Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Seed
    Elegance
    • 2010
    • 875
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez andriu21tg
    Zamieszczone przez Maicroft
    Ja bym akurat z tego nie zrezygnowal :roll:
    dobrze mówisz.Prawdę Mówisz
    musze sie zmiescic w okreslonej kwocie - jest granica i tyle.

spelnia ja 1.4 TSI Elegance w standardzie lub 1.2 TSI (105 KM) z xenonem (nawet Ledowym).

czytam teraz testy i opinie uzytkownikow jak 1.2 sie sprawdza w trasie. (ten egz. bedzie jezdzil 50/50 miasto trasa) i opinie sa calkiem zacne jesli chodzi o dynamike. juz mam metlik. najgorzej jak zaczyna sie kombinowac. do pon moge jeszcze zmienic bo produkcja rusza od wt.

dodoam ze upust dostalem bardzo dobry ale to tajemnica :P
    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• andriu21tg
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1499

dobra chłopy teraz pytanie za 100 pkt. czy który ma w posiadaniu zdjęcia superba po lifcie ?? bo jestem w kropce- czekać do jesieni czy łykać tego co jest obecnie :idea:

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

andriu21tg, łykaj tego co jest obecnie.
        Zdjeć oficjalnych brak, ale o jego wyglądzie można sobie wyrobić zdanie po elementach (zderzaku przednim i lampach) które, niadawno, były do kupienia na allegro.
        Czarny Elegance

Komentarz

• andriu21tg
          L&K
          S_OCP Member
          • 2008
          • 1499

Big, żona mówi czekaj, ja myślę ze jak będzie to Rapid XXL to nie kupie tego .. no właśnie się porobiło.. :szeroki_usmiech

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

andriu21tg, dlatego mówię ci kupuj teraz. Tym bardziej, że po lifcie na 100% nie będzie tak dobrych cen na SII jakie są teraz.
            Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez Seed
              opinie sa calkiem zacne jesli chodzi o dynamike
              Zamieszczone przez Seed
              czytam teraz testy i opinie uzytkownikow jak 1.2 sie sprawdza w trasie
              nie wiem dokładnie co znaczy zacne w tym przypadku, ale najlepiej to czytać opinie użytkowników\właścicieli
              poczytaj tez opinie userów dotychczasowych 1,4 16v - też wszyscy zadowoleni
              naprawdę nie masz pojęcia jaka moc jest Ci potrzebna w samochodzie :?: :shock:
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• Seed
                Elegance
                • 2010
                • 875
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

naprawdę nie masz pojęcia jaka moc jest Ci potrzebna w samochodzie
                nic takiego nie napisalem
                KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• lukaszc2
                  Rider
                  • 2013
                  • 376

Czytam koledzy i czytam ten wątek wszyscy piszą 1,4 TSI inni 1,8 TSI a 1,2 TSI zostało troszkę wyśmiane (co najmniej w dwóch postach) zastanawiam się dlaczego, czytałem artykuł na temat 1,2 TSI (link dostępny jak się nie mylę na stronie 185 - http://www.moto-opinie.com/2013/03/t...ia-12-tsi.html) i wydaje mi się, że ten silnik też będzie miał wzięcie. Obecnie mam samochód 87 KM z turbiną i Common raili i uważam to za optymalną jednostkę do tzw. "jazdy rodzinnej" czyli głównie miasto, 2-3 razy do roku wyjazd góry -morze, i co drugą sobotę wyjazd 200 km poza miasto spalanie średnie około 5,5. W mieście czy to będzie 85 KM czy 200 KM to jak jadę w korku do pracy to i tak nie ma żadnego znaczenia na trasie może troszkę tak ale wspomniane 87KM wystarcza mi w zupełności, jazda autostradą 160 km/h (nie to że prędkość maksymalna) ale podróżna jest wystarczająca a poza miastem na zwykłej drodze i tak w sporej części przypadków wyprzedzam bo jakoś inni użytkownicy drogi nie wykorzystuję swoich mocy 150KM itp.
                  Jeśli kupię OIII to na pewno z silnikiem 1,2 TSI 85KM a za te 4350 zł (dopłata do 105KM) dokupię niezależne ogrzewanie żeby nie marznąć codziennie w zimie i nie skrobać szyb (jest to dla mnie bardziej istotne, jak się jeździ codziennie zimą i nie ma garażu, niż te 2 sekundy do 100km/h ).
                  Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Marek__82
                    Rider
                    • 2013
                    • 262

lukaszc2 No i dobrze powiedział ...

