Octavia II FL SoundSystem z Bolero

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kowal 2002
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 5161

Zamieszczone przez shado
    SilentEmpire, rozmawiałem z kolegą, który się tym zajmuje. Podobno jest to znany problem wzmacniacza. W czasie odpalania silnika jest spadek napięcia i wzmacniacz zapomina jakie ma dostępne funkcjonalności. Taką informację przekazuje do radia (co potrafi), ale w tym przypadku jest to błędna informacja. Podobno rozwiązaniem jest nowa wersja oprogramowania do wzmacniacza, ale taka jeszcze z tego co wiem nie jest dostępna.

Możliwe, że wzmak jest podłączony na tej linii zasilającej, która jest odłączana przy rozruchu ( w końcu to niepotrzebne obciążenie tak jak i radio ) i przez to jest taki problem. Osobiście, gdybym miał taki problemik, to podejrzewam, że wzmak dawno leżał by na stole gotowy do "sekcji" :twisted: . Wiem, że całość jest na gwarancji, ale na twoim miejscu, poszedłbym tropem podanym przez kolegę shado i spróbowałbym powalczyć z tym zasilaniem.

Na początek trzeba by zrobić jakąś wstępną rozpiskę złącza. Nie wiem czy jest tam jedno czy kilka, ale na pewno będzie tam:
    - 8 przewodów ( 4 kanały po 2 przewody ) z wyjścia radia ( niby Line IN )
    - 2 przewody na CAN H i L
    - 16 przewodów do głośników ( 2 przewody na niskotonowy i 2 przewody < wspólne > na średniotonowy i wysokotonowy < sygnały średnie i wysokie są rozdzielane pasywną zwrotnicą> czyli 4 przewody x 4 drzwi )
    - 1/2/? przewody zasilające +12V
    - 1/2/? przewody masy.

Wstępnie można by je rozróżnić po grubości i kolorze ( najcieńsze jeśli będą tylko 2 to na pewno CAN jeśli 10 to pewnie Line In są tej samej grubości, średnie pewnie będą od głośników i najgrubsze to zasilanie < tutaj prawdopodobnie brązowe na masę i czerwone, czerwono białe lub czerwono niebieskie na zasilanie ). Wszystko do znalezienia przy pomocy zwykłego miernika.
    Jak już będzie rozpiska to wypiął bym zasilanie od strony samochodu i na próbę podpiął małe aku żelowe ( 7Ah powinno wystarczyć ). Jeśli wtedy wszystko będzie OK po odpaleniu to na 100% zasilanie i wtedy tu trzeba było by coś powalczyć ( bo szczerze mówiąc to na szybkie rozwiązanie z SAP bym nie liczył )...
    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• SilentEmpire
      Rider
      • 2009
      • 304

No muszę jakoś przyszpilić ASO, żeby mi pozwoliło naprawić to na własną rękę. Ale muszę to mieć na papierze - dawno bym ten wzmakol wymontował, ale boję się ew. sytuacji, że padnie mi za pół roku np. turbina, a oni mi powiedzą, że to moja wina, bo wymontowałem wzmacniacz.
      SUPERB

Komentarz

• smykol
        Drive
        • 2009
        • 89

SilentEmpire, czy jakieś zmiany nastąpiły w związku z tym, że Sonud System w końcu zaczął ci działać. Pozytywy, negatywty ? Jak w końcu do tego doszli ?

Komentarz

• SilentEmpire
          Rider
          • 2009
          • 304

NO!!
          Jak 13.11. złożyłem reklamację, tak dzisiaj wymieniono mi wzmacniacz i przeprogramowano komputer - i na razie wszystko działa. Oczywiście fabryczne głośniki pierdzą coraz bardziej, ale tego już z dealerem nie załatwiam, bo nawet jak przewalczę reklamację, to dostanę ten sam szmelc. Więc teraz już wytłumienie, dystanse i lepsze głośniki.
          SUPERB

Komentarz

• pkacz
            Ambiente
            • 2008
            • 214
            • Octavia II (1Z3)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Czyli wzmak był walnięty? Grunt, że teraz działa. Nie miałem jeszcze okazji pogadać z moim guru, ale pamiętam o tobie

Komentarz

• SilentEmpire
              Rider
              • 2009
              • 304

Siemacie. Działało wczoraj. Dzisiaj po staremu. Mam dość. Rękojmia i kasa dla mnie, albo sąd. Nie kupujcie tego szmelcu... Żałuję, że nie posłuchałem...
              SUPERB

Komentarz

• shado
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 5315
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Musisz czekać na nowy soft...
                BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• SilentEmpire
                  Rider
                  • 2009
                  • 304

Nie muszę. Wada ukryta, albo rzecz sprzedawana zepsuta z definicji. Ja jestem uparty i działam z ramienia dosyć dużej firmy. Zjem trampki, ale nie popuszczę. Sąd konsumenta jest bezpłatny...
                  SUPERB

Komentarz

• mol
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 118

Panowie, mi chyba jednak też nie działa ;(
                    Nie słyszę różnicy pomiędzy nastawami ROCK, VOICE ... i DRIVER FRONT i OFF ;-(

Co do głośników- to nie do końca one mogą pierdzieć - tylko tak jak u mnie wpada w jakieś wibracje plastik (wstępna diagnoza ).

W tym tygodniu odbieram Superba z SS to porównam jak działa i jeśli będzie OK to Panowie ze Skody będą mieli sporo roboty .

