Witam.
W końcu po dłuższej chwili użytkowania mojej OI bez audio, udałem się do Jaskini Lwa
No a dokładnie do - Pawła - CASKP :szeroki_usmiech
Wizyta miała na celu, montaż z poprzedniej skodziny audio, z tym że z opcją że zagra lepiej.
Zestaw ten sam jak poprzednio:
- Nakamichi CD400
- U Dimension
- AD development wooferki
- tweeterki wstęgi
- w bagaju Hertz
W poprzedniczce drzwi zostały wygłuszone 50% dynamate i reszta jakaś mata bitumiczna.
Tym razem wsjo zostało wygłuszono Dynamatem:
Dodatkowo drzwi zostały wygłuszone pianką i właśnie ten zabieg + kpl dynamate mnie rozbroił, jeżeli chodzi o różnice w porównaniu do poprzedniej skody. Naprawdę przepaść!!
Teraz należy wymienić Subka, żeby był bardziej miękki.
Oczywiście montaż prac wykonywała "dwójka wspaniałych" którym się praca paliła w rękach :lol: :wink:
Chciałem tutaj bardzo podziękować Pawłowi - CASKP i Tomaszowi za kawał dobrej roboty i jak zwykle za super, profesjonalne podejście do tematu.
Dziękuje :szeroki_usmiech
Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03 BMW serii 3... Radość z jazdy.
U siebie w OII też tak zrobiłem tyle że ja mam wersję budżetową czyli: Soudal a na nim samoprzylepna taśma tłumiąca do karton-gipsów. Efekt całkiem dobry...
W końcu po dłuższej chwili użytkowania mojej OI bez audio, udałem się do Jaskini LwaWizyta miała na celu, montaż z poprzedniej skodziny audio, z tym że z opcją że zagra lepiej.
W poprzedniczce drzwi zostały wygłuszone 50% dynamate i reszta jakaś mata bitumiczna.
Tym razem wsjo zostało wygłuszono Dynamatem:
Dodatkowo drzwi zostały wygłuszone pianką i właśnie ten zabieg + kpl dynamate mnie rozbroił, jeżeli chodzi o różnice w porównaniu do poprzedniej skody. Naprawdę przepaść!!
Ile kosztuje taka operacja, i ile trwa?
(wygłuszenie przednich drzwi O1 i panele MDF)
Dynamat Extreme Bulk Pack na chyba 4 drzwi okolo 600zl, panele MDF jakies 50zl.
Jakim cudem wychodzi ci Xtreme na 4 drzwi za 600 zł ?? :shock:
Do Tymka poszło 6 szt mat - na same przednie drzwi i to nie jest jakiś specjalny szał - bo można było zrobić jesio lepiej - ale ograniczyliśmy koszta.....
6 szt x 88 zł szt = 528 zł za sam Xtreme + do tego Pianex + robota .....
[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
****** > www.audiocar.pl < ******
Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;] [/center:f683551993]
no tak trzeba liczyc u mnie pianka odpada bo mam ta na grubosc 1 cm wiec poszla na cala podloge w drzwiach sa inne materialy brakuje tylko pasty brax i tacmata ale to moze w nastepnym aucie narazie moja skodzina to poligon doswiadczalny
Radio:C90r+XDP210EQ Kable:Opt,Skyline,50 mm Wzm:XES M1+FP 1.800 Glosniki:SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
no tak trzeba liczyc u mnie pianka odpada bo mam ta na grubosc 1 cm wiec poszla na cala podloge w drzwiach sa inne materialy brakuje tylko pasty brax i tacmata ale to moze w nastepnym aucie narazie moja skodzina to poligon doswiadczalny
Czasami jak słyszę że ktoś wytłumił drzwi do octy 1 dynamatem i zmieścił się w cenie 500 zł z robocizną to śmiać mi się chce..... :lol:
Nie da się dobrze zrobić tych drzwi - Xtreme za 500 zł z kosztem robocizny. Nie ma takiej fizycznej możliwości. Minimum - które trzeba włożyć to 5 mat + do tego koszt pracy.
Jeśli ktoś mówi że zrobi to 3-4 matami - to będzie to zrobione kijowo i szkoda myśleć o tym aby to taki sposób zrobić..... :lol:
Pewnych rzeczy po prostu nie da się zrobić tanio. Tym bardziej, że drzwi w O1 są po prostu ciężkie do zrobienia..... Jeśli ma być dobrze - idzie dużo materiału Xtreme - w odpowiedni sposób zaaplikowanego + dodatkowe materiały typu Pianka + pasta Brax'a..... Niestety taki jest life...
