Problem ze wzmacniaczem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daniolord
    Classic
    • 2010
    • 24

Problem ze wzmacniaczem

Unia Europejska planuje zrównać ceny benzyny bezołowiowej i oleju napędowego. Może to oznaczać spadek zainteresowania silnikami Diesla. Prawdopodobne są za to ulgi dla kupujących auta hybrydowe i elektryczne.
    Motory wysokoprężne są droższe w zakupie, lecz paliwo do nich jest tańsze niż do silników benzynowych. Dzięki temu w dłuższej perspektywie zakup „ropniaka” może być opłacalny - informuje serwis Motor Trend.

Nowe technologie pozwoliły motorom wysokoprężnym zbliżyć się do benzyniaków w kategorii emisji dwutlenku węgla. Unia chce być jednak coraz bardziej restrykcyjna nie tylko w dziedzinie CO2, ale również innych zanieczyszczeń trafiających do atmosfery. Diesle, żeby dorównać silnikom benzynowym w emisji np. tlenków azotu, muszą mieć zainstalowane drogie filtry w układzie wydechowym, co znacznie podnosi koszty ich eksploatacji.

Zalecana krajom członkowskim przez UE podwyżka cen oleju napędowego może koszty te jeszcze bardziej wywindować. Koniec premii wrakowych już i tak wywołał spadek popytu na diesle we Francji, Belgii Niemczech i Wielkiej Brytanii.

Unia, zaostrzając normy emisji dwutlenku węgla, może być za to bardzo przychylna nowym premiom – na auta elektryczne i hybrydowe. Wielu producentów zachęconych korzystnymi zmianami w prawie będzie kładło nacisk na rozwój gałęzi samochodów z ekologicznymi napędami.

Przykładem takiego działania może być Nissan, który już w przyszłym roku zacznie sprzedawać nowy model „na prąd” – Leaf.
    lepiej źle jechać niż dobrze iść ;]
  • karfin
    Drive
    • 2009
    • 79

Problem ze wzmacniaczem

Witam.
    Mam taki problem jakiś miesiąc temu zamontowałem subwoofer i wzmacniacz firmy caliber. Wszystko było ok aż do dzisiaj. Rano raz grał a raz nie aż zamilkł całkowicie. Zasilanie jest bo dioda pali się na czerwono - jak jest ok to jest zielona. Pod radio podpiąłem chinczami wzmacniacz kuzyna i jego sprzęt grał dobrze. Mam szukać jeszcze czegoś w instalacji czy to raczej wzmacniacz padł i lecieć z gwarancją do sklepu ?

Komentarz

• oizo
      Rider
      • 2010
      • 394
      • Octavia I combi (1U5)
      • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Możliwe że dostał jakieś zwarcie i poszły końcówki albo przetwornica. a sam wzmacniacz jak jest podłączony tylko do zasilania to też czerwone się pali?
      Moja furka
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

• karfin
        Drive
        • 2009
        • 79

Tak. Ale tyle co byłem przy aucie i jak włączyłem radio to znowu chwilę grał i znów cisza ;/ Tak jakby gdzieś nie było jakiegoś styku. Może w wzmacniaczu coś się poluzowało. Bo tak jak wcześniej pisałem przy radiu to nic bo kuzyna sprzęt chodził. Może błędem było zamontowanie wzmacniacza obok głośnika tzn. mam go w pionie z prawej strony na nadkolu a obok w granicy 5 cm stoi głośnik ;/

Komentarz

• oizo
          Rider
          • 2010
          • 394
          • Octavia I combi (1U5)
          • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Moim zdanie coś poszło we wzmaku. Oddaj na gwarancje że się wyłącza po chwili grania.
          Ale spróbuj wcześniej podłączyć pod inne radio np. w innym aucie. Trzeba kombinować niestety. A jak nie to reklamacja.
          Moja furka
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

• karfin
            Drive
            • 2009
            • 79

Mnie też się zdaje że to wzmacniacz padł. No cóż spróbuję z tą reklamacją. Dzięki

[ Dodano: Czw 25 Mar, 10 20:27 ]
            OOO jeszcze mam jeden pomysł pociągnę na zewnątrz grubszy kabel sterujący bo w zestawie był cieńszy niż kable w kostkach może w progach go gdzieś przycięło.

Komentarz

• kruk4
              Rider
              • 2008
              • 656

sprawdz kabel zasilający i masowy może jest luźny albo trzyma się na kilku włoskach.
              to raczej napewno nie kabel sterujący.
              zobacz jeszcze czy przy wyjscu na głośniki nie ma jakiegoś zwarcia.
              jeżeli wszystko co napisałem jest ok najlepiej jeszcze sprawdzić w samochodzie kolegi sam wzmacniacz jeżeli dalej problem to już będziesz wiedział na 100%
              OCTAVIA 1.9TDI agr kombi
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=379656#379656
              MOJE CAR AUDIO
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25068

Komentarz

• karfin
                Drive
                • 2009
                • 79

Sterujący na bank nie bo sprawdziłem. Zasilający i masa są ok - sprawdziłem. Teraz wszystko gra tylko czasami go przerywa. Co miałeś na myśli mówiąc żeby sprawdzić przy wyjściu na głośniki - chodzi Ci o wyjścia na wzmacniaczu ??

