Mechanik naciągacz

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • itcloud
    Classic
    • 2023
    • 29

Mechanik naciągacz

Dopisałbym ostrzej: oszust, emerytowany mechanik który już nie prowadzi oficjalnie działalności.

Zachęcony dobrą opinią od znajomego ziomka, powierzyłem facetowi wymianę świec w Skoda Octavia 1.6 glx benzyna, 98 r.
    Sprawa w sumie wydawała się banalna, dojście proste, jakieś 10-15 minut roboty łącznie.

Miał mi kupić 4 świece NGK, te z oznaczeniem R. Wydaje mi się, że kosztują one jak patrzyłem w różnych miejscach około 60 - 80 zł.

Facet miał już je wkręcać i nagle stwierdził, że "chu** muszę jechać do sklepu je wymienić na te bez grzybka/główki (czy jak to tam określił)". Oczywiście zacząłem się domyślać że
    coś kręci, ale nie chciałem od razu się odkrywać. Nie pokazał mi do dzisiaj faktury za zakup świec, a te rzekomo miał wymienić i jechać do większego miasta jakieś 30 km w jedną
    stronę twierdząc, że tam się zaopatruje. Dziwne, bo są dostawy kurierami, ma też lokalny sklepik 100 m od domu. Ściemnił - po 2h samochód był gotowy, oczywiscie na 99% nigdzie nie pojechał

Z tego co wiem tę główkę na świecy (SAE) to można ściągać kombinerkami bez problemu do takich starych samochodów jak mój.

Wiecie ile policzył za całość - świece + wymiana? 200 zł. Chcę mu to wygarnąć przy najbliższej okazji, że po prostu mnie naciągnął. Co robicie w takich sytuacjach? Oczywiście facet nie wystawił żadnego paragonu.
  • krzynol
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 11301
    • Superb II combi (3T5)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

na co Cię naciągnął?
    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
    poprzednie modele:
    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• itcloud
      Classic
      • 2023
      • 29

1. Skłamał mówiąc, że kupił złe świece i musi wymienić.
      2. Licząc świece po 70-80 zł co już jest maksymalną stawką, za robociznę bez paragonu wziął... 120 zł. Nie uważasz tego co naciąganą kwotę? Ja nie lubię się kłócić, wolałem to wszystko sprawdzić. Kwota wydawała mi się od początku dość wysoka jak za te 15 minut roboty.

Komentarz

Pracuję...