CB-Radio w Octavi I - Kto ma ?? Uwagi ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez eR_
    olac montaz staly i montowac magnesowke i wtedy 1m(z ciaglym chowaniem)
    dokladnie tak, a jezeli juz mowa o ciaglym chowaniuto rownie dobrze moze byc 1m+ co goraco polecam

Zamieszczone przez eR_
    szkoda, no no zapalnikcza to jest super mysl :!:
    tak, ja nie mialem zajawki na staly montaz, ale to jest niezle miejsce :!:
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Krokiet
      Drive
      • 2006
      • 77

Zamieszczone przez eR_
      Moim podstawowym problemem jest garaz - niski, antenka moze miec max 50cm z podstawa a wolalbym by byla jakas 1m :roll:
      Triflex spełni Twoje warunki - jest dłuższy o ok. 3 cm od oryginału. Jeden minus - oryginał ma wzmacniacz, a Triflex nie i mniej stacji łapię, ale wystarczy mi

Zamieszczone przez eR_
      Jest jakas roznica miedzy np. 0.5m na dachu a 1m na klapie?
      Miałem w Nubirze 1.2m na klapie i teraz w Skodzie 0.5 na dachu, z tym samym radyjkiem. Nie wiem jak z zasięgiem nadawania (nie miałem i nie mam problemów) ale odbiór... lepszy jest przy krótkiej na dachu :shock:

Zamieszczone przez eR_
      Pomyslalem rowniez o mocowaniu na stale (moze przy takiej krotkiej 0.5m antence ma to sens) w miejscu gdzie mozna fabrycznie zamontowac bagaznik (drzwi za kierowca) -

Pogadalbym z kolegami mechanikami i moze by mi "jakis uchwyt" zrobili.
      Nie musisz - poszukaj na forum. Ktoś opracował i nawet wykonywał na zamówienie - koszt 100zł. Wyglądał solidnie

Zamieszczone przez eR_
      Czy da sie schowac CB w tej plastikowej szufladzie pod fotelem pasazera?
      Moze dalbym rzepy obok konsoli srodkowej pasazera i tam radio sobie umieszczal.
      Pod fotelem zapomnij. Są jednak magicy, co umieszczają radio głęboko i wyprowadzają pokrętła i wyświetlacze na deskę. Nie z każdym radiem się tak da.
      Rzepy już brzmią rozsądniej.
      Ja wrzuciłem w półeczkę pod radio i mam "maskowanie".

Maicroft - co z moim pytaniem o załącznik? Ma 2.5MB i zawiera pełen opis montażu Triflex'a i radia w półeczce ze zdjęciami. Ja pewnie nie będę mógł wkleić, ale Ty chyba możesz nawet tak duży.
      Kiedyś OI Liftback
      Potem OII Kombi Elegance 1.4 TSI DSG
      Potem OII 1.9 TDI
      Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• eR_
        Rider
        • 2005
        • 411

Zamieszczone przez Krokiet
        Nie musisz - poszukaj na forum. Ktoś opracował i nawet wykonywał na zamówienie - koszt 100zł. Wyglądał solidnie
        ale to dotyczylo chyba o1

[ Dodano: Nie 22 Paź, 06 14:03 ]
        taka 0.5m by mi sie podobala -jakby podlaczenie na stale (wspolna masa z autem) mialo podobne osiagi co 1m na magnesie
        Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
        Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Krokiet, Wysylasz do mnie na @ ja wrzucam na serwer
          Spritmonitor.de

Komentarz

• eR_
            Rider
            • 2005
            • 411

Zamieszczone przez bezduszny
            Ostatnio zamieniłem Unidena 520 na President'a Johny II.
            ogladam ceny na allegro i jak sie trafi uniden to cena 360zl, presidenty chodza po 440zl - roznica 80zl wiec jak jak nie bedzie unidenow albo beda za nie za duzo chcieli to bym tego presidenta kupiowal :roll: czy wymiary sa takie same?

