Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yogi_at_pozen
    Rider
    • 2011
    • 418

Panowie wszystko ladnie-pieknie, tylko ze:
    - uparliscie sie kupowac samochod na najwiekszym/prawie najwiekszym wypasie (1.8tsi elegance + dodatki) i dziwicie sie, ze zachaczacie o samochody z wyzszej polki
    - jak zrobicie to samo dla paska wskazanego z allegro to ktos inny kaze wam sie stuknal mlotkiem w glowie i zadac pytanie "czemu za te kase nie kupisz nowego Merca?"
    - jak sa "bogate pojeby" kupujace smarta za 80k tak i znajda sie wielbiciele na O3 w tych pieniadzach
    - dochodzimy po czesci do problemu - "100k za fure a to TYLKO Skoda..." - mi to nie przeszkadza, bo w VW i tak nie pojde bo kupno samochodu to dopiero polowa sukcesu - trzebe miec pozniej na jego utrzymanie - zaczynajac od OC, AC (co chyba wazniejsze) no i czesci zamienne - mysle ze nawet pomimo tego ze czesci Skoda ma z VW w duzej mierze wspolne - wciaz placisz za "znaczek" nawet w przypadku czesci nieoryginalnych - dlatego wybieram Skode

PS. nie neguje podejscia ""100k za fure a to TYLKO Skoda..." - kazdy jezdzi czym lubi - tylko nie robmy z tego argumentu w dyskusji

Komentarz

• Big Wojtek
      Rider
      • 2010
      • 440
      • Hyundai

kurczak1985 to ze wypasiona Octa robi się mało opłacalna wiadomo nie od dziś. Kuzynka 2 lata temu tez myślała o OII 2.0 TDI elegance, ale parę tys.zł taniej wyszła jej Laguna 2.0 150 KM Bose Edition,wyposazona we wszystko i jeszcze trochę.

Porównujesz cenę "cennikową" samochodu którego nie ma jeszcze na rynku, z wyprzedazą rocznika 2012. Na dodatek cena tego CC obowiązuje tylko przy leasingu. Cena katalogowa tego VW to 129 kzł. To juz trochę więcej niz te 105-110 kzł które podałeś.

[ Dodano: Sro 13 Lut, 13 11:19 ]
      Zamieszczone przez yogi_at_pozen
      jak zrobicie to samo dla paska wskazanego z allegro to ktos inny kaze wam sie stuknal mlotkiem w glowie i zadac pytanie "czemu za te kase nie kupisz nowego Merca?"
      No właśnie:

I tak mozna w nieskończoność

Komentarz

• t271828
        Elegance
        • 2008
        • 928

Zamieszczone przez kurczak1985
        Skoro nie rozumiesz skąd te narzekania to podam na własnym przykładzie....
        Sam sie zastanawiałem nad 1.8TSI, kolejnego mułowatego auta nie kupie bo takie obecnie posiada i więcej... nie dziękuję :wink:
        IMO warto rozwazyc ten nowy 1.4 140 KM, 8,4 do setki, to juz chyba nie jest mulowate auto?

Komentarz

• andriu21tg
          L&K
          S_OCP Member
          • 2008
          • 1499

Zastanawia mnie przede wszystkim twierdzenie że jeszcze nigdy octavia nie miała tyle z golfa, że do tej pory dostawała zawsze starsze komponenty...
          jak wsiądziesz do VII a potem do Octy to sobie pomyślisz swoje.. w O3 nie siedziałem ale to jednak porównanie środków jest b.krzywdzące O3
          Zamieszczone przez AdamB
          Auto kupuję na 6-7 lat więc wersja typu marlej108 odpada zdecydowanie.
          hehe dobre hehehe
          IMO warto rozważyć ten nowy 1.4 140 KM, 8,4 do setki, to juz chyba nie jest mulowate auto?
          ja mam ten motor i wg.mnie jest dobry(celowo nie b.dobry ani ach i och bo przejechałem nim dopiero niecały tysiak).. pisałem już zbiera sie dobrze, jest b.elastyczny, spalanie jest b.dobre jeśli twoja noga to nie pustak i choć troche ogarniasz co sie dzieje przed tobą-mam na myśli np światła itp. Jeśli swoją O2 z BXE będę zmieniał to tylko na takową benzynkę jeśli oczywiście będzie tak bezawaryjna jak moje BXE ale o tym myślę przekonam sie za niedługo.

