Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

Zamieszczone przez blackrs
    ale też ma większy bagażnik a czasami to oprócz ceny też wpływa na chęć zakupu danego auta.
    i to jest jedyny plus octavii w porównaniu do golfa.

Zamieszczone przez Chris11
    Szkoda tylko, że nikt z Was gawędziarzy nie bierze pod uwagę tego, że to za co kiedyś trzeba było dopłacać i to niekiedy niemałe pieniądze,
    no dobrze , a teraz niema werscji porównywalnych pod wzgledem standardowego wyposażenia?
    nie oglądałem nawet cenników O3 mówiąc szczerze bo nie za bardzo mnie ten samochód będzie interesował raczej,, chyba że faktycznie jakiś duży krok do przodu zrobią pod względem komfortu..

Zamieszczone przez andriu21tg
    a ja odebrałem VII i jako auto do podwożenia dzieci do przedszkola super :P
    no to gratki , kolor nawet jak widzę akuratny :wink: , też mam ten sam , świetny do brudu , będziesz zaskoczony..
    silnikiem się pochwal..

Zamieszczone przez sew1981
    najlepszy jest tekst w tabelce o OIII , że z silnikiem 1.2 tsi o mocy 85 koni, to niby przyśpieszyć ma, cytuje:
    "Przyspieszenie
    0-100 km/h 12,0 s" się zastanawiam jakim cudem?!
    takim samym jak moje byłe clio 1.4 16V miało 10s... :diabelski_usmiech
    pewnie się by dało ale to by była masakra..próbowałem go parę razy i nawet mimo starań nie odczuwałem jakiegoś buta.. :?

no tak czytam ten wątek i jak widzę to jak niektórzy sie podniecają to mnie lekkie rozbawienie bierze..
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• andriu21tg
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1499

leszekmw, 1.4TSI 140KM chciałem DSG ale przejechałem sie DSG i zwykłym.. silnik tak elastyczny że koniec, końców zdecydowałem się na zwykłą 6 biegówkę.. i nie chodzi o różnice w cenie bo akurat dostałem na DSG taki rabat ze cena niebyła wykładnikiem.. po prostu przy tej elastyczności lubię mieć do końca kontrole.. jak na razie odcinki przedszkole 5km spalanie 6,5 temp/-6, trasa 30km (jeśli to można nazwać trasą spalanie 5l temp/-11 wiec w lato 4,5 jak najbardziej do osiągnięcia - i nie pytać mnie jak to robię po prostu tak mam 1,9 średnio 4,5 ) jak bym miał 1 auto w rodzinie pewnie poczekał bym na O3 z uwagi właśnie na bagażnik.. jednak octa się spisuje i sprzedawać niema co .. a golf jak to golf dopracowany do nudności , nie jest to Aston wiec nie sikam.. ale porównując do VI to VII to zupełnie inna bajka..to jak O1 I O2.. a kolorek dla żony idealny.. bo przecież Karcher parzy kobiety..

Komentarz

• Walt
        L&K
        • 2011
        • 1065
        • Seat

Według tej specyfikacji:

nawet wersja active jest nieźle - szczególnie w porównaniu do Minta - wyposażona.
        SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• Alonzo_
          RS
          • 2009
          • 2460
          • Hyundai

Gratki kolego Golferera, iech lata bezawaryjnie

Zamieszczone przez marlej108
          .... mysle ze kazdy kto bierze pod uwage zakup Octy powinien zobaczyc co za te kase moze dostac u konkurencji, w tym u starszego brata VW.... moze sie zdziwic ze cena bedzie zblizona.
          I tak bym to podsumował. I wtedy brać świadomie co się najbardziej podoba/kalkuluje

Marlej, do SII nic nie mam. Tyle, że tam i wygląd tyłu i silniki benzynowe są dla mnie nie do strawienia. Dla mnie silniki TSI to jest coś czego NIGDY nie kupię (tego jestem pewien).
          Dlatego nie czekałem na O3 bo spodziewałem się, że dizel będzie prawdopodobnie drogi ( moje obawy się potwierdziły).
          Sporo ludzi będzie pewnie osikanych nową octvią. Ja do niech nie należę.

