Małe audio O1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Keton79
    Classic
    • 2010
    • 18

Małe audio O1

Zamieszczone przez Deco
    Alonzo_, Trochę przesadzasz. Jak wg. Ciebie pod górkę wjechać na zimnym silniku??
    Po pierwsze jak masz 12 km do pracy to raczej nie zagrzejesz oleju do 80 st C. (przynajmniej w zimę przy -10 st C.) więc nie powinieneś kręcić obrotów powyżej 2000 bo turbo się zbuntuje. Latem powinno się to udać. Po drugie w korku jak jedziesz na 1 i 2 biegu to spalanie ok 10 l/100 km jest normalne. W zimę po mieście u mnie pali ok 6,5 - 7 l/100 km.

A co do spalania 4,5 l/100 km to takie spalanie jest realne. Ja średnie spalanie jak jechałem do Bułgarii (4 tyś km) miałem ok 4,8 l/100 km w tym były autostrady gdzie jechałem 160 km/h (tych nie było za dużo ale ok 500 km łącznie) i klima włączona ok 40% trasy.
    Deco, użyłem takich słów:
    "W zależności od warunków..." Zgadzam sie z Tobą z tym, że na zimno nie można sprzęta gonić. Ale z tym olejem min 80 st żeby przekroczyć 2000 rpm to sie nie zgadzam. Wiadomo, ze jak kolega nie ma gdzie sie bujnąc to nie bedzie wchodził na czerwone. ALe nawet powolna jazda w korku ma momenty gdzie zapniesz 2 czy 3 i można chyba "kulnąć" sie chwilkę na 2-2,5 tyś czy na dwójce podciągnąć do 3 tyś?. To co napisałeś to trochę jest jak kólko zamknięte. "Jak nie pogonisz to nie bedzie temperatury na silniku , nie masz temperatury -nie możesz pogonić." Coś trezba zrobić wtedy... Ja absolutnie nie mówie przecież o jakimś ostrym butowaniu sprzęta. Uważam, że silnik musi dostać odpowiedni - optymalny obrót żeby prawidłowo i długo pracował. Wg mnie bardziej rozwali turbinę zgaszenie silnika po ostrej jeździe bez zchłodzenia niż 2,5 czy 3 tyś rpm podczas normalnego przyspieszania na niedogrzanym do końca silniku ( nie mówie i pierwszych metrach na zupełnie zimnym).
    Ale to moje zdanie i technika. Każdy jest PANEM swego auta i jeździ jak uważa.
    A co do spalania podanego przez Ciebie to dla mnie raczej nie osiągalne. Ja zdecydowanie fun stawiam przed ekonomiką, mam za ciężką nogę i na tempomacie za długo jakoś też nie daje rady jechać...

Pozdro
  • SiwyJurek
    Classic
    • 2009
    • 16

Małe audio O1

Poczytałem już trochę nasze forum, ale chciałem zebrać wiedzę w przysłowiową kupę
    mianowicie chce pomieszać w audio w mojej Octavii 1. Chciałbym wymienić głośniki z przodu i z tyłu (znajdują się za tylną kanapą, ale nie w półce tylko obok).

Co do głośników to poczytałem, że te są całkiem si :

tu jest problem z tymi głośnikami z tyłu oraz gwizdkami w tylnich drzwiach (nawet nie wiem czy tam coś jest czy tylko puste miejsce). Te z linka sa chyba za duże na tył, a co to tylnich drzwi to musze kupić tweetery oddzielnie, co nie? Po za tym te głośniczki z tyłu nie są zabudowane w żaden sposób, z bagażnika widać je całe, nie wiem czy jest wobec tego sens je wymieniać.

dalej radyjko, znalazłem takie cudo:

aczkolwiek wiem, że alpine do najtańszych nie należy, nie wiem czy będzie pasowało itd.

w końcu last but not least, wygłuszenie. Czytałem tu o matach, ale słyszałem opinie, że zimą przy mrozach mogą się kruszyć, nie wiem ile w tym prawdy.