Komentarz

• sotdi
            Ambiente
            • 2012
            • 199
            • Opel

Zamieszczone przez andriu21tg
            Cytat:
            Zastanawia mnie przede wszystkim twierdzenie że jeszcze nigdy octavia nie miała tyle z golfa, że do tej pory dostawała zawsze starsze komponenty...
            jak wsiądziesz do VII a potem do Octy to sobie pomyślisz swoje..
            Ale OII to technicznie Golf V i do takiego ją porównywałem a nie VII...
            sotdi

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

No i cena bez rabatu z takie sensowne wyposazenie wychodzi ponad 130kpln :diabelski_usmiech

Ale to chyba nie jest zle, bo OII za pelny wypas wychodzila kolo 150kpln
              Spritmonitor.de

Komentarz

• andriu21tg
                L&K
                S_OCP Member
                • 2008
                • 1499

sotdi, ok sorki chodzi mi oto że większość ludzi stara sie porównywać te 2 auta i przyznam sie bez bicia że ja też tak robiłem. Do momentu aż sam nie nabyłem Golfa. Octa ma bagażnik sporo większy, korzysta z technologi VW i naprawdę jest super Moja O2 jest nie sprzedawalna ale jeśli ktoś bliżej sie przygląda wykonaniu Golfa zaczyna rozumieć dlaczego mniejsze auto jest praktycznie w tej samej cenie..Wczoraj siedziałem w 6 i tego do VII niemożna porównać tak samo jak O1 do O2. Na TVN Turbo jest taki program Moto On tam testowali właśnie VII warto pooglądać. Tak jak niektórzy piszą tu jak wyjdzie 03 każdy siądzie pomaca , 1 z 10 kupi i nagle sie okaże ok fajne auto jest kompromis duży bagażnik do ceny..ok Ale 1,8T do 1,4T różnica 40 koni a w kwocie kosmiczna..1KM= ok 200PLN czy warto wg.mnie nie. Czy nowa Octa mi sie podoba? hmm pewnie przyjdzie to z czasem jak z fabią .. po latach człowiek zaczyna dostrzegać pewne detale które w pierwszym kontakcie nie mają żadnego znaczenia. :wink:

Komentarz

• blackrs
                  RS
                  • 2008
                  • 4826
                  • Superb II combi (3T5)
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

myślę że jak wejdą ciekawe pakiety jakiś wiekszy od skody rabat + rabat od dilera to będzie dobrze
                  BYŁA o1 rs
                  BYŁA o2 1.6
                  JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Panowie nie ma co sie spinac nad cenami bo nie są one wcle takie złe. Po doposażeniu O II 2.0 TDI Elegence we wszystkie bajery też wychodziło cennikowo grubo ponad 100 tys zł. (moja O II 1.6 MPI elegance + metalic + wielofunkcujna kiera + alarm w 2007 r. wychodziła cennikowo 80 tys zł)
                    Nie wiem tylko dlaczego wszyscy, w tej dyskusji, zapomnieliście o fakcie, który każdemu z Was jest przecież doskonale znany. Chodzi mi o to, że w Skodzie cena katalogowa ma się nijak do faktycznej ceny zakupu !! To samo było w Rapidem, jęki i stęki, że za drogi, ale jak niektórzy mówili, że przeciez za chwilę wejdą rabaty, to nikt z narzekających nie chciał tego słuchać. Teraz się okazuje, że nie taki drogi, bo jak zwykle można dobrych parę tys zł ugrać i cena na zamówuieniu znacznie odbiega od ceny w oficjalnym cenniku. Tak samo będzie z O III, wiec nie ma co narzekać.
                    Co do samej O III - pamietam jak weszła O II w 2004 r. (byłem na innym forum) i mówiono wtedy: Taka pokraka, prakycznie niczym nie rózni się od O I. Kto to kupi? Co się potem okazało? Ze jednak kupują i to ostro, bo O II od paru lat jest najchętniej kupowanym autam w Polsce. Zobaczycie, że z O III będize to samo.
                    A że niektórzy chcieliby aby Skoda najlepiej w cenie Dacii oferowała materiały, jakość i wyposazenie Bentleya. Hmmm ... no w sumie to ja też bym tak chciał 8) Chiałbym takze wygrac 6-stkę w Totka i polecieć w kosmos bym chciał Tylko panowie zejdzmy na ziemię. Przy całej naszej sympatii do Skody (chociaż coraz cześciej myslę że raczej antypatii niektórych) to tylko jedna z firm produkujących tzw. tanią masówkę, wiec może zejdzmy na ziemię i nie oceniajmy O III przez pryzmat swoich marzeń tylko tak normalnie i realnie.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• bzyq_74
                      RS
                      • 2008
                      • 3467
                      • Volkswagen
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Aby Skoda się sprzedała ( katalogowo wersje pow. 85 klocków) to ihmo musi być:
                      - 5-6 klocków rabatu od SAPu,
                      - drugie tyle wytargać od sprzedawcy,
                      - pakiety wyposażenia w dobrej cenie
                      i te kilkanaście klocków mniej robi możliwość kontynuacji miejsca na pudle

