JaSkodaTed witam na forum.
Podłaczenie głosnika przedniego-dolnego...
Zwiń
X
-
Podłaczenie głosnika przedniego-dolnego...
Witam Formumowiczów,
Zauważyłem, że mojej Octavi I nie działa lewy głosnik wysokotonowy. Niestety nie jestem pewien czy tak było od momentu kupienia auta ale faktem jest, że teraz nie działa.
1. Po zamianie głosników efekt ten sam - czyli głosnik sam w sobie jest OK
2. Ostatnio rozbierałem tapicerkę drzwi w związku z modułem sterowania centralnym zamkiem i musiałem odpiąć dolny głośnik. Posiada on dwie takie same wtyczki i tu pytanie czy:
1. WAZNE JEST PODŁĄCZENIE TYCH WTYCZEK, CZY SĄ JAKIES KONSEKWENSJE ZAMIANY TYCH WTYCZEK W GŁOSNIKU?
- niestety nie ma tam żadnego opisu i oznaczenia, a wtyczki można bez problemu zamienić
2. CZY PROBLEM NIEDZIAŁAJĄCEGO GÓRNEGO GŁOŚNIAK MOŻE BYĆ ZWIĄZANY Z TYM, ŻE WTYCZKI W DOLNYM GŁOŚNIKU SĄ PODŁĄCZONE ODWROTNIE (ZAMIENIONE) ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Mariusz z GdańskaDioralop
-
-
Ziutsane, dzieki za odpowiedz ale chodzi mi o coś innego. Wtyczki samej w sobie nie da się zamontować odwrotnie gdyż ma specjalny kształt aby nie pomylić niegunów. W moim przypadku mam dwie takie same wtyczki podłączane do jednego głośnika , jedna obok drugiej i tutaj nie wiem czy jak zamienie
Opis wtyczek :
Wtyczka 1
Wtyczka 2
Opis wejść w głosniku:
Wejście 1
Wejście 2
Zakładam, że fabryczne podłączenie jest takie:
A. Wtyczka 1 - Wejście 1 / Wtyczka 2 - Wejście 2
Pytanie jest takie co się stanie jak podłaczę to w takiej konfiguracji:
B. Wtyczka 1 - Wejście 2 / Wtyczka 2 - Wejście 1
Zastanawiam się czy to moźe mieć wpływ na to, że nie działa górny głośnik. Biegunowość jak pisałem, przy podłaczeniu jest OK.Dioralop
Komentarz
-
-
nie powinno być najmniejszej różnicy po zamianie wtyczek, sam ostatnio wymieniałem głośniki w drzwiach z orginalnych na Blaupunkty i tak niema wejść na kostki, aby działały wysoko tonowe głośniki te przy lusterkach musiałem złączyć przewody od głośnika dolnego i górnego i wszystko podłączyć do jedynego połączenia z BlaupunktamiTak więc nie sądze, aby była jaka kolwiek różnica, sorki jak zakręciłęm
Była 1.9 TDI AHF Elegance
190KM/395Nm
Jest A6C6 3.0TDI V6 Tiptronic
277KM/561Nm
Perfect Service by DGW
Komentarz
-
-
Nie ma znaczenia kolejność podłączenia wtyczek,gdyż głośniki nisko i wysokotonowe są połączone ze sobą równolegle.Jak zerkniesz do tego gniazda,gdzie wkładasz wtyczki to zobaczysz w nim zworki w postaci blaszek.Głośnik wysokotonowy jest podłączony przez niby zwrotnicę w postaci kondensatora(rozwiązanie fabryczne-najtańsze).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Krzycho-63Głośnik wysokotonowy jest podłączony przez niby zwrotnicę w postaci kondensatoraWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Nexus6ciekawi mnie kiedy do ludzi dotrze, że jest to pełnowartościowa zwrotnica i rzędu, a jedyna jej oszczędność polega na jakości zastosowanego kondensatoraZenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra.masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Nexus6 napisał/a:
ciekawi mnie kiedy do ludzi dotrze, że jest to pełnowartościowa zwrotnica i rzędu, a jedyna jej oszczędność polega na jakości zastosowanego kondensatora
Pozdrawiam.
Komentarz
-
Komentarz