Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paweł2
    L&K
    • 2010
    • 1405

No i ten 1.4TSI 140ps idzie pieknie ost test w undsport
    OIII 1.4Tsi 140ps
    0-100 8.3
    0-130 13.6
    0-160 22.9
    Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• WIELKIBONGO
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1594
      • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez marlej108
      hmmm, no ja mam niestety podobne uczycie. Niestety (albo stety) VW bardzo dobrze potrafi zroznicowac pod wzgledem szczegolow obie marki - tj. VW i Skode
      marlej108, skończ juz prosze Cię bo ziemniaki ludziom w piwnicach gnija :roll:

nie wiem czy robisz to specjalnie czy przypadkiem naprawdę coś z Toba jest nie tak ale twierdzenie że Golf jest lepszy (pod jakimkolwiek wzgledem) od Superba zakrawa mi już sprzeczką w piaskownicy :roll:

no przepraszam jest jedna rzecz w której jest napewno lepszy- w porównaniu z Superbem jest kurduplem i zajmuje mniej miejsca więc łatwiej nim zaparkować :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech
      NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
      PÓŹNIEJ BYŁ BKD
      BYŁA TEŻ CEGA
      A TERAZ JEST SUPERB CBBB
      MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• Seed
        Elegance
        • 2010
        • 875
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Panowie - w katalogu Manna sa do wyboru dwie jednostki 1.4 w OIII:

1.4 TSI (5E) CHPA 103 140 01/13
        1.4 TSI (5E) CMBA 90 122 01/13

czy to blad czy rzeczywiscie na innych rynkach jest ver 122 KM?
        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• ketivv
          L&K
          • 2011
          • 1155

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
          ale twierdzenie że Golf jest lepszy (pod jakimkolwiek wzgledem) od Superba zakrawa mi już sprzeczką w piaskownicy
          to są 2 różne auta

Komentarz

• Verba
            Classic
            • 2013
            • 34

Zamieszczone przez Octavianos
            Producent Skoda Auto Mlada Boleslav poinformował w dniu dzisiejszym o wycofaniu do odwołania możliwości zamawiania podgrzewanej szyby przedniej z silnikami 1.2 TSI 85KM, 1.2 TSI 105KM oraz 1.4 TSI 140KM. Brak informacji z jakiego powodu...
            Po prostu rewelacja, usunęli jedną z najważniejszych dla mnie opcji. Chyba trzeba będzie pojeździć po innych salonach, za 75k można już trochę powybierać. Nie orientujecie się jak wygląda sprawa rabatów w Kia albo Hyundai'u ?

Komentarz

• yogi_at_pozen
              Rider
              • 2011
              • 418

Octavianos, to info odnosnie grzanej szyby dotyczy tylko obecnie oferowanego liftbacka czy zachacza rowniez o planowane niedlugo kombi?

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez Verba
                Nie orientujecie się jak wygląda sprawa rabatów w Kia albo Hyundai'u ?
                Słabiutko. W Kii na Optimę jest to max. 4,5% w Hundaiu na i40 max. 6 tys zł.
                Dodatkowo brak jakiejkowiek konfiguracji auta. Albo bierzesz wersje uboższą i musisz pogodzić sie z brakiem pewnego wyposazenia. Albo nierzesz wersje bogatszą, która ma to na czym ci zalezało, ale poza tym kupę niepotrzebnych ci dodatków.
                Czarny Elegance

Komentarz

• andriu21tg
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 1499

Big, a na sportage jaki dają rabat np dla lekarza,albo prawnika?

Komentarz

• Alonzo_
                    RS
                    • 2009
                    • 2460
                    • Hyundai

Zamieszczone przez Big
                    Zamieszczone przez Verba
                    Słabiutko. W Kii na Optimę jest to max. 4,5% w Hundaiu na i40 max. 6 tys zł.
                    Dodatkowo brak jakiejkowiek konfiguracji auta. Albo bierzesz wersje uboższą i musisz pogodzić sie z brakiem pewnego wyposazenia. Albo nierzesz wersje bogatszą, która ma to na czym ci zalezało, ale poza tym kupę niepotrzebnych ci dodatków.
                    Optima/i40 czy bardziej i30 vs ceed?
                    Tak sobie myśle jesli to miałby być "zamiennik O3"
                    W co ewentualnie u skośnych Verba byś celował?