[ Dodano: Sro 13 Lut, 13 14:33 ]
                      Zamieszczone przez AdamB
                      Auto kupuję na 6-7 lat więc wersja typu marlej108 odpada zdecydowanie.
                      bo wersja marlej108 jest na rok, góra dwa :szeroki_usmiech
                      MARCIN
                      Mój szkodnik

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

bzyq_74, taki danielcio przy O2 ile byl w stanie zalatwic rabatu, 15%? Jeżeli tak to jest to około 15Kzł :!:
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• tomek
                          L&K
                          • 2005
                          • 1078

porównałem moją RS z O3 1.8 która ma takie same osiągi (do setki wolniej 0,2 sekundy, 10 km/h mniejszy maks) i O3 wyszła mi ponad 10 tyś mniej, przy lepszym wyposażeniu (np. bixenon vs xenon, duży szklany dach vs mały).
                          Także jak dla mnie, O3 jest w cenniku tańsza. Sporo tańsza.

Tym bardziej, że 1.8 ma teraz osiagi prawie jak 2.0, 1.4 prawie jak 1.8 wcześniej. Moim zdaniem zatem nie można porównywać tej samej pojemności wcześniej i teraz
                          O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• blackrs
                            RS
                            • 2008
                            • 4826
                            • Superb II combi (3T5)

porównałem moją RS z O3 1.8 która ma takie same osiągi (do setki wolniej 0,2 sekundy, 10 km/h mniejszy maks) i O3 wyszła mi ponad 10 tyś mniej, przy lepszym wyposażeniu (np. bixenon vs xenon, duży szklany dach vs mały).
                            Także jak dla mnie, O3 jest w cenniku tańsza. Sporo tańsza.
                            a te 10 tys inwestujesz w mody i dopiero masz szybkie auto
                            BYŁA o1 rs
                            BYŁA o2 1.6

Komentarz

• DJ MŁODY
                              RS
                              • 2007
                              • 5908
                              • Octavia II (1Z3)

w oczekiwaniu na wowego RS

film 1[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MhtV2_V3aa0&feature=youtu.be[/youtube] film 2 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1RdPxkzqH_s[/youtube] film3 [youtube]http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=FgNfb8RW5aU[/youtube]