Komentarz

• blackrs
                      RS
                      • 2008
                      • 4826
                      • Superb II combi (3T5)
                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Big, żona mówi czekaj, ja myślę ze jak będzie to Rapid XXL to nie kupie tego .. no właśnie się porobiło.. :szeroki_usmiech
                      dokladnie tak jak piszesz będzie on bardzo podobny do rapida i octavii 3. wiec tu już kwetsia gustu co ci się bardziej podoba. i tak jak pisze Big ceny pewnie będa wyższe. No i nie wiadomo czy nie bedą czegoś obcinać w celu zmniejszenia kosztów.
                      BYŁA o1 rs
                      BYŁA o2 1.6
                      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez lukaszc2
                        Jeśli kupię OIII to na pewno z silnikiem 1,2 TSI 85KM
                        Do jazdy "rodzinnej" jak się niczego nie wyprzedza, albo pierdzi po mieście to wystarczy cokolwiek.
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

lukaszc2,

każdemu, według potrzeb... niektórzy mają w ogóle problemy z ich zdefiniowaniem
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• perfex
                            L&K
                            • 2005
                            • 1117

Zamieszczone przez blackrs
                            dokladnie tak jak piszesz będzie on bardzo podobny do rapida i octavii 3. wiec tu już kwetsia gustu co ci się bardziej podoba. i tak jak pisze Big ceny pewnie będa wyższe. No i nie wiadomo czy nie bedą czegoś obcinać w celu zmniejszenia kosztów.
                            No do czego on by nie był podobny to... gorszy niż obecny nie będzie Obecny Superb sedan/liftback ma jak dla mnie akceptowalny tylko ew. sam przód, reszta stylistyki jest... brakiem stylistyki :lol: Więc jeżeli poza jakąś tam zmianą przodu poprawią też tył (który obecnie jest Fatalny) to będzie lepiej. Niestety nie mogą przy liftingu zmienić sylwetki, z tymi nie naturalnie rozciągniętymi tylnymi drzwiami i ich chorym profilem - to w ogóle ktoś projektował ?!? :x Czyli jak unowocześnią przedni pas i odświeżą wnętrze to wersję kombi można brać 8) Czyli jak cię okrutnie Skoda kręci to poczekaj chwilę na SII kombi FL.
                            Pozdrawiam
                            perfex

Octavia HTP

Komentarz

• DJ MŁODY
                              RS
                              • 2007
                              • 5908
                              • Octavia II (1Z3)

kupujesz autko i nie jeżdziłeś nimi tzn 1,2 - 1,4 :wink:
                              masz jeszcze chwile to sie przejedż i porównaj
                              pozdrawiam Adam
                              Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• lukaszc2
                                Rider
                                • 2013
                                • 376

DJ MŁODY,
                                Nie wiem czy pisałeś to do mnie ? Przecież ja nie twierdzę, że nie ma różnicy na pewno jest tak jak będzie pomiędzy 1,4 a 1,8 tylko pisałem o moim prywatnym zdaniu na ten temat i dalej będę uważał że wszystko uzależnione jest od potrzeb wykorzystania samochodu i zasobności portfela. Generalnie reasumując używanie samochodu 87 KM przez 130 kkm napisałem co uważam. Napisałem również jeśli kupię a nie kupiłem.
                                Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

perfex, wkraczasz na grząski grunt i zaczynasz dyskutować o ... gustach, o których jak wiadomo się nie dyskutuje, bo każdy ma inny
                                  Tobie nie podoba się obecny S II sedan? O.k. może ci się nie podobać, ale np. mi podoba się bardzo i go kupiłem. Nie ja jeden zresztą. Jak więc widzisz dyskusja na temat wyglądu nie ma absolutnie żadnego sensu.
                                  P.S.
                                  Znam ludzi którzy twierdzą, że Thalia jest pięknym autem. Również znam takich którzy to samo mówią o Fiacie Multipli.
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• mac_aaron
                                    Elegance
                                    • 2012
                                    • 984
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Big
                                    Również znam takich którzy to samo mówią o Fiacie Multipli.
                                    Oj nie przeginaj...

