Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michalek1912
    Ambiente
    • 2013
    • 113

Ma ktos informacje na temat dostępności pakietu Dynamic w polskiej wersji O3?
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• neoXs
      Rider
      • 2010
      • 555

Zamieszczone przez Eidos71
      Zamieszczone przez neoXs
      do teraz autko cały czas mnie zaskakuje xD Ostatnio 2 razy się zestresowałem

1. Jak skończył się płyn w spryskiwaczu i wywaliło mi sygnał dźwiękowy + żółty trójkąt (na skrzyżowaniu zgłupiałem ocb xD zanim zobaczyłem komunikat tekstowy).
      2. Myślałem, że coś z wycieraczkami się dzieje.... ale w instrukcji przeczytałem, że normalnym jest samo przesunięcie o 1-2cm piór co 3 wyłączenie zapłonu w celu zabezp gum blablabla)

Zatem polecam lekturę instrukcji
      Nie to, żebym zazdrościł nowiutkiej O3 :diabelski_usmiech , ale w O2FL te funkcje również były/są :diabelski_usmiech
      Nie wątpię ale dla mnie to totalna nowość DDD

Co do postów żeby poczekać na przyszły rok itd. to jest to dobra opcja dla osób, które planują zakup auta w czasie przyszłym. W moim przypadku była potrzeba zmiany auta, a finansowo wyszłoby na to samo teraz czy za rok (straciłbym na wartości poprzedniego auta) i tyle

lukasz - szczerze to nie pamiętam aby przy zapłonie mi się wycieraczki przesuwały ale... też nie wykluczam, że się tak nie działo - nie pamiętam :P

Komentarz

• polrob
        Rider
        • 2013
        • 535
        • Superb III (3V3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez padero
        Zamieszczone przez ruwado
        przy spokojnej jeździe około 8,5 l/100 km.
        To kolega ma chyba ciężką nogę, albo tyle pali bo się silnik układa, mi przy spokojnej jeżdzie to 1.8 palił 8,5, a OIII 1.4 na jeżdzie testowej przy pałowaniu wyszło w okolicach 7,5
        Być może silniczki te musza się trochę ułożyć, bo ja dzisiaj odebrałem swoją i spalanie po pierwszej 100km stanęło na 9,2 (miasto plus obwodnica miejska).
        Co do pierwszych wrażeń to bardzo pozytywne. System Start Stop chyba nie będzie taki uciążliwy , przynajmniej w benzynie i z manualem, bo mi wcale nie przeszkadzał.
        Porównując głośność 2.0TDI i 1.4TSI to zdecydowanie na plus dla benzynki, również do prowadzenia przy wyższych prędkościach nie ma zastrzeżeń, samochód zachowuje się stabilnie.
        jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
        była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
        była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• sw29l
          Ambiente
          • 2011
          • 209

u mnie w koncu skoda podała cennik O3 Estate, kidy realnie do kupna - pewnie po wakacjach

Komentarz

• dontak
            Rider
            • 2008
            • 586
            • Octavia III combi (5E5)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

polrob, gratulacje :szeroki_usmiech

U mnie spalanie w mieście, według kompa, po pierwszych 100km to 8,5l (klima włączona 90% przejazdu).

Orientuje się ktoś może ile może kosztować przyciemnienie tylnych szyb?
            OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• micho_m
              Rider
              • 2011
              • 528
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

500 zl
              Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
              www.nawmar.pl

Komentarz

• lu5asz
                RS
                • 2011
                • 2006
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Na Slonsku 400
                Kondziu

OCP

Komentarz

• ruwado
                  RS
                  • 2009
                  • 14892
                  • Octavia IV (NX3)

polrob, jak dla mnie w środku w 1.4 140 KM jest cicho. System start/stop kierowca wyłączył, bo go drażni.

Zakładaj temat w showroomie :!: :!: :!:
                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Seed
                    Elegance
                    • 2010
                    • 875
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

W końcu jest Pany. O3 odebrana z Salonu.

Zrobiłem ponad 1000 km w weekend: wrażenia niesamowite.

Showroom:
                    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• krzy111
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 122

Jechałem wczoraj po raz kolejny o3 1.4. O ole za pierwszym razem byłem pod dużym wrażeniem (szybka jazda poza miastem) to teraz trochę się zawiodłem (jazda miejska), wyraźnie mi brakowało dołu co jest dziwne bo przecież niutki powinny być od 1500 obr/min.
                      o3 1.8 tsi dsg Elegance kolor niebieski "milicyjny" niemetalik

Komentarz

• Seed
                        Elegance
                        • 2010
                        • 875
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez krzy111
                        Jechałem wczoraj po raz kolejny o3 1.4. O ole za pierwszym razem byłem pod dużym wrażeniem (szybka jazda poza miastem) to teraz trochę się zawiodłem (jazda miejska), wyraźnie mi brakowało dołu co jest dziwne bo przecież niutki powinny być od 1500 obr/min.
                        to dziwne - u mnie ciagnie od dołu az miło. nie ma zupelnie momentu zawahania jak mialem w dieslu.
                        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• polrob
                          Rider
                          • 2013
                          • 535
                          • Superb III (3V3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez dontak
                          polrob,
                          U mnie spalanie w mieście, według kompa, po pierwszych 100km to 8,5l (klima włączona 90% przejazdu).
                          pewnie spalanie się jeszcze zmieni wraz z przebiegiem autka. Po pierwszej trasie ok 150 km spalanie wyszło mi 7,3, ale była to dosyć dynamiczna jazda
                          jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                          była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                          była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• lukaszc2
                            Rider
                            • 2013
                            • 376

