Radio stream O2, szyna can i brak plusa sterow. kluczykiem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pioo
    Classic
    • 2010
    • 10

Ocynk w Octavi to smiech mam 2005 rok i niestety w bagażniku tam gdzie sa zgrzewane blachy rdza jak smok . W bagazniku przy kole zapasowym bąble jak dzwon to samo przy zamkach tylnych drzwi , zaczęło wyłazic po gwarancji he he ehe chyba maja to wyliczone . Chyba że przegapiłem bo powiem szczerze do koła zapasowego nie zaglądałem 3 lata do momentu kiedy mi sie płyn do spryskiwaczy wylał .Mam dwa Fiaty seicento z 2000 roku i nie ma na nich śladu rdzy , lakiernicy mówili że te modele maja ocynk bardzo gruby i dlatego trwały a w skodach czy volkswagenach niestety jest to tak mała grubośc ,że niewielka niedokładnośc i potem sa problemy.
  • Tomek_dx
    Rider
    • 2008
    • 398

Witam,

Mam pytanie czy znalazł ktoś z was sposób na podłączenie zestawu głośnomówacego np nokii do Octavii 2 z szyną CAN. Chodzi o to, że te zestawy np CK-7W są włączane automatycznie po włożeniu kluczyka do stacyjki a wyłączają się po wyjęciu. Steruje tym (+) ze stacyjki którego jednak w Occie 2 nie ma !! Włączaniem radia po włożeniu kluczyka steruje szyna can. Jest jakieś rozwiązanie tego problemu? Załączam skan złacza ISO2 i nie ma tam pinu opisanego np w Octavi 1 jako ignition (zapłon) który sterował kiedyś radiem i był wykorzystywany do sterowania zestawów bluetooth.
    Oczywiscie można zestaw włączać ręcznie wciskając przycisk ale jak się tego nie zrobi a telefon zadzwoni to trwa to parę sekund zanim połaczy się z centralką a jest to wkurzające i nieraz rozmówca się rozłączy...
    Załączone pliki
    Tomek

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tomek_dx, do radia nie dochodzi żaden +12V po kluczyku. Musisz poszukać jakiegoś innego miejsca (np ze skrzynki bezpieczników), które da Ci takie napięcie.
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Tomek_dx ja podpiąłem się pod regulator wysokości świateł. Wtedy robiłem to bez schematu ( szukałem miernikiem ) więc nie pamiętam, pod który przewód się podpiąłem, ale ze schematu wynika że będzie to przewód czarno-czerwony ( 15 )

Można też podpiąć się pod panel klimatyzacji ( przewód czarno-szary )

Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Tomek_dx
          Rider
          • 2008
          • 398

Dzięki za odpowiedź Kowal 2002 ale te schematy to dla mnie ciemna magia.
          Ale poprosze Cię o ewentualne wyjaśnienie. Centralkę zestawu umieściłem koło radia i (+) oraz masę biorę z wtyczki radia tak więc panel klimatyzacji aby wziąć sterowanie (+) jest najbliżej. Nie mam pełnego Climatronika tylko Climatic czyli półautomatyczną klimatyzację. Ten (+) który pojawia się przy włożeniu kluczyka to czym steruje w panelu klimatyzacji? Podświelteniem panelu czy jakąś inna funkcją? Tam dochodzą 3 wtyczki...i kilkadziesiąt przewodów.
          Ewentualnie ten plus pojawiający sie w regulatorze wysokości świateł to czymś steruje? Czy poprostu sie pojawia aby dać możliwośc sterowania światłami?
          Tomek

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Zamieszczone przez Tomek_dx
            ...
            Ten (+) który pojawia się przy włożeniu kluczyka to czym steruje w panelu klimatyzacji? Podświelteniem panelu czy jakąś inna funkcją? Tam dochodzą 3 wtyczki...i kilkadziesiąt przewodów.
            ...
            Ten "+" to prawdopodobnie jakieś sterowanie panelu ( dochodzi tam jeszcze plus na stałe i plus odłączany w momencie rozruchu ). Ten przewód, którego szukasz jest we wtyczce 20-to pinowej na pinie 19 ( opis na schemacie T20b/ 19 ). Najlepiej sprawdź jeszcze miernikiem ( na tej samej 20-to pinowej wtyczce na pinie 18 powinien być jeszcze plus na stałe a na pinie 17 napięcie zasilające podświetlenie panelu ).

Komentarz

• Tomek_dx
              Rider
              • 2008
              • 398

Dzięki kowal2002 za zainteresowanie tematem, punkcik poleciał Problem rozwiązany. Zostawię parę zdań dla potomnych którzy ewentualnie mieliby ten sam problem.
              Niestety w opisanej przez Ciebie wtyczce 20 pinowej na 19-nastce był "+" na stałe.
              Ale rozwiazałem to w nst sposób. Do panelu klimatyzacji (przypomnę że mam Cimatic czyli półautomatyczna klimatyzację) dochodzi wtyczka 5 pinowa z grubymi przewodami do sterowania 4 biegami nawiewu. Na pierwszym kabelku z lewej (siedząc w aucie i patrząc na panel) w kolorze czerwono/białym pojawia się "+" po przekręcaniu kluczyka na zapłon. Wyjęcie kluczyka powoduje zanik "+". Poprostu dmuchawa działa tylko na zapłonie i na włącznik grubym kablem podawane jest napięcie po włożeniu i przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon. Doskonale nadaje sie to do sterowania zestawem głośnomówiącym Nokii aby się sam włączał po przekręceniu kluczyka na zapłon i rozłączał wyłaczając się po zgaszeniu auta.
              Tomek

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Tomek_dx, tylko pamiętaj też, że w chwili odpalania silnika zestaw ( telefon ) zostanie rozłączony, bo dmuchawa zasilana jest z sekcji, która jest odłączana na czas pracy rozrusznika ( odciążenie akumulatora ). Oczywiście jeśli wkładasz kluczyk, przekręcasz i od razu odpalasz to nie będzie w żaden sposób uciążliwe...

Komentarz

Pracuję...