Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dato
    L&K
    • 2012
    • 1431

W S2 pasażerowie z tyłu mają wygodniej, a O3 będzie elektronicznie nowocześniejsza. Trakcyjnie S2 dupy nie urywa, ale wypada lepiej niż O2, przy O3 te różnice na niekorzyść się na bank zwiększą. "Mocniej wypasiona" Octa zbliża się cenowo do S2.

Już kiedyś pisałem - Octa sprzedaje bagażniki, a nie komfort ogólnie, a pasażerów z tyłu w szczególności...

Wybór należy do Klienta

Komentarz

• blackrs
      RS
      • 2008
      • 4826
      • Superb II combi (3T5)
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez piramida
      malkontentom proponuję wskoczyć dwa segmenty wyżej do klasy premium to wtedy skończy się narzekanie na temat skody

P.S. co mnie to obchodzi długość tylnej kanapy, co to auto typu A8 że musi być super hiper wygodnie prezesowi na tylnej kanapie? Nie popadajmy w skrajnosci, octavia to auto rodzinne z założenia a w rodzinie kto jeździ na tylnej kanapie, dzieci, teściowa ewentualnie pies, oni nie potrzebują kanapy głębokiej na metr

+1
      BYŁA o1 rs
      BYŁA o2 1.6
      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8033
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

teściowa
        Tutaj szczególnie wymagany jest mniejszy/ograniczony komfort aby nie za często miała ochotę jeździć z nami. :szeroki_usmiech
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• rowerek
          Rider
          • 2010
          • 449

Zamieszczone przez komoornik
          Czyli z wersjami wyposażenia w sumie gorzej jak w O2.

Active to znowu totalna bieda bez podłokietnika, z tandetną kierownicą, tandetną gałką zmiany biegów, lusterkami i klamkami bez lakieru itd. itp.
          Czyli jak gorzej skoro dokładnie tak samo? W zasadzie to teraz jest lepiej. W O3 masz klimę, radio z mdi i taki detal jak chromowane klamki zewnętrzne w standardzie a w O2 Active tego nie było.
          EDIT
          Zapomniałem jeszcze o komputerze pokładowym, kurtynach pow., poduszce kolanowej a jak będzie obszerniejszy wykaz standardowego wyposażenia niż ten co wrzucił xxxmikey to pewnie jeszcze coś się znajdzie.
          Nawet gdyby cena nieznacznie skoczyła do góry to nadal jesteśmy sporo do przodu na wyposażeniu. Pytam się więc gdzie jest to 'gorzej' z wersjami wyposażenia względem O2?

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Active to znowu totalna bieda bez podłokietnika, z tandetną kierownicą, tandetną gałką zmiany biegów, lusterkami i klamkami bez lakieru itd. itp.
            A przpraszam czego ty sie spodziewałes w samochodzie popularnej marki za te pieniadze ??? Idzesz do salonu Bentleya i masz super hiper, tylko kasa ciut nie ta
            A tak wogóle to w podstawowym, dużo droższym Audi A4 dostajesz z wyposażenia praktycznie to samo co w podstawoej O II, więc po co te nażekania? Przeciez nikt w podstawie auta za 55 tys zł nie da ci skóry, podłokietników itp.
            Najlepiej to by było jak by ta O III kosztowała tyle co Citygo i to w podstawowej wersji, a wyposazenia za tą cenę miała takie jak Superb w wersji platinium.

[ Dodano: Pią 11 Sty, 13 12:47 ]
            Zamieszczone przez rowerek
            Czyli z wersjami wyposażenia w sumie gorzej jak w O2.

