marlena :jump: :diabelski_usmiech
Wybór CB
Zwiń
X
-
Wybór CB
Witam tak jak w temacie szukam dobrego cb niekoniecznie nowego bedzie to chodzić z antenką Wilson Little Wil. Dużo dobrego się naczytałem o Unidenach 520 Pro ale tych Made in Philipines czy ma ktoś namiary gdzie można dostać te radyjko może być używane bo nowe znalazłem na necie ale China i jakoś nie ufam tym żółtym rączkom :lol:
-
-
Hej, faktycznie Uniden 520 Pro to dość trafny wybór, jedyny minus tego radia to tylko i wyłącznie zakres AM [ brak FM ]
Ja swojego czasu kupiłem swoje
Eurosat bis s.c.
Mysłowice
ul. Mikołowska 42B
tel. +48322231186
pn-pt 10-17
Pozdrawiam:twisted: mała czarna :twisted:
Komentarz
-
-
Po sporym rekonesansie w różnych miejscach, doradzałem niedawno koledze z pracy. Myślę, że taka lista obecnie dostępnych propozycji a'la SP9XWW będzie jakimś tam wyznacznikiem dla poszukujących. Oczywiście nie trzeba się z nią zgadzać, ale być może pomoże we własnych wyborach... :wink:
Radiotelefony - Wyższa półka:
President Johnny II (bez FM z ASC lub bez) mój sprawdzony faworyt, najlepiej po modyfikacji ASC
President Harry II (z FM, z ASC lub bez) mój sprawdzony faworyt, najlepiej po modyfikacji ASC
President Johnny III (bez FM) następca serii II
President Harry III (bez FM) następca serii II
Radiotelefony - Średnia polka:
Yosan PRO-120 przyzwoite radio w niezłej cenie
Lafayette Atena mutacja Yosan'a - te same bebechy, inny producent
Maxon CM70 firma produkuje bardzo dobre radia do komunikacji profesjonalnej, mam nadzieję, że tutaj będzie podobnie
Maxon CM10 prostszy brat 70-tki
Stabo 3001 - dopuszczony do sprzedaży w PL odpowiednik Presidenta Johnny'ego / Unidena 510
Stabo 3003 - dopuszczony do sprzedaży w PL odpowiednik Presidenta Harry'ego / Unidena 520
Opcjonalnie:
Uniden 510XL proste radio z modulacją AM - sprzedaż radia w PL zakazana decyzją UKE, może być problem legalności przy kontroli drogowej
Uniden 520XL kopia Presidenta Johnny'ego - sprzedaż radia w PL zakazana decyzją UKE, może być problem legalności przy kontroli drogowej
Radiotelefony - Niska półka:
Alan 48 Excel bardziej zaawansowany model, pamięci, skaner
Alan 48 BS Radio utrzymane w stylu retro - wychyłowy miernik sygnału
Alan 48 Plus jeszcze jeden z wariantów Alan'a
Intek M490 PLUS podobne do Alan'ów, inny producent
Anteny
W świecie krótkofalarskim panuje sprawdzona opinia, że podstawą dobrej radiostacji i jej wyników jest dobra antena. IMO polecana antena to antena każda - byle była długa (minimum: 1 metr) :diabelski_usmiech
Mocowanie na podstawie magnetycznej:
Anteny błędnie nazywane "magnetycznymi" - mocowanie nieinwazyjne, podstawa przylega do karoserii dzięki mocnemu magnesowi, najpopularniejsze średnice: 120 i 140 mm. Uwaga przy szybkiej jeździe - podmuch powietrza może zerwać antenę, niektóre modele anten źle stroją się na takich podstawach. Sprawdzona prędkość do której powinna się trzymać na podstawie 120 mm (bat długości 1.45 m) to 180 km/h (ale test był ryzykowny). Jeżeli szybko jeździsz, pomyśl o większej podstawie
Mocowanie na stałe:
Na tzw. "dziurze w dachu". Najlepszy sposób montażu. Wytrzymały, anteny bardzo dobrze się stroją. Mutacja - uchwyty naklapowe, relingowe, etc.
Innym rodzajem tego typu anten jest antena tzw. Sirio Triflex (3 anteny w jednym). Wada, jedna antena do wszystkiego, średni zasięg w standardowych warunkach, zaleta - niewidoczna dla potencjalnego złodzieja (wygląda prawie identycznie jak antena fabryczna).
