Kamera cofania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blind_walker
    RS
    • 2010
    • 4533
    • Octavia I combi (1U5)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

A jakby kupić kamerki przeznaczone do telefonów komórkowych i z nimi pokombinować? Są małe i tanie, albo kamerki internetowe- chyba mniej z nimi jest grzebania. Obraz mógłby wyświetlać się w lusterku wstecznym, np takim

Edit

Znalazłem takie coś :

Edit

Można je podłączyć do tego monitorka, z 1,5kzł robi się ok 300
    mkII 20VT (600h worked)
    Roooooomster

Komentarz

• matompra
      Ambiente
      • 2010
      • 220

dobry pomysł, tylko ja akurat nie znam sie na tych kamerkach z telefonów, trudno powiedzieć co i jak podłączyć pod nie, ale pomysł przedni, nawiercić można w zderzaku małe otworki, ładne zaślepki dac , zrobić ładny tutorial do tego i mamy piękny pomysł na naszym forum

Ps. czy ktoś z kolegów ma może logo na grill do odstapięnia z częstochowy?
      pozdr
      widze że kolega blind ma identiko kolorek jak moja tylko w combi
      Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
      Była:
      Jest:
      1) Octavia 1,4 TSI

jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis

Komentarz

• shado
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 5315
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja zamontowałem kamerkę cofania taką:

Montowana w miejsce światła cofania, nie powoduje zapalenia kontrolki spalonej żarówki.
        Podłączona jest do nawigacji/stacji multimedialnej. Jako pomoc to może to jest OK, ale i tak cofam na lusterka, a na kamerę zerkam dopiero jak chce dokładniej zobaczyć czy nie ma przeszkody lub w obcym miejscu. Jakoś nie wyobrażam sobie cofania tylko na kamerze, choć kąt widzenia jest bardzo duży i kamera widzi przeszkodę, gdy czujniki cofania jeszcze jej wykrywają. Minusem jest też to, że kilka sekund zajmuje mojej nawigacji zanim będzie gotowa go pokazania obrazu. Najczęściej w tym czasie już zaczynam cofać na lusterka więc kamera przychodzi za późno.
        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Jac_ek
          RS
          • 2009
          • 1733

też myślałem o tej kamerce - a powiedz mi jak jest z tymi diodami podświetlającymi tablice - czy to nie jest tak że świeca innym światłem (na biało) niż żarówka ori?

pisząc stacja multimedialna rozumiem że to nie columbus?
          - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• rezon
            RS
            • 2006
            • 1894
            • Volvo
            • AKL 1.6 MPI 101 KM
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez matompra
            kamerka cofania nic nie daje bo kłóci sie z reakcją człowieka podczas cofania, człowiek automatycznie odchyla głowę bo więcej widzi
            polecam kilka jazd dostawczakiem - szybko "reakcje człowieka podczas cofania" zostaną wyleczone, odchylanie głowy nie ma w nich sensu, podobnie jak cofanie w O2, gdzie widać nie za wiele. Cofam podobnie jak shado, tzn. na lusterka (tak mnie kiedyś uczono na kursie) + dedykowana kamera ściągnięta z Chin razem z multimedialnym kombajnem. 20 USD za kamerę to żaden koszt, a znacznie ułatwia życie w ciasnych miejscach, tam gdzie czujniki tylko piszczą, bo trzeba dojechać na kilka cm

Komentarz

• shado
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 5315
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Jac_ek
              też myślałem o tej kamerce - a powiedz mi jak jest z tymi diodami podświetlającymi tablice - czy to nie jest tak że świeca innym światłem (na biało) niż żarówka ori?
              Świeci innym światłem, bo dioda świeci na biało, a żarówka na żółto, ale zamierzam to rozwiązać wymieniając tą drugą żarówkę na diodową.

pisząc stacja multimedialna rozumiem że to nie columbus?
              Taka:

Komentarz

• __atomek__
                RS
                • 2007
                • 3193
                • Superb III (3V3)

shado, Daj prosze namiary na sklep gdzie kupiłeś tą kamerke, że pasowała bez przeróbek. Te na Allegro są słabo zwymiarowane.
                Pozdrawiam
                Tomek

