aro555222, fajna fura, czekamy na zdjecia aluskow
radio stream mp3 wyjscie liniowe na wzmacniacz
Zwiń
X
-
Re: radio stream mp3 wyjscie liniowe na wzmacniacz
Zamieszczone przez marek1cześć wszystkim mam problem szukam kostki dzięki której będę mógł podłączyć wzmacniacz do radia stream mp3 jest kostka aux na allegro ale to nie to :cry:Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
marek1, daruj to sobie - mowa tu o konwerterze sygnału. miałem do czynienia z tym g... już 2 razy i za każdym była kicha - ogólnie toto powoduje dużo szumów i pisków a przy większej głośności głośniki wysokotonowe trzeszczą. moim zdaniem jest to bardzo złe wyjście, którego skutkiem moze być tylko rozczarowanie z uwagi na fakt że inwestujesz pieniądze w poprawę dźwięku a tak na prawdę wychodzi gorzej niż było. Jak byś tak mocno chciał to mogę ci oddać swój bo po kilku dniach go wywaliłem i kupiłem normalne radio z wyjściem na wzmacniacz.
[ Dodano: Nie 10 Sty, 10 16:35 ]
a tak dla ścisłości to jest takie coś:
A w upalne dni...Honda CB 750
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hotrainW nawiązaniu do powyższych postów mam również pytanie: czy to znaczy że do Stream nie da się w inny sposób podłączyć wzmacniacza. Ja mam teraz dobre głośniki w półce z tyłu i planuję zmianę całego przodu z wygłuszeniem ale chciałbym całość popędzić ze wzmacniacza. Więc jak to jest?Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ziutsaneDa sie. Wzmacniacze maja jeszcze cos takiego jak Hi-input ...
Chodzi po prostu o to, że wyjście liniowe z radia "brane" jest z wyjścia procesora audio, czyli z przed końcówki mocy radia. Jeśli wzmacniacz podłączasz zamiast głośników ( nie ma znaczenia czy przez konwerter zewnętrzny, czy przez wbudowany we wzmacniacz ) to do sygnału "właściwego" dochodzą jeszcze dodatkowo zniekształcenia wprowadzane przez końcówkę mocy w radiu ( takie jak zniekształcenia harmoniczne i szum ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
ziutsane, zależy mi by wzmacniacz popędził taki zestaw:
- tył: http://www.infinity.pl/index.php?action=2&sort=2&id=106
- przód: http://www.infinity.pl/index.php?action=2&sort=2&id=90
- opcjonalnie sub
Komentarz
-
-
hotrain, tak jak już pisałem...konwerter (czyli obie opcje) jest złym wyjściem. Przerabiałem to 2 razy i za każdym razem było więcej strat w jakości dźwięku (w tym momencie powiem że nie nazywam siebie audiofilem) niż radości z dobrego brzmienia. Konwerter czy to oddzielny, czy wbudowany we wzmacniacz powoduje powstawanie pisków w głośnikach, trzeszczenia głośników wysokotonowych i ciągły wkurzający szum. ostatecznie wymieniłem radio i teraz jestem bardzo zadowolony, powiem nawet że teraz już nie wyobrażam sobie nawet zaczynania przeróbki audio bez 2 podstawowych komponentów - dobrego radia (tutaj też nie mam na myśli jakichś kosmosów bo mój pioneer kosztował trochę ponad 300zł i ładnie się komponuje z deską bo ma zielone podświetlenie) i wzmacniacza, bez którego wkładanie dobrych głośników raczej mija się z celem. Na koniec dodam jeszcze że znalezienie nowego wzmacniacza z wejściem hi imput raczej nie będzie łatwe (przynajmniej wśród producentów bardziej uznanych niż np. Boschmann) bo już nikt tego nie robi.A w upalne dni...Honda CB 750
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PIETRO1973Czyli problem konwertera rozwiazuje wyprowadzenie wyjsc z radia przed koncowka mocy. Tak?...
Tak, sygnał trzeba wyprowadzić z przed końcówki mocy w radiu.
Nie, bo zazwyczaj poziom sygnału w tym miejscu jest raczej niski ( w granicach 100 - 200 mV ), a sam układ nie przewiduje "zasilania" z tego miejsca 5-6 metrowego kabla. Oczywiście nie chodzi tu o to, że nie da rady, tego zrobić w ten sposób, bo wzmacniacze maja zazwyczaj regulowany poziom "czułości" wejścia, który spokojnie obejmie te 200 mV. Problem jest w tym, że im wyższy poziom sygnału na wyjściu radia ( min. 1V a lepiej ok. 2V ) tym lepiej, bo poziom zakłóceń "zbieranych" przez kabel w drodze z radia do wzmaka może mieć np. poziom 10 mV; wtedy przy sygnale 100mV zakłócenia stanowią 10%, przy 200mV 5% ( to nadal dużo ), przy 1V to 1%, a przy 2V zaledwie 0,5% więc różnicę widać, a właściwie słychać od razu ( oczywiście te 10mV zakłóceń to tylko przykład ).
Generalnie warto byłoby dołożyć w radiu tzw. driver linii, który podniósłby wartość sygnału do odpowiedniego poziomu ( 1,5 - 2 V ) i zapewnił jednocześnie niską impedancję wyjściową ( która niejako "pomaga" w zminimalizowaniu wpływu zakłóceń na podpięty dalej kabel i wzmak ).
Zamieszczone przez loyddodatkowo był problem jak podłączyć do wzmacniacza kabel sterowania anteną (żeby się włączał razem z radiem).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PIETRO1973Czyli problem konwertera rozwiazuje wyprowadzenie wyjsc z radia przed koncowka mocy. Tak?
Zamieszczone przez loyddodatkowo był problem jak podłączyć do wzmacniacza kabel sterowania anteną (żeby się włączał razem z radiem).
Po tygodniu takiej zabawy wyp.....liłem radio firmowe i kupiłem apline.
Komentarz
-
Komentarz