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

andriu21tg, nie wiem, bo tym modelem się nie interesowałem.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• Seed
                        Elegance
                        • 2010
                        • 875
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Alonzo_

mysle, ze OIII na plycie MQB mozna spokojnie porownywac do klasy D czyli i40.
                        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Alonzo_
                          RS
                          • 2009
                          • 2460
                          • Hyundai

Zamieszczone przez Verba
                          W czym Verba wybierałbyś?
                          Bo jeśli np i30 ale 2012 to masz 6 tyś upust importera i coś od dealera np za tysiaka dostajesz alu, czujniki i pakiet ubezpieczeń. Może coś jeszcze wyhaczysz. Akurat dla znajomka sprawdzałem benzynke 1,6 to jest aktualne u mnie info na dziś.
                          To wyjdzie Ci całościowo jakieś kilkanaście %, może pod 20 na tańszych benzynkach. Szału w rabatach nie ma.

[ Dodano: Wto 26 Mar, 13 12:07 ]
                          Zamieszczone przez Seed

Seed nie wiem co kolega Verba chce ale odpowiadam na pytanie. Big podał optimę i i40 to uzupełniłem o np i30 i tyle.
                          Ale proszę Cię daj już spokój. Lepiej się czujesz wmawiając sobie, że Twoja zamówiona O3 może konkurować z poważnymi średniakami? (Samochód jest OK nic do niej nie mam specjalnie na nie).
                          Otóż nie może. Jest różnica w wielkości, obszerności kabiny, jakości wykonania/materiałów na tyle wyraźna, że nie może być SPOKOJNIE porównywana. Na siłę to się da wszystko porównać ze sobą. :wink:
                          Zwłaszcza z porównywania do SII czy do i40 (który jest jednym w większych aut w klasie) wychodzi nowa Octa słabo. Obojętnie co byś uważał. Niestety (dla octavii) tak jest.

Komentarz

• Seed
                            Elegance
                            • 2010
                            • 875
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Lepiej się czujesz wmawiając sobie, że Twoja zamówiona O3 może konkurować z poważnymi średniakami?
                            lepiej sie czuje widząc jak ty sie spinasz okrutnie Panie Poważny :P
                            KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Alonzo_
                              RS
                              • 2009
                              • 2460
                              • Hyundai

Zamieszczone przez Seed
                              Lepiej się czujesz wmawiając sobie, że Twoja zamówiona O3 może konkurować z poważnymi średniakami?
                              lepiej sie czuje widząc jak ty sie spinasz okrutnie. :P
                              Oj chiba nie :szeroki_usmiech ....jednak dowartościowujesz się widzę tą "średnią". Trzeba było zamówić średniaka a nie teraz mieć "kaca" :wink:
                              W dupie mam czy o koreańcu napiszesz i porównasz do innych. Jakbyś to samo napisał w odniesieniu do innego średniaka też bym tak napisał. Ale tu akurat wywołany był min SII to w tym towarzystwie , przy tym ognisku też chciałbyś sie z Octą "ogrzać" ?
                              Tyle ode mnie.
                              Pozdro

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Seed

Tak, tak, oczywiscie - wszystko jasne - to wlasnie dzieki plycie MQB O3 "mozna spokojnie porownywac do klasy D".... ale w sumie dlaczego tylko do klasy D? Jak juz fantazjowac to na calego... przeciez i Mercedes z nowa klasa S powinien sie miec na bacznosci przed nowym produktem niemieckiej mysli technicznej w czeskim wydaniu... :diabelski_usmiech

Ah ci fantasci... :P
                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Verba
                                  Classic
                                  • 2013
                                  • 34

Muszę podjechać i dokładnie obejrzeć ceed'a sw i i30 wagon. Najchętniej to bym wymieszał oba te auta, czyli buda i30, a środek z ceeda Jakoś nie mogę się przekonać do tych 'kosmicznych' desek w hyundaiach, za to ta w ceedzie bardzo mi się podoba. Dlatego też nie biorę w ogóle pod uwagę focusa, jak dla mnie środek ma beznadziejny, ale wiadomo, rzecz gustu. Ale skoro piszecie, że u Koreańczyków tak słabo z upustami to chyba też będę musiał odpuścić. Hyundai i30 w konfiguracji dla mnie (1.6 GDI PREMIUM) wychodzi 80k, ale widzę że raczej ciężko będzie urwać te 5k.