film 4[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KpWBMV7ABxE[/youtube] film 5 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fyK8bhmCVKY[/youtube] columbus [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IgLZcjm7Q84[/youtube]
                              pozdrawiam Adam
                              Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• Eidos71
                                RS
                                • 2011
                                • 2050
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jedna rzecz, która od początku nie podoba mi się w O3 - 3-ramienna kierownica, a raczej jej boczne ramiona... Opuszczone optycznie ku dołowi, jak sępie dzioby... Przez to kierownica wygląda jakoś tak... Ospale i "zwiędle". Ale wiem, że kierownica to rzecz, którą można wymienić, więc... Więc poza tym jednym szczegółem nowa Octa podoba mi się baaardzo !!! A cenowo wygląda dobrze - dodatki, w które bym ją doposażył (poza wersją wyposażenia Elegance niewiele by tego było) są tańsze, niż w O2. Zostałbym przy silniku 1.4 TSI, choć jestem ciekawy, jak będzie z żywotnością tego silniczka (teoretycznie podciągnięty o 18 KM w stosunku do poprzednika, ale z drugiej strony - jeszcze nie spotkałem 1.4 TSI, które nie miałoby więcej KM od mocy książkowej, więc [o ile tak samo nie będzie z nowym silnikiem] rzeczywisty przyrost mocy to ok. 8-10 KM.
                                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Rok z Bagien
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1172

Martwią mnie zenony za prawie 5 kPLn (bo trza Light Assista zamówić), nie bardzo wiem, czy a jeśli tak, to jaki wpływ na pojemność bagażnika ma doposażenie w koło dojazdowe/pełne.

Popłakałem się ze śmiechu przy wartościach spalania 7,1 l. w mieście dla 1,8 z DSG...
                                  W ogóle dane co do spalania, pozostawię bez komentarza (czyżby zmieniły się normy wg których producenci je liczą ? na jeszcze głupsze ? :? :? :roll: ).

Ale przy upustach by InterAuto, brązowy ambienciak z żółtym środkiem (o ile się da skórę naturalną/materiał w takim kolorze), 1.8 tsi DSG, zenony, tempomat, 17 stki, bolero, jest w sferze moich rozważań. :wink:

Komentarz

• rowerek
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 449

Komentarz

• t271828
                                      Elegance
                                      • 2008
                                      • 928

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                                      W ogóle dane co do spalania, pozostawię bez komentarza (czyżby zmieniły się normy wg których producenci je liczą ? na jeszcze głupsze ? :? :? :roll: ).
                                      Normy sie nie zmienily tylko producenci ucza sie coraz lepiej je oszukiwac

Komentarz

• Contra
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 22

Te xenony to mocna przesada. Leon ma w opcji pełni ledowe lampy a tutaj w O3 chcą za xenony prawie 5k PLN :lol: Oba mqb ta sama liga.
                                        Superbie po za biedoklepami są bez dopłaty.

Komentarz

• blackrs
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 4826
                                          • Superb II combi (3T5)

może zrobią jakis pakiet oswietleniowy w sensie xenony tylne lampy led podświetlenie pod nogami za np 3k
                                          BYŁA o1 rs
                                          BYŁA o2 1.6

Komentarz

• mirek_p11
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 6630
                                            • Volkswagen
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Pewnie pakiety i upusty się pojawią, więc trzeba cierpliwie poczekać z pół roku.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                            Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                            Fotki

Komentarz

• irekk
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1093
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

rowerek, ten rs to już mi trochę volviaka przypomina a nie audi

Komentarz

• Mihau
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7460
                                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez irekk
                                                rowerek, ten rs to już mi trochę volviaka przypomina a nie audi
                                                Ten RS to jest VT. Te zakamuflowane RSki mają większe te boczne "wloty" w zderzakach.
                                                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Contra
                                                  Classic
                                                  • 2013
                                                  • 22

Zamieszczone przez mirek_p11
                                                  Pewnie pakiety i upusty się pojawią, więc trzeba cierpliwie poczekać z pół roku.
                                                  Pół roku po premierze? To nie jest X6 żeby po takim czasie była atrakcyjna :P
                                                  Cały szpan przy skodzie polega na tym że się kupuję nówkę dzień po premierze i sąsiad patrzy z zazdrością. I wtedy jego wypierdziana E90 jakoś gorzej wygląda. Tak twierdzi mój szwagier :lol:
                                                  P.S. swoją drogą coś w tym jest bo teraz te O2FL można kupić po 46k zł nówkę. O3 przy tym majątek

Komentarz

• marbab
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 4713
                                                    • Fiat
                                                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                                                    zenony, tempomat, 17 stki, bolero
                                                    chcac takie dodatki kupno Ambieciaka mija sie z celem, tylko Elegance.
                                                    Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                                    Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

Pracuję...