Demontaż podsufitki/Zmiana anteny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zwolin
    Rider
    • 2010
    • 656

Triflexa mam i ja
    Dla potomnych tylko napiszę, że przeciągnięcie kabla nad podsufitką jest banalnie proste pod warunkiem, że drut po którym będzie przeciagać sie kabel wpychamy nie od strony bagażnika, tylko od przedniego słupka. Wystarczy typowy drut 0.75mm kw w izolacji z oczkiem na końcu, zeby omykał się po przeszkodach. Od strony bagażnika to róznymi drutami walczyłem z pół godziny i zawsze mi się gdzieś cos zaczepiało, a tym sposobem idzie gładko przy krawędzi dachu.
    Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
    O II Tour Combi 1.6
    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• makumba77
      Classic
      • 2008
      • 8

Słuchajcie czy ktoś z was zastanawiał się nad nawierceniem nowego otworu w dachu, tuż za fabryczną anteną FM i montaż w ten nowy otwór anteny CB? Ja mam niski wjazd do blaszaka, wiec szukam bata niedługiego (max. do 60 cm). Miałem antenę Sirio Chrome Titanium 120 montowaną na uchwycie SF-40 do dolnej krawędzi klapy bagażnika poprzez dokręcenie dwoma śrubami na imbus od środka bagażnika. Po dwóch latach ten uchwyt strasznie zaczął korodować (masakra). Oczywiście śruby imbusowe tak się "zapiekły" że odkręcenie imbusem to mission impossible. Musiałem naciąć ten uchwyt aby go zdemontować. Nie chcę anteny na magnesie, bo ktoś może odciąć, po jakimś czasie zostaje ślad na lakierze. I tu mam dylemat czy kupić Triflexa (aktualna cena to 199 zł w Rzeszowie) czy może nawiercieć nowy otwór tuż za anteną FM i tam wmontować niedługą antenę. Co sądzicie o działaniu Triflexu-czytam opinie i z jednej skrajności w drugą. Doradźcie proszę?

Komentarz

• adamusek
        Rider
        • 2010
        • 331

makumba77 jak wiercic to wstawiac co najmniej metrowke
        w innym przypadku triflex !
        Prowadzi NaviExpert Lifetime
        Ostrzega Yanosik
        Nagrywa Vicovation TF-2 EZ

Komentarz

• zwolin
          Rider
          • 2010
          • 656

makumba77, moim zdaniem triflex jest OK. Należy pamiętać, że to antena "w dziurze", więc nie mozna segerować się jej długością porównując ją do anten na magnesie ew uchwytach, które same w sobie stanowią niepoprawne z technicznego punktu widzenia rozwiązanie.
          Wywiercić dziurę zdążysz jak triflex Ci nie podejdzie.
          O II Tour Combi 1.6
          Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• teltek
            Classic
            • 2010
            • 7

W mojej O2 FL zamontowałem antenę Triflex. Zasięg CB jest wystarczający, a w odbiorze nawet porównywalny z dłuższymi antenami. Jedynie odbiór stacji radiowych FM ucierpiał i to mocno. Oczywiście zastosowałem wzmacniacz FM. Na początek poszedł wzmacniacz firmy ABASCO taki jak na zdjeciu. Po przerobieniu koncówek na Fakra i Screw, wpięciu zasilania 12V,podłaczyłem w tor antenowy, lecz Bolero nie zobaczyło anteny (ANT 2 OFF). W następnej kolejności wygrzebałem z ori anteny wzmacniacz znajdujący się w stopce (wystarczy odkręcić 2 Torxy). Jest to trójkątna płytka. Płytkę tą włożyłem zamiast wzmacniacza ABASCO.
            Bolero zauważyło obecność anteny (ANT 2 ON). Jednak odbiór FM w obydwu rozwiązaniach się nie poprawił. Mocne stacje odbierane są poprawnie nawet na samej antenie w szybie, natomiast odkręcanie i przykręcanie bata Triflexa nie powoduje zauważalnej porawy parametrów przy trochę słabszych rozgłośniach.
            Zrzucam więc winę na Triflexa, którego promiennik może byc na tyle niedopasowany, że nawet zastosowanie wzmacniaczy nie poprawia odbioru. Ostatecznie Triflex zostanie zw na wygodę użytkowania CB.
            Jeśli jednak ktoś z Was ma pomysł na rozwiązanie tego zagadnienia to proszę o wypowiedź. Może zastosowanie innego wzm. pomogłoby?
            Załączone pliki
            Octavia Elegance 2010 1.8 TSI 220 KM/ 324 Nm by Good Hope

Komentarz

• Marek0
              Classic
              • 2008
              • 19

Demontaż podsufitki/Zmiana anteny

Własnie sobie zamontowałem triflexa. Wrażenia po dostrojeniu bardzo pozytywne. Jak ktoś ma jakieś pytania to walcie śmiało. Jutro antenkę testuje w trasie. Mój zestaw to omega plus triflex.
              Marek0