Komentarz

• matompra
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 220

Witam, temat umarł widzę ale powrócę do tematu. Czy ktoś ma jakieś nowe doświadczenia z tymi kamerkami po boku a nie w lampce tylnej? Zawuażyłem że są monitorki tego typu: z dwoma wejściami, nie rozumiem tylko czy mozna jednocześnie oglądać obraz z dwóch źródeł, czy przełącza sie za pomocą przycisku. http://allegro.pl/monitor-lcd-3-5-ka...388030312.html
                  Myślę że można by zrobić przełacznik astabilny na bramkach cyfrowych i na zmianę mogłyby te kamerki być przełączane w określonym czasie. Dzieki temu raz z jednej raz z drugiej strony by było widać na monitorku tylne boczki przy cofaniu na przemian.
                  Kolejny pomysł to zastosowanie jednej kamerki centralnie ale z założoną soczewką tzw rybie oko, dające 18o stopni widoczności Pzodr.
                  Była:
                  Jest:
                  1) Octavia 1,4 TSI

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Te kamerki cofanie co są na allegro mają kąt widzenia 170o więc raczej wystarcza. Inna sprawa, że na podstawie kamery ciężko ocenić czy zawadzisz o przeszkodę bokiem czy nie.

Komentarz

• Dobrzyl
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 209
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

shado, do której lampy sie podłączyłeś :?
                      ja próbowałem do lewej i niestety po włączeniu silnik mam zakłócenia.
                      Łukasz

Komentarz

• shado
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 5315
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja się nie podłączałem do żarówki tylko do tego złącza, które jest na klapie (idzie tam cała wiązka kabli). Tam znalazłem +12V, które się pojawia po przekręceniu kluczyka.

Komentarz

• __atomek__
                          RS
                          • 2007
                          • 3193
                          • Superb III (3V3)

Ja również miałem zakłócenia wiec przełaczyłem się do wyjścia antenowego radia
                          Pozdrawiam
                          Tomek

Komentarz

a widzieliscie taka pierdolke, moze byc badziewna, ale kto wie, ogolnie dosc ciekawa rzecz i smiesznie tania. dobry sposob na ogladanie widoku z kamery, tylko trzeba odchylic za kazdym razem no i nie wiem czy dziala non stop, czy wlacza sie samo gdy kamera dziala. dalem linka w formie ciekawostki gdyby ktos nie widzial.

Komentarz

• mac_med
                              Classic
                              • 2010
                              • 14

Zamieszczone przez shado
                              Ja zamontowałem kamerkę cofania taką:
                              Obrazek
                              Montowana w miejsce światła cofania, nie powoduje zapalenia kontrolki spalonej żarówki.
                              .
                              Ja też zamontowałem stacje multimedialną i chcę założyć taką kamerkę jak Ty, jak się zachowuje podczas jazdy zimą kiedy jest cały tył zasolony?

Komentarz

• shado
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 5315
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Co jakiś czas trzeba ją przecierać, bo kiepsko widać.

Komentarz

• Jac_ek
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 1733

Zamieszczone przez shado
                                  Co jakiś czas trzeba ją przecierać, bo kiepsko widać.
                                  no ale to jest chyba logiczne? jak cały samochód się z tyłu brudzi to raczej kamera nie jest wyjątkiem ;-)

Komentarz

• mac_med
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 14

dokładnie tak więc szukam dobrej ceny i zamawiam

Komentarz

• Jac_ek
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 1733

światełko w tunelu ;-)

można włączyć w Columbusie, że mamy kamerę cofania mimo że jej fizycznie jeszcze nie mamy ;-) wtedy podczas parkowania (tylko wtedy kiedy jest wrzucony R) pojawia się mała ikonka w prawym dolnym rogu ....