Zależy mi, żeby ktoś doradził co z czym się je w takim audio. Jestem kompletnie zielony, więc podawajcie całe nazwy konkretnego sprzętu, bo inaczej to...wiadomo
    dzięki z góry za pomoc

Komentarz

• ziutsane
      RS
      • 2007
      • 2376

bez rewelacji ...
      Radio: C90r+XDP210EQ
      Kable:Opt,Skyline,50 mm
      Wzm:XES M1+FP 1.800
      Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• SiwyJurek
        Classic
        • 2009
        • 16

Teraz to mi się wszystko rozjaśniło, dzięks.
        Nie chodzi mi o to, żeby robić audio na miarę jakiś turniejów, tylko żeby mi nic nie pierdziało przy słuchaniu muzyki, tak jak jest teraz.
        Jeżeli jest inny lepszy sprzęt w rozsądnej cenie to powiedz.

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

SiwyJurek, przede wszystkim powiedz ile masz na to przeznaczonej kasy ( tylko nie pisz, że im mniej tym lepiej, bo to nic nie wnosi ).
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• SiwyJurek
            Classic
            • 2009
            • 16

1000zl maksymalnie.
            jak już wspomniałem, chcę mieć ładnie grające i proste, a nie jakieś Bóg wie jak rozbudowane audio.

Komentarz

• ziutsane
              RS
              • 2007
              • 2376

no to za ta kase chyba wez te helixy i ew. clariona / kenwooda
              zainwestuj w wygluszenie drzwi
              Radio: C90r+XDP210EQ
              Kable:Opt,Skyline,50 mm
              Wzm:XES M1+FP 1.800
              Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

SiwyJurek, tak jak napisał ziutsane, weź te Helixy ( ludzie sobie je bardzo chwalą ), co do radyjka to nie pomogę w wyborze, ale podejrzewam, że Clarion/Kenwood/Alpine w tej cenie ( 450 - 500 pln ) będą grać raczej podobnie. Całą reszte kasy jaka Ci zostanie ( pewnie ok. 300 pln ) zainwestuj w dystansy pod głośniki i porządne wytłumienie drzwi ( masz przykłady takiej roboty w "Maly FAQ z dziedziny CA" na górze działu Sound&Multimedia ). O głośnikach z tyłu na razie wogóle zapomnij; jak dobrze zrobisz przód tył będzie tylko przeszkadzał. Jeśli potrzebujesz tyłu dla pasażerów, to zostaw tak jak jest ( nie wymieniaj głośników ) tylko przesuń FADER-em w radiu tak, aby tył tylko lekko "brzęczał".

Komentarz

• SiwyJurek
                  Classic
                  • 2009
                  • 16

Prawdę mówiąc, to zazwyczaj jeżdżę sam, więc najwyżej je wywale, jeżeli faktycznie nie będą się popisywać.
                  A co od tego wygłuszenia to prawda, że maty mogą się kruszyć czy to tylko takie bajki ze smokami w roli głównej??
                  Wielkie dzięki za pomoc!

Komentarz

• kruk4
                    Rider
                    • 2008
                    • 656

Kolego masz 1000 złotych chcesz dobre audio

jeżeli nie musi być koniecznie ten alpain to polecam ci tego kenwood-a
                    KENWOOD KDC-W3041G http://www.allegro.pl/item546482916_..._instr_pl.html - bardzo tanie i dobre
                    ale wiem że radio musi sie tez podobać więc jak chorujesz na to radio to bierz alpaina
                    ale droższe radio to tańsze głosniki

jeżeli byś brał kenwooda to możesz wyrwać głośniki TEC xp6 k http://www.allegro.pl/item549613883_...ochowa_fv.html
                    te głośnik grają naprawde super moim zdaniem lepiej od Hertz ESK 165