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Unidenow 520XL juz na Allegro nie uswiadczysz, bo widocznie konkurencja poczula sie dotknieta i wyweszyli, ze niby to radio ma za duze szumy miedzykanalowe. Byl link na forum o tym.

Ale jak tak jezdze, to dochodze do wniosku ze ludzie to maja takie szumofony, ze przy tym moj Uniden to jest jak zlotko
              Spritmonitor.de

Komentarz

• eR_
                Rider
                • 2005
                • 411

Maicroft,

i nie wiem co zrobic, kupic, czekac :?
                temat anteny mnie meczy :|

[ Dodano: Nie 22 Paź, 06 15:17 ]
                ps. napisalem do kolesia, czy skoro nie daje zadnej faktury to da jakis paragon albo co, ale mnie olal :cry: pewnie boi sie zaplacic 100.000zl za sprzedawanie sprzetu nie dopuszczonego w UE :!:

Komentarz

• Krokiet
                  Drive
                  • 2006
                  • 77

Maicroft - masz rację - niektórym radyjka szumią jak głupie. Mój Presidencik Taylor III ASC nic nie szumi, dopóki go nie "rozkręcę". Zdarza mi się to tylko jak mi strasznie zależy, by słyszeć całość w dużych miastach (do tej pory 3 lub 4 razy). Normalnie mam włączony i bardzo ładnie tnie szumy i zakłócenia. Triflex łapie jakby więcej niż PC-4 na klapie - mam czysty odbiór sygnałów z drogi krajowej, odległej o jakieś 8km w linii prostej, przy włączonym ASC. Na PC-4 miałem chyba tylko z 5km. A karmiono mnie informacjami, że odbiór nie zależy od mojej anteny, tylko tego kto nadaje :?

Ślę plik

[ Dodano: Nie 22 Paź, 06 15:26 ]
                  Zamieszczone przez eR_
                  temat anteny mnie meczy :|
                  Nie męcz się jeżeli możesz wydać te 250zł - załóż sobie Triflex-a Tylko pamiętaj, że będziesz nie do rozpoznania i wielu nie będzie wiedziało, że można Cię wywyołać. Może warto sobie zrobić odblask na tył i przód ze swoim nickiem i "CB".

Spróbuj znaleźć kogoś kto ma Triflex'a, żeby go "posłuchać". Ja w najbliższym czasie nie jedę w Twoje okolice.
                  Kiedyś OI Liftback
                  Potem OII 1.9 TDI
                  Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

eR_, NICO taka ma
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez Krokiet
                      Nie męcz się jeżeli możesz wydać te 250zł - załóż sobie Triflex-a
                      zdecydowanie przed zakupem zalecam przetestowanie triflexa i jakiejs innej (dluzszej) anteny, wnioski wyciagniesz sam w zaleznosci od tego jakie masz wymagania :twisted:
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

• Miałem triflexa... i jest to bardzo dobra antena, na swoją długość ma też niezłe osiągi i wyglad oryginalnej...

Ma też i swoje wady...

1. bardzo ścina FM... wstawienie wzmacniacza jest obowiązkowe
                        2. łatwo ja spalić, szczególnie jak jest źle zestrojona, rozmawia się długo na kanałach w okolcy 40 i 1.

Naprawa polega najczęściej na rozebraniu anteny i ponownym przylutowaniu miedzianego drucika łączącego gwint gdzie nakręcamy bat z małą płytką w mocowaniu nateny.

Komentarz

• eR_
                          Rider
                          • 2005
                          • 411

Zamieszczone przez szkoda
                          zdecydowanie przed zakupem zalecam przetestowanie triflexa i jakiejs innej (dluzszej) anteny, wnioski wyciagniesz sam w zaleznosci od tego jakie masz wymagania
                          tylko jak i gdzie?