Komentarz

• perfex
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1117

Zamieszczone przez Big
                                      Znam ludzi którzy twierdzą, że Thalia jest pięknym autem. Również znam takich którzy to samo mówią o Fiacie Multipli.
                                      Ja nie znam 1
                                      Pozdrawiam
                                      perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Boobass
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 440

przepraszam wszystkich, ale nie wyobrażam sobie jak ten 1.2 będzie jeździł w O3... Podobnie jak 1.0 EB w Focusie.

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez mac_aaron
                                          Oj nie przeginaj...
                                          mac_aaron, są gusta i guściki. To co dla jednego jest szczytem brzydoty, dla innego jest szczytem piękna.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• perfex
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1117

Zamieszczone przez Boobass
                                            przepraszam wszystkich, ale nie wyobrażam sobie jak ten 1.2 będzie jeździł w O3... Podobnie jak 1.0 EB w Focusie.
                                            Tylko co to za różnica jaka jest pojemność ?? Liczy się moc i moment. Przypomnę że w OI silnik 2.0 miał 115km i z pewnością nikt nie narzekał że to słabe badziewie. A kultowy silnik 1.8T miał w podstawie 150KM (obecnie 1.4T ma 140KM....) i Każdy uważał że to zapieprza :szeroki_usmiech
                                            Pozdrawiam
                                            perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Boobass
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 440

wiem jest postęp, ale też wydaje mi się, że te silniki trzeba trzymać na obrotach, aby jakoś jechały...

Komentarz

• lukaszc2
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 376

Boobass,

Nie jechałem O III z tym silnikiem ale jechałem Rapidem 1,2 TSi i powiem Ci że moje subiektywne odczucia były naprawdę pozytywne silnik od 1500 obrotów bardzo żywo reagował na wciśniecie pedału przyśpieszenia a obroty rosły wraz z prędkością. Tak jak pisałem wcześniej jeżdżąc po naszych drogach nie widzę jakoś żeby ludzie wykorzystywali te swoje moce co maja pod maską, samochodem 87 KM w większości przypadków wyprzedzam a powinienem jechać na szarym końcu......... (turbina i Common raili po prostu ciągnie bardzo dobrze wbrew temu co wydawałoby się widząc w dowodzie 87KM). Pewnie teraz zaryzykuje przysłowiowe "gromy z jasnego nieba" ale w mojej opinii turbodoładowany silnik 87KM lepiej się zbiera niż wolnossący 110 KM (jeżdżę na przemian i takim i takim w tym samym modelu samochodu)

Komentarz

• perfex
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1117

Zamieszczone przez Boobass
                                                  wiem jest postęp, ale też wydaje mi się, że te silniki trzeba trzymać na obrotach, aby jakoś jechały...
                                                  Od tego jest turbo...nie musisz "trzymać na obrotach" :lol: Wystarczy się przejechać turbo benzyną :lol: To dosyć proste, jeżeli turbo ładuje 1 atmosferę (czyli b.mało) to tak jakby auto miało 2x większą pojemność. Czyli jeżeli "normalne" 1.4 benz ma 80 km to doładowane 1atm może mieć 160 bez żadnych wielkich filozofii. Po prostu cylinder dostaje więcej powietrza (od turbiny) i do tego wtryskuje się więcej paliwa, prościzna Jedyny ew. minus to może być trwałość, ale... sądzę że nie wielu ludzi kupuje nowe turbodoładowane auto na 10 lat A poza tym... silnik czy turbina to części zamienne, nowa turbina kosztuje ze 4 tys, więc nie podniecajmy się, po 200 tys km można ją ew. zmienić.
                                                  Pozdrawiam
                                                  perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Boobass
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 440

Zamieszczone przez perfex
                                                    Jedyny ew. minus to może być trwałość
                                                    O to mnie właśnie m.in. chodzi.

A z chęcią taką benzyną bym się przejechał.

Komentarz

Pracuję...