Zamieszczone przez EŁ
radio niefabryczne SWING - dwie anteny
Zwiń
X
-
radio niefabryczne SWING - dwie anteny
Witam,
szanowni forumowicze powiedzcie mi jak to jest przy zamawianiu radyjka SWING do O2 FL / O2 Tour.
Poodbnież Swing jest przygotowany na 2 anteny. Jeśli od razu nie zamówię radia z salonu, to nie będę miał drugiej anteny w bocznej szybie.
Co gdybym chciał kupić później swinga, czy będę miał z tego tytułu kłopoty, tzn czy radio będzie działało poprawnie z jedną anteną? Ktoś pisał, że ma szumy przy jednej antenie.
Po co w ogóle są 2?
pozdrawiam!Sprzedam czarnulkę...
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1000063
-
-
kross12
Ja też mam jedną i czasem kiepsko ściąga, teraz żałuję że nie zamówiłem Swinga.
Swoja drogą to już był o tym temat więc zanim założysz nowy, wysil się i poszukaj.
Komentarz
-
Zamieszczone przez kross12wysil się i poszukaj.Sprzedam czarnulkę...
Komentarz
-
-
kross12
machu, skoro znalazłeś temat to trzeba było pisać w tamtym temacie a nie zakładać nowy, raz na tydzień pojawia się wątek osoby która kupuje auto i zadaje pytania na które odpowiedzi są już na forum i w kółko to samo. Najlepsze jest to że osoby po zakupie auta maja w dupie to forum.
Poza tym wydaje mi się że w wątku o Swingu byłą mowa jakości odbioru na jeden antenie. Dwie anteny montowane są celu lepszego odbioru stacji radiowych.
Komentarz
-
o antenach w SWINGU i nagłośnieniu:
montaż radia
zamawiać z radiem
i jeszcze o 8 głośnikach
i o kabelkach do tyłuAktualnie Felicja 1.3,
Nowa Octavia Tour 1.4 zamówiona
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kross12Ja też mam jedną i czasem kiepsko ściąga, teraz żałuję że nie zamówiłem Swinga.
Swoja drogą to już był o tym temat więc zanim założysz nowy, wysil się i poszukaj.
kross12, czy ten trójnik, który dokupiłeś pomógł polepszyć jakość odbieranego sygnału?Sprzedam czarnulkę...
Komentarz
-
-
kross12
Zamieszczone przez machukross12, czy ten trójnik, który dokupiłeś pomógł polepszyć jakość odbieranego sygnału?
Komentarz
-
Zamieszczone przez LangustaJa osobiście wymieniłem radio Blues na Swinga i odbiór jest wzorowy na jednym kabelku antenowym.
ANT1 czy ANT2 - jak to sprawdzić opisane jest tutaj:
Dodatkowe menu SWINGSprzedam czarnulkę...
Komentarz
-
-
Na ANT1 czy ANT2 radio odbiera tak samo i wskaźnik poziomu sygnału jest w obu przypadkach taki sam. Odbiera tak samo czyli znakomicie.
Moim zdaniem druga antena obsługuje drugi tuner w swingu po to, by w przypadku pogorszenia odbioru danej radiostacji możliwe było płynne przejście na alternatywną częstotliwość tego samego nadawcy.
Dzięki temu brak jest chwilowej przerwy w odbiorze w momencie gdy radio dzięki RDS się ponownie dostraja do słuchanej stacji.
Na jednej antenie owa przerwa występuje w postaci trwającego ułamek sekundy zanikowi w odbiorze. Natomiast jakość samego odbioru jest bardzo dobra. Przerwy występują sporadycznie ale to zależy od tego w jakim miejscu od stacji nadawczych się znajdujemy.Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...
Komentarz
-
-
Ja mam O2 Tour i zauważyłem że dają teraz tandetną, prosta(bez zwójów), krótszą niż w FL, wykręcaną antenkę na dach!
W O2FL chyba jest "kładziona" na dach i jest prowadzona zwojem wdłuż bata anteny. Dla jakości sygnału docierającego do radia może to być duża róznica.
Wzmocnienie anteny to kluczowy parametr kadego toru antenowego (co tak naprawdę rzutuje na poziom na wejściu odbiornika)...Sprzedam czarnulkę...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez machuZamieszczone przez LangustaJa osobiście wymieniłem radio Blues na Swinga i odbiór jest wzorowy na jednym kabelku antenowym.
