CB U520 w popielniczce O1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BoYan
    Classic
    • 2009
    • 32

witam.
    rozebralem popielniczke i mam pytanie.
    oprocz kabli zasilajacych podswietlenie popielniczki mam jeszczewiazke kabli ktora jest zaizolowana.
    od czego one moga byc?
    i drugie pytanie jak najlepiej podlaczyc radio na stale z akumulatora? jaki gruby przewod ktoredy go pociagnac i czy musi miec jakies zabezpieczenie w postaci bezpiecznika?

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Do automatu.

Linka 1,5mm2 wystarczy, mase mozesz gdzies blizej zrobic, o takim samym przekoju, albo caly przewodzik do aku 2x1,5mm2 i po sprawie. Bezpiecznik przy akumulatorze mozna dac, albo przy radiu, jak tam chcesz.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• BoYan
        Classic
        • 2009
        • 32

a gdzie sie przebic z komory silnika do kabiny?
        czy mozna radio podpiac pod oswietlenie popielniczki?

Komentarz

• alfee
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2583

BoYan, Za bezpiecznikami masz taką dużą szynę z zasilaniem. Tam się podepnij. Tam będziesz miał zarówno stały prąd +12V jak i "po stacyjce" +12V Tam na pewno będzie dobrze i od razu masz załatwioną sprawę zabezpieczenia. Nie trzeba wcale się przebijać do komory silnika.
          Alfee
          Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
          Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• BoYan
            Classic
            • 2009
            • 32

za bezpiecznikami patrzac od strony nog tam gdzie jest ta kratka plastikowa?
            a gdzie te przewody wyjda mi w komorze silnika zeby sie podpiac pod aku bo ja u mnie pod maska mam bardzo malo miejsca i jakos nie moge sobie tego wyobrazic.

Czy podlaczenie pod oswietlenie popielniczki moze spowodowac jakies straty?

Komentarz

• alfee
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 2583

BoYan, przecież Ci napisałem, że podpinasz za bezpiecznikami. Nie pod maską. W tym miejscu o którym piszesz za tą kratką nad nogami.

Zamieszczone przez BoYan
              Czy podlaczenie pod oswietlenie popielniczki moze spowodowac jakies straty?
              Tak - na jakości odbioru.
              Alfee
              Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
              Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• BoYan
                Classic
                • 2009
                • 32

ok podlaczylem sie ze swoim radiem.
                postaram sie wrzucic foty jak to wszystko wyszlo.
                jednak mam problem z klapka od popielniczki.
                Jak kupowalem auto to klapka nie dzialala bo byl pekniety lewy zawias.
                teraz w koncu go skleilem jednak nie ma calego lewego mechanizmu otwierania
                tam jest chyba jakas sprezynka i jakis bolec( moze ma ktos fote tego lewego boku.)
                czy takie czesci zamienne mozna gdzies kupic?

Komentarz

• genio
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 198
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CDAB 1.8 TSI 152 KM

toocool, własnie myślę o identycznym schowaniu radyjka jak u Ciebie - wygląda to całkiem sympatycznie.
                  Jak rozwiązałeś podpięcie pod antenkę? Antenka od radyjka czy osobna (magnes)?
                  Czy w ogóle są antenki dwufunkcyjne - do radia i cb ?
                  I jeszcze co z gwarancją - czy ASO może się przyczepić w razie jakichś problemów z elektroniką?

(Sorka za lajkonictwo w tym temacie )

Komentarz

• sesik
                    RS
                    • 2006
                    • 2165

genio, są antenki do radia i cb montuje się ją w miejsce fabrycznej anteny, działa dobrze przynajmniej u mnie a nazywa się triflex
                    Best ET = 13.666
                    Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
                    PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
                    http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• genio
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 198
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CDAB 1.8 TSI 152 KM

sesik, dzieki!
                      A jak sie taka antenka sprawuje w porownaniu do osobnej antenki do cb? Straty na jakosci sa odczuwalne ?

Komentarz

• toocool
                        Rider
                        • 2008
                        • 303
                        • Octavia IV combi (NX5)

genio, ja mam oddzielną, magnesówkę. Co do gwarancji nie mam pojęcia. MOja się już dawno skończyła (zarówno na Skodę jak i radio).

