może i się nie znam ale sygnał radiowy w centrum i ogólnie w Krakowie jest słabszy (niż kiedyś) nie wiem czym to jest spowodowane.
Ja mam CDX-GT414U i też nie zawsze radio gra czysto...
Witam
Wszystkim dziekuje za odpowiedzi. Po wielu perturbacjach udało mi się zamienić to Sony na Blaupunkta MP47 i gra zdecydowanie lepiej. Oczywiście sygnał radiowy czasami ma zakłócenia ale dzwięk jest OK. SONY w każdym razie nie polecam.
Pozostał jesten problem: przy cichym graniu słysze jakieś zakłócenia tak jakby obrotomierz w głośnikach. Nie wiem czy nie za ciasno poupychałem te kable bo radio nie chciało wejść i może jeden zakłóca drugi??
Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
kolega napisał ze ma goły kabelek od radia az do anteny bez zadnych dodatków ja tez mam taki mam octavie z 98 roku wzmacniacz chyba musi byc w stopce? chociaz jaki to wzmacniacz bez zasilania miałem radio JVC grało strasznie (szczecin okolice)wrzuciłem antene od vw corrado? jakos tak sie on nazywa no ale mimo wszystko grało lepiej bo zaczeło łapac eske i maxxa teraz mam alpine i tez nie gra lepiej wiec nie wiem co juz mam robic skoro nie mam dodatkowych kabli przy kablu antenowym....
lukii23, strasznie zamieszałeś.
Jeśli masz oryginalną antenę VW to prawdopodobnie ma ona w stopce wzmacniacz ( chociaż podobno były też montowane anteny bez wzmacniacza ). Żeby wzmacniacz działał potrzebuje zasilania, a fabrycznie to zasilanie podawane jest po kablu antenowym z radia ( w gniazdku antenowym oryginalnego skodowskiego radia jest odpowiedni układ, który podaje na środkową żyłę +12V ). Jeśli masz nieoryginalne radio ( które nie podaje zasilania na swoje gniazdo antenowe ) to pomiędzy radio a kabel antenowy musisz włączyć tzw. separator, który "wmixuje" te 12V w kabel antenowy i jednocześnie odseparuje te 12V od wejścia antenowego radia. Wtedy wzmacniacz bedzie działał i sygnał docierający do radia będzie na odpowiednim poziomie. Najprościej było by wymontowac antenę i sprawdzić czy w stopce jest wzmacniacz; jeśli jest, to dopóki nie podasz mu zasilania żadne radio nie będzie dobrze działać...
Ja mam 2002 AMBIENTE i radio SONY i bez separatora było dupa, Wcześniej był PANASONIC i bez separatora też prawie nic nie ściągało, Od czasu jak jest separator ściąga wszystko. Jedynie jak włącze światła tzn. ksenon "HID" to jest troszkę gorzej ale można bez problemu słuchać!Co do fabrycznego radia to na bank ma jakieś napięcie na wyjściu i niektóre radia też mają, może to daewoo akurat ma! Sprawdż to napięcie może innym miernikiem bo z miernikami to różnie bywa!
Była OI 1.9 tdi ALH, 6 lat eksploatacji bez większych problemów. Szukamy godnego następcy czyli OII FL
Komentarz