Czujki cofania na "nie fabrycznym" radiu Swing

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micho_m
    Rider
    • 2011
    • 528
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Wrzuccie te wskazowki tutaj zeby kazdy z tym problemem mogl sobie poradzic a nie na pw. Przeciez to nie tajemnica.
    Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
    www.nawmar.pl

Komentarz

• gregorbzykbzyk
      Classic
      • 2011
      • 13

Zamieszczone przez micho_m
      Wrzuccie te wskazowki tutaj zeby kazdy z tym problemem mogl sobie poradzic a nie na pw. Przeciez to nie tajemnica.
      Dołączam się do wypowiedzi micho_m :roll:

Komentarz

• Langusta
        RS
        • 2010
        • 1864
        • Seat

Zamieszczone przez irka68
        koledzy , ja ma ten sam problem :-( nie wyswietla mi wizualizacji w mojej Octavii Mint FL POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!
        irka68 popraw :wink: sobie profil przy okazji. apa
        Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• zigzag
          Classic
          • 2011
          • 26

Nie znam się na tym ale na moje odczucie jest to do zrobienia – tylko nie wszyscy w ASO się na tym znają i jak nie wiedzą co zrobić mówią że się nie da.
          U mnie było tak że otrzymałem pomoc z forum i jeszcze dodatkowo wytłumaczyłem w serwisie że jest to do zrobienia i ładnie poprosiłem o pomoc. Widziałem że gość w Aso mocno z tym walczył ale jakoś dał radę. Ja miałem radio bluesa i szczerze mówiąc to nie wiem jak to jest jeśli radia nie ma wcale? Być może czegoś tam brakuje. No ale to tylko moje domysły. Wszystko zależy jak serwis podejdzie do sprawy, tzn: jeśli będzie zlewacz to powie że tego nie ma, a to jest inne itp. A jeśli podejdą do sprawy profesjonalnie to będą szukać gdzie to uruchomić. Na moje odczucie to kwestia umiejętności serwisanta.
          Wskazówki które dostałem od kolegi „pasos” (mam nadzieję że nie ma nic przeciwko, że podam) to te które są wyżej i:
          Serwisant po podpięciu się do komputera musi wejść w programowanie sterownika czujników cofania (nie programowanie radia), dla ułatwienia sterownik będzie miał nr podobny do 1z0919475C lub A lub podobny o końcówce 475. Następnie należy przeprogramować dwie funkcje:
          1 OPS - do wyboru jest nie zainstalowano i zainstalowano - oczywiście należy ustawić to drugie (funkcja ta powoduje włączenie grafiki na radyjku - moduł zaczyna wysyłać takie informacje do radia). 2. PBC VOL (MUTE) - do wyboru jest nie zainstalowano i zainstalowano - oczywiście należy ustawić to drugie ( ta funkcja powoduje pojawianie się w ustawieniach radia PBC VOL które to pozwala na ustawianie poziomu głośności do którego ma się przyciszać radio po włączeniu biegu wstecznego. Coś jeszcze tam kombinował gość ale co dokładnie to nie wiem…
          Mam nadzieje że jakoś dacie radę, jak nie w tym co planujecie serwisie to w innym pytajcie. Myślę że trzeba też podzwonić do okolicznych serwisów i popytać, przedstawić problem i zapytać czy mieli już taką akcję.
          Pozdrawiam 8)
          Do tej pory: Fiat Punto 1.2 Pb, rok 2000; VW Bora 1.6 16V LPG, rok 2003 teraz O II FL 1.6 LPG, rok 2010/2011 :-)

Komentarz

• gregorbzykbzyk
            Classic
            • 2011
            • 13

Czy ktoś z Poznania lub wlkp. zlokalizował ASO które umie podłączyć wizualizacje :?:

Komentarz

• irka68
              Ambiente
              • 2011
              • 123

Więc tak , do swojej Octavii 2 FL Mint wstawiłam radio Bolero ! działa ściszanie ale niestety nie ma wizualizacji :-( mąż pojechał dziś do DILERA SKODA SUNNY W POZNANIU i nawet zabrał ściągę z FORUM jak i co należy uruchomić ! panowie podłączyli komputer pogrzebali coś tam pół godziny po czy wyjechali z hali i serwisant stwierdził że nie da się tego uruchomić ! niby moduł nie wysyła sygnału że może zły modem a w zasadzie to oni sami raczej nie wiedzą ! TOTALNA LIPA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ponawiam pytanie kolegi wyżej czy jest ktoś w POZNANIU LUB W OKOLICY kto potrafi coś poradzić ?