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

andriu21tg, co do spalania na trasie to ok , można to pewnie zrobić ale w mieście na zimnym silniku to sorki..
            co do różnic VI - VII to wybacz ale jakoś nie znalazłem ich za wiele na korzyść VII , oczywiście mówię o wyglądzie wew/zew , zresztą jak to w golfie . oczywiście wiadomo że wolał bym mieć VII z racji tego że to nowszy model .. , cieszę się że Ci sie podoba golf i że również widzisz różnice między nim a O2..
            a co do dsg to mówiąc szczerze nie wiem dlaczego go nie wziąłeś jeżeli cena była jednakowa..ale każdy ma tam jakieś swoje.. , może naprawdę tak sportowo jeździsz..
            mi tego bardzo brakuje w tym silniku żeby nie wachlować wajchą , ale ja mam jeszcze ten stary typ..
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• bohen
              L&K
              • 2009
              • 1260
              • Audi
              • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Miałem nie zabierać głosu w tej debacie, ale w końcu nie wytrzymałem. :evil:

Panowie, nie rozumiem po co te bicie piany, które auto jest lepsze i tańsze: OIII, Golf, Superb, itd. Nie każdy kupując auto patrzy tylko i wyłącznie na cenę lub jakość wykonania. Ja jak kupowałem auto to wybrałem OII FL bo po prostu najbardziej mi się podobała. I nie pomogły tu ceny i wyposażenie innych aut takich jak Kia Cee'd czy VW Golf VI, bo zupełnie te auta nie leżały mi wyglądem.
              Także, jeszcze raz powtórzę, że nie każdy kupuje auta rozumem :!:

Poza tym, nie widzę sensu porównywać cenniki przestawione przez Importera z cennikami aut dostępnych na rynku. Jak wszystkim tu wiadomo cennikowo OII FL nie jest żadną konkurencją np. dla Golfa. Ale jak się weźmie ceny rzeczywiste, jakie można osiągnąć u poszczególnych dealerów, to już sytuacja wygląda inaczej. Tak samo, co wnoszą porównania SII, który technologicznie ma 5 lat i jest autem przyjmijmy segmentu D z zupełnie nową konstrukcją z segmentu C (i tu znów przyjąłem założenie, z którym nie wszyscy się pewnie zgodzą) jaką jest OIII...? Bo cena, moim zdaniem nie jest tu żadnym wyznacznikiem.

Podsumowując, po premierze OIII każdy zainteresowany uda się do salonu obejrzy sobie auto, przejedzie się nim i podejmie decyzję czy ją kupi czy nie. I mogę się założyć, że te 90 stron postów nie będzie miało wpływu na tą decyzję.

P.S. A najlepsze jest to, że jeszcze żaden z wypowiadających się tu użytkowników nie widział przedmiotowej OIII na żywo a dyskusje na temat jej wyglądu i wykonania trwają w najlepsze.

Pewnie wielu z was, nie spodoba się to co tu napisałem, ale musiałem przedstawić swój punkt widzenia, bo już miałem dość czytania postów niektórych użytkowników, którzy nic innego nie robią tylko narzekają.

Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego weekendu.

Komentarz

• Alonzo_
                RS
                • 2009
                • 2460
                • Hyundai

Zamieszczone przez bohen

Pewnie wielu z was, nie spodoba się to co tu napisałem, ale musiałem przedstawić swój punkt widzenia, bo już miałem dość czytania postów niektórych użytkowników, którzy nic innego nie robią tylko narzekają.

Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego weekendu.
                +1
                A mi sie podoba co napisałeś bo też tak uważam.

