Demontaż podsufitki/Zmiana anteny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dominikp
    Classic
    • 2010
    • 29

Już się robi troszkę jaśniej natomiast muszę poszukać jeszcze jakiejś przejściówki żeby nie ciągnąc nowego kabla do FM. Orientujesz się co trzeba kupić żeby użyć ORI przewodu antenowego z radiem Triflex??

Komentarz

Tu masz jeszcze lepszy opis

Tak czy inaczej musisz ciągnąć kabel, czy rezygnujesz z FM?
      Nie ogarniam tematu CB, nigdy się tym nie interesowałem więc nie wiem jakiej przejściówki trzeba użyć.

Komentarz

• dominikp
        Classic
        • 2010
        • 29

Przewodu do FM nie chce ciągnąć tylko użyć ORI przewodu i podpiąć go do Sirio natomiast przewód CB to nie problem. Wiem, że muszę użyć jakiejś przejściówki z ori przewodu antenowego na antene Sirio bo nie chce lutować tylko nie wiem dokładnie jakiego przejścia użyć.

Komentarz

dominikp, zapytaj w sklepie którym kupiłeś antenę,
          czyli szukasz FAKRA <<--->> Sirio

Jak będziesz montował daj cynka, może się ustawimy chciałbym podpatrzeć jak wygląda podsufitka, można też zrobić jakąś fotorelacje dla potomnych

Komentarz

• dominikp
            Classic
            • 2010
            • 29

Nie ma problemu, możemy się zgadać, w sumie co dwie głowy to nie jedna. Problemem jest tylko to, że nie mam garażu i trzeba będzie to raczej pod chmurką lub w jakimś centrum handlowym. Porobi się zdjęcia to będzie dla innych. Daj znać kiedy Ci pasuje to się jakoś ustawimy.
            Pozdrawiam

Komentarz

• SKODAJACK
              Ambiente
              • 2010
              • 132

I co tam Koledzy w temacie? Działaliście coś z triflexem? Też jestem zainteresowany tym wykonaniem - antena na magnesie trochę mnie już wkurza brzęcząc w czasie jazdy (no i przed każdym wjazdem do Centrum Handlowego trzeba wyskakiwać z autka Pozdrawiam i czekam na nowe wieści

Komentarz

• Spili
                Drive
                • 2010
                • 63

Czekam na przelotkę z Allegro i wtedy zapodam fotki jak to połączyłem bo jednak nie chcę ucinać ori kabla skodowskiego...

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8162
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Spili
                  Czekam na przelotkę z Allegro i wtedy zapodam fotki jak to połączyłem bo jednak nie chcę ucinać ori kabla skodowskiego...
                  podaj linka
                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

Spili, jak będziesz zakładał to zrób kilka fotek Chodzi mi o rozebranie podsufitki

Komentarz

• Spili
                      Drive
                      • 2010
                      • 63

Link do przelotki:

Dzisiaj dostałem...
                      Tylko kurrrrr NIE TĄ! :x

Zamawiałem WTYCZKE FAKRA a dostałem GNIAZDKO FAKRA! :x
                      Myślałem że przez weekend się pobawię a tu dupa...

Napisałem do gościa o podmianę. Czekam na odpowiedź...

Co do zdjęć z podsufitką to niestety nie mam się czym pochwalić :cry:
                      Za bardzo odgiąłem i został ślad :x

A wszystko to że wydawało mi się że dam radę bez odkręcania vatowskiej kratki :?
                      Niestety nie da się...
                      Za bardzo odgiąłęm i nie pękła ale widać po zmontowaniu ślad zbyt mocnego zagięcia...

Jak wszystko do kupy porobię to cyknę kilka fotek...

Komentarz

• Grzegorz56
                        Rider
                        • 2010
                        • 266
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Proszę nie zapominać o wzmacniaczu antenowym, który znajduje się w stopce anteny. Powinno zastosować się separator (w kablu antenowym podawane jest napięcie zasilające wzmacniacz) lub wstawić wzmacniacz antenowy. Osobiście zastosowałem wzmacniacz antenowy kupiony w NorAuto, odpowiednie wtyczki kupiłem w sklepie zajmującym się radiami samochodowymi. Myślę, że jest to najlepszy sposób przejścia z Fakry na wtyk w antenie Triflex. Jednocześnie polepszamy sygnał z anteny.
                        Załączone pliki

Komentarz

Grzegorz56, niebawem zmieniam antenę na rekina więc ze wzmacniaczem, problem w tym że zamówiłem auto bez radia więc mam tylko jedną antenę, niektóre stacje mają w okolicach 50 dBuV a chciałbym mieć max czyli 60 dBuV, czy drugi wzmacniacz bo jeden mam w stopce rzeczywiście wpłynie na jakość odbioru sygnału?

Komentarz

• Grzegorz56
                            Rider
                            • 2010
                            • 266
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Ponieważ zmieniłem antenę oryginalną na antenę Triflex musiałem zastosować wzmacniacz ze względu na słaby sygnał (Bolero nie widziało anteny ANT1) - odbierałem tylko z anteny zamontowanej w szybie (sygnał sumaryczny był na poziomie około 40 dBuV). Myślę, że jeśli masz wzmacniacz w w antenie to wystarczy do dobrego odbioru. Jeśli tak nie jest to pomyśl o zamontowaniu drugiej anteny (pasek przyklejany na szybę ze wzmacniaczem - gdzieś to widziałem ale teraz nie pamiętam gdzie).