Komentarz

• kropeck
                RS
                • 2009
                • 2319
                • Octavia II (1Z3)
                • BLF 1.6 FSI 115 KM

Więc tak , do swojej Octavii 2 FL Mint wstawiłam radio Bolero ! działa ściszanie ale niestety nie ma wizualizacji :-( mąż pojechał dziś do DILERA SKODA SUNNY W POZNANIU i nawet zabrał ściągę z FORUM jak i co należy uruchomić ! panowie podłączyli komputer pogrzebali coś tam pół godziny po czy wyjechali z hali i serwisant stwierdził że nie da się tego uruchomić ! niby moduł nie wysyła sygnału że może zły modem a w zasadzie to oni sami raczej nie wiedzą ! TOTALNA LIPA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ponawiam pytanie kolegi wyżej czy jest ktoś w POZNANIU LUB W OKOLICY kto potrafi coś poradzić ?
                Ja niestety nie jestem z Poznania, ani się nawet tam prędko nie wybieram :-)
                Pozdrawiam,
                Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• irka68
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 123

Zamieszczone przez kropeck
                  Mam prośbę Michał , to może opisz mi proszę dokładnie co i jak należy włączyć krok po kroku to pojadę z taką ściągą do serwisu i tym matołkom może się w koncu uda :-)

dzięki z góry za wszelką pomoc ,

irka

Komentarz

• kropeck
                    RS
                    • 2009
                    • 2319
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BLF 1.6 FSI 115 KM

Mam prośbę Michał , to może opisz mi proszę dokładnie co i jak należy włączyć krok po kroku to pojadę z taką ściągą do serwisu i tym matołkom może się w koncu uda :-)

dzięki z góry za wszelką pomoc ,

irka
                    Nie mogę, gdyż nie znam procedury na pamięć. Ja się podłączam i szukam opcji, która wygląda i brzmi jak powinna :-) włączałem to tylko raz do dziś dnia :-) skutecznie.
                    Poza tym funkcje w VCDS koduje się bitami, a oni mają opisane tytuły procedur.
                    Pozdrawiam,
                    Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Enriquez
                      RS
                      • 2009
                      • 7685
                      • Superb III (3V3)

Sprawdzę u siebie jak to wygląda. Co prawda mam Amundsena, ale to jeden pies. Wszsytko działa.

Sprawdziłem, no i przyczyną może być to, że w VCDS jest błąd w opisie etykiety.
                      Trzeba wejść w moduł 10 Park assist -> 07 Coding i w bajcie 01 bit 4 trzeba _ODZNACZYĆ_ ma być nie zaptaszkowany, wbrew temu co sugerje VCDS.
                      Pozdrawiam
                      Marcin

Komentarz

• irka68
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 123

Marcin , bardzo dziekuje za pomoc dam znac :-)

pozdrawiam,
                        irka

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                          RS
                          • 2010
                          • 2822

dam znac
                          i jak ? udało się w końcu ?
                          SPOT Poznań:
                          .....
                          ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• irka68
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 123

Wczoraj podjechałam do kolejnego ( 2 ) serwisu Skody w Poznaniu więc sytuacja wyglada tak : chlopaki podpieli komputer walczyli ponad godzine i nici... mogół parkowania nie wysyła sygnałów do radia i nie można mu zmienić ustawień jakoś tak ? próbowali nawet na nowo programowac ten modół aby wysyłał te sygnaly do radia ale nie da się ??!! ma ktos może jakaś wiedzę na ten temat ??

pozdrawiam,

irka

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                              RS
                              • 2010
                              • 2822

chlopaki podpieli komputer walczyli ponad godzine i nici...
                              w tym to oni są najlepsi :evil:
                              SPOT Poznań:
                              .....

Komentarz

• irka68
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 123

zapewne jest problem w tym module parkotronica ! kupowałem auto bez radia !! jakma sprawdzić jaki mam moduł w swojej octavii i jaki moduł bedzie obsługiwał grafike w BOLERO ??

pozdrawiam,

irka

Komentarz

• misiul
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 521

Tak dla potwierdzenia. Chłopaki w InterAuto (danielcio) potrafią uruchamiać wizualizację na niefabrycznym swingu, sam jestem tego przykładem.

Komentarz

• irka68
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 123

Zamieszczone przez misiul
                                    Tak dla potwierdzenia. Chłopaki w InterAuto (danielcio) potrafią uruchamiać wizualizację na niefabrycznym swingu, sam jestem tego przykładem.
                                    a miałem auto zamawiane wogóle z jakims radiem czy bez radia ? bo może jest tak że jak zamawia się Octavie bez radia to jest inny moduł w którym nie da sie wlączyć wizualizacji ???

pozdrawiam,

irka

Komentarz

• misiul
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 521

Samochód przyjechał z fabryki bez radia z czujnikami cofania. W salonie dołożono swinga i wpięto czujniki w swinga - działa wizualizacja, chociaż SAP twierdził, że to niemożliwe.

Niestety brak anten na szybach powoduje, że pojedyńcza antena nie daje w ogóle rady - w Łodzi mam zaniki na RMF i ZET ! Na razie przykręciłem antenę od opla i zobaczę czy się poprawi, na pierwszy rzut oka w oplu już sie pogorszyło na antenie od octavi.