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

bohen, dobrze qodocie qazdo, wódki mu polać, ja też staram się kupować auta które mi się podobają i w dupie mam czy kosztuje 10kzł więcej czy mniej :wink:
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• blackrs
                    RS
                    • 2008
                    • 4826
                    • Superb II combi (3T5)
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

święte słowa Bohen

[ Dodano: Sob 02 Lut, 13 11:33 ]
                    ps polać mu
                    BYŁA o1 rs
                    BYŁA o2 1.6
                    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8033
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez piramida
                      bohen, dobrze qodocie qazdo, wódki mu polać, ja też staram się kupować auta które mi się podobają i w dupie mam czy kosztuje 10kzł więcej czy mniej :wink:
                      +1

Trudno kupić auto na którego widok najpierw się wyrzygasz za czym wsiądziesz :szeroki_usmiech
                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Walt
                        L&K
                        • 2011
                        • 1065
                        • Seat

Zamieszczone przez AdamB
                        Trudno kupić auto na którego widok najpierw się wyrzygasz za czym wsiądziesz
                        Dlaczego? Ja mam zamiar kiedyś kupić używaną Dacię Duster w teren :szeroki_usmiech
                        SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8033
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Walt, czy auto jest ładne, to już jest pojęcie względne. Ja nie kupię auta na które nie mogę patrzeć :szeroki_usmiech
                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• marlej108
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 4976
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Hmm... po to jest forum zeby dyskutowac. Nikt nikogo nie zmusza zeby klikac specjalnie na jakis watek i czytac, a tym bardziej zabierac glos...

ktos tu przed chwila napisal, ze ma w dupie co kosztuje 10.000 zl wiecej.

To gratuluje - moze jest milionerem... w co jednak watpie.

Kiedy napisalem ze na zdjeciu jakas tylna kanapa dziwnie krotka, zaraz dwie osoby sie odezwaly ze bredze... ze wcale nie jest krotka, ze nie ma jeszcze aut w salonach wiec o czym pisze. No i co? jak sie pojawily dane to sie okazalo, ze faktycznie jest roznica w O2 jest 49 cm w O3 44 cm - to juz istotna roznica w komforcie (w G7 w porownaniu z G6 jest to samo - nic nie ucieli). Wtedy ktos napisal, ze ma to w d..pie bo z tylu nie jezdzi, tylko tam jezdzi tesciowa czy cos takiego. No to tez gratuluje takuego podejscia.... Mnie jednak interesuje czy z tylu jest wygodnie czy nie, czy siedzi sie jak dotychczas dobrze czy jak na lawce. Dziwie sie serio, ze niektorzy maja to kompletnie w dupie... ale chyba wlasnie przez takich malo spostrzegawczych i olewajacych klientow firmy potem robia co chca.. dlaczego? bo i tak frajerzy kupia....

W sumie faktycznie co mnie ta Octavia III tak interesuje, i tak Skody pewnie juz nie kupie.

Wlasnie przez takie nastawienie niektorych klientow akceptujacych rozne idiotyczne oszczednosci producenta powstaje poglad, ze klient Skody to klient niewymagajacy... ktorego zadowoli przede wszystkim wielki bagaznik.... zazwyczaj zreszta przewozacy powietrze....
                            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Chris11
                              RS
                              • 2011
                              • 1587

Marlej, Ty to musisz być strasznie zakompleksiony, bo prawie każda Twoja wiadomość ma wydźwięk "a jednak to ja miałem rację".

Ja też jeżdżę tylko z przodu, bagażnika używam od święta, a potencjału silnika jeszcze rzadziej, ale jak przychodzi do wyprzedzania to wiem, że mam czym i jak trzeba będzie przewieźć pralkę to też wiem, że da radę.

Nie każdy kupuje auto z dużym bagażnikiem i mocnym silnikiem, żeby na co dzień zapier***ać z toną gruzu w kufrze.

Przerzuć się już na forum VW, bo ciężko się już Ciebie czyta i ciężko też omijać wątki, bo w prawie każdym masz coś do powiedzenia... Zazwyczaj wychwalając pod niebiosa VW.

