Ocynk w Octavi to smiech mam 2005 rok i niestety w bagażniku tam gdzie sa zgrzewane blachy rdza jak smok . W bagazniku przy kole zapasowym bąble jak dzwon to samo przy zamkach tylnych drzwi , zaczęło wyłazic po gwarancji he he ehe chyba maja to wyliczone . Chyba że przegapiłem bo powiem szczerze do koła zapasowego nie zaglądałem 3 lata do momentu kiedy mi sie płyn do spryskiwaczy wylał .Mam dwa Fiaty seicento z 2000 roku i nie ma na nich śladu rdzy , lakiernicy mówili że te modele maja ocynk bardzo gruby i dlatego trwały a w skodach czy volkswagenach niestety jest to tak mała grubośc ,że niewielka niedokładnośc i potem sa problemy.
Radio stream O2, szyna can i brak plusa sterow. kluczykiem
Zwiń
X
-
Radio stream O2, szyna can i brak plusa sterow. kluczykiem
Witam,
Mam pytanie czy znalazł ktoś z was sposób na podłączenie zestawu głośnomówacego np nokii do Octavii 2 z szyną CAN. Chodzi o to, że te zestawy np CK-7W są włączane automatycznie po włożeniu kluczyka do stacyjki a wyłączają się po wyjęciu. Steruje tym (+) ze stacyjki którego jednak w Occie 2 nie ma !! Włączaniem radia po włożeniu kluczyka steruje szyna can. Jest jakieś rozwiązanie tego problemu? Załączam skan złacza ISO2 i nie ma tam pinu opisanego np w Octavi 1 jako ignition (zapłon) który sterował kiedyś radiem i był wykorzystywany do sterowania zestawów bluetooth.
Oczywiscie można zestaw włączać ręcznie wciskając przycisk ale jak się tego nie zrobi a telefon zadzwoni to trwa to parę sekund zanim połaczy się z centralką a jest to wkurzające i nieraz rozmówca się rozłączy...Załączone plikiTomek
-
-
Tomek_dx ja podpiąłem się pod regulator wysokości świateł. Wtedy robiłem to bez schematu ( szukałem miernikiem ) więc nie pamiętam, pod który przewód się podpiąłem, ale ze schematu wynika że będzie to przewód czarno-czerwony ( 15 )
Można też podpiąć się pod panel klimatyzacji ( przewód czarno-szary )
Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Dzięki za odpowiedź Kowal 2002 ale te schematy to dla mnie ciemna magia.
Ale poprosze Cię o ewentualne wyjaśnienie. Centralkę zestawu umieściłem koło radia i (+) oraz masę biorę z wtyczki radia tak więc panel klimatyzacji aby wziąć sterowanie (+) jest najbliżej. Nie mam pełnego Climatronika tylko Climatic czyli półautomatyczną klimatyzację. Ten (+) który pojawia się przy włożeniu kluczyka to czym steruje w panelu klimatyzacji? Podświelteniem panelu czy jakąś inna funkcją? Tam dochodzą 3 wtyczki...i kilkadziesiąt przewodów.
Ewentualnie ten plus pojawiający sie w regulatorze wysokości świateł to czymś steruje? Czy poprostu sie pojawia aby dać możliwośc sterowania światłami?Tomek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tomek_dx...
Ten (+) który pojawia się przy włożeniu kluczyka to czym steruje w panelu klimatyzacji? Podświelteniem panelu czy jakąś inna funkcją? Tam dochodzą 3 wtyczki...i kilkadziesiąt przewodów.
...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Dzięki kowal2002 za zainteresowanie tematem, punkcik poleciał Problem rozwiązany. Zostawię parę zdań dla potomnych którzy ewentualnie mieliby ten sam problem.
Niestety w opisanej przez Ciebie wtyczce 20 pinowej na 19-nastce był "+" na stałe.
Ale rozwiazałem to w nst sposób. Do panelu klimatyzacji (przypomnę że mam Cimatic czyli półautomatyczna klimatyzację) dochodzi wtyczka 5 pinowa z grubymi przewodami do sterowania 4 biegami nawiewu. Na pierwszym kabelku z lewej (siedząc w aucie i patrząc na panel) w kolorze czerwono/białym pojawia się "+" po przekręcaniu kluczyka na zapłon. Wyjęcie kluczyka powoduje zanik "+". Poprostu dmuchawa działa tylko na zapłonie i na włącznik grubym kablem podawane jest napięcie po włożeniu i przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon. Doskonale nadaje sie to do sterowania zestawem głośnomówiącym Nokii aby się sam włączał po przekręceniu kluczyka na zapłon i rozłączał wyłaczając się po zgaszeniu auta.Tomek
Komentarz
-
-
Tomek_dx, tylko pamiętaj też, że w chwili odpalania silnika zestaw ( telefon ) zostanie rozłączony, bo dmuchawa zasilana jest z sekcji, która jest odłączana na czas pracy rozrusznika ( odciążenie akumulatora ). Oczywiście jeśli wkładasz kluczyk, przekręcasz i od razu odpalasz to nie będzie w żaden sposób uciążliwe...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
Komentarz