Czyli jak gorzej skoro dokładnie tak samo? W zasadzie to teraz jest lepiej. W O3 masz klimę, radio z mdi i taki detal jak chromowane klamki zewnętrzne w standardzie a w O2 Active tego nie było.
            EDIT
            Zapomniałem jeszcze o komputerze pokładowym, kurtynach pow., poduszce kolanowej a jak będzie obszerniejszy wykaz standardowego wyposażenia niż ten co wrzucił xxxmikey to pewnie jeszcze coś się znajdzie.
            Nawet gdyby cena nieznacznie skoczyła do góry to nadal jesteśmy sporo do przodu na wyposażeniu. Pytam się więc gdzie jest to 'gorzej' z wersjami wyposażenia względem O2?
            Oj Ty nic nie rozumiesz. Jest gorzej,no !! No musi byc gorzej i tyle. No kurcze daj ludziom ponarzekać, bo bez tego jak bez powietrza - w Polsce żyć się nie da 8)
            Taki już nasz naród. Gdyby wyposazenia było bogatsze, to byłoby nażekanie, że zamiast oniżyć cenę to nawalali niepotrzebych bajerów, a auto za drogie.
            Nie dogodzisz i tak źle i tak niedobrze.
            Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

marlej108, malkontentom proponuję wskoczyć dwa segmenty wyżej do klasy premium to wtedy skończy się narzekanie na temat skody :wink:

P.S. co mnie to obchodzi długość tylnej kanapy, co to auto typu A8 że musi być super hiper wygodnie prezesowi na tylnej kanapie? Nie popadajmy w skrajnosci, octavia to auto rodzinne z założenia a w rodzinie kto jeździ na tylnej kanapie, dzieci, teściowa ewentualnie pies, oni nie potrzebują kanapy głębokiej na metr :wink:
              brednie... :diabelski_usmiech

to ze ciebie to nie obchodzi, nie znaczy ze innych tez nie... mnie akurat obchodzi choc z tylu tez nie jezdze. Ale chce wiedziec - co hipotetycznie dostane za swoje ciezko zarobione pieniadze... producent mi łaski nie robi, ze sprzeda mi samochod, to ja robie łaske - ze kupuje dana rzecz.

Jesli najpierw (doslownie miesiac temu!) czytam ze O3 to auto bedace klasa srednia - vide oficjalne info przy prezentacji w grudniu modelu (bodajze 11 grudnia) i teorie niektorych tu kolegow, choc ja uparcie wtedy twierdzilem ze zadna klasa srednia to nie bedzie a znowu kompakt z duzym bagaznikiem... i sie okazuje ze jednak kompakt z duzym bagaznikiem - czyli jak dotychczas...

Chce natomiast wiedziec czy z tylu da sie normalnie jak dotychczas jechac wygodnie w dluzsza trase czy tez dupa a raczej przede wszystkim uda beda bolec... bo producent postanowil zaoszczedzic 10 euro na kanapie czy cos w tym guscie i zrobil ja wlasnie idiotycznie krotka - w sam raz dla dzieci albo karzelkow...

Jakos tutaj niektorzy sobie daja latwo prac mozg propaganda Skody... - najpierw ze Rapid to nastepca Octavii (gowno prawda) potem ze Octavia III to klasa srednia (gowno prawda), potem ze O3 bedzie kosztowac wiecej niz O2 (takie domysly snuly trzy osoby na watku o Rapidzie i na tym watku - mozna sobie poszukac...) - i znowu gowno prawda - kosztowac pewnie bedzie bardzo podobnie do O2 - o czym zreszta pisalem nawet w tym watku w listopadzie i grudniu.... i teraz mnie zaciekawila ta nieszczesna tylna kanapa. Oczywiscie to nie Audi A8 ale z drugiej strony jak ma byc mniej wygodnie niz w Dacii to tez troche dziwne bedzie.... zwlaszcza ze ma to byc "nowy, lepszy" model...

Rozumiem, ze mozna byc milosnikiem marki czy modelu, ale nie mozna miec klapek na oczach. Przy nieszczesnej Golfinie VII byly najpierw ochy i achy w prasie... a teraz nawet same Szkopy sobie zrobili porownanie VI i VII (jest czesciowo (a moze juz nawet caly) artykul na tymze autobildzie - i sie troche tam dziwuja (w tym komentujacy) ze materialy z tylu nagle zrobily sie ... twarde... czyli gorsze w czyms co niby jest lepsze i ze w dwoch wersjach z najslabszym silnikiem jest z oszczednosci belka).