ja bym proponował radio kenwood ok 300 + tec 300 +maty wygłuszające AAP lub BOOL jeżeli te maty przyklejisz na dobrze oddtłuszczoną powierzchnię i odpowiednio opalarką wyprofilujesz nic ci nie pęknie wiele osób które tak jak ty nie chcą inwestować w Dynamata (profesjonalne maty) kupuje w castoramie maty dekarske ale podobno w mocne upały wali jak w mużyńskiej chacie dlatego proponuje maty boll lub aap za około 100-150 zł masz maty na wygłuszenie dwójki drzwi
                    żeby cie nie skłamać na pare drzwi przód potrzebujesz ok 15 -17 mat o ile dobrze pamiętam.
                    nie zapomnij o dystansach 2sztuki +/- 50 zł
                    oczywiście proponuje ci odrazu głośniki z tyłu odłączyć
                    kenwood radio około 300
                    tec głośniki 300
                    wygłuszenie 150
                    dystanse 50
                    razem 800 nie tak źle dozbierasz i bedziesz mógł sobie dokupić sub żeby dołożyć więcej basu ja proponuje to co mam czyli tubke aktywna FLI trap 12

wszystkie linki tylko przykładowe żebyś zobaczył
                    w twoim przypadku wydał bym więcej na głośniki czyli zamiast helixów kupił TEC albo jak wolisz bardziek komercyjne to Hertz ESK 165 pozdrawiam
                    OCTAVIA 1.9TDI agr kombi
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=379656#379656
                    MOJE CAR AUDIO
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25068

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

No to z tyłem sprawa rozwiązana . Co do kruszenia się mat to pewnie zależy co za maty ( jest tego dużo na rynku ), podejrzewam, że z markowymi nie ma takiego problemu. Ja u siebie wyklejałem zwykłą taśmą dekarską Soudala i nie narzekam... W OI jest trochę trudniej, bo tam w drzwiach są duże otwory technologiczne i trzeba dać jakieś poprzeczne wzmocnienia pod maty, żeby całość "nie chodziłą" razem z basem ( no i dobrze by było dać też podwójną, albo nawet potrójną warstwę maty w tych miejscach).

Komentarz

• SiwyJurek
                        Classic
                        • 2009
                        • 16

a można to otwory wypełnić jakąś pianką? czy to raczej nie rozwiązuje problemu?
                        Dla Ciebie Kruk także pięć za pomoc! dzieki
                        edit: już doczytałem w temacie Kruka którą gdzie mate i jak wypełnić otwory.
                        raz jeszcze dzięki z wszystkie posty i uwagi

Komentarz

• kruk4
                          Rider
                          • 2008
                          • 656

Dla Ciebie Kruk także pięć za pomoc! dzieki
                          wystarczy kliknąć pomógł pozdrawiam
                          OCTAVIA 1.9TDI agr kombi
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=379656#379656
                          MOJE CAR AUDIO
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25068

Komentarz

• mozgi
                            L&K
                            • 2009
                            • 1128
                            • Octavia I (1U2)
                            • AKL 1.6 MPI 101 KM

SiwyJurek jak zamontujesz to wszystko to bardzo chcialbym zobaczyc jak to wszystko wyszło, bo takze mam Octavie 1 i również już od jakiegoś czasu myśle o o czymś takim. Widze że jesteś z mazowieckiego to nie byłoby problemu sie spotkać bo ja z Wawy. Pozdrawiam
                            ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
                            Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60

Komentarz

• SiwyJurek
                              Classic
                              • 2009
                              • 16

Na razie odłożyłem plany na jakiś miesiąc-półtora, zrobi się cieplej, także z finansami. Co nagle to..... jak będzie wszystko gotowe to zrobię może jakąś małą fotorelacje i dam Ci znać mozgi to się ustawimy

Komentarz

• mozgi
                                L&K
                                • 2009
                                • 1128
                                • Octavia I (1U2)
                                • AKL 1.6 MPI 101 KM

SiwyJurek ok, mi sie nie śpieszy bo tez odkładam po trochu finanse wiec jak wszystko juz dopniesz na ostatni guzik to daj mi znać
                                ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
                                Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60

Komentarz

Pracuję...