Zamieszczone przez grzesk
                            Zamieszczone przez polrob
                            Zamieszczone przez marlej108
                            Grzesk, jak masz ten cennik O3 od poczatku to mozesz sprawdzic jaka znizke dawala Skoda od poczatku na ubezpieczenie? Czy to bylo 1900 zl jak teraz czy wiecej?
                            Na początku było 2290 zniżki za ubezpieczenie, bo mam pierwszy cennik jaki się pojawił na O3
                            Potwierdzam ale szybko został zmieniony na 1900 zł
                            Ta zniżka to jest zniżka jak weźmiesz u sprzedawcy pakiet ubezpieczenia (jak nie weźmiesz zniżki brak) czyli inaczej ubezpieczenie gratis.
                            Zniżka była 2290 zł bo na początku tyle kosztowało ubezpieczenie teraz jest 1900 zł zniżki bo tyle kosztuje ubezpieczenie. Troszkę zamieszali powinni od razu napisać ubezpieczenie Gratis.
                            Nawet jak w kwietniu dostawałeś pakiet to na pakiecie cena była 2290zł i do tego dostawałeś aneks zmieniający cenę ubezpieczenia na 1900 zł.
                            Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Nie zawsze spalanie po dotarciu maleje
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• andriu21tg
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 1499

polrob, mi spadło o prawie litr. Fakt że jest Ciepło i auto sie tak nie męczy jak na mrozie

Komentarz

• Seed
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 875
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Pany mi spalil 6.5 srednio na autobahnie - przy 140 km/h na tempomacie. przy wlaczonej klimie - intensywnosc: średni. obroty przy 140 to 3000 na 6 biegu. zrobilem tak 1000 km
                                  KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• kurczak1985
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 300

Zamieszczone przez Seed
                                    Pany mi spalil 6.5 srednio na autobahnie - przy 140 km/h na tempomacie. przy wlaczonej klimie - intensywnosc: średni. obroty przy 140 to 3000 na 6 biegu. zrobilem tak 1000 km
                                    Te auta Wam tak mało palą, ze az wierzyc sie nie chce
                                    Trzeba by chyba bylo pozyczyc na weekend zeby sie przekonac

Komentarz

• polrob
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 535
                                      • Superb III (3V3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez kurczak1985
                                      Zamieszczone przez Seed
                                      Kolego mogę potwierdzić, że jadąc 140 spalanie chwilowe oscyluje koło 6,5l/100, Tylko to jest spalanie już przy stałej prędkości.

Komentarz

• rezon
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 1894
                                        • Volvo
                                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kurczak1985
                                        wystarczy dwa razy zatankować do pełna każdy pamięta te bardziej optymistyczne momenty optymistycznych komputerów średnia dla Golfa z tym silnikiem to 7l/100km (spritmonitor.de). Do Octavii można dorzucić z 0,5l - ciężko będzie zmieścić się w 6,5 przy 140 Może chwilowo - z wiatrem

Komentarz

• ukuk
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 699

To ile wynosi realne spalanie w normalnej trasie, czyli: troche jednopasmowych drog krajowych/wojewodzkich, troche autostrad/ekspresowek + wiadomo, jakies przejazdy przez wioski?

Komentarz

• padero
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 369
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dla porównania, mi wczoraj OIIFL 1.4TSI w trasie z Warszawy do Kołobrzegu spaliła srednio 6.6l, jazda naprawde bardzo różna chwilami prędkość 180/h. Myślę że w OIII średnia będzie zdecydowanie mniejsza. Nadal utrzymuję, że spalanie jest wynikiem umiejętności jazdy TSI.
                                            Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• ukuk
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 699

No to niezle... mi 2 litrowe HDI w takim trybie jak powyzej pali 6,2-6,8.

Edit:
                                              ojej... wlasnie doczytalem ze masz 1.8 tsi... hmm

Komentarz

• Seed
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 875
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

6.5 srednia z klimą na autostradzie przy 140 km/h - 1000 km. tak pali CHPA
                                                KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• padero
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 369
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

ukuk, 1.8 już nie mam, tak jak napisałem trasa była zrobiona 1.4TSI pierwszej generacji, myślę że klima nie ma tu większego znaczenia u mnie włączona cały czas
                                                  Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• dontak
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 586
                                                    • Octavia III combi (5E5)
                                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez padero
                                                    Nadal utrzymuję, że spalanie jest wynikiem umiejętności jazdy TSI.
                                                    No właśnie mnie też się tak wydaje. Jak na razie uczę się jeździć autem z silnikiem TSI. Jak na razie średnie spalanie w mieście (100%) to 8.5l. Nie wiem czy to dużo czy mało ale jak na razie nijak to się ma danych katalogowych.
                                                    OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

Pracuję...