Dlatego chce po prostu wiedziec czy w O3 jest tak samo wygodnie jak w O2 czy gorzej. I tyle. Przekonac sie zreszta o tym bedzie mozna dopiero jak auto trafi do salonow. Ale moze ktos lubi sprawdzac rozne dane i mnie wczesniej oswieci - np. ze tylna kanapa w O2 jest tak samo dluga (hurrra!), albo ze w O3 jest krotsza o 5 cm (łeeee....).

ps. innym przykladem prania mozgu ze strony producenta jest waga Octavii ktora jak pisza jest o 100 kg mniejsza - hehe to samo trzy miesiace temu, dokladnie to samo VAG pisal o Golfie VII i co? I dupa - niektore (te tansze przede wszystkim i ta najbardziej dziadowa z belka zamiast zawieszenia wielowahaczowego) wersje sa faktycznie lzejsze (bo pewnie na czyms tez przyoszczedzili) a niektore wersje - zwlaszcza diesel z pelniejszym wyposazeniem waza tyle samo... a nawet kilka kilo wiecej... (jak kogos to interesuje to na forum golfa6 jakis gosc porownal wage takich samych modeli z roznymi silnikami i wyposazeniem - przypuszczam, ze z Octavia moze byc podobnie).

Naprawde zycze Skodzie zeby O3 byla rewelacyjnym autem - w koncu ciagle jestem na tym forum. Niestety po Citigo i Rapidzie zastanawiam sie coraz bardziej w jakim kierunku moj dotychczasowy ulubiony producent podąża... czy w kierunku ciaglego polepszania swoich produktow... czy niestety zaczyna poruszac sie... do tylu...?????????

Octavia to najwazniejszy samochod dla Skody - nie wierze zeby go spieprzyli, ale niestety roznie to bywa.

Z pewnym "przerazeniem" i podziwiem obserwuje rozwoj marki KIA, ktora z producenta nudnych, niewyrozniajacych sie wozidel w ciagu ostatnich doslownie tylko kilku lat stala sie producentem aut nietylko ladnych, ale wrecz atrakcyjnych, przyciagajacych wzrok i nowoczesnych. KIA zrobila gigantyczny nawet nie krok, ale skok do przodu... A Skoda???

Quo vadis, Skodo???? :shock:

PS. oczywiscie moze faktycznie wszystko jedno jaka ta kanapa z tylu jest... ze krotka i niewygodna - niby co z tego... ale czemu mam za to placic wtedy tyle samo co dotychczas za rzecz dobra i wygodna...?
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez marlej108
                t;]Dlatego chce po prostu wiedziec czy w O3 jest tak samo wygodnie jak w O2 czy gorzej.
                To poczekaj az bedzie w salonach. wtedy wsiądziesz i sie przekonasz. A tak to znów spuszczanie sie na fotkami i zasłyszanymi informacjami i znów 100 ston o dupie marynie.
                Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 4976
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
                  t;]Dlatego chce po prostu wiedziec czy w O3 jest tak samo wygodnie jak w O2 czy gorzej.
                  To poczekaj az bedzie w salonach. wtedy wsiądziesz i sie przekonasz. A tak to znów spuszczanie sie na fotkami i zasłyszanymi informacjami i znów 100 ston o dupie marynie.
                  Big, z tym pisaniem juz kolejny raz o "spuszczaniu sie" zaczynasz mnie niepokoic... :lol:
                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Big, z tym pisaniem juz kolejny raz o "spuszczaniu sie" zaczynasz mnie niepokoic...
                    ad rem kolego, ad rem. Zresztą każdy ocenia według siebie.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 4976
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
                      Big, z tym pisaniem juz kolejny raz o "spuszczaniu sie" zaczynasz mnie niepokoic...
                      ad rem kolego, ad rem. Zresztą każdy ocenia według siebie.
                      za tresc komunikatu odpowiada nadawca - nie odbiorca.... :P no ale dosc tych pzekomarzan :wink: , ponizej link do filmiku o O3 co wlasnie Czesci zamiescili:

