Wrzuccie te wskazowki tutaj zeby kazdy z tym problemem mogl sobie poradzic a nie na pw. Przeciez to nie tajemnica.
Czujki cofania na "nie fabrycznym" radiu Swing
Zwiń
X
-
Nie znam się na tym ale na moje odczucie jest to do zrobienia – tylko nie wszyscy w ASO się na tym znają i jak nie wiedzą co zrobić mówią że się nie da.
U mnie było tak że otrzymałem pomoc z forum i jeszcze dodatkowo wytłumaczyłem w serwisie że jest to do zrobienia i ładnie poprosiłem o pomoc. Widziałem że gość w Aso mocno z tym walczył ale jakoś dał radę. Ja miałem radio bluesa i szczerze mówiąc to nie wiem jak to jest jeśli radia nie ma wcale? Być może czegoś tam brakuje. No ale to tylko moje domysły. Wszystko zależy jak serwis podejdzie do sprawy, tzn: jeśli będzie zlewacz to powie że tego nie ma, a to jest inne itp. A jeśli podejdą do sprawy profesjonalnie to będą szukać gdzie to uruchomić. Na moje odczucie to kwestia umiejętności serwisanta.
Wskazówki które dostałem od kolegi „pasos” (mam nadzieję że nie ma nic przeciwko, że podam) to te które są wyżej i:
Serwisant po podpięciu się do komputera musi wejść w programowanie sterownika czujników cofania (nie programowanie radia), dla ułatwienia sterownik będzie miał nr podobny do 1z0919475C lub A lub podobny o końcówce 475. Następnie należy przeprogramować dwie funkcje:
1 OPS - do wyboru jest nie zainstalowano i zainstalowano - oczywiście należy ustawić to drugie (funkcja ta powoduje włączenie grafiki na radyjku - moduł zaczyna wysyłać takie informacje do radia). 2. PBC VOL (MUTE) - do wyboru jest nie zainstalowano i zainstalowano - oczywiście należy ustawić to drugie ( ta funkcja powoduje pojawianie się w ustawieniach radia PBC VOL które to pozwala na ustawianie poziomu głośności do którego ma się przyciszać radio po włączeniu biegu wstecznego. Coś jeszcze tam kombinował gość ale co dokładnie to nie wiem…
Mam nadzieje że jakoś dacie radę, jak nie w tym co planujecie serwisie to w innym pytajcie. Myślę że trzeba też podzwonić do okolicznych serwisów i popytać, przedstawić problem i zapytać czy mieli już taką akcję.
Pozdrawiam 8)Do tej pory: Fiat Punto 1.2 Pb, rok 2000; VW Bora 1.6 16V LPG, rok 2003 teraz O II FL 1.6 LPG, rok 2010/2011 :-)
Komentarz
-
-
Więc tak , do swojej Octavii 2 FL Mint wstawiłam radio Bolero ! działa ściszanie ale niestety nie ma wizualizacji :-( mąż pojechał dziś do DILERA SKODA SUNNY W POZNANIU i nawet zabrał ściągę z FORUM jak i co należy uruchomić ! panowie podłączyli komputer pogrzebali coś tam pół godziny po czy wyjechali z hali i serwisant stwierdził że nie da się tego uruchomić ! niby moduł nie wysyła sygnału że może zły modem a w zasadzie to oni sami raczej nie wiedzą ! TOTALNA LIPA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ponawiam pytanie kolegi wyżej czy jest ktoś w POZNANIU LUB W OKOLICY kto potrafi coś poradzić ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez irka68Więc tak , do swojej Octavii 2 FL Mint wstawiłam radio Bolero ! działa ściszanie ale niestety nie ma wizualizacji :-( mąż pojechał dziś do DILERA SKODA SUNNY W POZNANIU i nawet zabrał ściągę z FORUM jak i co należy uruchomić ! panowie podłączyli komputer pogrzebali coś tam pół godziny po czy wyjechali z hali i serwisant stwierdził że nie da się tego uruchomić ! niby moduł nie wysyła sygnału że może zły modem a w zasadzie to oni sami raczej nie wiedzą ! TOTALNA LIPA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ponawiam pytanie kolegi wyżej czy jest ktoś w POZNANIU LUB W OKOLICY kto potrafi coś poradzić ?Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckJa niestety nie jestem z Poznania, ani się nawet tam prędko nie wybieram :-)
dzięki z góry za wszelką pomoc ,
irka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez irka68Zamieszczone przez kropeckJa niestety nie jestem z Poznania, ani się nawet tam prędko nie wybieram :-)
dzięki z góry za wszelką pomoc ,
irka
Poza tym funkcje w VCDS koduje się bitami, a oni mają opisane tytuły procedur.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Sprawdzę u siebie jak to wygląda. Co prawda mam Amundsena, ale to jeden pies. Wszsytko działa.
