pstrykacz powodzenia podczas jazdy nocą w deszczu
No jak kupiłes jakies "cary" co składają małe chińskie dzieciątka za garstke ryżu ,to szykuj juz kase na nowe przetwornice
Mam pytanie do fachowców w dziedzinie CB . Miałem zamontowaną antenę President Hawaii na relingu . Po całonocnej jeździe rano okazało się że chyba odfrunęła ( urwał się gwint M6 ) . Mam do dyspozycji antenę Sirio GL-27 Caravan ale ma za dużą długość i przeszkadza przy wjeździe do garażu . Pytanie jest następujące - Czy mogę sam skrócić antenę tyle ile potrzeba czy pogorszę odbiór i nadawanie ???
przed wjazdem do garaż u przewiąż gumą do relinga i będzie ok
co Ty kolego kurna piszesz ?! Albo czytasz bez zrozumienia albo łamiesz zasadę (piję nie piszę) Autor wątku zgubił tzw. bat i zastanawia się czy dopasować inny i samemy obciąć do podobnej długości.
speedy1953 weź bata i jedź tam gdzie montują CB musisz dostroić samochód do zestawu.
Autor wątku zgubił tzw. bat i zastanawia się czy dopasować inny i samemy obciąć do podobnej długośc
Niekoniecznie. Może chcieć przykręcić cały promiennik wraz z cewką u podstawy w miejscu jej składania - 'motylek'. Wtedy 'cały zestaw' będzie zbyt długi do wjazdu do garażu i dlatego pyta o skracanie.
Zamieszczone przez andrzej1962
musisz dostroić samochód do zestawu
:shock:
Generalnie ta antena sirio jest uważana za bezmasową. Ma za zadanie stroić się w trudnych warunkach - brak metalowych elementów typu karoseria czy reling czyli brak przeciwwagi. Wszelkie kombinacje polegające na rozdzieleniu elementów tej anteny mogą nie przynieść korzyści.
Szpara ma rację . Chcę antenę Sirio razem z promiennikiem przykręcić na motylek do podstawy z Presidenta . Ale wtedy za kazdym wjazem i wyjazdem z garażu musiałbym ją pochylać na śrubie z motylkiem . Chciałbym ją skrócić i stąd moje pytanie .
speedy1953, Nie można ot tak sobie dowolnie skracać anteny CB. No chyba, że chcesz spalić radio,to proszę bardzo. Więc pozostaje ci tylko codzienne pochylanie anteny na motylku. Ja tak robię i jakoś idzie się przyzwyczaić
Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Możesz kupić jakiegoś lemm'a z serii at np at900 (ok 65zł)- jeżeli jego długość pozwoli na swobodny wjazd do garażu i przykręcić go do pozostałej podstawy.
Komentarz