Vyzkoušeli jsme Škodu Octavii třetí generace na vlastní kůži. Jak jezdí s motorem 1,8 TSI?
                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• tomekjmopl
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1187
                        • Opel
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Żebyśmy się nie zdziwili, jak golas będzie miał białe szyby :diabelski_usmiech :

Zresztą to by się zgadzało - wersja kolejna, ambition, ma mieć przecież już na wyposażeniu seryjnym "tonowane szyby" ...

Komentarz

• rowerek
                          Rider
                          • 2010
                          • 449

Fotele z SII Elegance/platinum ale z innym przeszyciem:
                          Fotele
                          Ciekawe czy jako standard Elegance czy jako jakaś opcja.

Komentarz

• beaviso
                            Elegance
                            • 2010
                            • 767
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Przynajmniej regulacja pionowa zagłówków blokowana wygodnym przyciskiem z boku, a nie tym przestarzałym "języczkiem" w gnieździe bolca.

Jaką długość siedziska ma tylna kanapa w OII? Nie chce mi się schodzić i odśnieżać żeby to zmierzyć Jakoś nie potrafię uwierzyć, że auto zyskało większy rozstaw osi, a ma być mniej miejsca z tyłu w stosunku do wcześniejszej generacji.

Fajnie, że będzie 1.8 TSI z 6b manualem. Ale te 250 Nm to nieporozumienie... 0-100 robi wrażenie, tylko ciekawe jak odczucia z przyspieszaniem w trasie. W przyszłości chciałbym przesiąść się z diesla 180 KM/400 Nm, stąd moje obawy.

M.
                            666 4U

Komentarz

• Ayu
                              RS
                              • 2009
                              • 4154

producent mi łaski nie robi, ze sprzeda mi samochod, to ja robie łaske - ze kupuje dana rzecz.
                              :haha:
                              Rzeczywiście, kupując wersję Caritas robisz producentowi łaskę, plasujesz się grupie tych co pozwalają na pokrycie kosztów stałych i nic więcej a nawet co najwyżej; a realnie jesteś tylko marudzącym statystycznym klientem któremu po prostu nie sprzeda się danego towaru ("błędem statystycznym"), nawet jak się obrazisz na producenta na Twoje miejsce przyjdzie ze dwóch innych.

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez hotrain
                                producent mi łaski nie robi, ze sprzeda mi samochod, to ja robie łaske - ze kupuje dana rzecz.
                                Rzeczywiście, kupując wersję Caritas robisz producentowi łaskę, plasujesz się grupie tych co pozwalają na pokrycie kosztów stałych i nic więcej a nawet co najwyżej; a realnie jesteś tylko marudzącym statystycznym klientem któremu po prostu nie sprzeda się danego towaru ("błędem statystycznym"), nawet jak się obrazisz na producenta na Twoje miejsce przyjdzie ze dwóch innych.
                                nieprawda... widac to wyraznie po tragicznie niskiej sprzedazy Rapida w Polsce jak i Czechach.... jak sie za bardzo zdziadzi produkt to nikt rozsadny go nie kupi za zbyt wysoka cene.

Ponadto, wbrew rozpowszechnionej opinii ludzie na Zachodzie tez licza pieniadze... i chca wiedziec co za nie dostana.

Powtarzam raz jeszcze - to klient robi łaske, ze kupuje - nie na odwrot.

