CB-Radio w Octavi I - Kto ma ?? Uwagi ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • howard7
    L&K
    S_OCP Member
    • 2005
    • 1120

jesli ma to byc pierwsze radio to ja osobiscie polecam unidena 510xl jak na pierwsze radyjko jest naprawde OK moje wytrzymalo prawie 15 lat uzytkowania i mialo czasami ciezkie warunki pracy
    a jesli chodzi o antenke na reling to polecam alana 9plus
    SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
    Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Qrde kazdy poleca co innego :x
      Radyjko bedzie Uniden 520XL nie bede tlumaczyl czemu, tak juz sobie postanowilem.
      Antena na pewno nie bedzie miala dziury w dachu, wiec pozostaje reling lub magnes, co wyjasni sie w przyszlym tygodniu - dlugosc 100-150cm - takie jest zalozenie
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Staszek20vt
        Rider
        • 2005
        • 257

Szybkie pytanie o radyjko Alan 28? Jakieś opinie?

Pozdrawiam
        Staszek
        Powered by DynoSoft
        286 KM i 549 Nm
        www.leonclub.pl

Komentarz

• Antimatter
          Ambiente
          • 2005
          • 144

Zamieszczone przez Staszek20vt
          Szybkie pytanie o radyjko Alan 28? Jakieś opinie?
          szybka odpowiedz: odpusc sobie. strasznie "szeroki" odbiornik (podatny na skrosne, sianie i inne zaklocenia), mierny nadajnik, niczym nieuzasadnione gabaryty (niewiele wiekszy jest HR czy Lincoln, a mozliwosci i jakosc radia niewspolmiernie wieksze).

za to alan 18 - bardzo dobre radio. pod kazdym wzgledem

to tak, jesli chodzi o starsze modele...
          --
          pozdrawiam
          Antimatter

Komentarz

• YubY
            Drive
            • 2006
            • 74

witam,
            co do tematu,
            bawiłem sie w cb jakieś 10-12 lat temu i Alan 18 był super radiem za małą kasę, nie wspominając HR, czy Lincolna - ale to wtedy kosztowało 600-800 zł. i było duże jak do mobila, był jeszcze Alan 87 - też super, ale wielka krowa. Później nadeszła moja żona i ... wyleczyła mnie z tego zainteresowania, teraz też zamierzam sobie kupić coś do mobila i będzie to Uniden 510 lub 520 - zależy od kasy. Co do antenki najlepiej dziura na środku dachu (połaczenie elektryczne z masą pojazdu)- tyle teorii, realia są takie, że szkoda blachy, trzeba kupić mocowanie do relingów i ... czym dłuższa antena tym oczywiście lepiej, ale oczywiście wszystko według uznania i zamożności

[ Dodano: Pią 05 Maj, 06 23:54 ]
            Alana 28 też nie polecam, strasznie śzerokie, świecące sie cacko z psującymi sie pamięciami

[ Dodano: Pią 05 Maj, 06 23:57 ]
            Maicroft, bardzo dobry zestaw
            Octavia Combi Tour Plus 1,9 TDI ASV '05
            President Harry II Clasic + DV 27 S w dziurce po fm-owej + spliter (ale myslę nad drugą dziurką na fm-ową)

Komentarz

• howard7
              L&K
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1120

Zamieszczone przez Maicroft
              Qrde kazdy poleca co innego :x
              Radyjko bedzie Uniden 520XL nie bede tlumaczyl czemu, tak juz sobie postanowilem.
              Antena na pewno nie bedzie miala dziury w dachu, wiec pozostaje reling lub magnes, co wyjasni sie w przyszlym tygodniu - dlugosc 100-150cm - takie jest zalozenie
              radyjko : tylko bedziesz musial sie przyzwyczaic do jednego dodatkowego pokretelka (ale za to mozna sobie papuge zamontowac) :yay:

a jesli chodzi o antenke to stawiam na reling to zawsze ma stala mase i nie bedzie ci uciekal SWR
              SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
              Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• Paweł T
                Elegance
                • 2006
                • 784

Ja antenę na relingu miałem założoną do focusa. następnie przeniosłem cały zestaw na octę i wszystko działa jak ta lala. Najczęściej trzeba tylko przedłużyć przewód od anteny, jeśli chcech go pochować.
                TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

A jeszcze jedna sprawa, jakbym mial jedna antene i jedno CB i chcial zestaw przekladac na dwa auta. Polozenie anteny teoretycznie w tym samym miejscu, dlugosc kabla sie nie zmienia. Chodzi wlasnie o ten SWR musze poczytac teorie na ten temat jak to wogole dziala :idea:
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Zoltar
                    Rider
                    • 2005
                    • 722

Na każdym aucie będzie inny swr.

