Skracanie anteny CB

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawelsz
    Drive
    • 2009
    • 40

Skracanie anteny CB

Zamieszczone przez Tomaszek
    pstrykacz powodzenia podczas jazdy nocą w deszczu
    No jak kupiłes jakies "cary" co składają małe chińskie dzieciątka za garstke ryżu ,to szykuj juz kase na nowe przetwornice
    Może nie zajadę przetwornic ops:
  • speedy1953
    Ambiente
    • 2008
    • 105

Skracanie anteny CB

Mam pytanie do fachowców w dziedzinie CB . Miałem zamontowaną antenę President Hawaii na relingu . Po całonocnej jeździe rano okazało się że chyba odfrunęła ( urwał się gwint M6 ) . Mam do dyspozycji antenę Sirio GL-27 Caravan ale ma za dużą długość i przeszkadza przy wjeździe do garażu . Pytanie jest następujące - Czy mogę sam skrócić antenę tyle ile potrzeba czy pogorszę odbiór i nadawanie ???
    0 mandatów za prędkość

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

Zamieszczone przez speedy1953
      Czy mogę sam skrócić antenę tyle ile potrzeba czy pogorszę odbiór i nadawanie ???
      nie możesz sam tego zrobić no chyba że nie chcesz słyszeć i nadawać :twisted: :szeroki_usmiech

Komentarz

• ROBAL_26
        RS
        • 2010
        • 2320
        • Octavia I combi (1U5)
        • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

przed wjazdem do garaż u przewiąż gumą do relinga i będzie ok
        Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• Adam204
          Rider
          • 2008
          • 454

Zamieszczone przez tom2212
          nie możesz sam tego zrobić no chyba że nie chcesz słyszeć i nadawać :twisted: :szeroki_usmiech
          to fakt ,a po za tym to Sirio GL-27 Caravan jest na motylku i możesz sobie ją składać przed wjazdem do garażu

Komentarz

• andrzej1962
            L&K
            • 2010
            • 1306
            • Octavia III combi (5E5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez ROBAL_26
            przed wjazdem do garaż u przewiąż gumą do relinga i będzie ok
            co Ty kolego kurna piszesz ?! Albo czytasz bez zrozumienia albo łamiesz zasadę (piję nie piszę) Autor wątku zgubił tzw. bat i zastanawia się czy dopasować inny i samemy obciąć do podobnej długości.
            speedy1953 weź bata i jedź tam gdzie montują CB musisz dostroić samochód do zestawu.

Komentarz

• szpara
              Ambiente
              • 2010
              • 212
              • Octavia I (1U2)
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez andrzej1962
              Autor wątku zgubił tzw. bat i zastanawia się czy dopasować inny i samemy obciąć do podobnej długośc
              Niekoniecznie. Może chcieć przykręcić cały promiennik wraz z cewką u podstawy w miejscu jej składania - 'motylek'. Wtedy 'cały zestaw' będzie zbyt długi do wjazdu do garażu i dlatego pyta o skracanie.
              Zamieszczone przez andrzej1962
              musisz dostroić samochód do zestawu
              :shock:
              Generalnie ta antena sirio jest uważana za bezmasową. Ma za zadanie stroić się w trudnych warunkach - brak metalowych elementów typu karoseria czy reling czyli brak przeciwwagi. Wszelkie kombinacje polegające na rozdzieleniu elementów tej anteny mogą nie przynieść korzyści.
              czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• speedy1953
                Ambiente
                • 2008
                • 105

Szpara ma rację . Chcę antenę Sirio razem z promiennikiem przykręcić na motylek do podstawy z Presidenta . Ale wtedy za kazdym wjazem i wyjazdem z garażu musiałbym ją pochylać na śrubie z motylkiem . Chciałbym ją skrócić i stąd moje pytanie .
                0 mandatów za prędkość

Komentarz

• alfee
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 2583

speedy1953, Nie można ot tak sobie dowolnie skracać anteny CB. No chyba, że chcesz spalić radio,to proszę bardzo. Więc pozostaje ci tylko codzienne pochylanie anteny na motylku. Ja tak robię i jakoś idzie się przyzwyczaić
                  Alfee
                  Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                  Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• Adam204
                    Rider
                    • 2008
                    • 454

ja tam codziennie odkręcam ML z podstawy i nic się nie dzieje a jak bym miał motylka to był by już full wypas :szeroki_usmiech

Komentarz

• szpara
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 212
                      • Octavia I (1U2)
                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Możesz kupić jakiegoś lemm'a z serii at np at900 (ok 65zł)- jeżeli jego długość pozwoli na swobodny wjazd do garażu i przykręcić go do pozostałej podstawy.
                      czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

Pracuję...