DB - 2 akumulatory czy może jeden ;>

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • matma1
    Classic
    • 2011
    • 1

Zamieszczone przez Seed
    Nie rozumiem tylko jednej rzeczy - dlaczego tak bardzo demonizuje sie w tym wątku dodatki HC?
    PAO + Estry + w niektórych domieszka HC, która nie ma prawa byc demonizowana. To tylko zaleta:
    Naturalną zaletą HC jest naturalna polaryzacja, która owocuje przyleganiem do metalu ale w olejach opartych o PAO dodaje się odrobinę estrów albo HC aby uzyskac odpowiedni efekt. Ponadto HC lepiej tłumią hałasy od PAO czy estrów. Więc czemu słysze glosy:

"Leje tylko LM bo to 100% PAO, a reszta kłamie."

Ja od Motula nie odejdę - są to rewelacyjne oleje.
    Moim "skromnym :P " zdaniem nikt nigdzie jak to napisałeś nie "...demonizuje..." olejów hydrokrakowalnych ale przyznać musisz że PAO to półka wyżej od HC. I jak ktoś bardzo dba o auto to dlaczego ma nie zalać jeszcze lepszego oleju?.Ja sam Jeżdze na LM HIGH TECH SYNTHIOL 5W40 w Okci i mimo że jest głośniej niż wcześniej na M1 5w50 to przy nim pozostane. W Clio natomiast zalałem Motula 8100 X-cess i złego słowa również o nim nie powiem mimo że to HC.
  • metius
    Classic
    • 2010
    • 7

I czas zabrać się za zrobienie sprzętu do skodzinki i tu rodzi się mój problem i zarazem prośbę o pomoc do tych którzy orientują się nie co w ca a dokładniej DB-Drag ;>
    Chcę zrobić porządne zasilanie mianowicie chodzi mi albo o wymianę pierwszego akumulatora ( narazie zwykły kwas 75ah) na stingera , hollywood lub czegoś pokrewnego ale większej pojemności bo 90/100 ah lub zostawić aku jaki mam i dołożyć do tyłu mniejszy taki max do 45ah oczywiście tak jak wyżej pisałem stingera lub hollywood itp . Tylko które wyjście będzie lepsze i pozwoli mi wykorzystać w pełni sprzęt jaki mam zamiar w nie długim czasie zakupić ;-) Z góry thx za pomoc ;>

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Im aku bliżej wzmaka tym lepiej. Na twoim miejscu dołożył bym drugi do bagażnika.
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• metius
        Classic
        • 2010
        • 7

Kondensator także prawdopodobnie będzie ponieważ szybciej oddaje on prąd niż akumulator , mam pytanie jakiej wielkości są alternatory w skodzie octavi I w TDI 120A jest największy ?
        Alternator 120a wydoli 2 akumulatory o łącznej pojemności ok 110/120 ah? czy przy krótkich trasach będą te akumulatorki nie doładowane

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

W OI alternator to maks 120A. Przy 120 Ah aku może być problem, szczególnie w zimie.

Komentarz

• metius
            Classic
            • 2010
            • 7

hmnnnnn no i tu jest problem ;/ a jeżeli zasilanie miał bym odłączane czyli miał bym dwa akumulatory altek 120a tylko że 2 akumulator byłby włączany tylko do zawodów tak jak wzmacniacz z subem lub na krótką chwile załączany to nie powinieniem mieć problemów z odpalaniem co nie ? i jakiej wielkości najlepiej wtedy akumulator jaki 2 zapodać ?

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

metius, jak aku będzie odłączany to nie będzie problemu. Zawsze przed zawodami możesz doładować z prostownika i podłączyć bezpośrednio przed "graniem". Wielkość aku zależeć będzie od tego jaki będzie sprzęt i jakie długie granie przewidujesz. Wziął bym raczej taki akurat ( pasujący do wyliczeń ) niż taki policzony z dużym zapasem.

Komentarz

• metius
                Classic
                • 2010
                • 7

ok thx czyli powiedz że już wszystko wiem ;>

Komentarz

Pracuję...