wyciszenie drzwi na slasku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ziutsane
    RS
    • 2007
    • 2376

pomocna reka sluze zawsze Jest b. wiele opcji wygluszenia drzwi
    Radio: C90r+XDP210EQ
    Kable:Opt,Skyline,50 mm
    Wzm:XES M1+FP 1.800
    Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• zpluta
      L&K
      • 2008
      • 1194

Zamieszczone przez ziutsane
      pomocna reka sluze zawsze
      "Prześpię się" z tematem i ewentualnie odezwę się jak już ciepełko u nas na dobre zagości.
      :

Komentarz

• Evil
        Rider
        • 2009
        • 721

Jako że wczoraj byłem kupić i montować radio u Skalika w Mikołowie, podpytałem o ceny wygłuszenia w O1 i O2.
        Koszt jednych drzwi gdzieś w granicach 150zł, komplet 300zł. Używają mat ATP (czy jakoś tak), ale chyba dynametem też robią (nie wiem jak wtedy z ceną). Na O1 i jedno drzwi zużywa się 10 mat. Czas trwania operacji mówili na 5-6h i dobrze jest się wcześniej umówić. To się tyczyło O1...
        Wygłuszanie drzwi O2.. podobno nie da się wygłuszyć :roll: zrobiłem rybke, zapytałem dlaczego, i tam powiedziano mi że O2 ma już jakoś tak skonstruowane drzwi że ma wygłuszenie... tzn. tak, że O1 ma folię która ochrania przed wodą, w O2 inaczej to zrobili podobno i przez to nie ma gdzie wyklejać wygłuszenia.

Ja raczej nie będę wygłuszać... niby koszt nie jest aż tak wielki, ale moim zdaniem w momencie jakichś problemów z drzwiami (klamka, podnośnik szyb itp) rozumiem, że maty by było trzeba znowu odrywać?

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• andriu21tg
          L&K
          S_OCP Member
          • 2008
          • 1499

Zamieszczone przez Evil
          Jako że wczoraj byłem kupić i montować radio u Skalika w Mikołowie, podpytałem o ceny wygłuszenia w O1 i O2.
          Koszt jednych drzwi gdzieś w granicach 150zł, komplet 300zł. Używają mat ATP (czy jakoś tak), ale chyba dynametem też robią (nie wiem jak wtedy z ceną). Na O1 i jedno drzwi zużywa się 10 mat. Czas trwania operacji mówili na 5-6h i dobrze jest się wcześniej umówić. To się tyczyło O1...
          Wygłuszanie drzwi O2.. podobno nie da się wygłuszyć :roll: zrobiłem rybke, zapytałem dlaczego, i tam powiedziano mi że O2 ma już jakoś tak skonstruowane drzwi że ma wygłuszenie... tzn. tak, że O1 ma folię która ochrania przed wodą, w O2 inaczej to zrobili podobno i przez to nie ma gdzie wyklejać wygłuszenia.

Ja raczej nie będę wygłuszać... niby koszt nie jest aż tak wielki, ale moim zdaniem w momencie jakichś problemów z drzwiami (klamka, podnośnik szyb itp) rozumiem, że maty by było trzeba znowu odrywać?

ciekawe... :shock:

Komentarz

• Evil
            Rider
            • 2009
            • 721

Zamieszczone przez andriu21tg
            ciekawe... :shock:
            dlatego zrobiłem rybke i jestem ciekaw aż się wypowiedzą, osoby które mają O2 i mają wyciszone drzwi... w jaki sposób to mają zrobione.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• andriu21tg
              L&K
              S_OCP Member
              • 2008
              • 1499

no dokladnie .. zabiles mi klina bo ja bylem zdecydowany....

Komentarz

• Gregor.
                Ambiente
                • 2009
                • 127

Ja mam w o2 co prawda fl, ale konstrukcja ta sama, znajomy ma w o2 przed fl, i wszystko chodzi jak należy, więc nie wiem co oni wymyślają... wygłuszenie jest jak najbardziej do zrobienia w o2 :P
                OGIEŃTEAM by OCP

President Taylor III + PRESIDENT ML-145

www.mgregor.pl
                www.pokerstrategy.com/u3JOTE - wejdź i graj! ; )

Komentarz

• Arti_r1
                  RS
                  • 2008
                  • 2626

Zamieszczone przez Evil
                  Używają mat ATP (czy jakoś tak),
                  Chyba APP W każdym bądź razie,tak mi mówił pracownik który był u mnie. No ale Skalik chyba znów wymyśla coś :?
                  Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                  Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• Evil
                    Rider
                    • 2009
                    • 721

Kurde, widzę że amba zabrała z sobą najważniejsze kawałki tematu, a więc trzeba troszkę przypomnienia
                    Jako, że ostatnio siedziałem u Arti_r1 i posłuchałem, jak gra muzyka z wygłuszeniem, to postanowiłem, na spokojnie, na luzie zabrac się za temat wygłuszania.

doczytałem, że może wyjść 15 mat na drzwi. Czyli na dwoje drzwi wychodzi 30mat. średnia cena na allegro (mata APP np: Mata z allegro) to ok 7,5zł za jedną mate, co wychodzi ok 230zł za maty.
                    Dystanse trzeba kupić dwa. koszt ok. 50zł za komplet. Czyli na początek koszty ok 280zł.

