Jako że wczoraj byłem kupić i montować radio u Skalika w Mikołowie, podpytałem o ceny wygłuszenia w O1 i O2.
Koszt jednych drzwi gdzieś w granicach 150zł, komplet 300zł. Używają mat ATP (czy jakoś tak), ale chyba dynametem też robią (nie wiem jak wtedy z ceną). Na O1 i jedno drzwi zużywa się 10 mat. Czas trwania operacji mówili na 5-6h i dobrze jest się wcześniej umówić. To się tyczyło O1...
Wygłuszanie drzwi O2.. podobno nie da się wygłuszyć :roll: zrobiłem rybke, zapytałem dlaczego, i tam powiedziano mi że O2 ma już jakoś tak skonstruowane drzwi że ma wygłuszenie... tzn. tak, że O1 ma folię która ochrania przed wodą, w O2 inaczej to zrobili podobno i przez to nie ma gdzie wyklejać wygłuszenia.
Ja raczej nie będę wygłuszać... niby koszt nie jest aż tak wielki, ale moim zdaniem w momencie jakichś problemów z drzwiami (klamka, podnośnik szyb itp) rozumiem, że maty by było trzeba znowu odrywać?
Jako że wczoraj byłem kupić i montować radio u Skalika w Mikołowie, podpytałem o ceny wygłuszenia w O1 i O2.
Koszt jednych drzwi gdzieś w granicach 150zł, komplet 300zł. Używają mat ATP (czy jakoś tak), ale chyba dynametem też robią (nie wiem jak wtedy z ceną). Na O1 i jedno drzwi zużywa się 10 mat. Czas trwania operacji mówili na 5-6h i dobrze jest się wcześniej umówić. To się tyczyło O1...
Wygłuszanie drzwi O2.. podobno nie da się wygłuszyć :roll: zrobiłem rybke, zapytałem dlaczego, i tam powiedziano mi że O2 ma już jakoś tak skonstruowane drzwi że ma wygłuszenie... tzn. tak, że O1 ma folię która ochrania przed wodą, w O2 inaczej to zrobili podobno i przez to nie ma gdzie wyklejać wygłuszenia.
Ja raczej nie będę wygłuszać... niby koszt nie jest aż tak wielki, ale moim zdaniem w momencie jakichś problemów z drzwiami (klamka, podnośnik szyb itp) rozumiem, że maty by było trzeba znowu odrywać?
Ja mam w o2 co prawda fl, ale konstrukcja ta sama, znajomy ma w o2 przed fl, i wszystko chodzi jak należy, więc nie wiem co oni wymyślają... wygłuszenie jest jak najbardziej do zrobienia w o2 :P
Kurde, widzę że amba zabrała z sobą najważniejsze kawałki tematu, a więc trzeba troszkę przypomnienia
Jako, że ostatnio siedziałem u Arti_r1 i posłuchałem, jak gra muzyka z wygłuszeniem, to postanowiłem, na spokojnie, na luzie zabrac się za temat wygłuszania.
doczytałem, że może wyjść 15 mat na drzwi. Czyli na dwoje drzwi wychodzi 30mat. średnia cena na allegro (mata APP np: Mata z allegro) to ok 7,5zł za jedną mate, co wychodzi ok 230zł za maty.
Dystanse trzeba kupić dwa. koszt ok. 50zł za komplet. Czyli na początek koszty ok 280zł.
Czy jest jakieś szczególnie skomplikowanie kładzenia mat? nigdy tego nie robiłem, ale rozumie, że to jest zwykłe naklejanie na wyczyszczoną, odtłuszczoną blachę maty.. Gdzieś czytałem o wałku jakimś specjalnym.. konieczny jest? Koniecznym jest to robić w upalne dni, czy wystarczy ciepłe, tzn. lepiej w słoneczne dni?
doczytałem także, o tym jak rozebrać tapicerkę z przodu, a więc to nie będzie problemem. Jak wygląda sprawa z głośnikami. Bo nie wiem jak to będzie wyglądać, ale może będzie tak, że najpierw wygłusze drzwi, a dopiero za jakiś czas będę wymieniać głośniki. Da się później wymienić głośnik w tym dystansie bez ściągania tapicerki. Da się go zamocować?
No faktycznie - przepadło sporo. Postaram się przywrócić tutaj moje foto-story z wygłuszania drzwi (by ziutsane) w kwietniu br.
Drzwi lewe po rozebraniu i zerwaniu fabrycznej pianki:
Klejenie matami twardymi:
W trakcie klejenia matami STP:
Lewe drzwi gotowe:
Prawe drzwi:
Finał:
Akcja miała miejsce 18 kwietnia 2009 r. w godzinach 12:00 - 20:00. W roli głównej ziutsane, w epizodach JOY Na wygłuszone drzwi przyszły potem oryginalne głośniki i radio Pioneer DEH-2920, jakiś czas potem głośniki wymieniłem na Helixy DB 62.1 a radyjko na Clariona DXZ389RGUSB i tak zostało po dziś dzień.
Arti_r1, nie wiedziałem, że u Ciebie można tez maty dostać. Jak będzie tak daleko to zapewne wpadnę, do Ciebie i pogadamy w temacie wygłuszania bo wiem, że sam sobie to robiłeś. zpluta, Ty masz ten duży otwór w drzwiach twardymi matami przyklejony. Nie wstawiałeś sobie tam jakiejś poprzeczki, aby się maty na czymś spierały? tak też mozna zrobić?
Nexus6, podgrzewać w celu? aby były bardziej elastyczne podczas klejenia? nie mam opalarki i tu może być mój problem.
zpluta, Ty masz ten duży otwór w drzwiach twardymi matami przyklejony. Nie wstawiałeś sobie tam jakiejś poprzeczki, aby się maty na czymś spierały? tak też mozna zrobić?
Żadnej poprzeczki tam nie ma. Mata, która tam jest, została podgrzana suszarką, przyklejona tak, żeby już było lekkie wgłębienie, a następnie jeszcze delikatnie naciągnięta, żeby zrobić miejsce dla tapicerki. W sumie ja tego nie robiłem ale obserwowałem i chyba nie skłamałem
[ Dodano: 09-09-25, 08:54 ]
Zamieszczone przez Evil
Nexus6, podgrzewać w celu? aby były bardziej elastyczne podczas klejenia? nie mam opalarki i tu może być mój problem.
Tak, aby były bardziej elastyczne i dawały się łatwiej układać. W naszym wypadku opalarkę zastąpiła suszarka do włosów (no i w miarę ciepła pogoda, słoneczko itp).
Arti_r1, nie wiedziałem, że u Ciebie można tez maty dostać.
To już wiesz:PP
Zamieszczone przez Evil
zpluta, Ty masz ten duży otwór w drzwiach twardymi matami przyklejony. Nie wstawiałeś sobie tam jakiejś poprzeczki
Ja też mam bez żadnej poprzeczki, a podgrzewałem opalarką i na dodatek w słoneczny weekend heh :wink:
Jak będziesz już tak daleko to wpadaj, i pogadamy
Komentarz