Z mojej (dosyć ograniczonej) wiedzy wynika, że obecnie "najszybszym" rajdem jest Rajd Finlandii ze średnią prędkością 122-125 km/h. Drugim - Rajd Szwecji ze średnią prędkością na odcinku nawet do 120 km/h. A w ogóle chyba najszybszym rajdem był Rajd Safari. Co do 2009 r. - przyznaję, że nie mam zielonego pojęcia, jaki rajd został uznany za najszybszy w 2009 r. :|
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
No przecież 66 Rajd Polski był eliminacją WRC w 2009 (baza w Mikołajkach) i był najszybszy...
Na YT jest relacja z Eurosportu ze wszystkich 3 dni (każdy dzień w 3 częściach po 10 min.)
Na pewno wiecie, że w historii F1 zdarzyło się, że mistrzostwo świata zdobyli ojciec i syn (oczywiście nie w tym samym roku) - należy podać ich imiona i nazwisko, oraz lata, w jakich zdobywali mistrzostwa :-)
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
ok no to ja też coś łatwego , który kierowca F1 zdobył tytuły mistrza świata na dwóch i na czterech kołach, należy również podać lata, w których tego dokonał?
John Surtees, w latach 1956 w klasie 500 i w latach 1958, 1959, 1960 w klasie 500 i 350cm a w 1964 w F1. Nadal jest jedynym mistrzem który triumfował na 2 i 4 kółkach. Kolejnym miał być Valentino ale się fani nie doczekali
Pytanie łączące F1 z rajdami... i nie chodzi o Raikkonena czy Kubicę
Jaki samochód rajdowy "objeżdżał" i kto to był w 1986r. Dla ułatwienia dodam że kierowca ten ma na swoim koncie kilka tytułów MŚ F1.
Pewnie mogę się mylić, ale czyżby chodziło Ci o Ayrtona Sennę ? W 1986 r. pozwolono mu w Wielkiej Brytanii wziąć udział w testach rajdowych kilku aut - w tym m.in. Forda Sierra RS Cosworth, który zrobił na nim chyba największe wrażenie :-)
Jako, że kolega zepter00 mnie pogania, zadam łatwiutką zagadkę na rozgrzewkę po kilku dniach zastoju w temacie:
Jego debiut w WRC przypadł na końcówkę lat 90-tych. Po kilku latach zdobył trzy razy wice- i raz tytuł mistrzowski. Po wycofaniu się "z rynku sportowego" teamu, w którym jeździł, założył własny team. Chodzi o...?
Sainz, Ericsson, Burns oraz Thiry utopili auta w wathersplash'u tuz przed meta odcinka, Colin o mały włos a też by do nich dołączył ale safeciaże go wypchali i ojciec Jimmy to najpierw czego nie zrobili organizatorzy : nie odwołali tego odcinka Ale później wspaniałomyślnie przerwali go, anulowali, wytyczyli objazd i auta wróciły na trasę ścigać się dalej
Proszę podać dokładną datę zdobycia tytułu mistrza świata przez Richarda Burnsa (dzień , miesiąc i rok) oraz co się jeszcze z tą datą i "Ryśkiem" wiąże
Richard Burns zdobył tytuł mistrzowski WRC w dniu 25 listopada 2001, a dokładnie cztery lata później (w czwartą rocznicę tego wydarzenia) zmarł z powodu guza mózgu... :|
Ok. A więc - żeby nie było, że rozwiązujemy tylko zagadki WRC: jak się nazywał (imię i nazwisko) kierowca Formuły 1, który mistrzowski tytuł otrzymał pośmiertnie ?
Komentarz