BTW. triflex to nawet nie tylko dwufunkcyjna antena, ale trójfunkcyjna. Działa też w paśmie GSM (zdaje się, ze tylko 900).
                        Jeśli chodzi o jej jakość to mogę tylko teoretyzować. Jedna długość dla rozpiętości 27-900MHz brzmi egzotycznie, ale podobno działa i właściciele sobie chwalą. Dla mnie jej niezaprzeczalny minus to fakt, że nie wiadomo, że masz cb i czasem ktoś czegoś Ci nie powie bo myśli, że i tak nie słyszysz...
                        Jestem wdzięczny - wdzięczność i podziękowania w sieci - za co być wdzięcznym

Komentarz

• BoYan
                          Classic
                          • 2009
                          • 32

a ja mam pytanie odnośnie podłączenia radia kabelkami nie standardowo do zapaliniczki lecz jak radziliście do takich "śrubek" pod kierownica do + i -.
                          Podłączyłem i mam takie objawy ze jak mam wyłaczony silnik to radio gra idealnie a jak mam włocozny to radio gasnie i odpala sie dopiero po kilkunastu minutach a przy dłuzszym uzytkowaniu zaczyna buczeć.
                          Sprawdziłem napiecie i jest tak ze przy rozruchu napiecie ginie.
                          Pod co podłoczyc ten + zeby było dobrze.?

Komentarz

• mikolaj93
                            Rider
                            • 2009
                            • 385
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

najlepiej pod akumulator
                            Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
                            !!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
                            Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• BoYan
                              Classic
                              • 2009
                              • 32

ale jak w prosty sposob?

Komentarz

• mikolaj93
                                Rider
                                • 2009
                                • 385
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Musisz przeciągnąć kabel zasilający od CB do komory silnika i podłączyć + do + i - do -
                                Ale jak przeciągnąć kabel to nie wiem może ktoś napisze
                                Albo podłączyć kabel zasilający pod puszkę z bezpiecznikami (w jakieś wolne miejsce)
                                Ps pozdro dla Widzewiaków

Ja mam narazie zamontowane cb na rzep montażowy kupiony w Castoramie ( przejechałem z tak zamontowanym CB trasę Łódź-Zamość + jazda tam, wyszło około 1050km, radio nawet nie drgnęło i zasilanie mam z zapalniczki )
                                a oto zdjęcie:
                                Załączone pliki
                                Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
                                Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• lukanio63
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 202

Podpowiem Ci kolego mikolaj93, ze bezposrednie zalilanie z akumulatora elimunuje sporo potencjalnych zaklucen (czyt. szumow w twoim radju). Sam niedawno podlaczylem radio w ten wlasnie sposob i musze powiedziec ze roznica jest kolosalna na U68LTW.
                                  Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
                                  Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
                                  Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• BoYan
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 32

Zamieszczone przez mikolaj93
                                    Musisz przeciągnąć kabel zasilający od CB do komory silnika i podłączyć + do + i - do -
                                    Ale jak przeciągnąć kabel to nie wiem może ktoś napisze
                                    Albo podłączyć kabel zasilający pod puszkę z bezpiecznikami (w jakieś wolne miejsce)
                                    Ps pozdro dla Widzewiaków

Ja mam narazie zamontowane cb na rzep montażowy kupiony w Castoramie ( przejechałem z tak zamontowanym CB trasę Łódź-Zamość + jazda tam, wyszło około 1050km, radio nawet nie drgnęło i zasilanie mam z zapalniczki )
                                    a oto zdjęcie:
                                    dzieki za pozdrowienia :twisted:

no wlasnie w jaki prosty sposob dostac sie do komory silnika? mysle ze to było by najlepszym rozwiazaniem

Komentarz

• mikolaj93
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 385
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

lukanio63 Wiem myślałem nad tym aby pociągnąć kabel z akumulatora i zakończyć go jakąś wtyczką i kabel zasilający od CB też zakończyć wtyczką gdyż zależy mi na tym abym mógł schować CB przed lepkimi palcami.
                                      A patent z rzepem b. dobrze się sprawdza.
                                      Myślałem na początku nad upchnięciem U-bota do popielniczki ale niestety nie mam za bardzo warunków (, weny i czasu) do wykonania takiego zabiegu.
                                      Antenkę mam sirio ml 145 niewystrojoną (strojona była na lanosie) bo muszę dokupić kabel do przedłużenia i puścić go jakoś pod plastikami tak żeby wystawał pod siedzeniem.
                                      antenę chce przyczepiać z tyłu na dachu i boje się że niestarczy kabla.