Komentarz

• marlej108
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 4976
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Verba, nie mow ze przez brak podgrzewanej przedniej szyby zrezygnujesz z zakupu O3...?
                                    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• marbab
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 4713
                                      • Fiat
                                      • BMM 2.0 TDI 140 KM

Verba, bierz O3, bedzie co modzic w przyszlosci
                                      Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                      Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• rafik11
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 448

sam się zastawiam nad ewentualną zmiana samochodu w tym roku i pod uwagę biorę SII lub I40. Oba są porównywalne wielkościowo i jedyne co mnie wstrzymuje przed wybraniem I40 to (myślę ze na razie)brak mocniejszej benzyny. Jeśli porównamy (najbogatszą lub tę przedostatnią wyposażeniowo)wresję I40 do podobnie wyposażonego SII to wychodzi on drożej(a i tak nie będzie mial podgrzewanej kierownicy na co moja druga połowa zachorowała). Natomiast wciskanie do tego segmentu OIII to jest już co najmniej "nietaktowne". Pamiętam jak swego czasu OI wcisakali spece od marketingu ze skody w Polsce do klasy passata i co gorsza przynosiło to efekt bo ludzie faktycznie porównywali ją do passata, podobnie teraz. Jak porównywać OIII to do Ceeda/I30, owszem bagażnik większy ale cała reszta już nie.

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Jak szyby nie daja, to zamiast podgrzewanej szyby i siedzen to na dzis pozostaje webasto. Najlepsze rozwiazanie z mozliwych

Szyba 750
                                          Przednie fotele podgrzewane - 800
                                          Przednie + tylne podgrzewane - 1400
                                          Ogrzewanie postojowe 4000

Czyli trzeba doplacic 2450zl

To tak jak z tymi Cornerami - 450zl doplaty, ciekawe czy VCDS bedzie ogarnial, czy zablokuja mozliwosc
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Verba
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 34

Zamieszczone przez marlej108
                                            Verba, nie mow ze przez brak podgrzewanej przedniej szyby zrezygnujesz z zakupu O3...?
                                            Byłem/jestem strasznie zgrzany na tą podgrzewaną szybę :wink:
                                            Poza tym chyba poczekam jeszcze z miesiąc lub dwa i popatrzę jakie to nowe kwiatki powyskakują. Najpierw problem z 1.8 TSI i manualem, teraz przednia szyba, a za tydzień odpadające koła...Czy oni w ogóle testują te auta? Bo mam wrażenie, że z deski kreślarskiej trafiają od razu na taśmę produkcyjną.

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Ciekawe czy DSG7 w tych 1.8TSI obrobi, czy tez beda jaja :diabelski_usmiech
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Zamieszczone przez Verba
                                                Byłem/jestem strasznie zgrzany na tą podgrzewaną szybę
                                                Verba, ale przecież ani w Kii ani w Hundaiu takiej szyby nie dostaniesz !! Tam masz co najwyżej podgrzewany tylko pasek, na którym spoczywaja pióra wycieraczek i to też nie we wszystkich wersjach, a wyposażenia nie da się skonfigurowac pod własne preferencje. Reszta szyby nie jest podgrzewana. Wiec jeśli zależy ci na podgrzewanej przedniej szybie, to Kia i Hundai są złym adresem.

[ Dodano: Wto 26 Mar, 13 13:58 ]
                                                Zamieszczone przez Verba
                                                Czy oni w ogóle testują te auta? Bo mam wrażenie, że z deski kreślarskiej trafiają od razu na taśmę produkcyjną.
                                                Tak jest od dobrych 15-20 lat i to w każdej jednej marce. Skoda nie jest tu żadnym wyjątkiem. Okres zycia modelu kiedys wynosił 7-8 lat. Dziś jest to ok. 5 lat. Tym samym skrócił się też okres potrzebny do zaprojektowania i przetestowania nowego produktu. Skutek jest taki, że darmowymi testerami stali sie nabywcy. Właśnie dlatego mówi się, że nie powinno kupować modelu który dopiero wszedł na rynek.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• Verba
                                                  Classic
                                                  • 2013
                                                  • 34

Nie rezygnuję definitywnie z O III. Ja po prostu wcześniej nie brałem innego auta pod uwagę ponieważ OIII miała wszystko czego potrzebuję. Teraz wycofując podgrzewaną przednią szybę pozbyli się jak dla mnie jednego z największych swoich atutów.

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

Zamieszczone przez Verba
                                                    Teraz wycofując podgrzewaną przednią szybę pozbyli się jak dla mnie jednego z największych swoich atutów.
                                                    Dla mnie takie podejście jakie prezentuje Skoda z O III i chwilowym (ale bliżej nieokreślonym) wycofaniem 1.8 TSI do manuala i podgrzewanej przedniej szyby, tez jest co najmjniej dziwne i niepoważne. Albo wprowadzny nowy produkt w pełnym jego zakresie, albo go nie wprowadzmy wogóle. A tak, to takie robienie z gęby cholewy.
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...