Ja mam metrowego Hustlera i stare radio Jaws Mark 2.

Jeszcze dziś będę testował sprzęt. Tylko auto musi wrócić z Wawy.

Pierwsze testy pozytywne.

Ale nie mam jej wystrojonej.

Potem dojdzie Uniden 520XL.
                    www.soft-car.pl
                    www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                    - Wyłączanie DPF
                    - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• tmw
                      Ambiente
                      • 2005
                      • 122

Zamieszczone przez Zoltar
                      Na każdym aucie będzie inny swr.
                      Ja bym zrobil tak:
                      Strojenie na aucie nr 1.
                      Przekladka zestawu do auta nr 2.
                      Z wlaczonym miernikiem SWR szukam takiego miejsca na aucie nr 2 gdzie SWR jest takie samo (lub bliskie) temu wystrojonemu na aucie nr 1.

Pozniej wystarczy tylko stawiac antene w konkretnym miejscu i IMO bedzie ok.
                      PZDR
                      Tomek

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

No zestawik odebrany, teraz tylko wystroic i mozna jechac :twisted:

Zawazam, ze przydaloby sie to bardzo wieczorami i w nocy, bo tirowcy jezdza ciagle, a smerfiki nie spia :diabelski_usmiech
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• darkogda
                          Drive
                          • 2006
                          • 48

A ja zastanawiam się nad zakupem takiego zestawu:

W trasie bywam rzadko, ale czasem się zdarzy. Podobno na samej antence z radiotelefonu też łapie z 1-2km - czy to mi się tylko wydaje i antena zewnętrzna jest niezbędna?

Komentarz

• bernardo
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1083

Zamieszczone przez darkogda
                            A ja zastanawiam się nad zakupem takiego zestawu:

W trasie bywam rzadko, ale czasem się zdarzy. Podobno na samej antence z radiotelefonu też łapie z 1-2km - czy to mi się tylko wydaje i antena zewnętrzna jest niezbędna?
                            Taki radiotelefon przyda Ci się wyłącznie do łączności w ograniczonym zakresie i terenie - łączności na polu, ulicy (i to na nie za długiej), komunikacji wielostanowiskowej ręczniaków temu podobnych (rajdy, biegi na orientację :szeroki_usmiech) i do stacji bazowej....wówczas te 1-2 km jest możliwe.
                            W trasie funkcjonalność sprzętu takowego na wbudowanej antence sięga "0" kompletnemu (może Ci się uda złapać sygnał na kilka sekund....dosłownie na 100 może 200 metrów, ale nie licz na to, że ktoś Cię z wnętrza skorupy usłyszy)
                            W tym przypadku instalacja zewnętrzna anteny nie czyni tego zestawu w pełni sprawnym urządzeniem nadawczo-odbiorczym, ale napewno poprawi jego pole działania w porównaniu do kikuta seryjnego. Gmatwanina kabli w tym przypadku tylko będzie utrudniać zabawę...
                            W tej cenie możesz kupić naprawdę dobry zestaw CB, co jest rozwiązaniem jedynym i słusznym.
                            Podsumowując krótko - na trasę do samochodu NIE, do lasu na siku TAK :wink:
                            aczkolwiek...
                            NajtFukinPatrol North-West
                            Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
                            WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• lyzy 110
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 237

Zamieszczone przez Maicroft
                              No zestawik odebrany, teraz tylko wystroic i mozna jechac
                              jak dostroisz to opisz wrazenia z uzytkowania
                              poniewaz przymiezam sie do tego samego zestawu, z tym je chciałbym mieć antenę dopiętą do klapy bagażnika tylko nie mogę takiej łapy kooknąć by antena szła równolegle do klapy
                              była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• luki b
                                Drive
                                • 2006
                                • 48

jak jeszcze cię to interesuje to jest taka natena wygląda identycznie jak fabryczna tylko ma trzy zakresy gsm.radio,cb kosztuje ok 250 pln
                                ale nikt się nie zorientuje że masz cb droga ale dobra mam taką zasięg ok 5,7 km montujesz w fabryczne miejsce anteny pasuje idealnie
                                kntakt ze mną 0502577577 jak będziesz miał pytania
                                pzdr luki
                                Czy może być inaczej!!!!! a jednak
                                RIDER ----- limited edition

Komentarz

• lyzy 110
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 237

Zamieszczone przez luki b
                                  jak jeszcze cię to interesuje to jest taka natena wygląda identycznie jak fabryczna tylko ma trzy zakresy gsm.radio,cb kosztuje ok 250 pln
                                  no dobrze a jak sie ma w połaczeniu z UNIDEN PRO 520 XL jest to polłączenie kompatybilne :szeroki_usmiech

qcze totalny laik ze mnie w tej dziedzinie :diabelski_usmiech
                                  była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Zalozylem radyjko, zestroilem antenke na 1 kanale SWR wyszedl 1.4 na 40 jest 1.1 i na tych najbardziej uzywanych czyli 15-25 jest 1.2, wiec chyba dobrze, bo antena ma pracowac bez problemow przy SWR-ze 1.1-1.5 taka znalazlem informacje w info o Haslerze.

