywu i niczego innego więc po co zakładać przed polar UV?

Lepiej założyć Polar + UV wtedy będzie nam chroniło obiektyw jak i polar

Pozdro
                                  Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• karmel
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1363

dziękuje wszystkim za podpowiedzi!!! mi sie wydaje ze najbardziej sensowna bendzie konfiguracja obiektyw+filtr UV + filtr polaryzacyjny
                                    TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• Purchawa
                                      Admin
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 8007

Zamieszczone przez JanuszSz
                                      Tylko,że filtra polaryzacyjnego używasz niezbyt często,w szczególnych sytuacjach,a filtr uv powinien być założony cały czas,aby m.in.chronić obiektyw.Można z nim fotografować w każdych warunkach.
                                      Logicznym więc się wydaje montowanie uv na stałe,a wszystkie używane od czasu do czasu "na wierzchu"
                                      Dla mnie to tez logiczne i tez tak uzywam.
                                      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• milleniusz
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 186

Tylko po jakiego zbója ten filtr UV? Czy ktoś wie, czy te właściwości rzekomo podbijające kolor i kontrast ze względu na eliminację UV mają też zastosowanie w technologii cyfrowej? Ja w ogóle nie widzę różnicy, więc nie używam. No ale może to dlatego, że jestem daltonistą. :]

Komentarz

• Ziomal
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 5841
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

milleniusz, Filtr UV bardziej spełnia funkcję ochrony obiektywu przed uszkodzeniami.

Przynajmniej ja u siebie w lustrze nie zauważyłem różnicy
                                          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• JanuszSz
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 2835
                                            • Superb II combi (3T5)

milleniusz, Ziomal, zróbcie fotkę w słoneczny dzień z filtrem uv i po chwili bez filtra.Zobaczycie różnicę.Szczególnie widoczna w górach i przy wysokiej rozdzielczości matrycy.

Komentarz

• hugojugo
                                              Drive
                                              • 2005
                                              • 74

najbardzij widac roznice przy gownianym filtrze UV - fotki wychodza jakies niostre i jakby szarawe. Wiec przy zakupie nie ma co oszczedac nawet 200zl za UV ktora chroni szklo za 2000 - 3000 PLNów to nie jest tak duzo
                                              octavia 2001 1,9 TDI kombi elegance

Komentarz

• milleniusz
                                                Ambiente
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 186

No tak, ale zadajmy sobie pytanie - po co właściwie "chronić szkło"? Czy ktoś z Was miał sytuację, że uderzył w coś centralnie soczewką obiektywu? Jeśli już, to nosząc aparat na ramieniu można trafić w przeszkodę bokiem obiektywu, w którym przypadku filtr UV tylko pogorszy sytuację dodając trochę masy do całości zestawu. Przypomina mi to (wracając do tematów samochodowych) okrywanie aut ślicznymi plandekami, pod ktorymi wszystko ładnie się zaparza i rdzewieje.

Co do lekkiego podbicia kontrastu - przypuszczalnie tak to działa, ale ja po prostu tego efektu nie widzę. O wiele bardziej na kontrast działają krzywe i poziomy w fotoszopie.

Komentarz

• kombiak
                                                  Ambiente
                                                  • 2007
                                                  • 198

Zamieszczone przez milleniusz
                                                  No tak, ale zadajmy sobie pytanie - po co właściwie "chronić szkło"?
                                                  w prostym celu - w lustrzance jeśli dostaniesz kamieniem w szkło to z reguły wyrzucasz obiektyw za kilkaset lub parę tysięcy do kubła ( mozna naprawiac ale raczej koszt naprawy zje wartość szkła).

w kompakcie wyrzucasz ... aparat !!!!

około 40 zł za np. HOYA Standart to raczej niedużo przy cenie szkła lub aparatu - tak mi się wydaje.

Komentarz

Pracuję...