Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Zamieszczone przez Mihau
    Dzizas! Te nadkola wielkie jakby tam miała wejść felga min. 18x9
    Bo to jest wersja ... 4x4 która jest podniesiona do góry.
    Czarny Elegance

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7460
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Big, no spoko. Ale zobacz jak głęboko jest schowane koło z tyłu. IMO bardziej jak w O2FL.
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• irekk
        L&K
        • 2011
        • 1093
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

male felgi, spory ET i tak to wyglada

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

a tak mnie tknelo zle przeczucie... a czemu podaja tylko info o dlugosci, szerokosci, rozstawie osi... a o wysokosci nic. zero. Czy czasem nie obniza O3?

Poza tym info o tym ze jest lzejsza o 100 kg to wcale nie musi oznaczac ze kazdy model O3 bedzie lzejszy ok. 100 kg od O2... kilka miesiecy temu tak wypisywali o Golfie VII a potem sie okazalo, ze to te tansze wersje sa lzejsze... diesel 2.0 TDI highline testujac w jakims tescie dziennikarze napisali ze jest lzejszy tylko o kilka kg.... od poprzedniej wersji w tym samym standardzie wyposazenia... wiec czy owa mniejsza waga nie oznacza nie daj boze ze tam k..wa znowu cos zabiora... jakies wygluszenia, albo ze blacha bedzie cienka itp.?

Mam nadzieje, ze nie.

ps. artykul w Auto Moto magazynie koszmarny - to nie jest w istocie zaden artykul tylko przepisane brednie z informacji promocyjnych od producenta - czyli Skody. O dupie Maryni. Tak samo bylo z Golfem VII - same ochy, achy... a potem wyszlo, ze a tu twardy plastik z tylu, a tu belka, a tu brak oslony maski, a tu nie ma cd i trzeba doplacic, a tu bialy lakier platny... ehh... Jak sie samemu nie obejrzy i nie sprawdzi to w wiekszosci wyczytac mozna brednie.

Ewidentnie w Skodzie zalezy zeby u nas O3 promowac jako klasa srednia, tyle ze obawiam sie ze w starciu z Passatem, C5, Insygnia, Avensis czy Mondeo to moze nie byc dla Skody starcie udane.

ps. artykul jest pisany na dodatek przez idiote - bo na poczatku podkreslaja ze to auto klasy sredniej... a od polowy az do konca artykulu ciagle jest powolywanie sie na technike Golfa (widac ze niemiecki wlasciciel musial to podkreslic w materialach prasowych wyslanych do redakcji, tylko czemu nie powoluja sie wtedy na Passata skoro klasa srednia).

Naprawde chcialbym, zeby O3 byla udanym autem, ale jak spierd..lą ten model ladujac do niego twardy plastik, dziadowskie oszczednosci (np. znowu jakies ch...jowe tylne sprezyny, itp.) + chora cena, to w moim przypadku ostatecznie bedzie to - Skodo! Adieu!

Natomiast jak cena bedzie ok., plastiki miekkie i stopien zdziadzenia w stosunku do Golfa nie dramatyczny to hmmm - podobuje mnie sie to wozidlo 8)
          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Alonzo_
            RS
            • 2009
            • 2460
            • Hyundai

Zamieszczone przez BADYL
            Zamieszczone przez Alonzo_
            Ale ja z uwagi na technologie raczej po octavii obecnej kończę już ze skodami (ale nigdy nie mów nigdy)
            ale kończysz bo obecne auto tak złe? Czy boisz się że następca będzie duzo gorszy?
            Obecne moje auto poza tym, że głośne (PD) spisuje się bez zarzutu. Od dłuższego czasu nic się w zasadzie nie dzieje. Bezawaryjność i koszty utrzymania OK. Gdybym miał patrzeć tylko na potrzeby typowo transportowe a i dynamikę (po wirusie) vs. koszty - trzymać i jeździć. Dlatego oglądam, sprawdzam różne ale nadal nie zmieniłem jej na nic nowego bo musu nie ma.
            Pisząc powyższe miałem na myśli to że dla mnie nie ma specjalnie teraz wyboru bo za TSI zwłaszcza kolejne bardzie skomplikowane to ja dziękuję bardzo. Za 1,6 TDI raczej też tu z uwagi na dynamikę, choć jakby cena była dobra a octa3 okazała sie dopracowana i warta grzechu...może ten 1,6 . A podejrzewam, że jedynie mnie naprawdę interesujący 2.0 TDI w dobrym wypasie to już do prawdziwej klasy średniej cenowo zapuka. A wtedy to za octavie też raczej dziękuję.
            Tak jakoś wyszło , że dla mnie w tym koncernie teraz nie ma nic z napędów...