Sprawdziłem, no i przyczyną może być to, że w VCDS jest błąd w opisie etykiety.
Trzeba wejść w moduł 10 Park assist -> 07 Coding i w bajcie 01 bit 4 trzeba _ODZNACZYĆ_ ma być nie zaptaszkowany, wbrew temu co sugerje VCDS.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Wczoraj podjechałam do kolejnego ( 2 ) serwisu Skody w Poznaniu więc sytuacja wyglada tak : chlopaki podpieli komputer walczyli ponad godzine i nici... mogół parkowania nie wysyła sygnałów do radia i nie można mu zmienić ustawień jakoś tak ? próbowali nawet na nowo programowac ten modół aby wysyłał te sygnaly do radia ale nie da się ??!! ma ktos może jakaś wiedzę na ten temat ??
pozdrawiam,
irka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiulTak dla potwierdzenia. Chłopaki w InterAuto (danielcio) potrafią uruchamiać wizualizację na niefabrycznym swingu, sam jestem tego przykładem.
pozdrawiam,
irka
Komentarz
-
-
Samochód przyjechał z fabryki bez radia z czujnikami cofania. W salonie dołożono swinga i wpięto czujniki w swinga - działa wizualizacja, chociaż SAP twierdził, że to niemożliwe.
Niestety brak anten na szybach powoduje, że pojedyńcza antena nie daje w ogóle rady - w Łodzi mam zaniki na RMF i ZET ! Na razie przykręciłem antenę od opla i zobaczę czy się poprawi, na pierwszy rzut oka w oplu już sie pogorszyło na antenie od octavi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiulChłopaki w InterAuto (danielcio) potrafią uruchamiać wizualizację na niefabrycznym swingu, sam jestem tego przykładem.SPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wojtas_Poznańirka68, musisz pojechać do ASO, kazać im zrobić telekonferencję z InterAuto i niech robią ! nie ma że boli, że nie potrafią, że nie można klient chce i ma być
pozdrawiam,
irka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiulW salonie dołożono swinga i wpięto czujniki w swinga - działa wizualizacja,
No ale to tak OFF Topic, żeby się komuś nie urodziło nagle, że trzeba jakieś specjalnie kabelki ciągnąć do radia.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezZamieszczone przez misiulW salonie dołożono swinga i wpięto czujniki w swinga - działa wizualizacja,
No ale to tak OFF Topic, żeby się komuś nie urodziło nagle, że trzeba jakieś specjalnie kabelki ciągnąć do radia.
Komentarz
-
-
koledzy , o ile rozumiem to problem jest w tym module parkotronika tak ? a może go wypnę przeslę kolegom i ktoś mi go zakoduje ??
ps. a gdzie on się znajduję ? moze sprawdzę jego symbol ??
[ Dodano: Czw 05 Maj, 11 09:02 ]
Panowie widzę że brak wiedzy i temat umiera :-(
[ Dodano: Czw 05 Maj, 11 11:04 ]
Panowie czy na SPOCIE w Poznaniu 9 maja poradzi mi ktoś w temacie jak ponizej ?
Octavia 2 FL Mint zamówiona bez radia po zamontowaniu BOLERO nie działa grafika ???
.................................................. .................................................. ..
no czyli pewnie masz stary typ centralki i okablowania jesli idzie o kable, albo ... tak jak pisalem wczesniej, idioci w ASO nie potrafia programowac nowych gateway'ow. Ja rozumiem, ze taki amator jak ja nie ma dostepu do okablowania i oprogramowania, ktore uciagnie nowe jednostki, ale zeby oficjalny przedstawiciel skody ... zenada.
Takze sa dwie opcje - uruchomic odpowiednie funkcje w GT, a jesli sie nie da, sprawdzic nr GT i sprawdzic nr sterownika PDC.
Masz Lec'a pod reka, udaj sie na spot poznanski, chlopaki moze cos wymysla.
Jakby co instrukcja kodowania :
Kodowanie
- 19-Gateway - wylaczyc 10-Assistent Parkowania i wlaczyc 76-Park. pomocník
- 10-Assist. parkowania kodowac na 000004 lub na 000002
- 37-Nawi - Byte_0 Bit_3 - Parking Aid/Park SteerAssist Monitoring active
Powinno wystarczyc. Sprawdz czego u Ciebie nie ma, a co jest
[ Dodano: Pią 13 Maj, 11 11:11 ]
Ktoś ostatnio działał może w temacie jak wyżej ????
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckPewnie trzeba odpowiednio zakodować VCDS'em. Podjedźcie do kogoś z komputerem (ASO, kolega z podwórka) i niech sprawdzi i zakoduje.http://www.profi-it.pl
Tanie laptopy, komputery i serwery poleasingowe, strony www, antywirusy, zdalne wsparcie informatyczne 24h...
Komentarz
-
Komentarz