Jeszcze gorzej wynika sprawa z O2 - tam niestety - blachy są cieńsze a co za tym idzie - trzeba się nieźle nagimnastykować - aby zrobić dobry sound.... Wkrótce będzie foto relejszyn z prac nad Nexus'a bryką którą właśnie skrobiemy (bagarek + doorsy) :twisted:
Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;] [/center:f683551993]
Rozumiem, że ta pianka odegrałaby jakąś pozytywną rolę również w przypadku już istniejącego wytłumienia matami Bolla ? Warto się pobawić ? Jaki (jakie) produkty piankowe brać pod uwagę ?
Tak czy siak, wiem jedno.... Nie ma co oszczędzać
Poprzedniczka miała niższym kosztem wygłuszone drzwi i mogę śmiało powiedzieć, że źle zrobiłem, bo wrażenia są nieporównywalne :diabelski_usmiech
Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03 BMW serii 3... Radość z jazdy.
Panowie to zdradźcie tajemnice jak zaślepiliście otwory montażowe?
Czy tylko samymi matami, czy może najpierw został zrobiony jakiś stelaż na ten największy otwór?
Czy tylko samymi matami, czy może najpierw został zrobiony jakiś stelaż na ten największy otwór?
kiedys gdzies widziałem przykręcony płaskownik lekko pod kątem (nie pionowo) i tak tez pewnie sam bym zrobił, przecież od ciśnienia powietrza to to zacznie poruszać się jak klatka piersiowa.
kiedys gdzies widziałem przykręcony płaskownik lekko pod kątem (nie pionowo) i tak tez pewnie sam bym zrobił, przecież od ciśnienia powietrza to to zacznie poruszać się jak klatka piersiowa.
U siebie zrobiłem samymi matami, użyłem chyba 2 albo 3 warstw - teraz mam pomagać koledze w O1 i tak się zastanawiamy czy np. z mdfu nie dorobić "zaślepki"?
Zamieszczone przez Tymon
arci9, bij mnie laciem, ale nie mam pojęcia :lol:
Tymon, byłeś tak zajęty robotą, że nie miałeś czasu patrzeć :diabelski_usmiech
Otwory montażowe - ten duży są zaklejone tylko matą xtreme - w ilości 2 szt. Na to przychodzi Pianka a następnie boczek. Boczek - a dokładnie kieszeń tak mocno dociska piankę a co za tym idzie matę - że nie ma sensu dawać akurat tam żadnych wzmocnień.
Jeśli natomiast ktoś chciałby dać tam wzmocnienia - to proponuję zrobić je w wersji wklęsłej - bo inaczej niestety nie zamknie się nam tapicerka .....
Biorąc jednak pod uwagę to, że tapicerka i boczek mocno dopychają matę oraz piankę - myślę, że nie ma sensu bawić się we wzmocnienia w tym miejscu.
Czasami są duże otwory w drzwiach - innych producentów które fizycznie nie są w żaden sposób dopychane przez tapicerkę - bo znajdują się w innym miejcu. W takich przypadkach - zaślepiamy takie otwory technologiczne blachą aluminiową lub specjalnie przygotowanymi konstrukcjami z żywicy + dodatkowych wytłumiaczy (mieszanych w trakcie przygotowywania żywicy). Jednak taka zabawa po pierwsze - trwa o wiele dłużej - po drugie - odpowiednio kosztuje .....
[ Dodano: Czw 06 Lis, 08 10:38 ]
Zamieszczone przez arci9
Zamieszczone przez Yogi
U siebie zrobiłem samymi matami, użyłem chyba 2 albo 3 warstw - teraz mam pomagać koledze w O1 i tak się zastanawiamy czy np. z mdfu nie dorobić "zaślepki"?
Zamieszczone przez Tymon
arci9, bij mnie laciem, ale nie mam pojęcia :lol:
Tymon, byłeś tak zajęty robotą, że nie miałeś czasu patrzeć :diabelski_usmiech
Zrobisz zaślępkę z mdf'u i bedziesz miał kłopot - po pierwsze zgnije za jakiś czas - po drugie tapicera ci sie nie domknie .....
Komentarz