Komentarz

• eaglemirek
                RS
                • 2010
                • 14116
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja przetestowałem dzisiaj triflexa na myjce ciśnieniowej wszystko gra :szeroki_usmiech Lepszy trifleks dobrze zestrojony niż 2 metry z kiepskim strojeniem :twisted:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

Zamieszczone przez teltek
                  Jeśli jednak ktoś z Was ma pomysł na rozwiązanie tego zagadnienia to proszę o wypowiedź. Może zastosowanie innego wzm. pomogłoby?
                  a w którym miejscu zainstalowałeś wzmacniacz: zaraz przy antenie czy zaraz przy radiu? Jak zaraz przy radiu (a na taki przypadek wygląda zdjęcie) to nie miał szans nic dla Ciebie dodatkowego zrobić. Ostatnio o tym nawet pisałem na którymś z sąsiednich wątków.

PS. nie jestem fanem TriFlex'a ale z każdego kawałka drutu da się często coś wycisnąć.

Komentarz

• czyzyk64
                    Elegance
                    • 2008
                    • 866

Witam
                    Posiadam zwykle radio strem i zwykłą antene dachowa, bede jechał na wakacje i chcialbym uzywac nawigacji Nokia 500. Czy jest mozliwość zmiany anteny dachowej na taka ktora miała by w sobie zewnetrzna antene do tej nawigacji , przewód wchodził by od anteny na dachu do wejscia w nawigacji. Zaznaczam iz kompletnie sie na tym nie znam, więc może to byc troche smieszne pytanie.

Komentarz

• heretyk
                      Rider
                      • 2009
                      • 549
                      • Octavia III (5E3)
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez czyzyk64
                      Witam
                      Posiadam zwykle radio strem i zwykłą antene dachowa, bede jechał na wakacje i chcialbym uzywac nawigacji Nokia 500. Czy jest mozliwość zmiany anteny dachowej na taka ktora miała by w sobie zewnetrzna antene do tej nawigacji , przewód wchodził by od anteny na dachu do wejscia w nawigacji. Zaznaczam iz kompletnie sie na tym nie znam, więc może to byc troche smieszne pytanie.
                      Nie wiem jaki wtyk ma nokia 500, ale napewno mozna podlaczyc antene zewnetrzna. Nie wiem tylko czy jest sens zakladanie oryginalnej na dach. Duze koszta i troche roboty w przeciaganiu kabla. plus bawienei sie w przejsciowki lub dorabianie wtyczki. Jak nie planujesz zakladac fabrycznej nawigacji to kup sobie jakas dobra antene zewnetrzna z pasujacym wtykiem. jak ma to byc rozwiazanei wakacyjne to przyklej na szybie i powinno dawac rade.
                      Zostały mi czesci, po szkodniku:
                      VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
                      Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6

Komentarz

• czyzyk64
                        Elegance
                        • 2008
                        • 866

heretyk, ok. chyba też tak zrobie. Pozdrawiam.

Komentarz

• zwolin
                          Rider
                          • 2010
                          • 656

Zamieszczone przez teltek
                          Może zastosowanie innego wzm. pomogłoby?
                          Ja mam ten z Norauto (jedyny jaki był), i moim zdaniem odbiór nic a nic nie pogorszył się w stosunku do ori anteny. Testowane na parkingach podziemnych i totalnych zadupiach, gdzie w drugim samochodzie z metrową antena od radia mam schody z odbiorem.
                          Niestety mam swinga, więc nie ma 100% pewności, że z bolero też będzie tak samo (kwestia ew. niedopasowania toru wejściowego radia i wyjścia wzmacniacza).
                          O II Tour Combi 1.6
                          Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Krokiet
                            Drive
                            • 2006
                            • 77

Zamieszczone przez zys
                            Co do prowadzenia kabla to słupkiem przy lampie i jesteś już w bagażniku a później pod wykładziną mi cała instalacja anteny zajęła 10 min
                            Może wykupuję temat prehistoryczny, ale taki mi znalazła wyszukiwarka. Za założenie Triflex'a od dealera dostałem super ofertę: policzą mi 2 a nie 3 godziny i po promocyjnej cenie... 450zł. Nie pytałem czy to brutto czy netto. Wolę zaryzykować urwanie paru spinek. Jeżeli to faktycznie w 10 minut się uda, to już w ogóle będzie rewela.
                            Inna sprawa, że będę chciał po ludzku podpiąć (wyczki Fakra lub przelotki) i jeszcze czeka mnie antenka GPS pod tapicerkę. Mam też nadzieję, że Triflex jakoś się zgra z tymi w szybach i telefon też będzie działał.
                            Kiedyś OI Liftback
                            Potem OII Kombi Elegance 1.4 TSI DSG
                            Potem OII 1.9 TDI
                            Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

Pracuję...