Komentarz

• donki10
              Classic
              • 2011
              • 27

jak może w OIII być mniej miejsca niż w rapidzie skoro w OII jest go więcej niż właśnie w rapidzie, a gabaryty OIII są większe niż OII :shock: Zrozumiałe co napisałem :?: :diabelski_usmiech
              To co napisałeś jest zrozumiałe , ale porównaj fotki:
              OIII wnętrze :

Rapid wnętrze :

Nie wątpie w to że OCTA III bedzie szersza , bedzie miałą większy bagażnik , ale co do ilości miejsca na nogi to nie był bym pewny ...

Komentarz

• iFi
                Elegance
                • 2012
                • 906

patrząc na to stosunek wysokości foteli do pasażera ten koleś w Rapidzie jak ma 1.7m to dobrze :P

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez iFi
                  patrząc na to stosunek wysokości foteli do pasażera ten koleś w Rapidzie jak ma 1.7m to dobrze :P
                  a koleś w OIII pewnie z 1.9 bo wyglada na kawał chłopa :szeroki_usmiech
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• iFi
                    Elegance
                    • 2012
                    • 906

Zamieszczone przez piramida
                    a koleś w OIII pewnie z 1.9 bo wyglada na kawał chłopa :szeroki_usmiech
                    heh coś może w tym być... ja nie miał bym siły siadać za sobą w swojej O2 a mam 1.95 więc nie jakoś ekstremalnie ale wystarczająco, żeby przyciąć komuś paluszki z tyłu :P

Komentarz

• Octavianos
                      L&K
                      • 2010
                      • 1130

Zgadzam się z tym, co napisał hotrain - Octavia III to bardzo udana ewolucja, a nie jak wielu producentów zupełnie zmienia design swoich modeli. Tu jest bardzo dobry progres - jeśli chodzi o wielkość, ogólne wrażenie oraz detale. Wszystko jest wyważone i będzie się ludziom podobało, bo zobaczcie, że takie auta starzeją się najwolniej. Co do cen, to podobno jest szansa, że pozostaną na podobnym poziomie, aczkolwiek na początku na pewno nie będzie promocji typu 10 tys.zł Jeśli chodzi o belkę, to opieram się na wszelakich informacjach z prasy oraz internetu i tak raczej będzie jak piszą - do 150KM belka, powyżej wielowahacz. Ale zobaczycie - będzie dobrze!

P.S. ludzie zobaczyli auta w necie i już dzwonią czy można przyjechać i zobaczyć... :lol: :roll:
                      SIMPLY CLEVER
                      Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

P.S. ludzie zobaczyli auta w necie i już dzwonią czy można przyjechać i zobaczyć... :lol: :roll:
                        A kiedy będzie można zobaczyć live? :P

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez Mihau
                          A kiedy będzie można zobaczyć live?
                          W Polskich salonach ? w kwietniu 2013 r.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• Mihau
                            RS
                            • 2009
                            • 7460
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Big
                            Zamieszczone przez Mihau
                            A kiedy będzie można zobaczyć live?
                            W Polskich salonach ? w kwietniu 2013 r.
                            Holy Crap. Myślałem, że troszkę wcześniej jednak to nastąpi.