Jutro proba generalna, ale juz widze ze monologu to dlugo nie bede prowadzil :diabelski_usmiech

BTW. Jakby ktos ze Slaska potrzebowal sprawdzic SWR to dajcie znac na spocie :wink:

[ Dodano: Sob 13 Maj, 06 21:09 ]
                                    Dobra tak jak obiecalem powiem jak laik czy mi sie to podoba czy nie.

A wiec tak, nigdy nie mialem CB i zadnego kontaktu z nim, wiec narazie ucze sie jak to wszystko dziala
                                    Da sie sluchac muzyki i sluchac tego co dzieje sie w eterze, chyba ze ktos jest audiofilem to moze mu to przeszkadzac lub slucha dosc glosno muzyki - ja jednak lubie slyszec czy silnik jeszcze dziala :twisted:
                                    Dzis zrobilem okolo 800km do Wawki i spowrotem i jeszcze troche do Zywca. Komunikaty w 99% wystarczaly na to, zeby wiedziec gdzie stoja suszarki, inspekcja(to nas nie dotyczy) gdzie sa korki itd. Spodobalo mi sie :diabelski_usmiech Stanie w korkach tez stalo sie przyjemniejsze, bo w Czestochowie dzis postanowoli malowac linie na drodze to koledzy z tirow postanowili opowiadac kawaly i odrazu bylo weselej
                                    Sam Uniden chyba dziala tak jak powinien, jakis dziwnych zachowan nie zauwazylem.
                                    Antena Hastlera ma 110cm i jak to mawiaja - apetyt rosnie w miare jedzenia. Za jakis czas zniknie z dachu magnes i wyladuje uchwyt do relingu z Alaska 160cm zasieg sie przydaje.
                                    Co do minusow calej zabawy - dzis potrzebowalem na lotnisku wjechac na parking wielopoziomowy i przed brakmka przypomnialem sobie, ze antena plus auto to troche wiecej niz 2m, a wiec szybko z auta i antena do bagaznika, przy tych w uchwyt nie wiem czy tak szybko bedzie dalo ja sie schowac.

Tak wiec koledzy i kolezanki szerokosci i przyjemnego weekendu 8)
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• ===Tomy===
                                      Rider
                                      • 2006
                                      • 552

Panowie i na mnie kolej.

Wczoraj na swojej wycieczkowej trasie jak nigdy do tej pory od ponad dwóch lat ciągłych kursów może z 4-5x widziałem chłopaków szukających celów. Ostatnimi czasy byłem miesiąc temu. Wczoraj widzę 3 nowe fotoradary, lub atrapy (Automapa milczała pomimo aktualizacji) pal licho, zrobiło się ciepło w fotelu bo były wyraźne znaki prędkości , dodatkowo przed Bydgoszczą granatowe mondeo robiło co do niego należy, a raczej jego kierowca i pasażer bawiący się big brothera, dodatkowo masa załadowanych TIRów, których kierowcy pomimo pasa do zjechania mają głęboko w poważaniu pędzoce na długich osobówki. " Ohhh nie ... pomyślałem". Pora na CB-RADIO. Będzie chociaż weselej.
                                      Swoją zabawę w amatorskie radio zakończyłem w 1996 roku i czas odświeżyć drogowe grypsowanie :-) Czasy amatorskiego SSB i nocne łapanie propagacji .. to było to.
                                      Ci co mają pojęcie o DX-owaniu na CB wiedzą o czym mówię :-)

Czytam, czytam i widzę, że Unidem góruje. Faktycznie po dłuższej analizie zbytowej na Allegro zauważam, że masę ludzi wyprzedaje swoje dotychczasowe radia, a na ich miejsce kupuje to maleństwo pomimo, że wśród recenzji mikrofon Unidema 510/520 wygląda jak ogryzek wyrwany z 4-liter (znacznie lepiej w łapkach leżą gruszki pokroju Midlanda). Zresztą nieważne, jak znam siebie za jakiś czas dołożymy mikrofonik z pogłosem i wzmocnieniem :-)
                                      Zatem Unidem + antena magnetyczna do max 1 m długości z typów jakie tutaj podaliście.