Komentarz

• Krokiet
                            Drive
                            • 2006
                            • 77

Zamieszczone przez szkoda
                            zdecydowanie przed zakupem zalecam przetestowanie triflexa i jakiejs innej (dluzszej) anteny, wnioski wyciagniesz sam w zaleznosci od tego jakie masz wymagania :twisted:
                            Dlatego zalecałem wejście w kontakt z kimś kto takową ma

Nie złość się Męczyłem chłopaków i tutaj i na cb-radio.pl, bo bałem się o zasięg. Myślałem dziurawić dach, żeby mieć większy zasięg na noce i weekend, kiedy jest mniejszy ruch. Jakoś nie dowierzałem Rudiemu, że wystarczy. Na szczęście zaginęła uszczelka od PC-4 i dziura nie została zrobiona Boję się, że przy braku RF-gain'a miałbym za dużo mobilków słyszalnych. No chyba że ten ASC potrafi tak dostosować filtrowanie, że wtedy wymaga znacznie mocniejszych sygnałów, żeby puścić na głośnik.

[ Dodano: Nie 22 Paź, 06 21:08 ]
                            1. bardzo ścina FM... wstawienie wzmacniacza jest obowiązkowe
                            Zgadzam się, że obcina. Troszkę mnie to osłabiło, ale ... mam w sumie nie mniej stacji niż w poprzednim autku, więc nie boli aż tak bardzo :wink: No i nie mam czasu na zabawy w kupowanie i montowanie wzmaka. Na razie nie mam :wink:

2. łatwo ja spalić, szczególnie jak jest źle zestrojona, rozmawia się długo na kanałach w okolcy 40 i 1.

Naprawa polega najczęściej na rozebraniu anteny i ponownym przylutowaniu miedzianego drucika łączącego gwint gdzie nakręcamy bat z małą płytką w mocowaniu nateny.
                            Dzięki za info. Może kiedyś się przydać. Na szczęście podobnie jak eR_ używam antymiśkowo (99% czasu na "19") i przerzucając się na naprowadzenie zwykle poruszam się między 15 a 26, bo nikomu nie chce się iść zbyt daleko od "19"
                            Kiedyś OI Liftback
                            Potem OII 1.9 TDI
                            Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• Zamieszczone przez bezduszny
                              rozmawia się długo na kanałach w okolcy 40 i 1.
                              dlaczego ..?

Komentarz

• eR_
                                Rider
                                • 2005
                                • 411

Krokiet, a dziurka pasowala, czy musiales rozwiercac by ta antene zamontowac?

Komentarz

• Zamieszczone przez Krokiet
                                  Zgadzam się, że obcina. Troszkę mnie to osłabiło, ale ... mam w sumie nie mniej stacji niż w poprzednim autku, więc nie boli aż tak bardzo No i nie mam czasu na zabawy w kupowanie i montowanie wzmaka. Na razie nie mam
                                  Wydatek około 15-20 pln. Montuje się go za radiem i w 95% problem z głowy.

Zamieszczone przez Sigma_74
                                  bezduszny napisał/a:
                                  rozmawia się długo na kanałach w okolcy 40 i 1.

dlaczego ..?
                                  SWR jest dość wyskoki... no i cały układ w antence mocno sie grzeje. Jeżeli na 19 ustawisz około 1.3 to na 40 masz już czerwone pole.

[ Dodano: Nie 22 Paź, 06 22:10 ]
                                  Zamieszczone przez eR_
                                  Krokiet, a dziurka pasowala, czy musiales rozwiercac by ta antene zamontowac?
                                  Dziurka pasuje idealnie. Zawsze można powrócić do oryginalnej anteny. Nie usuwac oryginalnego kabla antenowego tylko dolozyc nowy.

