Co się dzieje Panowie :!: Organizować się - i to już :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
Koledzy słuchać pani Prezes :diabelski_usmiech
Grażka, a Ciebie nie będzie tylko 2-go września czy kilka dni służbowo Cię nie ma bo można ewentualnie zorganizować spota dzień wcześniej lub póżniej (taka moja myśl)
Dostalam od znajomego za darmo radio CB Albrecht AE 5280 (poki co finanse nie pozwalaja na zakup nowego) i tu mam kilka pytan:
1. czy warto poki co to instowac w aucie
2. radio nie posiada anteny (jaka dokupic w rozsadnej cenie)
3. chce zainstalowac radio ale nie wiem jak, zasilac radio chce z gniazda zapalniczki (radia nie chce montowac na stale) wychodza trzy kable ktory jest na zasilanie?
4. do radia dostalam jakos przystawke ale nie wiem co to jest (dolanczam zdjecie tego czegos)
Prosze o pomoc jak i wyrozumialosc nigdy nie mialam do czynienia z CB
Zasada jest prosta - im antena dłuższa, tym lepiej. 8) Anteny zamontowane na stałe w dziurze w dachu, z reguły lepiej się stroją. Ale musisz niestety wiercić w blasze... Jak nie szkoda Ci lakieru, wierć dziurę, jak szkoda - użyj odpowiednio dobranej podstawy magnesowej (odpowiednia średnica do Twojej prędkości jazdy).
Co do przystawki, (liniowy wzmacniacz mocy 35W) odradzam montaż z radiem z dwóch powodów:
1. Jego użycie na terenie RP jest nielegalne
2. Efekt jego działania może być dyskusyjny...
- wzmacniacze takie mogą być źródłem większych zakłócenia dla nas (zwykła instalacja radiowa i innych, poprzez tzw. zakłócenia skrośne, "przytykanie" ich radiostacji CB)
- większe zużycie energii z instalacji samochodu (przez małą sprawność elektryczną wzmacniaczy - za gnieździe zapalniczki na pewno nie pójdzie - pobór prądu to kilkanaście, czasem kilkadziesiąt amperów)
- ze wzrostem mocy - zasięg stacji nadawczej rośnie ale do kwadratu mocy (aby zwiększyć zasięg dwukrotnie - potrzebujesz 4x więcej mocy). Przy obecnie występujących na rynku antenach (wynalazki poniżej 1 metra skutecznej długości) - mija się to z celem...
Od wieków w radiokomunikacji panuje opinia, że kluczem do prawidłowej i skutecznej pracy i dalekich zasięgów - jest przede wszystkim dobrze wykonana i dobrana antena, później dopiero cała reszta equipmentu...
Uprzedzając pytania - na paśmie CB pracuje z anteną CTE ML-145 z podstawą magnesową 120 mm. 8)
SP9XWW, czyli spokojnie moge same radio zamontowac bez tego wzmacniacza, a jak by ci nie sprawilo klopotu to moglbys polecic jakas antene do tego radia montowana na magnes w rozsadnej cenie
SP9XWW, czyli spokojnie moge same radio zamontowac bez tego wzmacniacza, a jak by ci nie sprawilo klopotu to moglbys polecic jakas antene do tego radia montowana na magnes w rozsadnej cenie
Sprzętu jest od groma. Poszukaj tutaj.
Ja osobiście wożę się z taką.
Najważniejsze, żeby miała przynajmniej 1.2 metra lub więcej. 8)
Komentarz