Zawitała do mnie pierwsza sztuka Superba Combi po FL - z przodu można pomylić z OIII - teraz wszystko do siebie podobne z przodu, klientom będzie coraz ciężej rozróżnić Rapida, OIII i Superba z przodu...
Ciekaw jestem reakcji na żywo jak wjedzie sedan, bo w nim najwięcej zmian.
Zawitała do mnie pierwsza sztuka Superba Combi po FL - z przodu można pomylić z OIII - teraz wszystko do siebie podobne z przodu, klientom będzie coraz ciężej rozróżnić Rapida, OIII i Superba z przodu...
no wlasnie ja znowy na ulicy pomylilem rapida z O3... oczywiscie jechal Rapid.
Szkoda troche, ze te auta beda do siebie az tak podobne.
Wlasnie czekam na obejrzenie S2 limuzyny na zywo. Moze bedzie w 3miescie niedlugo.
no tak, zapomniałem o ekoterroryzmie, dla kórego ważniejsze jest o 0.1 l/100km mniejsze spalanie niż dobry wygląd produktu, bo i tak ludzie to kupią. w sumie co się czepiem, to tylko Skoda. nie da się w niej zrobić tuneli chłodzących koła przednie. to nie wyścigówka tylko "produkt zastępczy" :wink:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Op%C3%B3r_aerodynamiczny i tutaj nic nie ma ekoterroryzm tylko zwykle prawa aerodynamiki z ktorymi walcza producenci zeby auta mniej paliły i takie osoby jak ty mniej marudziły np. ze za duzo auto pali
OII 1,4 TSI Elegance
KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)
Ja dziś idę po parkingu podziemnym w koszalińskim "mega" centrum handlowym i widzę Octavię trójkę stojącą profilem. Mówie żonie: patrz, nowa O3 - chciaaaałbym taką mieć. Żona na to że jakaś taka brzydka (myślę sobie: baba, to się nie zna :diabelski_usmiech ).
Idziemy dalej, a wtedy na klapie widzę napis RAPID.
Kurdę, kobita miała rację, że brzydkie
A ja (niby znający się na samochodach) znów pomylilem te dwa modele...
A ja dzisiaj widziałem chyba w Olsztynie czarnego S II FL w kombiaku... Co prawda nie miałem zbyt wiele czasu na przyjrzenie się autku, ale albo był to S II FL, albo ktoś sobie przerobił znaczek na przedniej masce i założył inne przednie lampy - autko jechało na ledowych dziennych w przednich lampach - ledy były pionowe przy zewnętrznych krawędziach lamp, na dole ładnie zawinięte ku środkowi...
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
OrsonTSI, dzięki za wykład z fizyki, ale gdzie ja marudzę że auto za dużo pali :?: jak się zap...ala, to spalanie też rośnie i przydało by się lepsze chłodzenie. chodzi mi też o ogólny wygląd auta. po prostu IMO za dużo tu gołego plastiku. w sumie spoko, jest pole manewru dla tuningu
Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Dawaj zdjęcie...
no nie daj się prosić.... :wink:
postaram się jutro jakieś wrzucić, bo dziś nawet nie miałem czasu zrobić...
Ja jeszcze ani razu nie pomyliłem Rapida z O3.... pewnie dlatego, że tym drugim modelem się poruszam i od razu widzę różnicę w światłach i wielkości :P Ale faktem jest, że dla kogoś kto nie siedzi w temacie to z daleka różnica mała. Ale ja akurat czasami mam okazję stać z Rapidem niedaleko siebie to już różnica jest sporawa
Swoją drogą ciekawe czy jakby Seat nie miał takich problemów w PL to czy ktoś skusiłby się na nowe Toledo, które jest jeszcze droższe od Rapida O_O
neoXs, być może cena Seatów w PL to celowa zagrywka VAG, ale kto ich tam wie... :?: EOT. ale swoją drogą to niezła degradacja dla Toledo. kiedyś "brat" OI, potem dziwoląg mix sedan/van, teraz przerośnięte auto miejskie. kolej na nowego Leona kombi.
Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
wszyscy tutaj starzy "SKODILARZE" a ciągle piszą ze mylą Rapida z O3...... to już moja zona ma nawet to opanowane a tu co chwile widziałem.....myślałem.....ze to TO a tu TO a myślałem ze TAMTO a tu jednak TO
Linia boku inna, boczne migacze, brak kocich oczu z tyłu i inne lampy z grillem z przodu - czyli RAPID
Jak to czytają posiadacze innych marek to chyba maja już polew przy niedzielnym rosołku u teściów ze teoria ze skoda jedzą tylko '”kapelusznicy” umiera a powstaje nowa " MIETKI - PODNIETKI " ! ! !
Trochę żałosne !
OII 1,4 TSI Elegance
KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)
Problem podobnego wyglądu poszczególnych modeli w tym samym koncernie nie dotyczy tylko Skody i O3/Rapida, które szczególnie z tyłu są bardzo podobne. Porównajcie z tyłu nowe A4/A6 w sedanie, też zagadka. Dzisiaj byłem u dealera i stały jeszcze okjelone po bokach folią. Trzeba naprawdę się wysilić, żeby je odróżnić na pierwszy rzut oka, jak nie mają oznaczeń. Po paru sekundach widać już różnicę szerokości, inne lampy itd, ale te pierwsze pół sekundy - który jest który???
Co do Seatów, to ani nowego Toledo, ani Leona raczej w tym roku w salonach nie zobaczymy. Na razie trwa wojna między Iberią, a VW Polska, co skutkuje tym, że nikt Seatów nie sprzedaje... Seat ma z centrali VW zakaz dostarczania nowych aut Iberii, a VW nie zbuduje sieci i nie uruchomi sprzedaży w miesiąc. Więc na razie Seaty to można pooglądać w sieci, albo ściągnąć indywidualnie z zagranicy.
Seat ma z centrali VW zakaz dostarczania nowych aut Iberii, a VW nie zbuduje sieci i nie uruchomi sprzedaży w miesiąc.
Z kolei VW Polska ma sądowy zakaz sprzedaży Seatów w Polsce jako zabezpieczenie interesów Iberii. Więc albo się dogadają albo do listopada 2014 (ważność umowy Iberii z Seatem jako wyłączny importer w Polsce) nowych Seatów w Polsce nie zobaczymy.
Ja już kilka razy pomyliłem O3 z Rapidem. Nie powiem, żeby taka polityka koncernów mi się podobała.
mam nadzieję, aczkolwiek "stary" to po prostu manetki zespolone, więc tego do siebie nie przeszczepisz raczej. Ja się do tego przymierzam powoli. Ot co.
C do seatów - właśnie u mnie przed blokiem stoi nowe czarne toledo - więc nie wiem jak z tym zakazem sprzedaży seatów dla iberi
Alonzo - co do Torunia to w rankingu był na 3 lokacie najbardziej przyjaznych miast dla kierowców :diabelski_usmiech
C do seatów - właśnie u mnie przed blokiem stoi nowe czarne toledo - więc nie wiem jak z tym zakazem sprzedaży seatów dla iberi
Alonzo - co do Torunia to w rankingu był na 3 lokacie najbardziej przyjaznych miast dla kierowców :diabelski_usmiech
Ad.1- ale czy kupiony u nas? W PL?
Ad.2 Kwestia ubrania w słowa....przyjazny w sumie tak bo bez pośpiechu można podziwiać jego urodę, z pozycji kierowcy stojąc w koreczku. :diabelski_usmiech
Ja podaje tylko za raportem TVN Turbo
(ale byle do grudnia...jak nie przesuną oddania mostu to "będzie nam się jeździło lepiej" jak powiedziałby Donek)
Na toruńskich blachach (sądząc po numerach 2 mies temu zarejestrowane), ale gdzie kupione - nie wiem
Ja tam rzadko kiedy stoję w korkach - grunt to znać objazdy gdzie się nie stoi :szeroki_usmiech
teraz wszystko do siebie podobne z przodu, klientom będzie coraz ciężej rozróżnić Rapida, OIII i Superba z przodu...
niestety , sam się na tym złapałem, na osiedlu gdzie mieszkam stoją 2 Rapidy i byłem przekonany że doszedł trzeci ale po zerknięciu z boku jakoś większy się wydał no i okazało się, że to O3, poprzednie modele można było szybko rozróżniana pierwszy rzut oka.
