Modyfikacja fabrycznego audio w O1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Damian_krk
    Classic
    • 2011
    • 33

może być drukarnia w Katowicach, przecież projekt możemy przesłać mailem, a później zamówiony towar do nas może przylecieć kurierem
  • _ANIOŁ_
    Rider
    • 2010
    • 277

Witam, mam w Octavii 1 standardowe audio czyli 2x głośniki w drzwiach i 2x gwizdki w słupkach. Myślę nad tym, żeby zmodyfikować je o fabryczne w tylnej półce drzwiach. Co sądzicie, ile to da? Może jakiś mały wzmacniacz do tego??? Czy ASO sobie z tym poradzi ???

Komentarz

• ahmed799
      RS
      • 2009
      • 6871
      • Ford

_ANIOŁ_, nie baw sie w naglosnienie z tylu, lepiej zainwestuj kase w przod i ewentualnie jakas skrzynke basowa. Zobaczysz bedzie ladnie gralo. A i nie zapomnil o wygluszeniu drzwi :wink:

филип
      Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• alfee
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2583

Zamieszczone przez ahmed799
        nie zapomnil o wygluszeniu drzwi
        Od tego należy zacząć
        Alfee
        Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
        Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• Danny10
          Drive
          • 2010
          • 88

Oo jak dobrze się złożyło bo miałem zakładać taki sam temat; pozwolisz, że się podepnę . Jako, że już moje radio siada (może nie do końca no ale :twisted: ), tj. brak podświetlania i nie wiem co z tymi kablami, że nie pamięta stacji, postanowiłem kupić coś z CD, usb i aux. Kwota to tak do 300 z przesyłką, a jeszcze lepiej jak mniej. W tej cenie mamy dużo pionków, LG, JVC chyba też, jakieś SONY. Czy w tej cenie jest jakaś różnica między nimi ? Co do tych kabli to nie wiem czy z nowym radiem nie będzie tak samo.
          Czy jeśli mam zmieniarkę CD SONY to będę mógł ją podpiąć pod któreś z radii ?
          Kolejnie pytanie brzmi: czy opłaca się wymieniać głośniki z przodu oryginalne ? Imo grają dobrze i jakie to są głośniki z tyłu n tej plastikowej półeczce oryginalne ? Może je wymienić :szeroki_usmiech. To byłoby na tyle.

Komentarz

• ziutsane
            RS
            • 2007
            • 2376

Mopje zdanie jest jedno glosniki z przodu i z tylu ori w ogole nie graja ...

Poszukajcie na forum jak mozna zrobic furki w galerii...

Na pewno znajdziecie cos dla Siebie ..
            Pozdr.
            Bartek
            Radio: C90r+XDP210EQ
            Kable:Opt,Skyline,50 mm
            Wzm:XES M1+FP 1.800
            Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• Danny10
              Drive
              • 2010
              • 88

No dobra, wiem jak można zrobić tylko nie każdy ma do tego zdolności i fundusze, a ja proszę tylko o pomoc dot. moich pytań.

Komentarz

• Tomek_dx
                Rider
                • 2008
                • 398

Danny10, Nie trzeba mieć zajebistych funduszy. Sam piszesz że masz 300 pln. Za 299 kupujesz najlepsze z dostępnych maty Dynamat DoorKit zestaw na parę drzwi. Dokładasz kilkanaście pln na dystanse z mdf'u i nawet przy oryginalnym radiu zagra Ci to o niebo lepiej niż jakiś droższy zestaw. Bez wygłuszenia drzwi w Octavi nie uzyskasz basu i dobrego środka. Nawet wymiana głośników powoduje że dalej to gra jak jamnik z bazaru...
                Tomek

Komentarz

• Danny10
                  Drive
                  • 2010
                  • 88

Radio i tak wypada wymienić chyba, że ktoś by mi pomógł z tymi stacjami :evil:. Nie doczekanie żebym kupił te maty za 300 zł; nie mam zdolności, sprzętu i miejsca gdzie wykonać cały zabieg i ogólnie mnie to wszystko przerasta. Odtłuścić, później poprzyklejać z czego bym obkleił tylko tę zewnętrzną część drzwi przed tą ramką bo nie wyobrażam sobie później zrywać te 300 zł gdy siądzie mi podnośnik od szyby, a to się zdarza w moim modelu. Na dodatek drzwi kierowcy maja więcej bajeru i ich nie rozkręcałem. Ale na to wszystko muszę przyznać, że przydałoby się wytłumienie, ale nie takim kosztem jak dla mnie. I nie wiem co to te dystanse z mdf'u tzn. wiem, że montuję się to chyba pod głośnikiem a raczej głośnik na tym zamiast standardowego plastiku.