Odwrotnie bylo w komunie... jak nic nie mozna bylo kupic, teraz to jest rynek klienta - nie sprzedawcy. Warto to wziac pod uwage... i uwierzyc w sile swoich pieniedzy, a nie cieszyc sie jak glupi ze wszystkiego co producent nam aplikuje...

ps. ponadto w miejsce niezadowolonego klienta wcale nie przyjdzie dwoch innych - ale wrecz bedzie inaczej - ten niezadowolony klient czesto zniecheci pozostalych... - i vice versa - zadowolony - zacheca innych...
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• andriu21tg
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2008
                                  • 1499

marlej108, powiem Ci byłem fanem Marki Skoda.. i czekałem na O3, jednak pojechałem do VW wsiadłem do Golfa VII i zamówiłem. Swojej O2 nie sprzedam, ale nowej też nie kupie.. O3 wydaje się być duża, pytanie czy potrzeba w rodzinie 2 tak dużych aut tej samej marki gdzie ten nowszy niekoniecznie oznacza do końca lepszy..

Komentarz

• tomekjmopl
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1187
                                    • Opel
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

andriu21tg, coś jest na rzeczy - miała być OIII kombi brana pod uwagę, a póki co czekam już tylko na premierę ... Golfa VII kombi :wink:

Komentarz

• andriu21tg
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 1499

tomekjmopl, ja wsiadłem przejechałem się, bardzo chciałem automat(w tym wypadku przerost formy), ale ta 140 w manualu z kompresorem naprawdę daje rade przynajmniej do celów moich tj. służyć ma aby bezpiecznie przewieź dzieci do przedszkola..

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

Widzę, że o sprzedaży dóbr konsumpcyjnych w skali makro nie podyskutujemy marlej108, :lol:
                                        teraz to jest rynek klienta - nie sprzedawcy.
                                        jeszcze napisz, że jest rynek pracownika a nie pracodawcy bo komuna się skończyła 8)
                                        EOT.

Komentarz

• kurczak1985
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 300

1.8 tsi na papierze robi robote no i max Nm od 1250obr, czyli generalnie zawsze :!: :szeroki_usmiech to jest identyczny silnik jak w nowej audi a3 :?:
                                          Dla mnie Golf 7 poki nie ma w nim 1.8tsi nie ma racji bytu... 8)

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

hotrain, współczuje wszystkim takiego klienta jak marlej, na szczęście jest to mały odsetek takich ludzi, przynajmniej mam taką nadzieję :szeroki_usmiech
                                            Wracając do długości tylnego siedzenia to w O2 ma ona długość około 50cm.
                                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• gebek
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1214

Zamieszczone przez andriu21tg
                                              tomekjmopl, ja wsiadłem przejechałem się, bardzo chciałem automat(w tym wypadku przerost formy), ale ta 140 w manualu z kompresorem naprawdę daje rade przynajmniej do celów moich tj. służyć ma aby bezpiecznie przewieź dzieci do przedszkola..
                                              Skad takie info...o tym kompresorze :?:
                                              Z tego co mi wiadomo,to jest silnik turbo i kompresor poszedl na emeryture :szeroki_usmiech
                                              Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                              Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                              Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 418

Z innej beczki pytanie: ponoc do O3 maja wsadzac silniki TSI podobne jak w VW czyli te z "odlaczanymi" dwoma cylindrami, czy się mylę?

Jesli to prawda, to czy ktos zna juz jakies historie nt. tych silnikow?

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

hotrain, współczuje wszystkim takiego klienta jak marlej, na szczęście jest to mały odsetek takich ludzi, przynajmniej mam taką nadzieję :szeroki_usmiech
                                                  mowia, ze nadzieja matka glupich... :diabelski_usmiech :terefere
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• adi747
                                                    L&K
                                                    • 2008
                                                    • 1138

http://www.youtube.com/watch?v=fkMh2uDVlNQ transporty sie zaczeły
                                                    http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                                                    była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                                                    2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                                                    JEST
                                                    megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                                                    octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                                                    octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

Pracuję...