radio stream mp3 wyjscie liniowe na wzmacniacz

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • etosz
    Classic
    • 2010
    • 19

aro555222, fajna fura, czekamy na zdjecia aluskow
  • marek1
    Drive
    • 2009
    • 91

cześć wszystkim mam problem szukam kostki dzięki której będę mógł podłączyć wzmacniacz do radia stream mp3 jest kostka aux na allegro ale to nie to :cry:

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Re: radio stream mp3 wyjscie liniowe na wzmacniacz

Zamieszczone przez marek1
      cześć wszystkim mam problem szukam kostki dzięki której będę mógł podłączyć wzmacniacz do radia stream mp3 jest kostka aux na allegro ale to nie to :cry:
      Stream MP3 nie ma wyjścia na wzmacniacz. Możesz co najwyżej kupić taką przejściówkę podłączaną zamiast głośników...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• marek1
        Drive
        • 2009
        • 91

no własnie chodzi mi o tą przejsciówke :wink: jak sie nazywa i gdzie moge ją kupic?

Komentarz

• Skowron
          Drive
          • 2008
          • 92

marek1, daruj to sobie - mowa tu o konwerterze sygnału. miałem do czynienia z tym g... już 2 razy i za każdym była kicha - ogólnie toto powoduje dużo szumów i pisków a przy większej głośności głośniki wysokotonowe trzeszczą. moim zdaniem jest to bardzo złe wyjście, którego skutkiem moze być tylko rozczarowanie z uwagi na fakt że inwestujesz pieniądze w poprawę dźwięku a tak na prawdę wychodzi gorzej niż było. Jak byś tak mocno chciał to mogę ci oddać swój bo po kilku dniach go wywaliłem i kupiłem normalne radio z wyjściem na wzmacniacz.

[ Dodano: Nie 10 Sty, 10 16:35 ]
          a tak dla ścisłości to jest takie coś:
          A w upalne dni...Honda CB 750

Komentarz

• Ayu
            RS
            • 2009
            • 4154

W nawiązaniu do powyższych postów mam również pytanie: czy to znaczy że do Stream nie da się w inny sposób podłączyć wzmacniacza. Ja mam teraz dobre głośniki w półce z tyłu i planuję zmianę całego przodu z wygłuszeniem ale chciałbym całość popędzić ze wzmacniacza. Więc jak to jest?

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

Zamieszczone przez hotrain
              W nawiązaniu do powyższych postów mam również pytanie: czy to znaczy że do Stream nie da się w inny sposób podłączyć wzmacniacza. Ja mam teraz dobre głośniki w półce z tyłu i planuję zmianę całego przodu z wygłuszeniem ale chciałbym całość popędzić ze wzmacniacza. Więc jak to jest?
              Nie da się. Albo podpinasz przez konwerter do wyjść głośnikowych ( tak jest zresztą zrobione w fabrycznym Sound System-ie ) albo rozbiórka radia i dorobienie wyjścia na wzmacniacz.

Komentarz

• ziutsane
                RS
                • 2007
                • 2376

Da sie. Wzmacniacze maja jeszcze cos takiego jak Hi-input ...
                Radio: C90r+XDP210EQ
                Kable:Opt,Skyline,50 mm
                Wzm:XES M1+FP 1.800
                Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• Ayu
                  RS
                  • 2009
                  • 4154

ziutsane w takim razie jaki wzmacniacz kupić? Mógłbyś podać jakiś przykład?

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

Zamieszczone przez ziutsane
                    Da sie. Wzmacniacze maja jeszcze cos takiego jak Hi-input ...
                    To nic innego jak konwerter wbudowany we wzmacniacz ( zamiast podłączany z zewnątrz ).
                    Chodzi po prostu o to, że wyjście liniowe z radia "brane" jest z wyjścia procesora audio, czyli z przed końcówki mocy radia. Jeśli wzmacniacz podłączasz zamiast głośników ( nie ma znaczenia czy przez konwerter zewnętrzny, czy przez wbudowany we wzmacniacz ) to do sygnału "właściwego" dochodzą jeszcze dodatkowo zniekształcenia wprowadzane przez końcówkę mocy w radiu ( takie jak zniekształcenia harmoniczne i szum ).

Komentarz

• ziutsane
                      RS
                      • 2007
                      • 2376

hotrain, zalezy czego od niego oczekujesz i ile masz kasy

Komentarz

• Ayu
                        RS
                        • 2009
                        • 4154

ziutsane, zależy mi by wzmacniacz popędził taki zestaw:
                        - tył: http://www.infinity.pl/index.php?action=2&sort=2&id=106
                        - przód: http://www.infinity.pl/index.php?action=2&sort=2&id=90
                        - opcjonalnie sub