Komentarz

• SilentEmpire
                      Rider
                      • 2009
                      • 304

Ano, ja się dzisiaj dowiedziałem, że centrala ma z tym problem i występuje on w każdej Octavii - rozwiązać go jednak zamierzają... najwcześniej w marcu 2010. Czekam na oficjalną odpowiedź od dealera w sprawie zwrotu kasy z tytułu rękojmi.
                      SUPERB

Komentarz

• mol
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 118

Panowie jednak działa!

Ustawienia należy zmieniać jak samochód stoi i nie ruszyliśmy z miejsca !!!
                        Ustawienia - przy najmniej u mnie i w właśnie odebranym Superbie są zapamiętywane po ruszeniu! Nie można zmienić nic po ruszeniu - nie słychać różnicy.
                        Jest to głupia blokada - podoba do DVD i TV - można oglądać - z nich korzystać jak samochód się nie porusza. Głupota ...

Myślę że warto napisać reklamację do Skody (jutro to zrobię) - skoro można grzebać i zmieniać trible, bass i innych ustawieniach to dlaczego nie equalizer?

Może zmienią soft?

Komentarz

• SilentEmpire
                          Rider
                          • 2009
                          • 304

mol, bzdura. Przecież to słychać, chyba, że w Suberbie jest inaczej. Zwłaszcza, że u mnie po wymianie wzmacniacza działało przez 2 dni, teraz się załącza 1/20 razy.
                          W każdym razie ASO potwierdziło zwrot kwoty za SoundSystem, więc czekam na przelew i zaraz potem zamierzam się tego pozbyć.
                          SUPERB

Komentarz

• mol
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 118

Testowane dziś w mojej Octavi i Superbie. U mnie był problem tego rodzaju, że nie było różnicy między trybami Equalizera.

Sprawdź na postoju, bez uruchamiania silnika - wybierz opcje voice lub rock lub dance - powinieneś słyszeć różnicę - po wybraniu żądanej opcji odpal silnik - ustawienie powinno być zapamiętane!
                            Dziś cały dzień się bawiliśmy autami ;-] i SS!

Oczywiście tak nie powinno być i tak jak napisałem - napiszemy pismo do Skody reklamacyjne.

Komentarz

• SilentEmpire
                              Rider
                              • 2009
                              • 304

No dokładnie, equalizer i surround. Oczywiście że na postoju słyszę. Ustawiam ROCK, dużo basu, odpalam silnik - i basu nie ma. Podbijam suwakami.

Ale dobrze Cię zrozumiałem, Superb ma ten sam problem co Octavia?

Mnie ASO zapewnia, że VAG przekaże w Polsce nowy soft w II kw. 2010.
                              SUPERB

Komentarz

• mol
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 118

Ten sam problem występuje w SUPERB.
                                Z tym że po ustawieniu na "postoju" np. ROCK jest utrzymany również po włączeniu silnika i dalszej jeździe. Jedynie nastawienie można znów zmienić po wyłączeniu zupełnym silnika i stacyjki i odczekaniu około 20-30sek.

Komentarz

• shado
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 5315
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja bym na waszym miejscu wziął kasę od Skody, a czekał na nowy soft
                                  BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• pkacz
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 214
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Czyli de facto Skoda sprzedaje niesprawny sprzęt? Skandal.

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Jak sie ciesze ze w Superbie nie mamy tego bajeru, przynajmniej jedna rzecz mniej do psucia :twisted:

A czy sterownik SS zmienil sie od tego ktory byl przed liftem ?? Tam z tego co wiem dzialalo to bardzo dobrze
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• mol
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 118

Generalnie Bolero w Superbie troszkę się różni od tego stosowanego w Octavi. Inaczej są umiejscowione przyciski (m.in. nutka) oraz inne wykończenie ;].

Nie miałem przyjemności bawić się SS przed liftem. Niezwykle rzadko zamawiany jest SS przez klientów. Powiedzmy że na 200 aut - trafia się 1 z SS.

Komentarz

• SilentEmpire
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 304

shado, dokładnie tak zrobiłem - czekam na przelew. Nie wiem tylko, czy tego nie zdemontuje i nie zrobię czegoś sensownego z audio.
                                          SUPERB

Komentarz

• mol
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 118

My jesteśmy zadowoleni jak działa SS - a jeśli będzie można zmieniać w trakcje jazdy ustawienia - to będzie bajka. Za takie pieniądze nic lepszego nie da się kupić IMHO. Po za tym strasznie dużo $ poszło by na montaż.

Komentarz

• SilentEmpire
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 304

mol, skonfrontuj to z kimś, kto ma słuch poziom wyżej niż "gra - nie gra". Po zapaleniu silnika nie jest zapamiętane to, co nastawiłeś. Zrób sobie prosty test - posłuchaj radia przez 20 minut na postoju i dotknij ręką wzmacniacza. Kolejnym razem od razu odpal i posłuchaj 20 minut i też dotknij. W trakcie jazdy jest zimny, więc wyłączony. No - chyba, że faktycznie masz nowszą wersję softu i u Ciebie jest tak jak piszesz.
                                              SUPERB

Komentarz

• mol
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 118

Testy zostały przeprowadzone przez 5 osób. U nas problem polega na braku możliwości zmiany ustawień equalizera gdy samochód ruszy!

Komentarz

• SilentEmpire
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 304

A byłbyś w stanie odczytać wersję softu?
                                                  SUPERB

Komentarz

• mol
                                                    Ambiente
                                                    • 2009
                                                    • 118

w jaki sposób mam to sprawdzić ?

Komentarz

Pracuję...