Przetwornik i piec do suba - co proponujecie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big j
    Classic
    • 2008
    • 7

bob*, skoda nie ma swoich silników. wszystkie są z VW :wink:
  • miodzik
    Drive
    • 2007
    • 93
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Wymodziłem sobie skrzyneczkę na suba. Wyszło 27 litrów i teraz nie wiem, co tam wsadzić i czym napędzić. Muzyka której przeważnie słucham to rock, metal i pochodne. Radio to Clark DXZ578RUSB, budżet to ok 1000pln. Proszę o jakieś sugestie.

Komentarz

• ziutsane
      RS
      • 2007
      • 2376

hmmmm ja Ci polece swoj zestaw mianowicie wzmacniacz 2 kanalowy na przodzik i mono na suba za 850 zl Mozliwy odsluch. Bo rozumiem, ze przodzik masz juz zrobiony
      Radio: C90r+XDP210EQ
      Kable:Opt,Skyline,50 mm
      Wzm:XES M1+FP 1.800
      Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• miodzik
        Drive
        • 2007
        • 93
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Dzięki ziutsane, rozważam również Twój piec. Oczywiście jak się zdecyduję dam znać. Bardziej mnie gryzie temat głośnika.

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

miodzik, obudowe suba robi się wg parametrów Thiela-Smalla głośnika, a nie odwrotnie :diabelski_usmiech
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• ziutsane
            RS
            • 2007
            • 2376

moja propozycja juz nieaktualna z piecykami sprzedane za 1 strzalem zostal tylko subik 25 cm w zamknietej ...

Komentarz

• CASKP
              Rider
              • 2005
              • 263

Kolega podszedł do tego w taki sposób : Zakupiłem 300 litrów paliwa - jaki samochód teraz kupić ??
              [center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
              ****** > www.audiocar.pl < ******
              Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;]
              [/center:f683551993]

Komentarz

• ziutsane
                RS
                • 2007
                • 2376

troszke za brutalnie to ujales ale fakt zabral sie od d... strony

Komentarz

• miodzik
                  Drive
                  • 2007
                  • 93
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Obudowa jest customowa, pod wymiar boczku w bagażniku. Można litraż zmniejszyć, zwiększyć raczej nie (wstawić np zmakniętą przegrodę z MDF lub jakieś kolce rozpraszające). Tak więc mile widziane sugestie co do głośnika, który fajnie zagra przy objętości do 27 litrów.

Przymieżałem się do JL 10W1v2 lub 10W3v3. Producent zaleca obudowę 17 litrów. Wrzucam parametry do WinISD i wychodzi, że mam delikatne podbicie basu powyżej 85 Hz przy tej pojemności. Dobieram obudowę 24 litry i wychodzi bez podbić, ale za to słabo przenosi niskie częstotliwości. Więc teraz pytanie, czy lepiej trzymać się zaleceń producenta i zmniejszyć objętość obudowy, czy symulacji w WinISD i wrzucać do 24 litrów korygując brzmienie niskich częstotliwości wzmacniaczem?

Wiem, że to od tyłu, ale nie byłem w stanie sobie wyobrazić ile litrów wejdzie w tę wnękę.

[ Dodano: Sro 12 Lis, 08 20:55 ]
                  Znalazłem głosnik, który odpowiada moim założeniom jeśli chodzi o pojemność i charakterystykę: ROCKFORD FOSGATE P2D212. Opinie też ma nienajgorsze. Pytanie jakim go monoblokiem potraktować, żeby ładnie zagrał. Moc RMS tego głośnika to 250W, wydaje mi się trochę sporo jak do normalnego słuchania, niestety wersja słabsza P1S412 (150W) nie wygląda już tak ładnie na wykresach.

Komentarz

Pracuję...