Komentarz

• irka68
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 123

Kurcze to Ci zazdroszczę :-( ja kupiłam Octavię II FL Mint bez radia potem wstawiłam Bolero i niestety w Poznaniu nikt nie potrafi sobie poradzic z tematem twierdzą że moduł nie wysyła sygnału nie nie mozna go przeprogramować LIPA>>>

irka

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2822

Chłopaki w InterAuto (danielcio) potrafią uruchamiać wizualizację na niefabrycznym swingu, sam jestem tego przykładem.
                                          irka68, musisz pojechać do ASO, kazać im zrobić telekonferencję z InterAuto i niech robią ! nie ma że boli, że nie potrafią, że nie można :P klient chce i ma być :diabelski_usmiech
                                          SPOT Poznań:
                                          .....

Komentarz

• irka68
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 123

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
                                            irka68, musisz pojechać do ASO, kazać im zrobić telekonferencję z InterAuto i niech robią ! nie ma że boli, że nie potrafią, że nie można klient chce i ma być
                                            oj obawiam się że umyja ręce "nie da sie i tyle" no i nie ma pewności że człowiek z interauto podzieli sie ta wiedzą :-(

pozdrawiam,
                                            irka

Komentarz

• Enriquez
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7685
                                              • Superb III (3V3)

W salonie dołożono swinga i wpięto czujniki w swinga - działa wizualizacja,
                                              W Swinga się nie wpina czujników cofania. Wszsytko działa po szynie komunikacyjnej CAN, do której podpięte jest radio i moduł poprzez CAN Gateway'a.

No ale to tak OFF Topic, żeby się komuś nie urodziło nagle, że trzeba jakieś specjalnie kabelki ciągnąć do radia.
                                              Pozdrawiam
                                              Marcin

Komentarz

• misiul
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 521

Zamieszczone przez Enriquez
                                                W salonie dołożono swinga i wpięto czujniki w swinga - działa wizualizacja,
                                                W Swinga się nie wpina czujników cofania. Wszsytko działa po szynie komunikacyjnej CAN, do której podpięte jest radio i moduł poprzez CAN Gateway'a.

No ale to tak OFF Topic, żeby się komuś nie urodziło nagle, że trzeba jakieś specjalnie kabelki ciągnąć do radia.
                                                Jasne, użyłem tylko takiego skrótu myślowego z tym SWINGiem

Komentarz

• irka68
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 123

koledzy , o ile rozumiem to problem jest w tym module parkotronika tak ? a może go wypnę przeslę kolegom i ktoś mi go zakoduje ??

ps. a gdzie on się znajduję ? moze sprawdzę jego symbol ??

[ Dodano: Czw 05 Maj, 11 09:02 ]
                                                  Panowie widzę że brak wiedzy i temat umiera :-(

[ Dodano: Czw 05 Maj, 11 11:04 ]
                                                  Panowie czy na SPOCIE w Poznaniu 9 maja poradzi mi ktoś w temacie jak ponizej ?

Octavia 2 FL Mint zamówiona bez radia po zamontowaniu BOLERO nie działa grafika ???

.................................................. .................................................. ..
                                                  no czyli pewnie masz stary typ centralki i okablowania jesli idzie o kable, albo ... tak jak pisalem wczesniej, idioci w ASO nie potrafia programowac nowych gateway'ow. Ja rozumiem, ze taki amator jak ja nie ma dostepu do okablowania i oprogramowania, ktore uciagnie nowe jednostki, ale zeby oficjalny przedstawiciel skody ... zenada.

Takze sa dwie opcje - uruchomic odpowiednie funkcje w GT, a jesli sie nie da, sprawdzic nr GT i sprawdzic nr sterownika PDC.

Masz Lec'a pod reka, udaj sie na spot poznanski, chlopaki moze cos wymysla.

Jakby co instrukcja kodowania :

Kodowanie
                                                  - 19-Gateway - wylaczyc 10-Assistent Parkowania i wlaczyc 76-Park. pomocník
                                                  - 10-Assist. parkowania kodowac na 000004 lub na 000002
                                                  - 37-Nawi - Byte_0 Bit_3 - Parking Aid/Park SteerAssist Monitoring active

Powinno wystarczyc. Sprawdz czego u Ciebie nie ma, a co jest

[ Dodano: Pią 13 Maj, 11 11:11 ]
                                                  Ktoś ostatnio działał może w temacie jak wyżej ????

Komentarz

• K_R_I_S
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 128

Pewnie trzeba odpowiednio zakodować VCDS'em. Podjedźcie do kogoś z komputerem (ASO, kolega z podwórka) i niech sprawdzi i zakoduje.
                                                    Gdzie (do kogo) na Śląsku podjechać?
                                                    http://www.profi-it.pl
                                                    Tanie laptopy, komputery i serwery poleasingowe, strony www, antywirusy, zdalne wsparcie informatyczne 24h...

Komentarz

Pracuję...