Czy jest jakieś szczególnie skomplikowanie kładzenia mat? nigdy tego nie robiłem, ale rozumie, że to jest zwykłe naklejanie na wyczyszczoną, odtłuszczoną blachę maty.. Gdzieś czytałem o wałku jakimś specjalnym.. konieczny jest? Koniecznym jest to robić w upalne dni, czy wystarczy ciepłe, tzn. lepiej w słoneczne dni?

doczytałem także, o tym jak rozebrać tapicerkę z przodu, a więc to nie będzie problemem. Jak wygląda sprawa z głośnikami. Bo nie wiem jak to będzie wyglądać, ale może będzie tak, że najpierw wygłusze drzwi, a dopiero za jakiś czas będę wymieniać głośniki. Da się później wymienić głośnik w tym dystansie bez ściągania tapicerki. Da się go zamocować?

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• zpluta
                      L&K
                      • 2008
                      • 1194

No faktycznie - przepadło sporo. Postaram się przywrócić tutaj moje foto-story z wygłuszania drzwi (by ziutsane) w kwietniu br.

Drzwi lewe po rozebraniu i zerwaniu fabrycznej pianki:

Klejenie matami twardymi:

W trakcie klejenia matami STP:

Lewe drzwi gotowe:

Prawe drzwi:

Finał:

Akcja miała miejsce 18 kwietnia 2009 r. w godzinach 12:00 - 20:00. W roli głównej ziutsane, w epizodach JOY Na wygłuszone drzwi przyszły potem oryginalne głośniki i radio Pioneer DEH-2920, jakiś czas potem głośniki wymieniłem na Helixy DB 62.1 a radyjko na Clariona DXZ389RGUSB i tak zostało po dziś dzień.
                      :

Komentarz

• Nexus6
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4847
                        • Volkswagen

Evil, maty klasy APP czy BOLL należy podgrzać (np. opalarką) przed przyklejeniem;
                        wytlumienie możesz zrobić niezależnie od montażu głośników.
                        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Arti_r1
                          RS
                          • 2008
                          • 2626

Evil a dlaczego z neta chcesz kupić te maty?? Wpadnij do mnie na sklep i da się załatwić :P Albo APP albo BOLL. Ja mam zrobione BOOL'em :wink:

[ Dodano: Czw 24 Wrz, 09 21:41 ]
                          Zamieszczone przez Evil
                          naklejanie na wyczyszczoną, odtłuszczoną blachę maty
                          Na porządnie odtłuszczoną powierzchnie heh. Troszkę tam może być środka do konserwacji profili zamkniętych.

Czarna O1 rs-line tdi
                          Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• Evil
                            Rider
                            • 2009
                            • 721

Arti_r1, nie wiedziałem, że u Ciebie można tez maty dostać. Jak będzie tak daleko to zapewne wpadnę, do Ciebie i pogadamy w temacie wygłuszania bo wiem, że sam sobie to robiłeś.
                            zpluta, Ty masz ten duży otwór w drzwiach twardymi matami przyklejony. Nie wstawiałeś sobie tam jakiejś poprzeczki, aby się maty na czymś spierały? tak też mozna zrobić?

Nexus6, podgrzewać w celu? aby były bardziej elastyczne podczas klejenia? nie mam opalarki i tu może być mój problem.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• zpluta
                              L&K
                              • 2008
                              • 1194

Zamieszczone przez Evil
                              zpluta, Ty masz ten duży otwór w drzwiach twardymi matami przyklejony. Nie wstawiałeś sobie tam jakiejś poprzeczki, aby się maty na czymś spierały? tak też mozna zrobić?
                              Żadnej poprzeczki tam nie ma. Mata, która tam jest, została podgrzana suszarką, przyklejona tak, żeby już było lekkie wgłębienie, a następnie jeszcze delikatnie naciągnięta, żeby zrobić miejsce dla tapicerki. W sumie ja tego nie robiłem ale obserwowałem i chyba nie skłamałem

[ Dodano: 09-09-25, 08:54 ]
                              Zamieszczone przez Evil
                              Nexus6, podgrzewać w celu? aby były bardziej elastyczne podczas klejenia? nie mam opalarki i tu może być mój problem.
                              Tak, aby były bardziej elastyczne i dawały się łatwiej układać. W naszym wypadku opalarkę zastąpiła suszarka do włosów (no i w miarę ciepła pogoda, słoneczko itp).
                              :

Komentarz

• Nexus6
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 4847
                                • Volkswagen

jedna z opcji jak można to zrobić porządnie:

With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Arti_r1
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2626

Zamieszczone przez Evil
                                  Arti_r1, nie wiedziałem, że u Ciebie można tez maty dostać.
                                  To już wiesz:PP
                                  Zamieszczone przez Evil
                                  zpluta, Ty masz ten duży otwór w drzwiach twardymi matami przyklejony. Nie wstawiałeś sobie tam jakiejś poprzeczki
                                  Ja też mam bez żadnej poprzeczki, a podgrzewałem opalarką i na dodatek w słoneczny weekend heh :wink:
                                  Jak będziesz już tak daleko to wpadaj, i pogadamy

Czarna O1 rs-line tdi
                                  Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• Mr0czny
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 948
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

uhm dzisiaj dzwonilem do Armaru w DG

wygłuszenie dzrzwi w O2 to cena kolo 370 zł za 2 sztuki... najgorsze jest jednak to ze musialbym im auto na 2 dni zostawic :|...

Komentarz

Pracuję...