Radio Blues - rozładowuje akumulator

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • clans
    Classic
    • 2011
    • 1

Pozdrowienia dla kierownika srebrnej OI ( EL 24.... ) napotkanego dzisiaj na Al. Włókniarzy ok godz 13.30 . Przy obecnych warunkach pogodowych kazde nieartykułowane zachowanie na drodze grozi tragedią , wiec wymienilismy tylko pozdrowienia "ręcznie "
  • WPX2
    Classic
    • 2010
    • 11
    • Octavia II (1Z3)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Witam wszystkich,
    Szukam specjalisty który pomoże zaktualizować soft w radiu Blues.
    Problem polega na tym, że po zmianie fabrycznego odbiornika z Melody (jeszcze na kasety), radio Blues działa, programuje się itd, ale pobór prądu z akumulatora wynosi 0,6A (po upływie 0,5h wcześniej jest jeszcze większy).
    Dodam jeszcze że jest to już drugi testowany odbiornik, a pobór prądu bez podłączonej magistrali CAN (czyli na stole) wynosi kilka mA.
    O2 2004 wrzesień.

Komentarz

• lukgrzeb
      Classic
      • 2010
      • 11

Witam,

czy cos poradziles z tym rozladowywaniem aku??

mam zamiar tez takie radiu blues kupic,
      aha i jak z tunerem FM??

Komentarz

• WPX2
        Classic
        • 2010
        • 11
        • Octavia II (1Z3)
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Znalazłem rozwiązanie, ale to kosztowna sprawa i dlatego jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji. Generalnie są 2 możliwości:
        1] Wymiana Gateway + sterownika wskaźników tablicy + ew. sterownik szyb i lusterek -> koszty jak dla mnie astronomiczne
        2] zamontowanie tłumacza/przejściówki pomiędzy nowym radiem, a wtyczką instalacji, koszty też wysokie bo 350 zł, ale nie ingeruje się w elektrykę i CAN
        Link do firmy, która ma takie rzeczy: http://www.naviservice.com.pl/

Jeśli bym wcześniej wiedział o tych problemach, to osobiście kupiłbym za 40zł bezprzewodowy adapter MP3 wtykany do gniazda zapalniczki, który nadaje w FM i po prostu programuje się jako jedną ze stacji radiowych.

pzdr.

Komentarz

• lukgrzeb
          Classic
          • 2010
          • 11

ale kable od melody kasetowago pasowaly do blues-a ??

czy cos przerabiales??

ja mam oct z 2006r, radio melody cd

Komentarz

• WPX2
            Classic
            • 2010
            • 11
            • Octavia II (1Z3)
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Nic nie przerabiałem, wszystko pasowało (radio melody kaseta).
            Trzeba by było przerabiać jeśli by był np. telefon w systemie (wychodzi na inne piny), ale ja tego problemu nie miałem.
            Wyprowadzenia które się pokrywają to:
            - zasilanie
            - CAN
            - głośniki

Pozostałych nie mam obsadzonych w wiązce więc nie było kłopotu.

Wejście AUX do MP3 zrobiłem sobie z pinów precyzyjnych 2x2 w rastrze 2,54mm, i jest niezależnie wtykane od głównego (tego dużego) wtyku. Jeszcze nie wiem czy będzie pasować razem z adapterem szyny CAN, ale mam nadzieję że dzisiaj się o tym przekonam.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
            Wczoraj kupiłem adapter do radia 320 zł (można za 290 ale wtedy nie ma dodatkowych kabelków do AUX, Tel, CD itp). Samochód odpala bez problemu, radio gra.
            Adapter zrobiony jest przyzwoicie, dobrze zarobione końcówki i zabezpieczone kable.

Jeśli ktoś będzie miał problem z przeniesieniem radia pomiędzy O2 (+ całą grupa VW) przed liftingiem i po mogę polecić to rozwiązanie. Chłopaki znają się na rzeczy i wiedzą co robią, z moich rozmów wynika że są w stanie zrobić praktycznie każdą kombinację (kwestia ceny) bo rozpracowali kody na magistrali CAN VW

Pozdrawiam,

Komentarz

• Lm4323
              Classic
              • 2010
              • 15
              • Octavia III combi (5E5)
              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez WPX2
              1] Wymiana Gateway + sterownika wskaźników tablicy + ew. sterownik szyb i lusterek -> koszty jak dla mnie astronomiczne
              Dlaczego odrazu tyle trzeba wymieniać a nie taniej i prościej sam gateway ? na alledrogo można znaleźć odpowiedni za 150zł. Rozładowanie akumulatora to problem braku uśpienia magistrali CAN i to jest wina starego Can Gateway'a.

Komentarz

• WPX2
                Classic
                • 2010
                • 11
                • Octavia II (1Z3)
                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Podobno do mojego modelu (sam początek produkcji O2) wymiana gateway to za mało.
                Nie jestem specjalistą jeśli chodzi o CAN.
                Założyłem wiec adapter i jest Ok.

Komentarz

Pracuję...