Komentarz

• eR_
                                    Rider
                                    • 2005
                                    • 411

Krokiet, a jak montowales ta antene, trzeba sciagac podsufitke? kabelek leci slupkami? serwis to robil, czy sam?
                                    Pewnie sie jakies zaczepy pourywaja jak zaczne przy tym grzebac i do tego auto na gwarancji

[ Dodano: Pon 23 Paź, 06 10:21 ]
                                    NICO, bezduszny, jak i kto wam to montowal?

Komentarz

• Mi to montował serwis ASO.

Czas około 45 minut. Nic nie zniszczyli, nic nie wiercili. Kabel poszedł brzegiem podsufitki i słupkiem od strony kierowcy...

Chyba mam jeszcze nawet tą antene u siebie w firmie, bo jak sprzedawałem RSa to zakładałem oryginalną.

Komentarz

• Krokiet
                                        Drive
                                        • 2006
                                        • 77

Zamieszczone przez eR_
                                        Krokiet, a jak montowales ta antene, trzeba sciagac podsufitke? kabelek leci slupkami? serwis to robil, czy sam?
                                        Pewnie sie jakies zaczepy pourywaja jak zaczne przy tym grzebac i do tego auto na gwarancji
                                        Tak jak kolega pisał - otwór pasował.
                                        Podsufitkę odchylaliśmy. Nie robiło mi ASO, więc trwało 2h. Zresztą kaliskie ASO chciało to robić też 2h (po 120zł netto) :evil: Instrukcję ma Maicroft i będzie wlepiał. Jeżeli chcesz, to podeślę - 2.5MB DOC ze zdjęciami. Zaczepy są wredne w listwie na tyle podsufitki, ale chłopacy nieźle dali sobie radę - ułamali tylko jeden z pięciu. Moje autko miało 2 tygodnie, ale co tam, wolałem urwany zaczep niż mandat 500zł, albo brak prawka :diabelski_usmiech
                                        Kiedyś OI Liftback
                                        Potem OII 1.9 TDI
                                        Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Tak mam i wrzuce wieczorem, bo dzis rano odebralem
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Zamieszczone przez Krokiet
                                            Zaczepy są wredne w listwie na tyle podsufitki,
                                            Zgadza się.
                                            W ASO mają takie dziwne narzędzie specjalnie do oczepiania właśnie tych zatrzasków... ale też im się zdarza powyginać je. Z tego co wiem są metalowe i z plastiku. Jak są plastikowe to w ASO nie pierdzielą sie i łamią je... potem wstawiają nowe. Zatrzaski kosztują dosłownie grosze.

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Ja rozkladalem ta listwe w kombi co jest przy dachu i bez lamania oraz innych problemow zeszla.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Krokiet
                                                Drive
                                                • 2006
                                                • 77

Ja mam liftbacka i są tam metalowe w kształcie literki A, ale siedzą w plastiku i potrafią go połamać Dodatkowo mamy 5 zatrzasków kołkowych

Takich zatrzasków jest 5, ale ułożone w różnych kierunkach

[ Dodano: Pon 23 Paź, 06 15:41 ]
                                                Te skrzydełka (u dołu zatrzasku) wchodzą w ten plastik. Te białe plamk to ślady po wyginaniu prowadnicy przez zatrzask. U mnie wszystkie zatrzaski, zamiast wyjść z plastikiem, pozostały w dachu. Jeden plastik się złamał No ale jak się nie ma narzędzia i nie wie się dokładnie jak to wygląda, to tak się dzieje
                                                Kiedyś OI Liftback
                                                Potem OII 1.9 TDI
                                                Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• eR_
                                                  Rider
                                                  • 2005
                                                  • 411

bezduszny, Krokiet, a jak z bezpieczestwem takiej all in one? uzywanie CB (kolesie w sklepie w ktorym dzis bylem mowili mi o 4W :shock: ) nie spowoduje wyindukowania napiecia i spalenia radia - glupio by bylo zjarac oryginalne.

Komentarz

• Przez 18 miesiecy nie sfajczyła mi nic. Ona ma mase... wiec nie ma problemu

Komentarz

Pracuję...