Teraz doradźcie czy i jak:
                                      1. Unidem 520XL zmieści się idealnie we wnękę pod radiem ? Czy trzeba ciąć kieszeń ?
                                      2. Jak w takim przypadku zachowuje się głośnik radyjka ? Słychać cokolwiek ?
                                      3. Czy nie lepiej dokupić za 30 zł głośnik zewnętrzny, taki jak np. od zestawu GSM ?
                                      4. Czy Unidem 520XL ma dodatkowe wejście na głośnik ?
                                      5. Antena zapewne z modeli jakie rekomendujecie - magnetyczna. Zatem w którym miejsu rekomendujecie jej montaż. Tył obok anteny radiowej i położenie wiązki od bagażnika wzdłuż podsufitki i zejście środkowym słupkiem pasażera ? Czy środek auta bliżej lewej lub prawej krawędzi słupka ?
                                      6. Unidem widzę, że świetnie będzie pasował pomiędzy fotel pasażera a środkową konsolę - to dla tych, którzy nie chcą mieć pałętającego się kabla od mikrofonu przy lewarku biegów w przypadku kiedy zamontują radio w środkowej kieszeni.

Koledzy .. pokażcie jakie macie rozwiązania, najlepiej fotki .. będę wdzięczny.
                                      Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                                      Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                                      Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

1) Nie wejdzie, trzeba ciac tyl kieszeni lub wywalic ta kieszen i kupic adapter za 30zl na allegro.
                                        2) Nie wiem, ja mam gdzie indziej
                                        3) Moze i tak jak zalozylem tak, ze slychac dobrze i nie ma problemu.
                                        4) Mozna zalozyc dodatkowa tube
                                        5) Ja montuje z tylu kolo relinga na wysokosci anteny radia. Puscilem przewod wzdluz uszczelek dolnych drzwi oraz i w bagazniku tylko jest wypuszczony metr moze troche wiecej przewodu, zeby wyciagnac na dach. Potem wkladam antene miedzy zawiasem a teleskopem i jest git
                                        6) Dalem radio przy dzwigni do otwierania otwierania maski. Jak chce sie krecic pokretlami trzeba sie wychylic, ale ja ustawilem raz, czasem zmieniam tylko czulowsc. Kanal mam ustawiony na 19 i narazie po innych nie szukam. Mikrofon jak nie uzywam lezy w tej poleczce pod kierownica, jak potrzebuje gadac to do kieszeni w drzwiach Mozna by bylo zamontowac jeszcze pod kierownica w tej poleczce, ale trzeba wyciac dno tej polki. Mi chodzilo o jak najbardziej malo inwazyjny montaz oraz tak, zeby nie bylo widac, ze radio jest w aucie

Narazie mam antene na magnesie, ale tak jak wspominalem przyjdzie dzien na zmiane na uchwyt staly w reling
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• ===Tomy===
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 552

Maicroft dziękuję serdeczne. Mam plan jak zamontować radio bezinwazyjnie dla kokpitu, jednak cały czas głowię się jak przełożyć idąc od klapy bagażnika kabel od anteny :roll:
                                          Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• pwgajda
                                            Drive
                                            • 2005
                                            • 90

Zamieszczone przez ===Tomy===
                                            ... jednak cały czas głowię się jak przełożyć idąc od klapy bagażnika kabel od anteny
                                            w progu, próg jest montowany na zatrzaski(chyba środkowa część jest na 1 śrubkę), łapiesz, odczepiasz i kabel wprowadzasz, szybko i estetycznie. Pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Pod srodkowa czesc mozna kabel wcisnac i nic nie widac i roboty mniej
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• ===Tomy===
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 552

Zamieszczone przez pwgajda
                                                w progu, próg jest montowany na zatrzaski(chyba środkowa część jest na 1 śrubkę), łapiesz, odczepiasz i kabel wprowadzasz, szybko i estetycznie. Pozdrawiam
                                                Kurde .. jakie progi ? Nie łapię, wybacz :-)
                                                To gdzie poprowadzę kabel wewnątrz to nie problem. Problem jest jak i gdzie najłatwiej wcisnąć kabel z dachu do środka.

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

No to jak masz magnes to wkladasz go w poprzek uszczelki i po sprawie, ja daje w rogu klapy wtedy jest najmniejsze zalamanie kabla i nic sie tez nie ma szans odzierac
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Paweł T
                                                    Elegance
                                                    • 2006
                                                    • 784

można także pod taką gumą w górnej części drzwi, tylko w bagażniku jest trochę na wierzchu.
                                                    TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

Pracuję...