Winiety w Niemczech dla obcokrajowców !

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MadDriver
    Rider
    • 2013
    • 285

Zamieszczone przez Big
    Między innymi dlatego Anglia zrezygnowała z referendum w sprawia wyjścia z Unii.
    Szkoda, ze nie bylo tego referendum oraz ze ludzie nie opowiedzieli sie za wyjsciem Wielkiej Brytanii z UE. Oczywiscie, wszystko bylo kolejnym zabiegiem PRowym Pana Camerona. Taki wynik referendum zagnalby go w kozi rog. On jest, przepraszam, jak wrzod na d..pie UE. I bynajmniej to nie UE plakalaby za Wielka Brytania, jak sie wydaje Cameronowi. Nawet ubozsza sporo Polska doplaca do ich cholernego rabatu. Inna kwestia, ze Camerona boli niestety jego miejsce w UE, gdzie gospodarka Niemiec jest niemal 50% wieksza od brytyjskiej...
    Mój Brzydal :-)

Komentarz

• kylo76
      Rider
      • 2013
      • 743
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez MadDriver
      Szkoda, ze nie bylo tego referendum oraz ze ludzie nie opowiedzieli sie za wyjsciem Wielkiej Brytanii z UE.
      No i nie byłoby wtedy problemu z rejestracją "Anglików", bo póki co to przegraliśmy (jako Polska wspólnie z Litwą) kolejną rozprawę z KE:

I niech nikt mi nie wmawia, że "anglik" jest bezpieczny przy obowiązującym u nas ruchu.
      O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• shok
        RS
        • 2009
        • 2070
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez likoss
        I prawda jest, ze mamy dosc wysoki podatek drogowy
        Chciałbym płacić podatek w takiej wysokości jaki Wy macie. Ostatnio rozmawiałem z ciotką i właśnie poruszyliśmy ten temat. Okazało się ,że ja płacę miesięcznie tyle ile ona za cały rok :roll:
        Co do tematu. Jeżeli będą chcieli wprowadzić opłaty to wprowadzą ponieważ mieszkańcy Niemiec już płacą a przyjezdnym wprowadzą winiety lub możliwość płacenia podatku cały rok...-oni już będą wiedzieć jak to zrobić zgodnie z prawem.
        Ja będąc w Polsce płace 3 razy podatek.
        1raz podatek drogowy u mnie w kraju
        2raz kupując w Polsce paliwo w której cenie podatek drogowy jest już zawarty
        3raz opłata za przejazd autostradą
        :?

Komentarz

• mattyah4x4
          Rider
          • 2013
          • 664

a ile relatywnie więcej zarabiasz ?
          Diesel Service Śmietana
          43-210 Kobiór
          ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16

uwaga
          nie robimy pompowtryskiwaczy

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Zamieszczone przez shok
            likoss napisał/a:
            I prawda jest, ze mamy dosc wysoki podatek drogowy

Chciałbym płacić podatek w takiej wysokości jaki Wy macie. Ostatnio rozmawiałem z ciotką i właśnie poruszyliśmy ten temat. Okazało się ,że ja płacę miesięcznie tyle ile ona za cały rok
            Ty mieszkasz w Niemczech i placisz podatek drogowy w Niemczech ??
            Ciotka mieszka i ma zarejestrowany samochod w Polsce ?? Jaki to ona podatek drogowy placi raz w roku ?? Moze raz w roku to placi ubezpieczenie samochodu ??

Przeciez w Polsce od auta osobowych podatek drogowy jest w paliwie. Powiekszony o VAT itd :lol:

Co szkodzi jezdzic autem na zagranicznych tablicach w Niemczech :?:
            Spritmonitor.de

Komentarz

• shok
              RS
              • 2009
              • 2070
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez mattyah4x4
              a ile relatywnie więcej zarabiasz ?
              Co to ma do rzeczy. Człowiek więcej zarabia ale też ma większe opłaty.
              Po drugie to ilu polaków potrafi upomnieć się o swoje? jak i za granicą tak i w Polsce każdy mądry tylko w gadce.
              Tak mi się przypomniało :
              Rozmawia dwóch kolegów z pracy
              Kowalski do Zięby podwyżka by się przydała.Zobacz stary taką furą jeździ a my zarabiamy najniższą krajową.
              Zięba masz racje idziemy po podwyżkę do tego wyzyskiwacza.Jak nie da to się zwolnimy co on sobie myśli ,że my robić za darmo będziemy. Słuchaj Zięba idź pierwszy jutro a ja pójdę w piątek bo szwagier w czwartek ma urodziny i wierz wolne biorę-trzeba oblać
              Zięba dobra ale ty też pójdziesz bo wierz jak pójdziemy razem to nam da a jak pójdziemy osobno to z roboty wypierdo.i
              To idziemy koniec z wyzyskiwaniem nas. Zięba jak mówił tak zrobił -poszedł po podwyżkę .Szef oczy przetarł udał ,że wysłuchał lecz obiecał dać w poniedziałek odpowiedz.
              Przyszedł piątek Kowalski udał się do szefa. Dzień dobry szefie kochany jak samopoczucie. A no nie najlepiej bo Zięba ostatnio problemy zaczyna stwarzać
              Kowalski do szefa A to Ziębę zwolnić szefie on tylko załogę buntuje. Ja mam szwagra pracy szuka.Uczciwy,pracowity, nie pije za 3 robi.Od poniedziałku może zacząć ja w sobotę i niedzielę za darmo wyszkolę.Szwagier pojęty chłopak przez dwa dni roboty się nauczy!
              Szef do Kowalskiego ty to jednak moja prawa ręka jesteś!!!

