Zabezpieczenie lakieru folią bezbarwną
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Przemek_i Zobacz wpismieć powiedzmy 5-10
W obecnym fordzie mondeo mam oklejona listwę tylnego zderzaka folia firmy 3M mimo że po zamknięciu klapy praktycznie jej nie widać po 5 ciu latach sie także utleniła i pożółkła, po 6ciu latach czyli w tym toku poleciała do śmieci. Rozklejenie zderzaka nie było wcale proste a co dopiero całego auta, a co z większymi uszkodzeniami.... z którymi folia sobie nie poradzi... rysa jak rysa da sie z nią życ jak nie ma tendenzji do korodowania, a nacięta folia prawdopodonie na brzegach będzie zbierała brud, mycie wysokim cisnieniem będzie ją powoli odklejało...
Są zwolennicy co nawet pokazuje TVN Turbo w jednym ze swoich programów... sa przeciwnicy wg mnie za podane tu kwoty nie poszedł bym w to ale to moja opinia.
Auto po wypolerowaniu i nałożeniu powłoki wygląda bardzo ładnie, nie mówię ze wszystkie ale dużo samochodów obecnie jest dość ładnie pomalowane prawie bez mory, natomiast niedawno pokazano mi zdjęcie z bardzo bliska oklejonego profesionalnie samochodu, mora jak po bardzo przeciętnym malowaniu... no mnie to nie przekonuje
Komentarz
-
-
To prawda, ale aspekty wizualne jednak schodzą w tym miejscu na drugi plan. Podstawowa funkcja takiej folii to ochrona nadwozia przed odpryskami i zarysowaniami (w miejscach newralgicznych jak miejsca pod klamkami, raczej nie na całych panelach). I z tej funkcji folie ochronne wywiązują się póki co najlepiej.
Natomiast oczywiście żadna folia nie dorównuje wizualnie czystemu lakierowi, zwłaszcza wypolerowanemu i np zabezpieczonemu dobrym woskiem. Nawet ta przeznaczona do zmiany koloru (a ochronne wyglądają gorzej, są np dużo grubsze).
Dobra folia teoretycznie nie powinna znacząco zżółknąć ale w praktyce niestety czasem po kilku latach tak się dzieje. Moim zdaniem ogromne znaczenie ma to jak eksploatujemy samochód, głównie jak i czym go myjemy oraz czy w jakiś sposób tą folię zabezpieczamy np przed promieniami UV.
Największą wadą oczywiście jest cena, każdy musi sam policzyć czy to mu się opłaca. Z tego co się orientuję cena oklejenia Octavii dobrej klasy folią bezbarwną (mam tu na myśli duuuży pakiet: zderzak, reflektory, halogeny, maska, przednie błotniki, słupki A, lusterka, przednia krawędź dachu, wnęki klamek, ranty drzwi x4, parapet bagażnika) raczej przekroczy 5kpln brutto. To niemało. Największy wpływ ma powierzchnia (materiał jest b. drogi) i kształt samochodu.DetailerShop.pl Poznań - Profesjonalne kosmetyki samochodowe
https://www.facebook.com/DetailingShopPoznan
http://allegro.pl/my_page.php?uid=36933472
Komentarz
-
Komentarz