ANT1 czy ANT2 - jak to sprawdzić opisane jest tutaj:
Dodatkowe menu SWINGPozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER
Komentarz
-
-
kross12
Zamieszczone przez machuJa mam O2 Tour i zauważyłem że dają teraz tandetną, prosta(bez zwójów), krótszą niż w FL, wykręcaną antenkę na dach!
W O2FL chyba jest "kładziona" na dach i jest prowadzona zwojem wdłuż bata anteny. Dla jakości sygnału docierającego do radia może to być duża róznica.
Wzmocnienie anteny to kluczowy parametr kadego toru antenowego (co tak naprawdę rzutuje na poziom na wejściu odbiornika)...
Komentarz
-
Zamieszczone przez OstlanderNa ANT1 czy ANT2 radio odbiera tak samo i wskaźnik poziomu sygnału jest w obu przypadkach taki sam. Odbiera tak samo czyli znakomicie.
Moim zdaniem druga antena obsługuje drugi tuner w swingu po to, by w przypadku pogorszenia odbioru danej radiostacji możliwe było płynne przejście na alternatywną częstotliwość tego samego nadawcy.
Dzięki temu brak jest chwilowej przerwy w odbiorze w momencie gdy radio dzięki RDS się ponownie dostraja do słuchanej stacji.
Na jednej antenie owa przerwa występuje w postaci trwającego ułamek sekundy zanikowi w odbiorze. Natomiast jakość samego odbioru jest bardzo dobra. Przerwy występują sporadycznie ale to zależy od tego w jakim miejscu od stacji nadawczych się znajdujemy.
Komentarz
-
-
kross12
SKODAJACK, u mnie po zmianie maksymalne spadki były w okolicach 5dBuV i to miejscach gdzie gorzej łapało, praktycznie nie zauważalne - dodam że poruszam się tylko po mieście.
Komentarz
-
Koledzy Langusta i kross12 - może zweryfikujecie jak to jest z tymi radiami na jakimś spocie w Poznaniu? Langusta piszę, że jest super, kolega kross12 jest sceptyczny podobnie jak ja.
To dziwne, żeby jeden swing(czy bolero) działał dobrze, a drugi miał nie najlepszy odbiór..
[Edit]
Na stronce informują, że
"Most recent Volkswagens including the Golf 5, Golf 6, Passat, EOS, Jetta, Polo, Touareg and so on have a diversity antenna system and twin tuners hence the two antenna/aerial connections, leaving one disconnected will affect the performance of the radio system and throw errors in the radio/navigation system."Sprzedam czarnulkę...
Komentarz
-
-
Tylko widzisz, ja mam do nadajników większości stacji radiowych po 60 - 80 km, Ty Ostlander do RTCN Krzemianucha masz tylko ok. 30 km. Na tym maszcie, poza RMF który ma "tylko" 1600 W E.I.R.P. wszystkie inne stacje radiowe mają nadajniki po 20 - 30 kW. U Ciebie to radio powinno grać na kawałku drutu zamiast anteny....[/quote]
Owszem mam w miarę blisko nadajnik ale tak samo radio zachowuje się na trasach w całej Polsce. W miejscach gdy poziom sygnału spada radio się przełącza na AF danej stacji ze wspomniana wcześniej przerwą i gra dalej.
Moim zdaniem problem ze słabym odbiorem leży w instalacji antenowej lub samych ustawieniach radia. Moze warto pogrzebać w ukrytym menu serwisowym? Może macie włączona funkcję LOC która zmniejsza czułośc odbiornika?
Długość bata też ma znaczenie choć u mnie pod garażem gra dobrze i bez tego. :diabelski_usmiechJest druga srebrna kochanka- CBF 600S...
Komentarz
-
-
kross12
machu,mi spoko ściąga radio, kilka stacji mam na maxa kilka 45-55 dBuV. Pytałem o wzmacniacz i o drugą antenę bo wszędzie chciałbym mięc fulla. Ostatnio sprawdzłem jak łapie w drugim aucie i było dużo gorzej. Najgorzej ściąga mi Planetę ale to zasługa kiepskiego nadajnika, tutaj mam średnio 50 dBuV. Wszystkie wartości podaje po zmianie bata na krótki
Komentarz
Komentarz