Witam, mam w Octavii 1 standardowe audio czyli 2x głośniki w drzwiach i 2x gwizdki w słupkach. Myślę nad tym, żeby zmodyfikować je o fabryczne w tylnej półce drzwiach. Co sądzicie, ile to da? Może jakiś mały wzmacniacz do tego??? Czy ASO sobie z tym poradzi ???
_ANIOŁ_, nie baw sie w naglosnienie z tylu, lepiej zainwestuj kase w przod i ewentualnie jakas skrzynke basowa. Zobaczysz bedzie ladnie gralo. A i nie zapomnil o wygluszeniu drzwi :wink:
Oo jak dobrze się złożyło bo miałem zakładać taki sam temat; pozwolisz, że się podepnę . Jako, że już moje radio siada (może nie do końca no ale :twisted: ), tj. brak podświetlania i nie wiem co z tymi kablami, że nie pamięta stacji, postanowiłem kupić coś z CD, usb i aux. Kwota to tak do 300 z przesyłką, a jeszcze lepiej jak mniej. W tej cenie mamy dużo pionków, LG, JVC chyba też, jakieś SONY. Czy w tej cenie jest jakaś różnica między nimi ? Co do tych kabli to nie wiem czy z nowym radiem nie będzie tak samo.
Czy jeśli mam zmieniarkę CD SONY to będę mógł ją podpiąć pod któreś z radii ?
Kolejnie pytanie brzmi: czy opłaca się wymieniać głośniki z przodu oryginalne ? Imo grają dobrze i jakie to są głośniki z tyłu n tej plastikowej półeczce oryginalne ? Może je wymienić :szeroki_usmiech. To byłoby na tyle.
Danny10, Nie trzeba mieć zajebistych funduszy. Sam piszesz że masz 300 pln. Za 299 kupujesz najlepsze z dostępnych maty Dynamat DoorKit zestaw na parę drzwi. Dokładasz kilkanaście pln na dystanse z mdf'u i nawet przy oryginalnym radiu zagra Ci to o niebo lepiej niż jakiś droższy zestaw. Bez wygłuszenia drzwi w Octavi nie uzyskasz basu i dobrego środka. Nawet wymiana głośników powoduje że dalej to gra jak jamnik z bazaru...
Radio i tak wypada wymienić chyba, że ktoś by mi pomógł z tymi stacjami :evil:. Nie doczekanie żebym kupił te maty za 300 zł; nie mam zdolności, sprzętu i miejsca gdzie wykonać cały zabieg i ogólnie mnie to wszystko przerasta. Odtłuścić, później poprzyklejać z czego bym obkleił tylko tę zewnętrzną część drzwi przed tą ramką bo nie wyobrażam sobie później zrywać te 300 zł gdy siądzie mi podnośnik od szyby, a to się zdarza w moim modelu. Na dodatek drzwi kierowcy maja więcej bajeru i ich nie rozkręcałem. Ale na to wszystko muszę przyznać, że przydałoby się wytłumienie, ale nie takim kosztem jak dla mnie. I nie wiem co to te dystanse z mdf'u tzn. wiem, że montuję się to chyba pod głośnikiem a raczej głośnik na tym zamiast standardowego plastiku.
Możesz zawsze użyć tańszych mat łącznie z Soudalem z castoramy a wtedy cenę wygłuszenia dzielisz przez dwa lub trzy. Dystanse powodują usztywnienie głosnika aby jak bardzo nie brzęczał jak na tym plastiku. Szczegóły na zdjęciu
Czyli ten dystans dokręcam do tego plastiku czy jest on zamiast ? Może się skuszę jednak na to jakieś tańsze rozwiązanie tylko tak jak pisałem tylko jednej części, o tej: http://www.audiocar.pl/extras/galeri...ia/fotka07.JPG (zdjęcie zapożyczone z FAQ, sory, że bez bb-code), wiem, że nie da to ogromnego efektu ale zawsze coś chyba ?
W klubie Seata drzwi wygłuszamy matami bitumicznymi koszt na 2 drzwi~100 zł. Osobiście mnie interesuje tylko fabryczne nagłośnienie, jak kasa pozwoli to może Bosa sobie machnę. Nie wiem ukończyłem szkołę muzyczną, ale nie mam jakiś pedantycznych wymagań co do gry w aucie. Żadnej skrzynki (bo tuba to podobno samo zło) w bagażnik pakować nie będę, bo luzem to wygląda paskudnie, a zabudowywać boczku nie mam zdolności. Moja Skoda jeśli chodzi o ściąganie boczków jest dziewicą, i nie bardzo widzi mi się zmiana instalacji i ingerencja w drzwi. W poprzednim aucie z przodu miałem serię, z tyłu 2x 150 Blaupunkta i mi się podobało Podobnie też tutaj chcę zrobić+ gwizdki w drzwi. Pytanie tylko jaki wzmacniaczyk malutki do tego?