Osobiście polecam dwa modele:
Alan CTE ML-145
Sirio ML-145
PS: Podziękowania dla kolegów za uściślenie informacji i poszerzenie tematu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SP9XWWPo sporym rekonesansie w różnych miejscach, doradzałem niedawno koledze z pracy. Myślę, że taka lista obecnie dostępnych propozycji a'la SP9XWW będzie jakimś tam wyznacznikiem dla poszukujących. Oczywiście nie trzeba się z nią zgadzać, ale być może pomoże we własnych wyborach... :wink:
Wyższa półka:
President Johnny II (bez FM z ASC lub bez) mój sprawdzony faworyt, najlepiej po modyfikacji ASC
President Harry II (z FM, z ASC lub bez) mój sprawdzony faworyt, najlepiej po modyfikacji ASC
President Johnny III (bez FM) następca serii II
Uniden 510XL kopia Presidenta Johnny'ego - sprzedaż radia w PL zakazana decyzją UKE, może być problem legalności przy kontroli drogowej
Kwiatek...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SP9XWWP
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez nikus32Zamieszczone przez SP9XWWP
mam harrego 3 z antenką missouri w O1 i jestem bardzo zadowolony polecam jeszcze konkretny mikrofon z wzmocnieniem modulacji
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szparaZamieszczone przez 4kwiatekklonem Johnego jest U520XL
Osobiście uważam, że nowa seria presidentów jest gorsza od poprzedniej i znacznie bardziej awaryjna."Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez keraj998pracujesz w serwisie presidenta w częstochowie
Zamieszczone przez keraj998na jakiej podstawie opierasz swoje stwierdzenieczasami dłubię w CB radiach
Komentarz
-
-
keraj998, jego wypowiedź jest w pełni trafna, w Mysłowicach żaden z pkt nie poleci Ci Johnego... dostaniesz za to unidena idealnie zestrojonego,
Niestety co do Presidenta to ostatnimi czasy sporo wypowiedzi raczej pada negatywnych ...:twisted: mała czarna :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Piratkakeraj998, jego wypowiedź jest w pełni trafna, w Mysłowicach żaden z pkt nie poleci Ci Johnego... dostaniesz za to unidena idealnie zestrojonego,
Niestety co do Presidenta to ostatnimi czasy sporo wypowiedzi raczej pada negatywnych ...
Komentarz
-
-
Dla 'ukojenia' dokonanego wyboru polecam ... http://gut.nazwa.pl/forum/Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez eroberto1Zamieszczone przez Piratkakeraj998, jego wypowiedź jest w pełni trafna, w Mysłowicach żaden z pkt nie poleci Ci Johnego... dostaniesz za to unidena idealnie zestrojonego,
Niestety co do Presidenta to ostatnimi czasy sporo wypowiedzi raczej pada negatywnych ...Respect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
Koledzy, zamierzam kupić swoje pierwsze CB radio. Czytając wcześniejsze wpisy zastanawiam się nad zestawem składającym się z radia Maxon CM 70 lub Yosan Pro 120 i anteny Sirio ML 145 lub Midland ML 145. I w związku z tym mam kilka pytań do bardziej zaawansowanych użytkowników:
1) Czy ktoś ma w swojej Octavce którąś z konfiguracji i może coś powiedzieć jak to funkcjonuje?
2) Czy są jakieś istotne różnice między anteną Midland ML 145 a Sirio ML 145 (dodam że cena jest taka sama, a zależy mi na zasięgu i jakości odbioru)?
3) Czy taki zestaw sprawdzi się tylko na trasach czy także w mieście?
4) Jak wygląda kwestia trzymania się powyższych anten na dachu - tzn. czy podstawa jest dostatecznie szeroka, żeby antena stabilnie trzymała się przy jeździe z prędkościami ok. 160-180 km/h?
5) Zależy mi na ochronie lakieru, a co za tym idzie czy lepiej w przypadku anten do CB zastosować naklejkę pod antenę czy gumową podkładkę i czy bardzo zmniejsza to stabilność mocowania anteny?
6) I ostatnia kwestia - czy ktoś z użytkowników miał przy zastosowaniu anteny Sirio bądź Midland problemy z odbarwieniami na dachu?
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
prezes113Nissan Sunny N14-> Nissan Almera N15-> Skoda Octavia II
Dołączyła do rodziny Skoda Octavia II FL Kombi
Komentarz
-
-
ML 145 to najlepsza antena magnesowa.
Sam jezdzilem po 180-190 km/h z nia na dachu i nie spadla.
Zasieg rewelacyjny jak na magnesowke.
W miescie sie sprawdzi,ale musisz przykrecic SQL-dobra antena sciaga wszystko-brudy tez.
Antene stawialem bez zadnych oslon,jakies rysy moze i sa na dachu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez prezes1131) Czy ktoś ma w swojej Octavce którąś z konfiguracji i może coś powiedzieć jak to funkcjonuje?
Zamieszczone przez prezes1132) Czy są jakieś istotne różnice między anteną Midland ML 145 a Sirio ML 145 (dodam że cena jest taka sama, a zależy mi na zasięgu i jakości odbioru)?
Zamieszczone przez prezes1133) Czy taki zestaw sprawdzi się tylko na trasach czy także w mieście?
Zamieszczone przez prezes1134) Jak wygląda kwestia trzymania się powyższych anten na dachu - tzn. czy podstawa jest dostatecznie szeroka, żeby antena stabilnie trzymała się przy jeździe z prędkościami ok. 160-180 km/h?
Zamieszczone przez prezes1135) Zależy mi na ochronie lakieru, a co za tym idzie czy lepiej w przypadku anten do CB zastosować naklejkę pod antenę czy gumową podkładkę i czy bardzo zmniejsza to stabilność mocowania anteny?
Zamieszczone przez prezes1136) I ostatnia kwestia - czy ktoś z użytkowników miał przy zastosowaniu anteny Sirio bądź Midland problemy z odbarwieniami na dachu?
Komentarz
-
Komentarz