Komentarz

• dato
                              L&K
                              • 2012
                              • 1431

Do sąsiadów na narty jedź w styczniu, powinna już być

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Zamieszczone przez dato
                                Do sąsiadów na narty jedź w styczniu, powinna już być
                                Taaa jasne chyba w internecie 8)
                                Kolego, najpierw to O III będzie zaprezentowana na marcowym salonie w Genewie, a dopiero później wejdzie do salonów.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• dato
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1431

Big, nie przenoś wojenek z innych for... Jestem źle poinformowany, Mea Culpa, ale Ty również.
                                  Mihau - w Czechach będzie w sprzedaży w lutym więc egzemplarze pokazowe powinny pod koniec stycznia stać w salonach.

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

dato, nie przenoszę. Po prostu z moich info wynika, że w Genewie odbędzie się światowa prezentacja modelu O III. To co teraz pokazano, to samochody przedprodukcyjne które dotąd jeździły w maskowaniu. Między innymi dlatego niektóre nie mają tego "sławnego" już pierścienia przy przycisku do odpalania. Mogą one do marca 2013 r. , czyli do salonu w Genewie zostać nieznacznie zmodyfikowane, gdyż dopiero na tym salonie Skoda zaprezentuje produkcyjną wersję O III. Do salonów sprzedaży zarówno w Czechach jak i w innych krajach Unii Europejskiej O III ma trafić na pocz. kwietnia 2013 r.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• dato
                                      L&K
                                      • 2012
                                      • 1431

Zamieszczone przez Big
                                      Po prostu z moich info wynika, że w Genewie odbędzie się światowa prezentacja modelu O III. To co teraz pokazano, to samochody przedprodukcyjne które dotąd jeździły w maskowaniu. Między innymi dlatego niektóre nie mają tego "sławnego" już pierścienia przy przycisku do odpalania. Mogą one do marca 2013 r. , czyli do salonu w Genewie zostać nieznacznie zmodyfikowane, gdyż dopiero na tym salonie Skoda zaprezentuje produkcyjną wersję O III. Do salonów sprzedaży zarówno w Czechach jak i w innych krajach Unii Europejskiej O III ma trafić na pocz. kwietnia 2013 r.
                                      Rozmawiałem z Martinem bo mnie w tym momencie najbardziej interesuje nowa navi. Nie będzie produkowana w tej samej fabryce co Columbus (do której ma dostęp) i poprosił, żebym się odezwał w połowie stycznia bo wtedy w salonach będzie już stała i będzie mógł pomacać co to i gdzie robione i da mi znać jak widzi zaaplikowanie jej do S2. Wyguglałem tez artykuł z przed 2 dni mówiący, że sprzedaż w czechach rusza w lutym. Także dwie w miarę pokrywające się informacje vs Twoja. Ja szczerze mówiąc nie sądzę, żeby mieli czekać do jeszcze jednych targów ze sprzedażą i nie bardzo wierzę w pompatyczne prezentacje wersji "przedprodukcyjnych". To nie prototyp bolidu, ani koncep-car, to ewolucja uznanego modelu popularnej marki, fabryki już na pewno pełna parą dziabią egzemplarze na plac.

Komentarz

• genio
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 198
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CDAB 1.8 TSI 152 KM

wnętrze jakieś plastikowate...

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez genio
                                          wnętrze jakieś plastikowate...
                                          Sam jesteś plastikowy

Będzie dobrze, nie ma sie co napinać czy oceniając po foteksach, to nie rapid :wink:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• genio
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 198
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • CDAB 1.8 TSI 152 KM

Sam jesteś plastikowy

Będzie dobrze, nie ma sie co napinać czy oceniając po foteksach, to nie rapid :wink:
                                            Wiem co mówię, "a ja się na tym dobrze znam..."

a poważnie, to 4 lata temu zakupiłem O2, 3 miesiące przed wprowadzeniem O2 FL
                                            teraz w lipcu kupiłem ok. 9 miesięcy przed O3...

ja muszę tak mówić... ;P

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez genio
                                              Sam jesteś plastikowy

Wiem co mówię, "a ja się na tym dobrze znam..."

a poważnie, to 4 lata temu zakupiłem O2, 3 miesiące przed wprowadzeniem O2 FL
                                              teraz w lipcu kupiłem ok. 9 miesięcy przed O3...

