Dziwny problem w Subwooferem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • octaviaturbo
    Classic
    • 2011
    • 17

patrykL, to Ty byłeś wczoraj na spocie Ocatavianem Rosso Brunello?
    tak to ja :szeroki_usmiech
    PEŁNA RURA DO PRZODU - ALE NIE BEZMYŚLNIE...
  • Dud3k
    Drive
    • 2010
    • 74

Witam Szkodnikowcow :P Otoż mam mały problem z subem. Sub chodzi dobrze a jest to Peiying PY-BC300x. A głowny myk to taki że po otwarciu prawych przednich drzwi bass jest o jakies 50% wiekszy i miekkszy... (odczucia kierowcy) natomiast na miejscu pasażera otwarcie prawych drzwi praktycznie nie robi roznicy ale juz kierowcy drzwi jak sie orworzy to jest tak samo 50% więcej mocy heh. Jak ten Problem wyeliminować ?? Wina samochodu i jego wielkości i stosunkowo małej tubie ?
    Radio:
    - Kenwood KDC-4047UG
    - sub Peiying PY-BC300x
    - Wzmak Peiying PY-2H30R 1200w max (500w RMS mostkowanie)

Komentarz

• metius
      Classic
      • 2010
      • 7

hmn sprawdzałeś kable , bardziej się spotkałem że było na odwrót i akurat wtedy była wina kabli sprawdź je , ustawienia wzmaka . Na pewno nie jest to wina wielkości samochodu czy tuby moim zdaniem bo sam robiłem skrzynki pod swoje głośniki i nie było mowy o czymś takim że otwieram drzwi i gra mi głośniej ;p

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Dud3k, zmień fazę subwofera ( powinien mieć taki przełącznik opisany PHASE albo 180 ). Ewentualnie odłącz jeszcze całkiem subwofer i sprawdź na samych przednich głośnikach, czy jak otwierasz jedne drzwi to jest podobnie; wtedy oznacza to, że masz źle podłączone głośniki z przodu - trzeba na jednym kanale zamienić plus z minusem ( można zamienić na wtyczce w radiu, ale jak masz pomylone połączenie pomiędzy zwrotką a niskośredniotonowym to po takim przełączeniu z kolei wysokotonowiec będzie w przeciwfazie ).
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Kaziunciu
          Drive
          • 2010
          • 85

Wyreguluj sub +wzmacniacz

Komentarz

• Dud3k
            Drive
            • 2010
            • 74

więc tak posprawdzałem i tak
            przód byl podłączony ale tył względem przódu był odwrotnie i też tył względem siebie był odwrotnie.
            Podłączyłem tak jak powinno i jest troche lepiej ale dalej tak samo po otwarciu drzwi efekt jest o połowę lepszy eh.. Niektórzy mowią ze niby samochód jest za szczelny...
            Przy otwartych drzwiach jest miekko etc nic nie trzeszczy a po zamknieciu wszystkich drzwi itp zaczyna wszystko brzęczeć w srodku i jest mniejszy bass. Dziwna akcja. Nie mam już pomysłów jak to zrobic ...
            Napewno jeszczed musze kable zasilające zmienic bo są tragiczne ale to raczej nic nie da,.

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

Dud3k, generalnie jest tak, że im więcej źródeł emitujących niskie częstotliwości ( szczególnie źródeł o różnych charakterystykach ) tym gorzej, bo to długa fala i w zamkniętym samochodzie powstaje dużo interferencji ( są miejsca gdzie basu jest bardzo dużo, albo bardzo mało ). Możesz spróbować zmienić położenie subwofera, można spróbować obciąć dolne częstotliwości z przednich głośników i przekierować całość na suba.

Komentarz

• Dud3k
                Drive
                • 2010
                • 74

Z tym sie zgodze i próbowalem w różnych miejscach w bagażniku ją stawiać nawet do góry głośnikiem ale za każdym razem efekt był ten sam. Mówisz o zmniejszeniu basu na przednich głośnikach ale to raczej nie jest problemem bo wzmacniacz ma na tyle dużą moc że bass jest ustawiony na minimum (-8) jak u BASSBOOST jest wyłączony. Dodam jeszcze ze założony jest kondensator ale to tez nie ma nic do rzeczy. Zmienie może radio z czasem na CLARIONA CZ200R który ma oddzielne wyjście na Wzmaka + sporo ustawien bassu.

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

Dud3k, nie chodzi stricte o zmniejszenie "ilości" basu na przednich głośnikach. Chodzi o to, żeby przednie głośniki i subwofer nie "grały" bezsensu tego samego pasma. Jaką masz ustawioną częstotliwość odcięcia na subie?

Przykładowo:
                  Głośniki przednie ( midbasy ) mają pasmo przenoszenia ( -3dB ) ograniczone powiedzmy do 50 Hz. Poniżej tej częstotliwości ich sprawność gwałtownie spada więc nawet jak masz dobry i mocny wzmak to 30 Hz pewnie nawet nie usłyszysz a głośnik musi tą moc tak czy siak przyjąć. Czyli w tym zakresie pracuje "na darmo" co zresztą może doprowadzić do jego uszkodzenia ( przegrzania ). Masz we wzmaku filtr HPF, odpal go i odetnij z przednich głośników to czego i tak nie mogą "zagrać".

Twój sub ma regulację odcięcia 40 - 160 Hz. Więc spróbuj ustawić jak najniższą częstotliwość jego odcięcia taką, żeby zaczynał grać tam, gdzie głośniki przednie zaczynają "puchnąć" ( jaka to częstotliwość to zależy od głośników i ich warunków pracy ). Jak będzie lepiej to wiesz, w którą stronę iść...

Komentarz

Pracuję...