Niestety muszę zdjąć boczek od kierowcy, żeby mikrostyk wymienić, bo w ASO wołają 500 z zamkiem - skończony debilizm. Także czekam na sugestie co by pociągnęło taki zestawik, może tył dać na wzmacniacz, a przód zostawić z radiem?
Tutaj to samo co na forum, bez szukania, z obrazkami
Po moich ustaleniach cena samych mat - około 300 i tutaj jednak mówią aby brać STP i się nie denerwować przy okładaniu drzwi.
_ANIOŁ_, Poczytaj forum. Pakowanie głośników do tyłu to zło. Masz kierowcę i jeździsz jako pasażer że tył chcesz nagłaśniać? Zrób dobrze tylko przód. Wygłusz drzwi i przed tym połóź dobre kable oraz dystanse z mdf za 30 pln. Kable nawet takie po 5 pln za metr są lepsze od fabrycznych. Zostaw na razie fabryczne głośniki możesz je w każdej chwili wymienić. Pociągnij kable do przedniego słupka od środka. Na dole słupka jest taka plastikowa zaślepka tam możesz schować w przyszłości zwrotnicę. Od tego miejsca mozesz pociągnąć kable do radia jak i w przyszłosci np do bagażnika aby tam wpakować wzmacniacz.
Nie myśl o żadnej skrzynce czy tubie. Jak wygłuszysz drzwi i jeszcze podłączysz mały wzmacniacz dwukanałowy to pojawi się wystrczająco basu. Ma mam w bagażniku mały dwukanałowy Ground Zero GZRA 2100XII można taki dostać za ok 300 pln np
Marka Ground Zero powstała w wyniku połączenia dwóch firm z branży car audio, niemieckiej MaGma i amerykańskiej TC Sound. Doświadczenie pracowników TC Sound i precyzja inżynierów MaGma pozwoliły na opracowanie bardzo mocnych i skute
Mam to podłączone pod fabryczne radio Symphony a bas ustawiony na minus4. Wzmacniacz idealnie pasuje po lekim wycinaniu do steropianu z narzedziami w bagażniku
Radio i tak wypada wymienić chyba, że ktoś by mi pomógł z tymi stacjami :evil:. Nie doczekanie żebym kupił te maty za 300 zł; nie mam zdolności, sprzętu i miejsca gdzie wykonać cały zabieg i ogólnie mnie to wszystko przerasta. Odtłuścić, później poprzyklejać z czego bym obkleił tylko tę zewnętrzną część drzwi przed tą ramką bo nie wyobrażam sobie później zrywać te 300 zł gdy siądzie mi podnośnik od szyby, a to się zdarza w moim modelu. Na dodatek drzwi kierowcy maja więcej bajeru i ich nie rozkręcałem. Ale na to wszystko muszę przyznać, że przydałoby się wytłumienie, ale nie takim kosztem jak dla mnie. I nie wiem co to te dystanse z mdf'u tzn. wiem, że montuję się to chyba pod głośnikiem a raczej głośnik na tym zamiast standardowego plastiku.
jezeli chodzi o stacje w radio twoim to nie koniecznie wina kabelkow ... mam ten sam problem i wina lezy w panelu radia (moje radio pionek) ... jezeli chcesz wygluszyc tanim kosztem to moge podac ci linka na aukcje o ile jeszcze jest aukcja z matami do wygluszania w cenach od 20 zeta do 300 i 1iecej za metr ^2 ... maty studyjne ..... a jezeli myslisz o wymianie oryginalnych glosnikow to dobry pomysl bo te oryginalne to typowy szmelc chinski .... jak to zobaczylem kiedy naprawialem podnosnik padlem smiechem, co prawda mi wiecej nie potrzeba w aucie w dodatku w kombi wiec olewam temat zmiany ich na lepsze
żeby zrobić to porządnie wystarczy kupić -
4 maty STP 53cm x 75 cm - ewentualnie 16 mat mniejszych ( 2 twarde, ew tak jak mi poradzono zrobić zamiast wyklejanki twarda mata,a potem miekką, zastosować blachę )
maty miękkie STP - 250 zł
benzyne ekstrakcyjna do przemycia drzwi 6zł
6 śrubek M6 z podkładkami i nakrętkami 2 zł
kabel około 5 m - 30 zł
jakieś plastikowe wężyki żeby pochować cięgna, przewody itd ... 5 zł
Głośniki - Tutaj sporo osób kupuje Helix C 62 około 250 zł Jak byłem jednak w sklepie car audio to powiedziano mi, że jednak chyba lepszym wyborem jest power bass lub merell około 360 zł
Może w przyszłości radio ( też ma duży wpływ )
Komentarz