ja muszę tak mówić... ;P
                                              to już wiesz kiedy kupisz O3

Komentarz

• perfex
                                                L&K
                                                • 2005
                                                • 1117

Zamieszczone przez Alonzo_
                                                Za 1,6 TDI raczej też tu z uwagi na dynamikę, choć jakby cena była dobra a octa3 okazała sie dopracowana i warta grzechu...może ten 1,6 . A podejrzewam, że jedynie mnie naprawdę interesujący 2.0 TDI w dobrym wypasie to już do prawdziwej klasy średniej cenowo zapuka. A wtedy to za octavie też raczej dziękuję.
                                                Tak jakoś wyszło , że dla mnie w tym koncernie teraz nie ma nic z napędów...
                                                Dosyć dawno nie jechałem nową Octavią. No i ostatnio się przejechałem, nówka OII kombi 1.6TDI DSG. I... jestem zadziwiony z lekka... Sorki że to mówię... ale to auto nie ma dla mnie ŻADNYCH argumentów by je kupić (no bagażnik jest duży, ale akurat ja podobnie jak 90% kierowców nie jeżdzę na codzień załadowany po dach ) Naprawdę, jako dawny posiadasz Octy nie mam uprzedzeń absolutnie. Ale auto które cennikowo w najtańszej wersji kosztuje 85 tys zł jak dla mnie ma słaby silnik, twarde trzęsące zawieszenie, marniutkie przednie fotele, za mało miejsca z tyłu, stukające elementy w okolicach bagażnika i ogólnie no... taka przeciętność wszędzie...
                                                Obawiam się że to -100kg w OIII oznacza pójście w jeszcze większą przeciętność, ale ponieważ auto będzie dłuższe a bagażnik jeszcze większy (tylko po co ??!) to można będzie cenę pierdyknąć +10 tys zł :lol: Wtedy nasi forumowi dilerzy będą jeszcze musieli do tego auta dodawać ponętną młodą blondynkę (opcjonalnie brunetkę :lol by ktoś to kupił
                                                Pozdrawiam
                                                perfex

Octavia HTP

Komentarz

• BADYL
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2396
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

perfex, no i pieknie masz prawo do własnej opinii :wink: ale stwierdzenie, że za kupnem obecnej OII nie przemawiają, żadne argumenty troszkę pojechałeś...
                                                  Zamieszczone przez perfex
                                                  Ale auto które cennikowo w najtańszej wersji kosztuje 85 tys zł jak dla mnie ma słaby silnik
                                                  oooo troszkę to dziwne ponieważ najtańsza wersja (cennikowo) w wersji active kombi silnik 1.6mpi dostępna jest od 64tys,a z tego co się orientuje to na owy silnik przewidziany jest upust w wysokości 10k więc długo nie licząc OII kombi wypada za 54tys :wink: Co do reszty wypowiedzi
                                                  Zamieszczone przez perfex
                                                  twarde trzęsące zawieszenie, marniutkie przednie fotele, za mało miejsca z tyłu, stukające elementy w okolicach bagażnika i ogólnie no... taka przeciętność wszędzie...
                                                  hmmmm...Twoje subiektywne odczucie Ze mnie jest mały KARAKAN 170 w kapeluszu więc akurat za mną miejsca jest w bród Zgodzę się , że OII to już leciwa konstrukcja z początku 2004 roku, ale o tym już było :!:
                                                  Jaka będzie OIII czas pokaże. Niech no ktoś z kolegów dostanie w swoje łapki OIII to pewnie zaraz na forum podzieli się wrażeniami z użytkowania

perfex, pozdr 8)
                                                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• lu5asz
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2006
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Nie no,ładna ta nowa Octa,takie troche audi ,bardziej kanciaste kształty,w OIIFL bardziej zaokraglone.Mogliby ją powiekszyc,szczegolnie na szerokosc,lepiej wygluszyc i dac podgrzewana przednia szybe.No i zeby cena była odpowiednia bo inaczej trzeba beedzie szukac czegos pokroju Superba,CRV-ki.
                                                    Kondziu

OCP

Komentarz

Pracuję...