Komentarz

• blackrs
                                RS
                                • 2008
                                • 4826
                                • Superb II combi (3T5)

marlej a tak szczerze teraz napisz ile razy jak długie trasy jechałeś golfem na tylnej kanapie ?
                                BYŁA o1 rs
                                BYŁA o2 1.6

Komentarz

• marlej108
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 4976
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

marlej a tak szczerze teraz napisz ile razy jak długie trasy jechałeś golfem na tylnej kanapie ?
                                  szczerze mowiac na tylnej kanapie w Golfie przez pol roku..... NIE JECHALEM NIGDY ops:
                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• blackrs
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 4826
                                    • Superb II combi (3T5)

ps krótsza tylna kanapa w cale nie oznacza ze jest gorzej bo jak siada dziecko to szybciej na krótkiej będąc opartym nogi zaczną zwisać a jak jest dłuższa to nogi ma wyprostowane i napiernicza nimi brudząc fotel który jest przed nim
                                    marlej zrozum że nie każdy kupując auto przelicza które jest tańsze o każde 10 zł i chodzi z linijką mierząc każdy element i wybiera ten dłuższy . Większośc ludzi bardziej interesuje to czy w tylnej kanapie są isofixy lub podłokietnik niż jej długość !!!

[ Dodano: Sob 02 Lut, 13 13:45 ]
                                    szczerze mowiac na tylnej kanapie w Golfie przez pol roku..... NIE JECHALEM NIGDY ops:
                                    z octavią pewnie było tak samo
                                    więc jakie to ma dla ciebie znaczenie czy jest ona 2,3,4,5 cm krótsza czy dłuższa ?
                                    BYŁA o1 rs
                                    BYŁA o2 1.6

Komentarz

• marlej108
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 4976
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ciężko też omijać wątki, bo w prawie każdym masz coś do powiedzenia... Zazwyczaj wychwalając pod niebiosa VW.

jestes albo analfabeta i nie umiesz czytac, albo jestes (sorry) idiota.... jesli tak naprawde myslisz,

[ Dodano: Sob 02 Lut, 13 13:49 ]
                                      z octavią pewnie było tak samo
                                      więc jakie to ma dla ciebie znaczenie czy jest ona 2,3,4,5 cm krótsza czy dłuższa ?
                                      bo drazni mnie jak producent szuka "sprytnych" oszczednosci....

poza tym z tylu z naszym Potomkiem teraz jezdzi Zona, wiec chcialbym zeby Jej bylo wygodnie..

ps, w Octavii tez z tylu nie jechalem - nie liczac tego jak zescie po nia przybyli :lol:
                                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• blackrs
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 4826
                                        • Superb II combi (3T5)

i kolejne pytanie ile razy wsiadając do poprzedniej octavii myślałeś o tym , że ona ma tak k... zje... twarde te plastiki z tyłu na drzwiach że się skupić na jeździe nie mogłeś ??
                                        BYŁA o1 rs
                                        BYŁA o2 1.6

Komentarz

• andriu21tg
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 1499

Większośc ludzi bardziej interesuje to czy w tylnej kanapie są isofixy lub podłokietnik niż jej długość !!!
                                          dokładnie ! ja mam gdzieś czy z tylu będzie 44,2 czy 44,5 Bo tył to fotelik a jak fotelik to ixofix i kurtyna a to czy plastik będzie bardziej twardy niż z przodu mam to gdzieś syn czy córka i tak mi nie powiedzą Tato ale ten plastik twardy nie jadę .. a swoją drogą uważam ze O2 to na tą chwile kawał dobrej roboty moja ma 5 lat( idzie6) i jeśli VII choć w połowie będzie tak bezawaryjna to sie wypowiem za 5 lat ze jestem zadowolony.. O3 będzie w salonie - na pewno pojadę pomacam, a to czy i jakie są materiały zweryfikują Ci którzy Ją nabędą i będą korzystać.. spokojnie ten miesiąc Panowie wytrzymamy Luty jest krótki