BoYan odp na swoje pytanie poszukaj w temacie CB mam i ja a jak nie znajdziesz to spytaj w tym temacie powinni odpowiedzieć (nie chce mi się przeglądać 186 stron )

UNIDEN USER

Komentarz

• lukanio63
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 202

Ja rozwiazalem to w ten sposob ze przerobilem "rozgaleznik" do gniazda 12V (czyt. zapalniczki). Wywalilem z niego ten sprzezysty kabel i poscilem nowy razem z cala wiazka idaca do akumulatora. Dzieki takiemu rozwiazaniu mam dwa dodatkowe gniazda 12V w kabinie i nie musialem przerabiac wtyku od radia. Pamietaj tylko, ze gdybys sie zdecydowal to daj bezpiecznika na zasilaniu jak najblizej akumulatora.
                                        Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
                                        Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
                                        Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• mikolaj93
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 385
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nowoczesne medium, porządkuje świat i dostarcza angażujące informacje, rozrywkę i usługi w czasie rzeczywistym. Przewodnik Polaków w wirtualnym świecie.

Znalazłem takie gniazdo na allegro i mam zamiar je zamontować w jakimś dyskretnym miejscu tak aby go nie było widać po stronie pasażera Gniazdo tylko będzie przeznaczone do CB.

UNIDEN USER

Komentarz

• hubi2000
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 601

Zamieszczone przez aldam
                                            czy alan 102 wejdzie do popielniczki w o2?
                                            wymiary radia
                                            190x38x124
                                            jest o 1 cm dłuzszy od unidena i 9mm szerszy.
                                            dzis zamontowalem cb jeszcze tylko zrobic zasilenie tylko nie wiem gdzie sie podpiąć,czy jest mozliwosc dostania sie do zapalniczki bez odkrecania calego kanału.. ?
                                            Cupra 2.0 TFSI 305KM/420Nm

https://www.youtube.com/watch?v=_SAtv9muPcE

Komentarz

• Kacza
                                              Classic
                                              • 2008
                                              • 38

BoYan, sprawdz czy na pewno dobre srubki wykorzystales.

Komentarz

• Seed
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 875
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dzisiaj rezałem radio w popilniczce. Naumyślnie wybrałem Lafaytette Atena z uwagi na małe gabaryty i dobrą jakość (ATENA ). Najwięcej czasu zajmuje oczywiście docinanie popielniczki. Zależało mi aby grucha mieściła sie w popielniczce i nie było nic widać - tak też się stało z uwagi na cienkość gruchy.
                                                sory za jakośc fot:

Na dole przykręciłem ori blachę (tą z radiem) przyczepiłem do niej rzepa i podparłem na tunelu. Z boków i z samego frontu jest pianka i styropian z kartonów od monitrów. Na każdym tym elemencie taśma obustronna od strony radia, a od strony boczków - rzep. Wszystko trzyma się elegancko. Musiałem zdjąć sprężynę z drzwiczek ponieważ wyrezania wymagał wihajster od blokowania. Ze sprężyną drzwiczki byłyby zawsze w poz. OTWARTE.
                                                KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• dylan80
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 625

Seed, coś głęboko go masz straśnie... powiedz mi, jak ty tym sterujesz nie odrywając wzroku od jezdni..?

Komentarz

• Seed
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 875
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

bezproblemowo - mam dłonie pianisty :lol: A na poważnie wszystkim bez problemu da się sterować. kanały sa w gruszce. Jest ok i działa rewelacyjnie

[ Dodano: Sro 18 Sie, 10 08:44 ]
                                                    kabel do zasilania dałem pod tunelem i załączam do zapalniczki

[ Dodano: Pią 01 Kwi, 11 17:00 ]
                                                    Panowie po pół roku od założenia mogę śmiało stwirdzić, iż radio spisuje sie wyśmienicie a Lemm 900 rowniez daje rade. Polecam
                                                    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

Pracuję...