[ Dodano: Nie 04 Kwi, 10 18:25 ]
                Znowu zaliczyłem czas bez wzmacniacza i ze wzmacniaczem. Za każdym razem odkręcałem i przykręcałem "-". Gdzie go najlepiej podpiąć bo czytałem że jest miejsce przy tylnej lampie ale nie umiałem znaleźć. Może mi ktoś podpowiedzieć albo wrzucić zdjęcie. Ja mam go za okładziną.

[ Dodano: Nie 04 Kwi, 10 18:30 ]

Komentarz

• Xarsis
                  Classic
                  • 2010
                  • 2

odświeżam, interesuje mnie ten problem bo kuzyn ma coś podobnego :/

Komentarz

• karfin
                    Drive
                    • 2009
                    • 79

Jakieś poświąteczne pomysły ??

Komentarz

• kruk4
                      Rider
                      • 2008
                      • 656

ja mam mase podpiętą tam gdzie przykręcone są pasy bezpieczstwa

może za cieńki masz przekrój przewodu zasilającego i przy głośnym graniu przy wiekszych basach sie rozłańcza wzmak poprostu
                      OCTAVIA 1.9TDI agr kombi
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=379656#379656
                      MOJE CAR AUDIO
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25068

Komentarz

• karfin
                        Drive
                        • 2009
                        • 79

Przewody są grube to nie może być problemem to był najgrubszy zestaw jaki mieli Spróbuję przykręcić masę tam gdzie są pasy ale to te miejsce gdzie widać na moim zdjęciu czy jeszcze gdzieś indziej ??

Komentarz

• Xarsis
                          Classic
                          • 2010
                          • 2

i jak problem już rozwiązany? Jak tak to podziel się z nami jak się z tym uporałeś

Komentarz

• karfin
                            Drive
                            • 2009
                            • 79

Przepiąłem minus tak jak kruk4 napisał ale problem nie zniknął. Wydaje się że jest lepiej bo przerywa go chwilami a nie tak jak wcześniej na cały dzień czy kilka godzin. Mój schemat jest taki że "+" od akumulatora idzie do wzmaka, "-" ze wzmaka do karoserii no i chincze i sterujący z radia do wzmaka. Pytanie mam takie czy powinienem jeszcze pociągnąć "-" z aku do karoserii bo gdzieś czytałem że ktoś tak robił??

Komentarz

• arci9
                              RS
                              • 2004
                              • 2007

karfin, ale gdy przerywa, to na wzmaku pali się czerwona dioda?

Komentarz

• karfin
                                Drive
                                • 2009
                                • 79

Tak. I zauważyłem że jak się włączy radio na zgaszonym silniku i akurat nie działa to po zapaleniu auta wzmacniacz działa :/

Komentarz

• arci9
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2007

Wygląda, że piec przechodzi w tryb zabezpieczenia.
                                  Takie problemy kiedyś miałem, gdy był problem z masą, wtedy nawet podłączenie masy nie od razu naprawiało wzmak - trzeba było wł./wył. radio i wzmacniacz zarazem.

Komentarz

• ziutsane
                                    RS
                                    • 2007
                                    • 2376

tak jak pisze arci9, wyglada to na problem z masa. Ja tez tak mialem kiedys jak w RCA poluzowal sie wtyk i masa zwierala...
                                    Radio: C90r+XDP210EQ
                                    Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                    Wzm:XES M1+FP 1.800
                                    Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• karfin
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 79

Zmieniłem miejsce podpięcia minusa - wcześniej miałem do takiej małej śrubki i cienkiego kawałka blachy teraz do tego miejsca gdzie przykręcone są pasy i jeszcze zmieniłem końcówkę z oryginalnej blaszki na miedzianą. To teraz takie pytanie czy włączenie wyłączenie radia uzyskam poprzez reset czyli rozpięcie aku - o to Ci chodzi??

Ziutsan rozwiń myśl o wtykach

[ Dodano: Wto 13 Kwi, 10 16:41 ]
                                      Chyba mam kolejny objaw. Dzisiaj rano w drodze do pracy cieszyłem się dźwiękiem wydobywającym się z sabika jednak w drodze powrotnej panowała błoga cisza :/ Więc zdenerwowany otwarłem maskę i rozpiąłem akusia (tylko "-"), zapiąłem z powrotem wszedłem do kabiny ustawiłem godzinę włożyłem radio żeby je na nowo zaprogramować a tu niespodzianka - radio się nie zresetowało ;/ HELP

[ Dodano: Pią 16 Kwi, 10 12:30 ]
                                      Zlokalizowałem problem. Oczywiście najprostszy błąd a człowiek szuka nie wiadomo czego Zmostkowałem plus ze sterowaniem na wzmaku i wzmak działa więc albo kabelek szlak trafił i na wybojach raz działał raz nie albo coś w kostce przy radiu w weekend się za to zabieram.

Komentarz

Pracuję...