Zamieszczone przez Maicroft
              Ty mieszkasz w Niemczech i placisz podatek drogowy w Niemczech ??
              Ciotka mieszka i ma zarejestrowany samochod w Polsce ?? Jaki to ona podatek drogowy placi raz w roku ?? Moze raz w roku to placi ubezpieczenie samochodu ??

Przeciez w Polsce od auta osobowych podatek drogowy jest w paliwie. Powiekszony o VAT itd

Co szkodzi jezdzic autem na zagranicznych tablicach w Niemczech
              myśmy się chyba nie zrozumieli
              Ja nie mieszkam w Niemczech a zacytowałem kolegę co mieszka w DE bo u nich jakby nie patrząc koszty utrzymania są na naprawdę przyzwoitym poziomie
              Moja ciotka mieszka (od dziecka) w Niemczech i płaci nie pamiętam ale mniej niż 200Euro na rok. Ja płacę tyle na miesiąc. :evil:
              Co do polskich tablic - to nie wolno jeździć dłużej niż ( okres zależy od kraju) u mnie 14 dni. Co ciekawe są kontrole na drogach w celu wyłapywania kierowców niepłacących podatku drogowego. Ostatnio staję się dość intensywne

Komentarz

• MadDriver
                Rider
                • 2013
                • 285

Z wylapywaniem samochodow w strefie Schengen nie jest tak latwo, ze wzgledu na brak granic. W UK (ktore nie nalezy do strefy Schengen) jest to latwiejsze -- policja moze poprosic o bilet na prom/pociag, ktorym wjechalismy na wyspe.

Problem robi sie dopiero wtedy, gdy ktos pracuje np. w Niemczech i jezdzi polskim samochodem. Ale to inna bajka.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Nie musi o nic prosic w UK. Wpisuje numer auta i juz wie gdzie i kiedy przekroczyles granice autem :idea: Tak samo skanuje Twoje jakies ID i wie od kiedy jestes w UK i ile razy tu byles na jak dlugo itd. Idz do banku zaloz konto w UK, zapytaja o podobne rzeczy i potwierdza to sobie w kilka sekund w komputerku 8)
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• MadDriver
                    Rider
                    • 2013
                    • 285

Zamieszczone przez Maicroft
                    Nie musi o nic prosic w UK. Wpisuje numer auta i juz wie gdzie i kiedy przekroczyles granice autem :idea: Tak samo skanuje Twoje jakies ID i wie od kiedy jestes w UK i ile razy tu byles na jak dlugo itd. Idz do banku zaloz konto w UK, zapytaja o podobne rzeczy i potwierdza to sobie w kilka sekund w komputerku 8)
                    No byc moze juz poszli do przodu Pamietam dawne czasy studenckie, ponad 10 lat temu, gdy Polska nie byla w UE. Wtedy zalozenie konta w banku w UK polegalo na zabraniu ze soba np. rachunku za prad, gdzie jest nasz adres. Voila! A, ze wielu rodakow pracowalo nawet nie na swoich imionach, to tak powstalo wiele kont bankowych ludzi widmo. Reszte mozna sobie dorysowac

Ostatnio slyszalem o pewnej Pani sekretarce jednego z naszych eurodeputowanych w Brukseli (pomine personalia ). Chodzilo o to, ze owa Pani miala tam swoj samochod na polskich tablicach i pech chcial, ze zostal on odstawiony na parking policyjny za zle parkowanie. Poniewaz formalnie byla zatrudniona w Belgii, to policja robila ogromne problemy z oddaniem samochodu. Nawet paszport dyplomatyczny naszego Deputwanego na niewiele sie zdal, gdy chcial pomoc swojej sekretarce. Gdyby nie fakt, ze byla zatrudniona w Belgii, to wlasciwie moglaby tam z tym samochodem byc cale zycie -- nie ma jak jej udowodnic obecnie kiedy wjechala do tego kraju.

Sorry za OT

Komentarz

• likoss
                      Elegance
                      • 2010
                      • 753
                      • Superb II combi (3T5)

ok wracajac do tematu
                      Mieszkam i pracuje w Niemczech tu place podatki i tu place za chleb i maslo - faktem tez jest ze zarabiam wiecej niz zarabialbym w Polsce na podobnym stanowiska(ale tez przed 10 laty na innym stanowisku w Polsce zarabialem mniej wiecej tyle co teraz tu) ale i wiecej wydaje wiec twierdzenia typu "zarabiasz wiecj" mozna sobie... pkw maut bedzie najprawdopodobniej wprowadzony i ja uwazam ze bardzo slusznie jesli ktos ma inne zdanie to zapraszam np na A2, typowy tranzyt wschód zachód (we Francji sa autostrady platne i jakos nikt nie protestuje a tu w Niemczech nie). Maut bedziemy jednak najprawdopodobniej wszyscy placic, wiecej ci co wiecej jezdza
                      i OK
                      to jest sprawiedliwe i nie ma co jezykow strzepic...
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
                      http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• prezes113
                        Classic
                        • 2009
                        • 32

Chociaż jest to dla mnie zła wiadomość, to jednak rozumiem Niemców. mają najlepiej rozwiniętą sieć autostrad i cała Europa śmiga u nich za darmo. Z kolei oni nie mogą liczyć na darmowe autostrady w chyba żadnym innym europejskim kraju...
                        Nissan Sunny N14-> Nissan Almera N15-> Skoda Octavia II
                        Dołączyła do rodziny Skoda Octavia II FL Kombi

Komentarz

Pracuję...