Komentarz

• Tomek_dx
                    Rider
                    • 2008
                    • 398

Możesz zawsze użyć tańszych mat łącznie z Soudalem z castoramy a wtedy cenę wygłuszenia dzielisz przez dwa lub trzy. Dystanse powodują usztywnienie głosnika aby jak bardzo nie brzęczał jak na tym plastiku. Szczegóły na zdjęciu
                    Załączone pliki
                    Tomek

Komentarz

• Danny10
                      Drive
                      • 2010
                      • 88

Czyli ten dystans dokręcam do tego plastiku czy jest on zamiast ? Może się skuszę jednak na to jakieś tańsze rozwiązanie tylko tak jak pisałem tylko jednej części, o tej: http://www.audiocar.pl/extras/galeri...ia/fotka07.JPG (zdjęcie zapożyczone z FAQ, sory, że bez bb-code), wiem, że nie da to ogromnego efektu ale zawsze coś chyba ?

Komentarz

• _ANIOŁ_
                        Rider
                        • 2010
                        • 277

W klubie Seata drzwi wygłuszamy matami bitumicznymi koszt na 2 drzwi~100 zł. Osobiście mnie interesuje tylko fabryczne nagłośnienie, jak kasa pozwoli to może Bosa sobie machnę. Nie wiem ukończyłem szkołę muzyczną, ale nie mam jakiś pedantycznych wymagań co do gry w aucie. Żadnej skrzynki (bo tuba to podobno samo zło) w bagażnik pakować nie będę, bo luzem to wygląda paskudnie, a zabudowywać boczku nie mam zdolności. Moja Skoda jeśli chodzi o ściąganie boczków jest dziewicą, i nie bardzo widzi mi się zmiana instalacji i ingerencja w drzwi. W poprzednim aucie z przodu miałem serię, z tyłu 2x 150 Blaupunkta i mi się podobało Podobnie też tutaj chcę zrobić+ gwizdki w drzwi. Pytanie tylko jaki wzmacniaczyk malutki do tego?

Komentarz

• Danny10
                          Drive
                          • 2010
                          • 88

Zamieszczone przez _ANIOŁ_
                          mam zdolności. Moja Skoda jeśli chodzi o ściąganie boczków jest dziewicą
                          To u mnie przednie prawe już są tak rozjechane :diabelski_usmiech

Komentarz

• _ANIOŁ_
                            Rider
                            • 2010
                            • 277

Niestety muszę zdjąć boczek od kierowcy, żeby mikrostyk wymienić, bo w ASO wołają 500 z zamkiem - skończony debilizm. Także czekam na sugestie co by pociągnęło taki zestawik, może tył dać na wzmacniacz, a przód zostawić z radiem?

Komentarz

• lonerr
                              Rider
                              • 2006
                              • 402

Tutaj to samo co na forum, bez szukania, z obrazkami
                              Po moich ustaleniach cena samych mat - około 300 i tutaj jednak mówią aby brać STP i się nie denerwować przy okładaniu drzwi.

Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
                              Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm

Komentarz

• Tomek_dx
                                Rider
                                • 2008
                                • 398

_ANIOŁ_, Poczytaj forum. Pakowanie głośników do tyłu to zło. Masz kierowcę i jeździsz jako pasażer że tył chcesz nagłaśniać? Zrób dobrze tylko przód. Wygłusz drzwi i przed tym połóź dobre kable oraz dystanse z mdf za 30 pln. Kable nawet takie po 5 pln za metr są lepsze od fabrycznych. Zostaw na razie fabryczne głośniki możesz je w każdej chwili wymienić. Pociągnij kable do przedniego słupka od środka. Na dole słupka jest taka plastikowa zaślepka tam możesz schować w przyszłości zwrotnicę. Od tego miejsca mozesz pociągnąć kable do radia jak i w przyszłosci np do bagażnika aby tam wpakować wzmacniacz.
                                Nie myśl o żadnej skrzynce czy tubie. Jak wygłuszysz drzwi i jeszcze podłączysz mały wzmacniacz dwukanałowy to pojawi się wystrczająco basu. Ma mam w bagażniku mały dwukanałowy Ground Zero GZRA 2100XII można taki dostać za ok 300 pln np
                                Marka Ground Zero powstała w wyniku połączenia dwóch firm z branży car audio, niemieckiej MaGma i amerykańskiej TC Sound. Doświadczenie pracowników TC Sound i precyzja inżynierów MaGma pozwoliły na opracowanie bardzo mocnych i skute