Komentarz

• Skowron
                          Drive
                          • 2008
                          • 92

hotrain, tak jak już pisałem...konwerter (czyli obie opcje) jest złym wyjściem. Przerabiałem to 2 razy i za każdym razem było więcej strat w jakości dźwięku (w tym momencie powiem że nie nazywam siebie audiofilem) niż radości z dobrego brzmienia. Konwerter czy to oddzielny, czy wbudowany we wzmacniacz powoduje powstawanie pisków w głośnikach, trzeszczenia głośników wysokotonowych i ciągły wkurzający szum. ostatecznie wymieniłem radio i teraz jestem bardzo zadowolony, powiem nawet że teraz już nie wyobrażam sobie nawet zaczynania przeróbki audio bez 2 podstawowych komponentów - dobrego radia (tutaj też nie mam na myśli jakichś kosmosów bo mój pioneer kosztował trochę ponad 300zł i ładnie się komponuje z deską bo ma zielone podświetlenie) i wzmacniacza, bez którego wkładanie dobrych głośników raczej mija się z celem. Na koniec dodam jeszcze że znalezienie nowego wzmacniacza z wejściem hi imput raczej nie będzie łatwe (przynajmniej wśród producentów bardziej uznanych niż np. Boschmann) bo już nikt tego nie robi.
                          A w upalne dni...Honda CB 750

Komentarz

• loyd
                            RS
                            • 2010
                            • 2342

Potwierdzam, kiedyś też eksperymentowałem z konwerterem i formowym radiem - dodatkowo był problem jak podłączyć do wzmacniacza kabel sterowania anteną (żeby się włączał razem z radiem).

Efektem była olbrzymia kupa.

Komentarz

• ziutsane
                              RS
                              • 2007
                              • 2376

hotrain, DLS A7 lub inna 5/6 kanalowka ...

Komentarz

• Ayu
                                RS
                                • 2009
                                • 4154

Dziękuję Kolegom za podpowiedzi. Ja jestem w patowej sytuacji trochę bo okazuje się, że jak źle pójdzie to będę tym autem jeździł tylko do końca roku, więc jeśli już wkładam swoje prywatne pieniądze w firmowy samochód to tak by później te elementy dodatkowe móc wyjąć.

Komentarz

• PIETRO1973
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 240

Czyli problem konwertera rozwiazuje wyprowadzenie wyjsc z radia przed koncowka mocy. Tak?
                                  Zamieszczone przez loyd
                                  dodatkowo był problem jak podłączyć do wzmacniacza kabel sterowania anteną (żeby się włączał razem z radiem).
                                  Czy jest na to jakis sposob?
                                  przed Virusem
                                  to wina ROGALA
                                  http://www.bitvisitor.com/?ref=1E884...CkvxK4XMRf7JiA

Komentarz

• kowal 2002
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 5161

Zamieszczone przez PIETRO1973
                                    Czyli problem konwertera rozwiazuje wyprowadzenie wyjsc z radia przed koncowka mocy. Tak?...
                                    Tak i nie :twisted: .
                                    Tak, sygnał trzeba wyprowadzić z przed końcówki mocy w radiu.
                                    Nie, bo zazwyczaj poziom sygnału w tym miejscu jest raczej niski ( w granicach 100 - 200 mV ), a sam układ nie przewiduje "zasilania" z tego miejsca 5-6 metrowego kabla. Oczywiście nie chodzi tu o to, że nie da rady, tego zrobić w ten sposób, bo wzmacniacze maja zazwyczaj regulowany poziom "czułości" wejścia, który spokojnie obejmie te 200 mV. Problem jest w tym, że im wyższy poziom sygnału na wyjściu radia ( min. 1V a lepiej ok. 2V ) tym lepiej, bo poziom zakłóceń "zbieranych" przez kabel w drodze z radia do wzmaka może mieć np. poziom 10 mV; wtedy przy sygnale 100mV zakłócenia stanowią 10%, przy 200mV 5% ( to nadal dużo ), przy 1V to 1%, a przy 2V zaledwie 0,5% więc różnicę widać, a właściwie słychać od razu ( oczywiście te 10mV zakłóceń to tylko przykład ).
                                    Generalnie warto byłoby dołożyć w radiu tzw. driver linii, który podniósłby wartość sygnału do odpowiedniego poziomu ( 1,5 - 2 V ) i zapewnił jednocześnie niską impedancję wyjściową ( która niejako "pomaga" w zminimalizowaniu wpływu zakłóceń na podpięty dalej kabel i wzmak ).

Zamieszczone przez loyd
                                    dodatkowo był problem jak podłączyć do wzmacniacza kabel sterowania anteną (żeby się włączał razem z radiem).
                                    Jeśli dorabia się wyjście to dołożenie dodatkowego kabelka ( np. z wyjścia sterowanego scalonego stabilizatora napięcia wewnątrz radia ) nie jest problemem.

Komentarz

• PIETRO1973
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 240

Wielkie dzieki za wyjasnienia.
                                      przed Virusem
                                      to wina ROGALA
                                      http://www.bitvisitor.com/?ref=1E884...CkvxK4XMRf7JiA

Komentarz

• loyd
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2342

Zamieszczone przez PIETRO1973
                                        Czyli problem konwertera rozwiazuje wyprowadzenie wyjsc z radia przed koncowka mocy. Tak?
                                        Zamieszczone przez loyd
                                        Ja miałem podłączone zasilanie sterujące wzmaka do jakiegoś kabla w którym napięcie pojawiało się po właczeniu zapłaonu. Generalnie grało to jak kupa i działało też jak kupa (jak chciałem posłuchać radia na wyłaczonym silniku to musiałem włączyć zapłon).

Po tygodniu takiej zabawy wyp.....liłem radio firmowe i kupiłem apline.

Komentarz

Pracuję...