Komentarz

• blackrs
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4826
                                            • Superb II combi (3T5)

bo drazni mnie jak producent szuka "sprytnych" oszczednosci....
                                            ale to nie oznacza że jak komuś to nie przeszkadza to musisz go krytykować że jest idiotą i daje sobie wciskać ciemnotę. Każdy ma swoje priorytety w zakupie auta i należy to zrozumieć a jak nie to przynajmniej uszanować.
                                            Takie życie jeden woli brunetki z naturalnym biustem, drugi blondynki z plastikowym, trzeci pulchne rudowłose a czwarty chłopaków. I dzięki temu świat jest piękny i kolorowy
                                            BYŁA o1 rs
                                            BYŁA o2 1.6

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

i kolejne pytanie ile razy wsiadając do poprzedniej octavii myślałeś o tym , że ona ma tak k... zje... twarde te plastiki z tyłu na drzwiach że się skupić na jeździe nie mogłeś ??
                                              hehe, no to byl glowny powod ze CI te Octe sprzedalem... :hmm

ps. dobra wiem, ze akurat dla kierowcy to czy z tylu jest twardy plastik czy miekki to wszystko jedno, ale stary - jesli wczesniej w O2 mogl byc miekki plastik to czemu przymykac oko na to ze producent nagle se postanowil zmienic na twardy...

Po prostu jesli mozna cos zrobic lepiej i z lepszych materialow to czemu robic to gorzej i z gorszych materialow? Tego nie moge zrozumiec.

Fakt jest taki, ze choc nie wychwalam VW pod niebiosa jak pisze Chris, to niestety (dla SKody) jest on zrobiony z lepszych materialow w srodku niz O2 i juz bym sie na O2 nie zamienil.
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• irekk
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1093
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

marlej trollujesz strasznie. Jak Ci się nie podoba Rapid, to go nie kupuj i nie truj d*py. Jak Ci się nie podoba octavia to co tu jeszcze robisz? Masz kompleksy? Żałujesz zakupu gofra? Narzekasz na Biga, ale na siebie nie popatrzysz, a wierz mi że z punktu widzenia osób trzecich, zachowujesz się jak oszołom. Wyzywanie ludzi od idiotów to już naprawdę szczyt błazenady w twoim wykonaniu.

Komentarz

• Chris11
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1587

ciężko też omijać wątki, bo w prawie każdym masz coś do powiedzenia... Zazwyczaj wychwalając pod niebiosa VW.
                                                  jestes albo analfabeta i nie umiesz czytac, albo jestes (sorry) idiota.... jesli tak naprawde myslisz,
                                                  Hamuj, bo nie jesteśmy kolegami, żebyś się tak do mnie odnosił.

Każdą kolejną wiadomością udowadniasz właśnie, że jesteś typowym polskim malkontentem, któremu nawet Angelina Jolie ustami na przednim fotelu Rolls-Royca nie dogodzi.

A prościej po prostu napisać, że nie stać Cię na zakup nowej Octavii (a już tym bardziej nowego Golfa) w takiej konfiguracji, jaka Ci się marzy niż na siłę szukać argumentów przeciw i indoktrynować innych.

Komentarz

• marlej108
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 4976
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ale to nie oznacza że jak komuś to nie przeszkadza to musisz go krytykować że jest idiotą i daje sobie wciskać ciemnotę.
                                                    Chris napisal ze wypowiadam sie w kazdym watku i wszedzie wychwalam pod niebiosa VW, wiec sorry ale albo nie umie czytac, albo powtorze to - jest idiota.

Poza tym jesli dla kogos glownym priorytetem jest wielkosc bagaznika i to trzeba uszanowac, to zasada ta dziala i w druga strone - jesli dla kogos z kolei priorytetem jest jakosc materialow to tez to trzeba uszanowac a nie wrzeszczec, ze to nie wazne dla kazdego.

I tyle w tym temacie.
                                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...