Komentarz

Zamieszczone przez Grzegorz56
                              pomyśl o zamontowaniu drugiej anteny (pasek przyklejany na szybę ze wzmacniaczem - gdzieś to widziałem ale teraz nie pamiętam gdzie).
                              Naklejanie czegokolwiek nie wchodzi w grę :P, widziałeś gdzieś może antenę FM którą mogę schować za schowkiem?

Komentarz

• Grzegorz56
                                Rider
                                • 2010
                                • 266
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Niestety nie widziałem takiej anteny. Jak wyciągniesz środkowy nawiew to będziesz miał dostęp do schowka. Sądzę jednak, że umieszczenie tam anteny nic ci nie da, sam umieszczałem tam antenę od nawigacji ale często zrywała się łączność z satelitami.

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 474

kross12, czekasz na rekinka??? tzn to ty kupiłes ta antenke od tego oszusta z Allegro?? co najpierw miał wystawiona za 50 zł, ja do niego dzwonie mówie że licytuje a on "...Pan poczeka za 20 min bede w domu zobacze czy antena ma GPS..." , "niech Pan nie licytuje teraz....!!" po 20 min cena z 50 zł wzrosła do 100 zł, dla mnie to nie problem jak bede chciał pojde do ASO i kupie za 400 zł ORI nuffke a nie bede z oszustem z Allegro miał doczynienia. Jak ktos bedzie miał jakas konkretna fotorelacje z montażu niech wrzuci.
                                  [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

Rekin Chlebojad,w@#$wił mnie ten koleś bo tak jak mówisz wystawił najpierw za 50zł i jak się zorientował po ile chodzą te anteny podniósł cenę na 100zł, ja też do niego dzwoniłem pewnie to też był powód dla którego podniósł cenę. Tak czy inaczej 100zł to dobra cena bo antena igła, jak nówka, chociaż wolałbym kupić za 50zł Najlepsze jest to że czaiłem się kilka dni i zastanawiałem się co nią jest nie tak, że tyle kosztuje :evil:
                                    Mimo tych akcji jestem zadowolony z zakupu, pewnie na jego miejscu zrobiłbym tak samo

Komentarz

• Spili
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 63

Proszę nie zapominać o wzmacniaczu antenowym, który znajduje się w stopce anteny. Powinno zastosować się separator (w kablu antenowym podawane jest napięcie zasilające wzmacniacz) lub wstawić wzmacniacz antenowy. Osobiście zastosowałem wzmacniacz antenowy kupiony w NorAuto, odpowiednie wtyczki kupiłem w sklepie zajmującym się radiami samochodowymi. Myślę, że jest to najlepszy sposób przejścia z Fakry na wtyk w antenie Triflex. Jednocześnie polepszamy sygnał z anteny.
                                      Dzisiaj oglądałem ten wzmacniacz w Norauto...
                                      Wychodzi z niego kabelek 12V. Do czego go wpiąłeś? Do fakry?

Komentarz

• Grzegorz56
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 266
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Spili
                                        Kabelek ten po rozebraniu obudowy wzmacniacza podłączyłem (przylutowałem) do kabla zakończonego fakrą (kabel od radia) i następnie złożyłem obudowę wzmacniacza.

Komentarz

• Spili
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 63

Zamieszczone przez Spili
                                          Kabelek ten po rozebraniu obudowy wzmacniacza podłączyłem (przylutowałem) do kabla zakończonego fakrą (kabel od radia) i następnie złożyłem obudowę wzmacniacza.
                                          Do masy czy do środkowego kabelka?

Komentarz

• Grzegorz56
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 266
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Naturalnie, że do środkowego. Przez kabel antenowy podawane jest napięcie stałe zasiające wzmacniacz. Na wyjściu wzmacniacza (czyli tam gdzie podłączasz kabel do radia) znajduje się kondensator który oddziela napięcie stałe od sygnau wysokiej częstotliwości. Dlatego aby mieć zasilanie musisz podłączyć kabelek bezpośrednio do kabla antenowego. Napięcie podawane jest z gniazda orginalnego odbiornika radiowego lub poprzez separator z którego wystający kabelek trzeba podłączyć do +12V lub prowadzisz osobne zasilanie do wzmacniacza (wystarczy jeden kabelek, masę masz we wzmacniaczu od kabla antenowego).

Komentarz

• Spili
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 63

No i mądrego miło poczytać
                                              Jutro będe dłubał :P)

THX

Komentarz

Panowie może ktoś wrzucić numerki elementów z ETKI rys. 035-25 ?
                                                Z tego co widać na rysunku to w skład drugiej anteny wchodzą 2 wzmacniacze ?

Komentarz

• bohen
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1260
                                                  • Audi
                                                  • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Na rysunku widoczne są dwa elementy, ponieważ jeden jest do kombi a drugi do limuzyny. Numery to odpowiednio: kombi 5L6 035 577 i limuzyna 1Z5 035 552 A.

Komentarz

• adamusek
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 331

tez chyba zakupie taki wzmacniacz - czy mozecie podac jego model ?
                                                    Ja bede szukal w sklepach elektronicznych...
                                                    Prowadzi NaviExpert Lifetime
                                                    Ostrzega Yanosik
                                                    Nagrywa Vicovation TF-2 EZ

Komentarz

Pracuję...