Mam to podłączone pod fabryczne radio Symphony a bas ustawiony na minus4. Wzmacniacz idealnie pasuje po lekim wycinaniu do steropianu z narzedziami w bagażniku
                                Załączone pliki
                                Tomek

Komentarz

• _ANIOŁ_
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 277

Zamieszczone przez Tomek_dx
                                  _ANIOŁ_, Pakowanie głośników do tyłu to zło.
                                  Wszędzie to słyszę 8)

Czyli total koszt coś koło 5-8 stówek...

Komentarz

• YoungMc
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 20

Zamieszczone przez Danny10
                                    Radio i tak wypada wymienić chyba, że ktoś by mi pomógł z tymi stacjami :evil:. Nie doczekanie żebym kupił te maty za 300 zł; nie mam zdolności, sprzętu i miejsca gdzie wykonać cały zabieg i ogólnie mnie to wszystko przerasta. Odtłuścić, później poprzyklejać z czego bym obkleił tylko tę zewnętrzną część drzwi przed tą ramką bo nie wyobrażam sobie później zrywać te 300 zł gdy siądzie mi podnośnik od szyby, a to się zdarza w moim modelu. Na dodatek drzwi kierowcy maja więcej bajeru i ich nie rozkręcałem. Ale na to wszystko muszę przyznać, że przydałoby się wytłumienie, ale nie takim kosztem jak dla mnie. I nie wiem co to te dystanse z mdf'u tzn. wiem, że montuję się to chyba pod głośnikiem a raczej głośnik na tym zamiast standardowego plastiku.
                                    jezeli chodzi o stacje w radio twoim to nie koniecznie wina kabelkow ... mam ten sam problem i wina lezy w panelu radia (moje radio pionek) ... jezeli chcesz wygluszyc tanim kosztem to moge podac ci linka na aukcje o ile jeszcze jest aukcja z matami do wygluszania w cenach od 20 zeta do 300 i 1iecej za metr ^2 ... maty studyjne ..... a jezeli myslisz o wymianie oryginalnych glosnikow to dobry pomysl bo te oryginalne to typowy szmelc chinski .... jak to zobaczylem kiedy naprawialem podnosnik padlem smiechem, co prawda mi wiecej nie potrzeba w aucie w dodatku w kombi wiec olewam temat zmiany ich na lepsze
                                    Young Mc
                                    www.lanser.tv

Komentarz

• lonerr
                                      Rider
                                      • 2006
                                      • 402

_ANIOŁ_, piszesz 5 - 8 stówek .... na pewno starczy !

żeby zrobić to porządnie wystarczy kupić -
                                      4 maty STP 53cm x 75 cm - ewentualnie 16 mat mniejszych ( 2 twarde, ew tak jak mi poradzono zrobić zamiast wyklejanki twarda mata,a potem miekką, zastosować blachę )

maty miękkie STP - 250 zł
                                      benzyne ekstrakcyjna do przemycia drzwi 6zł
                                      6 śrubek M6 z podkładkami i nakrętkami 2 zł
                                      kabel około 5 m - 30 zł
                                      jakieś plastikowe wężyki żeby pochować cięgna, przewody itd ... 5 zł
                                      Głośniki - Tutaj sporo osób kupuje Helix C 62 około 250 zł Jak byłem jednak w sklepie car audio to powiedziano mi, że jednak chyba lepszym wyborem jest power bass lub merell około 360 zł
                                      Może w przyszłości radio ( też ma duży wpływ )

No i troszkę chęci

Wczoraj zdjąłem tapicerkę, zerwałem gąbkę, wstępnie przemyłem drzwi benzyną i pomalowałem MDFa 2x

DO DZIEŁA _ANIOŁ_
                                      Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
                                      Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm

Komentarz

• _ANIOŁ_
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 277

Z tą kasą po prostu wyliczyłem ile to by wyszło. c

[ Dodano: Sro 27 Paź, 10 18:04 ]
                                        Ano więc tworząc "zło" zakupiłem 2 głośniki 13 do tylnych fabrycznych mocowań, pytanie, jaki przewód do tego kupić?

Komentarz

Pracuję...