Co co mnie jeszcze się nie podoba to światłą przeciwmgłowe czy przeciwmgielne nie mam pojęcia jak jest prawidłowo, generalnie wystają a do tego mają taki jakby obrys też wystający i wygląda to tak jak by brakowała jakieś zaślepki albo innego wykończenia , takie jakieś stylizacyjni nie drobione te światłą.
Gdzieś tam czytałem, że jest jakiś salon/firma, która sprowadza nowe Toledo i cena to jakieś 4-5 tyś więcej niż Rapid xD
Widzialem wczoraj nowke Toledo. Myslalem ze na zewnatrz tylko Rapid ale w srodku to juz identyko. Nie macalem ale plastik wygladal na fantastik :diabelski_usmiech Niezle go zdegradowali.
Dzisiaj do salonu Lellek w Sopocie przyjechała OIII Kombi. Oczywiście podjechałem i usiadłem sobie w dwóch wersjach nadwoziowych aby je porównać. Tak na szybko to w wersji kombi kierowca i pasażerowie mają więcej miejsca nad głowami. Jest także więcej miejsca na wysokości ramion, bagażnik jest nieznacznie większy, ale po rozłożeniu siedzeń różnica już jest widoczna. Stylistycznie kombi jest bardziej spójne i ładniejsze od liftbacka. Duży plus za szybkie składanie tylnej kanapy za pomocą dwóch dźwigni a minus za niewielki uskok w standardowej wersji wyposażenia. Aby uzyskać idealnie płaską podłogę po złożeniu tylnej kanapy, trzeba niestety dopłacić do wersji z regulowaną na sześć sposobów podłogą. Zobaczymy czy jeździ się wersją z silniczkiem 1,8 TSI równie sympatycznie jak w obecnym szkodniku. Katalogu do wersji kombi jeszcze nie ma, ale dostałem katalog z akcesoriami.
Dzisiaj do salonu Lellek w Sopocie przyjechała OIII Kombi. Oczywiście podjechałem i usiadłem sobie w dwóch wersjach nadwoziowych aby je porównać. Tak na szybko to w wersji kombi kierowca i pasażerowie mają więcej miejsca nad głowami. Jest także więcej miejsca na wysokości ramion, bagażnik jest nieznacznie większy, ale po rozłożeniu siedzeń różnica już jest widoczna. Stylistycznie kombi jest bardziej spójne i ładniejsze od liftbacka. Duży plus za szybkie składanie tylnej kanapy za pomocą dwóch dźwigni a minus za niewielki uskok w standardowej wersji wyposażenia. Aby uzyskać idealnie płaską podłogę po złożeniu tylnej kanapy, trzeba niestety dopłacić do wersji z regulowaną na sześć sposobów podłogą. Zobaczymy czy jeździ się wersją z silniczkiem 1,8 TSI równie sympatycznie jak w obecnym szkodniku. Katalogu do wersji kombi jeszcze nie ma, ale dostałem katalog z akcesoriami.
Mirek, ta kombi to tam jest juz od dwoch tygodni :-))) o ile piszesz o Octavii
opisywalem to nawet tutaj :-)
ps. tez zwrociles uwage na to samo co ja - ze bagazniki sa prawie takie same... (i dopiero rozlozenie tylnej kanapy powoduje ze jakas roznice widac). Co do miejsca nad glowa to ja tego nie odczulem, moze w kombi byl fotel nizej ustawiony?
ps.2 widzialem Cie w Twojej rakiecie jakies dwa, trzy tygodnie temu w Gdyni, jak omijalem ten idiotyczny korek co sie robi na trasie do Rumi/Redy, tez go chyba omijales...
Komentarz