po kliknięciu mamy przez ułamek sekundy taki obraz

co już niektórym powinien przypomnieć inny znajomy widok ;-)

wygląda podobnie!, co ? 8)

no nic - teraz szukamy dalej taniego :roll: i dobrego 8) podłączenia kamery

Komentarz

• matompra
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 220

Co do tej osłony to uważam że może nie pasowac idealnie uchwytami oraz kolorystyką bo to uniwersalne urzadzenia, poza tym sa dość drogie. Aby fajnei to wyglądało w aucie powinno sie dobrac jeszce na druga stronę co podwaja koszty - moim zdaniem nieopłacalne. Natomiast co do samej kamerki: już miałem zakupić tą montowaną w lampce oświetlenia tablicy rejestracyjnej jednak doszedłem do wniosku że to też neizbyt fajne miejsce bo tablica jest unmiejscowiona na klapie która sie podnosi i bedzie problem z doprowadzeniem prądu do kamerki od światła wstecznego. Trzeba by ciagnac kabel dosć dlugi po całej klapie. Dlatego szuka innego miejsca. Kolejny problem -a może nie. Zasilanei kamerki idzie z lampy cofania - to ok, problemu nie ma. Ale co z zasilaniem monitorka wewnątrz auta. Przeciez pod lampę cofania trudno podłaczyć ze względu an obiciążenie tego połączenia no a mamy szynę CAN która zacznei krzyczeć że coś nie tak bo nastapi zmaina rezystancji światła. A wiec skad? Z zapalniczki? No dobrze ale chciałbym aby monitorek włączał sie tylko przy wrzuceniu wstecznego a nei chodziłą non-stop lub aby go nie włączać za każdym razem manualnie. Jakieś pomysły? Bo mi wychodzi że napiecie ze światła wstecznego powinno poprzez miniaturowy przekaźniczek załączać napięcie z zapalniczki dla monitora i wszystko by sie za jednym razem włączało. macie koledzy rozwiązanie tego problemu również?
                                        Pzodr.
                                        Była:
                                        Jest:
                                        1) Octavia 1,4 TSI

Komentarz

• __atomek__
                                          RS
                                          • 2007
                                          • 3193
                                          • Superb III (3V3)

Ja mam takie urządzenie:

A kamerke w lampce podwietlenia tablicy. Z przeciąganiem kabli nie było nawet źle, za to zasilanie dałem z wyjścia zasilania radia, ponieważ zasilanie z lampy wstecznego robiło mi zakłócenia. Oczywiście po przełączeniu biegu na wsteczny ekran sam mi się przełącza na kamerkę
                                          Pozdrawiam
                                          Tomek

Komentarz

• matompra
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 220

Włącza sie sam bo steruje nim radio samo, czyli kamerka zasilana jest przez napięcie ze światłą wstecznego a ekranik to już kwestia radia. Ja pisałęm o ekraniku dodatkowym, niezintegrowanym z radiem.
                                            Była:
                                            Jest:
                                            1) Octavia 1,4 TSI

Komentarz

• __atomek__
                                              RS
                                              • 2007
                                              • 3193
                                              • Superb III (3V3)

matompra, Wiem, opisałem tylko inne rozwiązanie - zintegrowane, a i mniej oczy kusi
                                              Pozdrawiam
                                              Tomek

Komentarz

• mariu_sz
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 320

Też się przymierzam, do założenia kamerki. Mam już cały zestaw - interfejs Kufateca do RNS i kamerę montowaną zamiast lampki oświetlenia tablicy. Tylko czekam na wiosnę, jakoś przed zimami nie udało mi się wygospodarować trochę czasu, aby to założyć, a niestety nie posiadam ocieplanego garażu z wystarczającą ilością miejsca . Jak tylko zrobi się cieplej biorę się do roboty. Jak tylko mi się uda, podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
                                                Mariusz
                                                --------------------------
                                                OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

• Jac_ek
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1733

mariu_sz, możesz podać link konkretnie do tego twojego kufateca

ja jeszcze dziś znalazłem coś takiego

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TRGinSNAc9g[/youtube]

Komentarz

• mariu_sz
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 320

mariu_sz, możesz podać link konkretnie do tego twojego kufateca
                                                    Proszę bardzo http://www.kufatec.de/shop/product_info.php/info/p1170
                                                    Mariusz
                                                    --------------------------
                                                    OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

Pracuję...